Acer 5820TG - problémy s CPU

Doporučení, výběry, názory a řešení problémů s notebooky, UMPC, deskbooky, apod.

Moderátor: Don

Odpovědět
nimdanim
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Acer 5820TG - problémy s CPU

Příspěvek od nimdanim »

Ahoj, mám následující problém s mým NB ACER 5820TG a to přesně s jeho procesorem I Core I5-430M na taktu 2.26Ghz, respektive 2.5Ghz Turboost.

Jde o to, že procesor si přehazuje takty z 2.26 samovolně na 1133mhz, prostě sníží násobič na 9x a to v nepříjemných situacích, například ve hrách, jmenovite DOTA 2 od Valve, nevím jak " donutit " procík aby běžel stabilně na 2.25Ghz a výše a zničehonic při hraní nepadal na 1133mhz, pády frekvence jsem sledoval přes program CPU-Z, neví někdo o nějakém prográmku nebo utilitě, díky které bych mohl " donutit " CPU aby při napájení do sítě ve hrách zničehonic nestahoval herze dolů ?

Díkes za každý tip.
orgasmic
Začátečník
Začátečník

Re: Acer 5820TG - problémy s CPU

Příspěvek od orgasmic »

Jake máš teploty při hraní? Možná se book přehřívá.
Jinak na to je prográmek Throttle stop
Naposledy upravil(a) orgasmic dne čtv 24. led 2013, 07:56, celkem upraveno 1 x.
Asus Rog Strix G18
nimdanim
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nimdanim »

Díky za tip, vyzkouším ten program a písnu, jinak teplota je v poho, nevím teď přesně kolik, ale nedávo jsem to měril programy, teplota není problém.
orgasmic
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od orgasmic »

No dulezite jsou presne teploty, protoze tato serie mela nastavene nizke limity.
Nekomu se uz po prekroceni 80°C podtaktovavalo CPU.
Mrkni na stranky Acer, jestli je k dispozici novejsi verze BIOSu nez mas.
Asus Rog Strix G18
nimdanim
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nimdanim »

Tak program, který jsi mi doporučil výše funguje, zkoušel jsem jich víc a žádný jiný nezabral, až tento a za to moc díky, problém vyřešen. :))

Ten ThrottleStop 5.00 ukazuje i teploty, teploty u CPU i GPU jsem naposledy měřil cca 2 měsíce zpátky programem OCCT 4.2.0. a nebyly nijak hrozivé, přesné hodnoty už si nepamatuju.

No ale ten ThrottleStop 5.00 mi včera v noci při zátěži, tzn gaming a konkrétně Dota 2 při multiplikátoru 17, tzn 2.26Ghz ukazoval max do 85stupňů, pak už je volba jen Turbo kdy to skočí na x19 a je to 2.53Ghz a to teplota stoupla až k max 105 stupňů.

No a teď je otázka, zda jsi tyto hodnoty moc vysoké, teď myslím hlavně těch x17 kde šla teplota max na 85 stupňů, co si o tom myslíte ?

PS : Ten noťas mám už cca 3 roky, nikdy jsem ho nečistil, bojím se v tom vrtat, umím to jen se stolním PC.

CPU je to tento ..

http://img28.imageshack.us/img28/6285/67482536.png
orgasmic
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od orgasmic »

Muzes zkusit sundat pouze spodni kryt a opatrne vysat prach a bordel.
Ale asi by bylo nejlepsi prepastovat CPU a GPU kvalitni pastou.
V turbo rezimu mit 105°C je na oddelani notebooku, protoze max limitem zivotnosti kremikovych cipu je prave 105°C.
Asus Rog Strix G18
nimdanim
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nimdanim »

Tak proto možná při hraní jestli se notebook dotkl této teploty se multiplikátor snížil na 9x aby se zabránilo přehřátí, no nevím, ještě to dnes v noci zkusím a určitě se tedy vyvaruji Turbo modu když říkáš, že je to už riziková teplota.

Sundat spodní kryt a vysát prach by snad nebyl problém, jen se toho prostě bojím.
Odpovědět

Zpět na „Notebooky a netbooky“