nárůst spotřeby po přechodu monitoru do spánku

Problémy, rady a vše ostatní k PC zdrojům, UPS, napájení a voltážím, wattmetrům i počítání spotřeby.
Odpovědět
bazantik
Nováček
Nováček

nárůst spotřeby po přechodu monitoru do spánku

Příspěvek od bazantik »

Zdravím,

chtěl jsem nejprv napsat dotaz, zda nevíte, v čem by mohl být problém, ale tu příčinu jsem už odhalil - takže by mě zajímalo, proč tomu tak je..

K věci - s vypnutým monitorem má moje sestava spotřebu +- 35W, jaké bylo moje udivení, když jsem se podíval na měřák spotřeby a po nějaké době na něm skočilo o 20W víc, spotřeba tedy stoupla na cca 55W a na nich se držela.. Postupným zkoumáním jsem došel k závěru, že spotřeba stoupne, když má monitor přejít do "spánku" - ve Win 8 jsem měl nastavené "Vypnout displej - a nastavený čas" - a vždy po tomto čase spotřeba stoupla (zkoušel jsem čas různě měnit, abych se ujistil, že nejde o jiný problém). Podotýkám, že monitor jsem měl vždy vypnutý.

Divné je, že do "spánku" monitor přechází, i když je hardwarově vypnutý (tlačítkem), nevíte někdo, proč tomu tak je? Zkusmo jsem vyměnil HDMI připojení za DVI, spotřeba stejně stoupla. Problém jsem tedy vyřešil, automatické vypínání jsem zrušil a odteď monitor vypínám jen tlačítkem. Chápu, že spotřebič ve "stand by" něco spotřebuje, ale to by problém mého monitoru být neměl (LG Flatron IPS235P-BN).

Díky za nějaké vyjasnění :up:
case: Shuttle SZ77R5 CPU: Intel Core i5-3570K disky: SSD OCZ Vertex 4 Series 128GB + WD Caviar Green EARX - 2TB RAM: Crucial 16GB KIT DDR3 1600MHz CL9 Ballistix Sport OS: Win8 Pro x64 monitor: 23" LED LG Flatron IPS235P-BN
Jirka_T
Začátečník
Začátečník

Re: nárůst spotřeby po přechodu monitoru do spánku

Příspěvek od Jirka_T »

Zdravím. Pokud se to má někam dostat uveď:

1. kolik ukazuje měřič spotřeby, když běží PC a monitor?
2. kolik ukazuje měřič spotřeby, když se sám vypne po nastavené době monitor?
3. ten přechod do vypnutí monitoru se projeví tak, že monitor zhasne a přejde do standby?

Nebylo by marné také uvést podrobnou konfiguraci PC.
PC1: CPU: Core I3-3225, MB: ASUS P8H77-M, RAM: 16GB DDR3 1600, HD:Samsung SSD 850 EVO 250GB, OS: W10 Pro x64 Cz
NB: HP EliteBook 2540P, CPU: Intel Core I5, 8GB RAM, HD Samsung 850 EVO 250 GB, W10 Pro x64 Cz
PC2: I5-2500K, GIGABYTE GA-B75N, RAM 8GB DDR3 1600, SSD SAMSUNG EVO 120GB, W10 - Insider aktuální
bazantik
Nováček
Nováček

Příspěvek od bazantik »

Zdravím, díky za reakci. Konfiguraci PC mám v profilu, dal jsem si jí teď i do podpisu (snad je dostatečná).

1. Když běží PC a monitor, spotřeba je cca 65W
2. Když se monitor sám vypne, spotřeba klesne na těch 55W (a i když ho následně vypnu tlačítkem, spotřeba zůstane na 55W)
3. jo, ten přechod do vypnutí znamená standby (ale jestli je teda spotřeba tohoto monitoru skoro 20W ve standby, je to divné..)

Zaráží mě na tom jedna věc - proč se spotřeba zvýší, i když je monitor vypnutý tlačítkem a v pohotovosti tak nemá být proč..?
case: Shuttle SZ77R5 CPU: Intel Core i5-3570K disky: SSD OCZ Vertex 4 Series 128GB + WD Caviar Green EARX - 2TB RAM: Crucial 16GB KIT DDR3 1600MHz CL9 Ballistix Sport OS: Win8 Pro x64 monitor: 23" LED LG Flatron IPS235P-BN
ifkopifko
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ifkopifko »

