1. Briefing
Rozhodl jsem se udělat test jaký má vliv přetaktování jádra a pamětí na výkon grafické karty GeForce GTX 670 (ale více méně to samé bude platit i pro GTX680). U AMD grafik HD7970 a HD7950 totiž bylo hned na několika webech otestováno (i na PCTuningu), že i přes 384bit sběrnici mají dost úzké hrdlo právě na propustnosti paměti, a tak je kromě jádra důležité taktovat i paměti. U GTX670/680 které mají podobně výkoné čipy (aspoň co se renderingu týče), ale 2/3 šířku sběrnice by tedy bylo logické čekat závislost na paměti ještě větší... Nicméně žádné pořádné testy (na rozdíl od HD7970/7950) nejsou. A tak jsem na pár vzorcích her + benchmarků vyzkoušel jaký vliv paměti je u GTX670.
2. Detaily k testu
K testu posloužila moje grafika Gigabyte GeForce GTX670 WF3X
Grafické karty GTX670/680 jsou osazovány 6GHz moduly, které ale kupodivu ve většině případů zvládají i frekvence přes 7GHz - v případě limitace jako u HD79xx karet by to mělo znamenat slušnou porci výkonu navíc. Jádro u referenčních GTX670 díky nízké počáteční frekvenci sice také o cca 15-20% jde většinou přetaktovat, ale moje karta již je od výroby přetaktovaná (boostuje v základu na 1150MHz), takže u ní jsem nenechal jádro na základní frekvenci, ale naopak jsem jí podtaktoval na cca úroveň referenční GTX670...
Přesněji řečeno, v testu bude GTX670 přetaktována o 20% na jádře i na paměti. Testovat se tedy bude základní frekvence (1019MHz jádro / 6GHz paměti), a pak k tomu kombinace přetaktovaní jádra 1228MHz a paměti 7200MHz - tedy obojí o cca 20%.
Základní nastavení tedy simuluje cca výkon refereční GTX670s boost 980MHz (díky závislosti na power-limitu to nemůže být 100% přesné, ale +- to nějak sedí, hlavně pro náročné hry)
Testované varianty tedy budou:
1019MHz jádro - 6GHz paměti (základ)
1019MHz jádro - 7,2GHz paměti (přetaktované paměti)
1228MHz jádro - 6GHz paměti (přetaktované jádro)
1228MHz jádro - 7,2GHz paměti (přetaktované obojí)
Z toho logiky vyplývá že pokud bude hra je spíše limitovaná pamětí, tak její přetaktování přinese vetší zvýšení výkonu než přetaktování jádra. Naopak pokud po přetaktování paměti výkon moc nestoupne, je závislost na paměti minimální.
Testovací sestava je také silná a nehrozí že by procesor nějak výrazně omezoval výkon v testech.
(Core i7 @ 4,8GHz, 16GB ram...)
3. Testovací hry a bechmarky
Nejedná se o kdoví jak velký počet her, ale jsou to různé enginy a verze directX rozhraní. Časem mohu i další hry doplnit... dokud budu mít tu samou grafiku.
- 3D Mark 2011, Unigine Heaven
Dva syntetické testy na výkon DX11. Jsou tu jen do počtu protože testovat s nimi je nenáročné. Výsledky her jsou asi důležitější.
Alan Wake
Celkem náročná DX9 hra díky náročným post-processing efektům, SSAO a vyhlazování včetně TRAA (vyhlazování transparentních textur).
Crysis Warhead, Crysis 2
2x Crysis, ale pokaždé jinak. U Warheadu se jede sice jen na DX10, ale zato jsem aktivoval TRAA a jedná pak o slušný záhul i pro GTX670/680. Crysis 2 jede v DX11, se vším na max, ale bez nějakých dalších úprav.
Far Cry 3
Dost náročná hra (hlavně DX11 režimu) se slušnou grafikou a parádně otevřeným světem. Jedná se o novinku a hru se skvělou hratelností, takže tu nesmí chybět. Hra má v sobě zabudované MSAA + TRAA (A2C), ale to je tak náročné, že uvedu raději výsledky i bez vyhlazování.
Metro 2033
Díky náročnému DX11 DoF je na maximum stále blbě hratelná - testován jeden z nejnáročnějších úseků. Proto tahle hra obsahuje i výsledky bez vyhlazování.
Saints Row: The Third
Moje oblíbená GTA styl hra v DX11. Grafika kvůli původu z konzolí má nic moc textury, ale díky DX11/DX10 konverzi vypadá celkem slušně a využívá i efekty jako Ambient Occlusion a DoF. Navíc je celkem náročná na grafiku.
Serious Sam 3
Hra sice využívá jen DX9, ale vypadá velmi dobře a na maximální detaily s vyhlazováním je i velice náročná.
Sleeping dogs
Zase hra ve stylu GTA a v DX11, hratelnost dobrá, náročnost vysoká, grafika pěkná s je to celkem novinka, proč to tu nemít?