Hladis píše:Uuuuuuuuuuuuuuuu PC is dead. End is near. Sakra tohle se tvrdi uz od jeho zacatku
Kdyz myslis.. ja tohle tvrdim od doby, co Intel strasil tim, ze uz prave nastupujici Haswell nemel mit socket.. to, ze to o generaci, o dve odlozili znamena co.. 5 let do doby, nez tady budou plne integrovane platformy..? AMD se na integraci vseho do jednoho cipu soustredi uz ted, ARM ovladlo svet.. Intel se na sockety z ekonomickych duvodu za chvili vykasle taky.. a jakmile to udela Intel, PC, tak jak ho dnes znas prestane definitivne existovat.
Nespekuluju o vykonu.. to je trochu jina pisnicka, ale smer je dan uz dlouho jasne.. hromada jader na cipu s extremne nizkou spotrebou, pokud mozno vse napajeno na nejakym micro-boardu.. tedy.. at si to nazyva kdo chce jak chce, ale dnes tomuto reseni v podstate rikame konzole..
Jsem PCckar.. odchovany PCckem.. stojici za nim a sam si moc prechod nechci pripoustet, ale proste se to stane.. a ted odvazne reknu, ze se to uz vlastne stalo..
K tomu, ze vsichni kolem 20 let maji doma PCcka.. staci si polozit otazku proc a kdo jim je poprve koupil, pripadne kde se s nimi poprve setkali.. povetsinou je odpovedi slovo "rodice".. a ti jsou v PC a rekneme nefrceni s trendy typicti (coz ted nemyslim nejak spatne a hanlive), ale analogii hledejme napr. v automobilech.. kazdy stary farmar v USA ti rekne ze nejlepsi auto na svete je F-150 s poradnym HEMI uvnitr.. presto cela amerika jezdi v 1,6l mazdach..
Tohle neni o osobnich preferencich ale o tom, jak se svet meni.. o tom, ze Intel to z duvodu tlaku beznych end-useru jeste o chvili pozdrzel, ale proste pozdrzel.. ne zavrhl.. ani nijak odmitl..
A ano.. souhlasim s posledne napsanym.. takhle silna komunita PC hracu zdaleka neni vsude na svete.. u nas se hry nekupuji, proto je nutne mit PC a proto u nej lide po tech prvnich kusech od rodicu zustavaji..
Tzn. opet co jsem psal.. tyhle vzorky jsou opravdu geekove.. bezny user si PC sam opravdu nestavi.. ten resi pouze dilema koupim hotovou sestavu (ktere povetsinou nerozumi a neni schopen odhadnout co ma byt uvnitr), pripadne konzoli, ktera je proste urcena na hry a ma jasne definovane sluzby a vyuziti.. bezny user (pridejme 10 let - coz jsou lide kteri se pohybuji kolem me a zaroven nejsilnejsi herni zakaznici (ano - hrani opravdu neni o 15ti letych detech,a le nejvetsi cilovka a trh jsou tricatnici)) je ten, ktery SW kupuje a i kdyz ma PC, stejne hraje na konzoli, protoze ma penize na svou 50" plazmu na ktere chces hrat bez obtezovani se nastavovanim cehokoli a resenim nejakeho PC.. alespon takto to lide kolem me (a bohuzel i prodeje jasne naznacuji, ze na celem svete) hromadne delaji.. nejsem slepy abych nevnimal, ze drtiva vetsina PC her jsou porty a ne exklusive tituly..
Proste rovnice / pocitac-prace / konzole-hry / se uz marketingove davno uchytila a muzete se tady treba stavet na hlavu.. proste to tak je.. a tvrdit ze ne, je bud hloupost, nebo neznalost.. oboji ale na tom, ze nas ceka poslednich par let socket procesoru a upgradovatelnych sestav, nic nezmeni.. na zapad od nas uz dneska nikdo doma nema case plnou dratu.. jen geekove.. pocitac se ve vetsine sveta rovna all-in-one a u nas to uz zacina byt videt taky..
Jestli nekdo zije v domeni, ze napr. onen Intel zije z jednotlivych komponent pro koncovy trh, tak je normalni blazen.. pokud vynecham business sferu pro kterou jsou urceny uplne jine produkty, zisky jsou v prodejich kamionu soucastek, ktere jini vyrobci pajeji na sve desky..
A z cesi nejsou geekove..? Staci se podivat na Wi-Fi pokryti.. nebyl poradny internet, tak jsme se dostali do stavu, kdy mame nevyssi pokryti ze vsech zemi na svete.. proste jme si ho vlastnima silama vybudovali.. stejne tak, jako ma dodnes kazdy druhy v garazy rozebrany svy postarsi auto.. tohle ale neni normalni.. tohle je pozustatek komunismu v rovine "urob si sam"..