Je nejaký problém zmerať osobitne príkon "bedne" a monitoru v jednotlivých scenároch? Osobne by som si tipol, že windows začne niečo vykonávať v čase nečinnosti (teda pri prechode monitoru do standby) a teda stúpne príkon "bedne".
CPU: R7 7700 COOLER: Endorfy Fera 5 MB: ASUS B650M-E RAM: 2x16GB DDR5 VGA: Asus GTX 1060 3GB OC HDD: Samsung 980 Pro 1TB + Crucial MX500 1TB + WD Red 6TB PSU: Seasonic Focus GM550
CASE: Thermaltake Swing Silver w/o window -trošku modifikovaná (skôr znásilnená) DISPLAY: Asus MX239H
Jirka_T
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Jirka_T »

Z odpovědí 1 a 2 vyplývá, že spotřeba monitoru je cca 10 W.
35W může být spodní mez měřitelnosti spotřeby měřiče spotřeby. Pro seriózní výsledky doporučuji k sestavě připojit například 60W žárovku (změřit její příkon a ten pak odečítat) a potom teprve dělat pokusy s měřením.
Z výsledku těchto měření bych pak teprve na něco usuzoval...

ifkopifko: tak nějak to asi nakonec bude...

bazantik: jaké jsou zkušenosti s tím Shuttle SZ77R5 ? Teploty při plném výkonu, hlučnost atd.?
PC1: CPU: Core I3-3225, MB: ASUS P8H77-M, RAM: 16GB DDR3 1600, HD:Samsung SSD 850 EVO 250GB, OS: W10 Pro x64 Cz
NB: HP EliteBook 2540P, CPU: Intel Core I5, 8GB RAM, HD Samsung 850 EVO 250 GB, W10 Pro x64 Cz
PC2: I5-2500K, GIGABYTE GA-B75N, RAM 8GB DDR3 1600, SSD SAMSUNG EVO 120GB, W10 - Insider aktuální
bazantik
Nováček
Nováček

Příspěvek od bazantik »

Zdravím, delší dobu jsem měl napilno a nestíhal jsem odepsat.

Co se týče měřitelnosti měřáku, tak papírově zvládá měřit od 5W, odzkoušeno mám 10W, takže +-35W je vážně spotřeba mého PC v malé zátěži (i když zprvu mě taky napadlo, jestli těch 35 není spodní mez, ale není).
ifkopifko píše:Je nejaký problém zmerať osobitne príkon "bedne" a monitoru v jednotlivých scenároch? Osobne by som si tipol, že windows začne niečo vykonávať v čase nečinnosti (teda pri prechode monitoru do standby) a teda stúpne príkon "bedne".
Také mě to napadlo, když jsem přemohl lenost a zkusil změřit spotřebu při odpojeném monitoru, tak skutečně po době nastavené na uspání displeje se zvedl příkon na +-50W. Nenapadá někoho, jaká činnost by to mohla být? Případně nejlépe v jakém systémovém logu bych mohl najít, jaká činnost v té době byla spuštěna? Díky!
Jirka_T píše:... jaké jsou zkušenosti s tím Shuttle SZ77R5 ? Teploty při plném výkonu, hlučnost atd.?
S bednou Shuttle mám fajn zkušenost, na změření hlučnosti nemám měřák (SmartTools ve smartfounu ukazují do 20dB, ale nevím, jak moc tomu můžu věřit..), ale v porovnání s PC co mají naši je to fakt o hodně tišší. Nejhlučnější z bedny mi přijde větráček ve zdroji, který ale patrně nepůjde nijak lehce vyměnit.. :-/
Při vysokém zatížení kolísá hlučnost ve SmartTools kolem 30-35 dB (měřeno hned u bedny, nad otvory větráků) - chvílemi to kolísá od 25dB do cca 38dB, ale jak jsem psal, těmhle údajům moc nevěřím. Co se týče teploty, tak když všechna 4 jádra zatížím na 100%, mají teplotu kolem 75°C (Core Temp mi jako maximálně dosaženou zatím ukazuje 76°C, ale spíše kolísá od 72 do 75°C) a spotřeba celého PC je do 90W (tedy s vypnutým monitorem). Kdyby byly další dotazy ohledně bedny Shuttle, můžu založit nové vlákno o ní, ať to tu "nespamujeme" :-)
bazantik
Nováček
Nováček

Příspěvek od bazantik »

Problém s vyšší spotřebou vyřešen - zkoušel jsem pozabíjet různé aplikace běžící na pozadí a problém dělal program SetPoint od Logitechu (verze 6.52), stačilo nainstalovat starší verzi 6.32 - ftp://ftp.logitech.com/pub/techsupport/mouse - setpoint632_x64.exe a po přechodu monitoru do spánku už spotřeba nenarůstá! Yes :-)

Podobný problém se řešil i zde a zde.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Díky za info. Někdy je to jak hledání jehly v kupce sena...
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
Odpovědět

Zpět na „Počítačové a záložní zdroje“