nVidia ShadowPlay

Grafické karty s libovolným GPU firmy nVidia (např. Riva, GeForce).

Moderátoři: Walker1134, Wilik

DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

nVidia ShadowPlay

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Nvidia ShadowPlay
Obrázek
GPU accelerated H.264 video encoder
Records up to the last 20 minutes of gameplay in Shadow Mode
Records unlimited length video in Manual Mode
Broadcasts to Twitch
Outputs 1080p at up to 50 Mbps
Minimal performance impact
Full desktop capture (desktop GPUs only)

http://www.geforce.com/geforce-experience/shadowplay

Co je ShadowPlay Wiki:
http://en.wikipedia.org/wiki/Nvidia_Shadowplay

Cesky clanek o Shadowplay:
http://www.cnews.cz/clanky/zkusili-jsme ... er-do-h264

Prezentacni video:
https://www.youtube.com/watch?v=Lyy3ZijLJ0s

Hladis//Edit prvního postu. Pridani zakladnich informaci a odkazu a nastaveno jako dulezite. 1.6.2014

Tak jsem udělal test toho nového Sahdowplay. Ala že GPU s minimální režií samo nahrává gameplay bez zátěže na CPU, a s rela-time kompresí. Výsledná videa jsem upnul zde:

https://mega.co.nz/#!Jos0HJjb!YB8f3kZsI ... zt3Sb7FNeQ

Testoval jsem Crysis 720p, schválně jen high + bez traa aby tam byl shimmer na texturách a ten kodek se opravdu ukázal co v něm je. Krom testů na high/medium/low jsem přiložil ještě jeden soubor, to samé nahraná přes zachytávací HDMI kartu + real-time enkódované mym opteronem. Nastavení to bylo velice light (pod 50% CPU load) jde z toho dostat ještě mnohem víc.

Video je točený v 720p, 720p běžela hra i monitor. Z nějakého důvodu shadowplay videa jsou 1080p na kterej to upscalovalo. Nevim proč, shadowplay asi umí zatim tvořit jen 1080p videa.

Nicméně to tomu celkem pomohlo, protože se v tom ztratila spousta artefaktů a jinejch nedluhů. Když jsme zkoušel nahrávat 1080p native kvalita byla o dost horší a problémy jasnější. Jak sami posoudíte, video ze shadowplay je velice nekvalitní. Jak už kvalitou samotnou (chybí detaily, tuna artefaktů, celej obraz ztratil nejen ostrost ale i saturaci). Tak hlavně bitrate vs kvalita. 50Mbit odpovídá asi tak 4 (ehm 8 vzhledem k 60fps) Mbit přes CPU. Ještě jsem narazil na jeden bug. Při high kvalitě a 1080p nebyla plynulost ideální. Ve hře ano, ale nahrané video se pocukávalo. Muselo se snížit rozlišení nebo použít medium. Jinak vliv na výkon opravdu zanedbatelnej.

Takže moc z toho unešenej nejsem. Když použiju open broadcaster, kvalitu x264 dam na 8, rychlost kodeku na nejvyšší aby co nejméně zabíral CPU, a dam to aifinitu na 1 CPU jádro tak asi stejně vykouzlim lepší výsledek než s Shadowplay.

Takže to shrnu.

Výhody:
+ Nízké nároky na výkon, nebrzdí systém.
+ 60fps.

Nevýhody:
- Velice špatná kvalita videa.
- Hodně špatnej poměr kvalita vs bitrate vs velikost souboru.
- Zatím nepodporuje nahrávání v jiném než 1080p formátu ai tam občas potíže.

Takže k čemu to je? Sam nevim. Napadaj mě 2 věci. Jednak ta funkce že to auto nahrává ňákou dobu do bufferu, něco zajímavého se stane, vy to prošvihnete, nevadí, můžete si to ještě nechat vysypat na disk z bufferu. Další použití jsou low-quality nahrávky které půjdou na low-quality zdroj. Typicky třeba youtube. Když to nahrajete shadowplay na high, zkonvertujete to s ňákejma úpravama na 8Mbit 30fps a hodíte na youtube bute to ta +- humus kvalita co youtube má takže na toto je to OK (méně práce a nároků na prostor než to třeba frapsovat). Jinak ale cokoliv kvalitnějšího či náročnějšího, tam to postrádá smysl kvůli špatné kvalitě videa. + Si myslim že s OK CPU (oclá I5ka atd) se dá s open broadcasterem SW cestou dosahnout lepších výsledků i bez dedikovaného PC na nahrávání. Na streaming to taky použitelné neni díky příliš velkému bitrate.
CageJ
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Nvidia Shadowplay test

Příspěvek od CageJ »

