problémy s přetaktováním GTX 650Ti

Grafické karty s libovolným GPU firmy nVidia (např. Riva, GeForce).

Moderátoři: Walker1134, Wilik

Odpovědět
meloun
Nováček
Nováček

problémy s přetaktováním GTX 650Ti

Příspěvek od meloun »

Zdravím, chtěl jsem vyždímat větší výkon z mojí grafické karty, ale narazil jsem na celou serii problémů, která mi moji kartu nedovolí přetaktovat. Popíšu podrobněji níže

Moje sestava
Windows 8 Pro
Fractal Design Define R4 Titanium Grey
Intel Core i5-3470 BOX, chladič Scythe Mine 2
MSI N650Ti PE 1GD5/OC
MSI ZH77A-G43
OCZ Vertex 4 Series 128GB
Enermax Triathlor ETA450AWT (2x 12 V po max. 20 A, kombinované 37 A)
CRUCIAL 16GB (Kit 2x 8GB) Ballistix Sport 1600MHz CL9

Jako monitor používám LG 37LE5500 LED Plus 100Hz, proto jsem volil grafiku s menší pamětí.

Nastavení, ovladače:
GeForce 310.90WHQL
Frame rate limiter - 59 (pomoci programu NVIDIA Inspector)
Vertical sync - force on
integrovana grafika v biosu vypnutá
základní frekvence GTX 650Ti jádro 993Mhz, paměti 1350Mhz (v klidu jádro 324Mhz, paměť 162Mhz)
teplota GPU v klidu 24°C, při zátěži 42-49°C (fan speed 30%)

Programy, které jsem používal pro přetaktování a testování
GPU-Z 0.6.7
MSI Afterburner 2.3.1
NVIDIA Inspector 1.9.6.9
MSI Kombustor 2.0.2
3D Mark Vantage
World of Tanks
Diablo 3

Popis problému
Ve výše zmíněných hrách jsem měl v některých situacích poměrně nízké fps okolo 20-30 snímků a občasné záseky, což už dle mého názoru začalo ovlivňovat hratelnost. Proto jsem se rozhodl, že z karty zkusím vyždímat více výkonu. Postupoval jsem podle návodu, který jsem našel na netu abych věděl kde by měla mít karta maximum

Kód: Vybrat vše

http://www.rwlabs.com/article.php?cat=&id=727&pagenumber=6
. Postupoval jsem po krátkých krocích a poté jsem vždy otestoval, zda je karta při 10 minutové zátěži stabilní a jak se bude zvyšovat teplota.
Dostal jsem se až na frekvenci jádro 1200Mhz, paměti 1500Mhz (skutečné hodnoty jsou trochu jiné, podle násobiče)
takt.PNG
S tímto nastavením jsem pomocí programu Kombustor přes funkci gpu-burn-in testoval přibližně dvě hodiny při maximální zátěži co to s gpu udělá. Teplota se ustálila na 60°C, bez artefaktů a bez pádů. Když jsem ale pustil WOT, zobrazily se mi po chvíli artefakty a hra mi spadla (padala mi i před taktem takže sem tomu nepřikládal moc velkou váhu). Poté jsem přetaktovanou kartu zkusil otestovat pomocí 3Dmarku vantage, high performance nastavení. Hned při prvním testu mi program spadnul s hláškou std::exception Device removed, když jsem test pustil znovu tak pro změnu mi spadnul framework. Tak jsem ten 3D mark zkoušel několikrat s ruzným stupněm přetaktování a dospěl jsem k tomu, že 3Dmark mi spadne při jakémkoliv druhu přetaktovaní, tzn i když mám v afterburneru přetaktováno o 1Mhz ať už na jádru nebo paměti tak 3D mark mi spadne, nebo zamrzne celý počítač a musím hard reset. Zkoušel jsem i taktování pouze přes nvidia inspectora se stejným výsledkem.

Vliv na hry
Při nepřetaktovaném systému mi WOT běží přibližně na 40FPS s občasnými pády na 20-30FPS. Hra mi padala/zamrzávala i tak (což byl důvod proč jsem zkusil zvednout výkon). O WOT je známo že je to poměrně nekompatibilní hra tak jsem tomu nepřikládal velký význam.
Po přetaktování hra zamrzne téměr vždycky, je jedno jak moc nebo málo je gpu nataktováno. Zobrazi se artefakty a fps které bylo stabilně 59 spadne na 16-17 a hra zamrzne a musím ji ukončit. Často se mi stávalo,že ovladač grafické karty nepracoval správně a musel být restartován.

Diablo 3 bez taktování jelo kolo 40fps a když bylo moc nepřátel tak to spadlo na 20-30 s občasnými záškuby. Po přetaktování se hra držela na 59fps a nebyly s ní problémy, tzn nezamrzala a ani jinak nepadala. Pokud jsem vypl V.sync tak mi vyskakovali fps z 59 na kterých to bylo zamčené na nějakých 150 a vždycky to na sekundu seklo hru. Při kombinaci max frame rate + vsync + přetaktovane gpu hra jede bez problémů.

Závěr
Prosil bych o radu, co dělám špatně, případně co bych měl udělat jinak aby to bylo stabilní. Pokud vám zde chybí nějaké informace, tak si o ně napište, rád vám je doplním. Děkuji

Dodatek: kontroloval jsem si jestli mám správně napájenou kartu, jestli ji nemám na stejné větvi jako procesor apod. Nemám. Ve slotu je také zastrčená správně, dnes večer ještě plánuju změřit wattmetrem výkon celé sestavy při záteži, bez zátěže, při taktu abych věděl kolik to žere.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Re: problémy s přetaktováním GTX 650Ti

Příspěvek od Alfajk »

jakej ze je duvod zapnuti vsync pri vynuceni 59 fps pres inspector jeste k tomu na 100Hz monitoru?

pokud ta karta pada i bez pretaktu,reklamuj ji...mozna za to muze zdroj,treba je jetej a napeti je tak zvlneny ze to karta neustoji,ale to je min pravdepodobny

a potom klasika,zkus jiny drivery,jinou verzi afterburneru...a windows mas cisty? mozna by treba reinstal pomohl
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
meloun
Nováček
Nováček

Příspěvek od meloun »

Alfajk píše:jakej ze je duvod zapnuti vsync pri vynuceni 59 fps pres inspector jeste k tomu na 100Hz monitoru?

pokud ta karta pada i bez pretaktu,reklamuj ji...mozna za to muze zdroj,treba je jetej a napeti je tak zvlneny ze to karta neustoji,ale to je min pravdepodobny

a potom klasika,zkus jiny drivery,jinou verzi afterburneru...a windows mas cisty? mozna by treba reinstal pomohl
on je to sice 100Hz monitor, ale co jsem zjišťoval tak do něj jde stejně jenom 24-60Hz přes hdmi a na ty zbylý herze si to dopočítává interní procesor televize. Karta bez přetaktu padá pouze u těch tanků a to ještě jenom zřidka. U ostatních her to jelo bez problémů, to stejný hd filmy přes dxva. Instalaci systému mám čistou, nedávno jsem přecházel právě na osmičky, tak jsem i formátoval disk.

Pokud jsem měl v sync vyplej a nastavený vynucený frame na 59, tak stejně mě to místy skákalo na 100-150fps a zasekávalo hru, při v sync je to stabilní.
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

aha,windows 8,zacal bych s hledanim problemu prave tam...vrat se na W7 a mozna to prestane "samo"
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
meloun
Nováček
Nováček

Příspěvek od meloun »

Alfajk píše:aha,windows 8,zacal bych s hledanim problemu prave tam...vrat se na W7 a mozna to prestane "samo"
na windows 7 jsem měl stejný problémy. zbytečně ho odsuzuješ. je to vesměs ten samej systém jenom s jinou nabídkou start.
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

ta karta se kazdopadne nechova,tak jak by mela,mozna bych zkusil reklamaci,protoze jak rikas,cas od casu to padlo i bez pretaktu
meloun
Nováček
Nováček

Příspěvek od meloun »

Na nvidii vyšly nové beta ovladače 313.96, který jsem ihned zkusil a světe div se ono to nějak začalo fungovat. Při taktovaní jsem začal postupovat metodicky. Nejdříve jsem postupně taktoval jádro a postupně zvyšoval napětí jádra při nestabilitě. Poté to stejné s paměťmi a nakonec obojí dohromady.

Legenda: offset - hodnota o kterou jsem taktoval v afterburneru, Kmark - test physix v Kombustoru, offset u pamětí taktoval ve skutečnosti jen o poloviční hodnotu, tzn takt o 300Mhz v afterburneru přetaktoval paměti jen o 150Mhz, heaven - stress test Heaven DX11 Benchmark 3.0

Jádro
core.PNG
Memory
memory.PNG
Výsledné taktování
both.PNG

Shrnutí

Ze základní frekvence jádro 993Mhz a paměti 1350Mhz, se mi podařilo kartu přetaktovat na 1160( 1149 skutečných) jádro a 1500(1499 skutečných) paměti. To je 15% nárust na jádru a 29% nárust na pamětech. Co se týče výkonu tak při nepřetaktovaném systému mi kontrolní test dělal 1344 X-score a přetaktovaný 1513 X-score, to činí nějaký 12% nárust výkonu. Hraji s tímto nastavením již několik dnů a zatím se sytém zdá stabilní.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
emperor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od emperor »

Da sa cez msi afteburner, ci iny program nastavit aj vyrane nizsia frekvencia na jadro napr. 400MHZ + nizsie napetie?
Odpovědět

Zpět na „NVIDIA grafické karty“