GPU mas aku: nemas nikde zostavu.. kdesi som zachytil, ze Titan?
AMD RYZEN 5600X, 16GB DDR4 2,8GHz, ASUS TUF B550, ASUS GOLD 650W; Fractal Design, ASUS DUAL RTX 3060 Ti GDDR6X;
AMD RYZEN 5800X3D, NOCTUA NH-D15, ASUS ProArt X570-CREATOR WIFI, SuperFlower 1200W, 32GB CL14 G.SKILL 3200, FRACTAL DESIGN XL R4, ASUS STRIX RTX 3080 OC; APPLE MacBook AIR M1
iPhone 12 Pro 128GB
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

JJ, sestava je I7-3820 @ 4,75Ghz, 64GB ram, Titan @ 1150/7200 s modly biosem bez power limitů (takty se nemění).
H2SO4
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od H2SO4 »

Zkousel sem nahravat na ruzne nastaveni a kvalita se mi zda teda mnohem lepsi nez prez Fraps.Zadne artefakty ani trhani videa sem nikdy nemel.Velkou vyhodou si myslim je ze uz to clovek pak nemusi dal nejak prevadet jako u frapsu.Pravdu mas v tom ze 50mbit neodpovida kvalite videa.
CPU:9850x3D | MB:Asus ROG STRIX X870E-E Gaming WIFI | VGA: Asus 5090TuF OC | ram:2x32GB 5600Mhz | SSD:850pro 128GB + evo 1TB | Audio:Creative Titanium | Repro:Z-5500 | MONITOR: QLED55" 4K | Case:Corsair 1000D | zdroj:EVGA Supernova 1300W | os:Windows 11
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Kvalita lepší? Fraps má kvalitu 100% protože nemá žádnou kompresi. Pokud docházelo k zadrhávání a tak, tak pravděpodoně HDD nestíhal zapisovat, protože fraps je na tohle extrém to je nekomprimované video, je to jako kdyby jsi ukládal bitmapu každého framu...

Jinak jak řikam, zkus open broadcaster a nakonfigurovat si ho pro lokální nahrávání (pokud máš solidní CPU). Shadowplay opravdu při 50Mbit vypadá jak kdyby to bylo 5Mbit video, ta kvalita je aspoň pro mě, nepoužitelně nízká. Připomíná mi to cuda acelerated render ve vegasu, jo, mam to rychle... ale výsledek za to nestojí, radši přez CPU.
H2SO4
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od H2SO4 »

O tom zadrhavani,to sem reagoval na tebe jak si psal ze plynulost nebyla idealni :)Pro me jakozto bezneho uzivatele cose nahraneho videa tyce,tak nepotrebuju neco extra,na skouknuti/ukazani nejake momentky to bohate staci.Verim ze kdyz si to nahrajes prez strihaci kartu tak to bude o necem jinem.Zatim sem nahraval D3 a WoW a musim rict ze ty videa jsou fakt pekny.A pri hodinovem videu se nemusim bat ze mi to sezere bambilion tera mista jako u frapsu :D

PS:jeste by me zajimalo proc kdyz vlezu do tohodle vlakna me to vzdy odlogne :evil:
CPU:9850x3D | MB:Asus ROG STRIX X870E-E Gaming WIFI | VGA: Asus 5090TuF OC | ram:2x32GB 5600Mhz | SSD:850pro 128GB + evo 1TB | Audio:Creative Titanium | Repro:Z-5500 | MONITOR: QLED55" 4K | Case:Corsair 1000D | zdroj:EVGA Supernova 1300W | os:Windows 11
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Mě to odloguje stále a furt od té doby co jsem dostal pozvánku zpět na forum, cosi se tu změnilo a děje se to i z jinejch PC a ISP, takže chyba asi nebude na tvé straně.
PKBO
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od PKBO »

Nebude, mě to odloguje pomalu při každym příspěvku, nejsvíc mě nasere když píšu nějaký dlouhý příspěvek, odloguje mě to a můžu psát znova, už si projistotu vše kopíruju...
PKBO
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od PKBO »

Prosimvás jak ten SP pustim ? V GF Experience ? Položkka tam je ale všechno je šedivý...
EDIT: jsem blbej, vpravo nahoře :) jdu to zkusit
EDIT2: Tak nevim jak vám a kde, ale v BF4 mám se zapnutým stínovým nahráváním pokles FPS o 15-35..
CageJ
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CageJ »

DOC_ZENITH píše:Kvalita lepší? Fraps má kvalitu 100% protože nemá žádnou kompresi. Pokud docházelo k zadrhávání a tak, tak pravděpodoně HDD nestíhal zapisovat, protože fraps je na tohle extrém to je nekomprimované video, je to jako kdyby jsi ukládal bitmapu každého framu...

Jinak jak řikam, zkus open broadcaster a nakonfigurovat si ho pro lokální nahrávání (pokud máš solidní CPU). Shadowplay opravdu při 50Mbit vypadá jak kdyby to bylo 5Mbit video, ta kvalita je aspoň pro mě, nepoužitelně nízká. Připomíná mi to cuda acelerated render ve vegasu, jo, mam to rychle... ale výsledek za to nestojí, radši přez CPU.
kompresiu samozrejme ma aj FRAPS :D.. 644mbps v 1080p by tazko nahraval :)
AMD RYZEN 5600X, 16GB DDR4 2,8GHz, ASUS TUF B550, ASUS GOLD 650W; Fractal Design, ASUS DUAL RTX 3060 Ti GDDR6X;
AMD RYZEN 5800X3D, NOCTUA NH-D15, ASUS ProArt X570-CREATOR WIFI, SuperFlower 1200W, 32GB CL14 G.SKILL 3200, FRACTAL DESIGN XL R4, ASUS STRIX RTX 3080 OC; APPLE MacBook AIR M1
iPhone 12 Pro 128GB
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

je kompresia a kompresia :)
shadowplay je určený na záznam hlavne z čo najmenšou ztratou výkonu to je celé
fraps má asi 100x lepšiu kvalitu ako shadowplay :mrgreen:
ale aj veľkosť
frapsom nieje problém nahrať WQHD video bez jediného šklbnutia na 60FPS
akurát že veľkosť nepoteší
Intel Ultra 7 265k 5,6/4,9GHz,Apex Z890, 2X24GB 8,73GHz CL40 Corsair, Asus TUF 5090 3.2/34GHz , H2O + Carbide 600Q,SS Noctua Edition, 10TB 850X, Topping D50s + Tilia + T5, StrixPG32UCDP, Fold7, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
CageJ
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CageJ »

Tak presne je to :D..

1080p = 2.98 Gbit/s
iPhone 12 Pro 128GB
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Pro normalni lidi co nahravaj naky hry a pak to hazej na youtube je shadowplay milionkrat lepsi jak Fraps.
Kvalita je lepsi nez u videa u frapsu s naslednou comprimaci aby to slo dat na youtube.
Navic se to video uz nemusi upravovat, protoze ma perektni kvalitu a je i maly.
PKBO
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od PKBO »

HEAD píše:Pro normalni lidi co nahravaj naky hry a pak to hazej na youtube je shadowplay milionkrat lepsi jak Fraps.
Kvalita je lepsi nez u videa u frapsu s naslednou comprimaci aby to slo dat na youtube.
A jak to vyřešit pak ? Když nahraju video na youtube tak má 30 fps přesto že originál má 60, dělám něco zle ?.
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

HEAD píše:Pro normalni lidi co nahravaj naky hry a pak to hazej na youtube je shadowplay milionkrat lepsi jak Fraps.
milionkrát ťažko
len je určené presne nato čo si napísal...
btw všeobecne GPU akcelerované kompresie majú , pofidérnu kvalitu a toto je očividne na rýchlosť takže to tak aj vyzerá
čím preboha komprimuješ tie videá z frapsu? ved nieje problém kvalita ako pri filmoch :)
Intel Ultra 7 265k 5,6/4,9GHz,Apex Z890, 2X24GB 8,73GHz CL40 Corsair, Asus TUF 5090 3.2/34GHz , H2O + Carbide 600Q,SS Noctua Edition, 10TB 850X, Topping D50s + Tilia + T5, StrixPG32UCDP, Fold7, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

No pokud to bude cokoliv co produkuje ještě horší výsledky než ten Shadowplay. Jako + a - jsem uvedl, ale nikdo mi tady nenamluví že je kvalita dobrá... proto jsem postoval to srovnání, a v 1080p je ještě horší protože bitrate a kvalita komprese je stejná a ta nestíhá v 720p takže v 1080p je tam těch artefaktů a ztrát detailů ještě 2x tolik.

max kvalita, pak to prohnat něčim co to zredukuje na +- 8Mbit 30fps a to pak hodit na youtube je jediné užití. Bohužel je tam furt nutná ta mezivrstva ala překódovat jinym SW což bude trvat dlouho. Na streaming to taky neni OK.

Další velká nevýhoda je DX9/10/11 only. Nenahrajete tim staré hry, nefunguje to na desktopu, obecně 2D a taky OpenGL. Vždyť to sakra nahrává z framebufferu tak proč tam dali tohle omezení...

Nicméně, když to někdo myslí vážně s nahrávánim či stremovánim tak na to má HW. Buďto oclou 6-jádrovou I7mu a pokusit se ral-time lokálně a nebo dedikovanej komp, a pro slušné výsledky stačí oclá stará Lynfield I5ka. Ram moc potřeba neni, rychlost disku vůbec, grafika vůbec... ono to nevyjde vůbec draho. Aspoň to jsou mé zkušenosti, heh, než jsem na to nasadil toho oclého 2x12 core opterona, ten to zvládá real-time komprimovat zhruba 200Mbit za sekundu a i s velice dobrou kvalitou komprese, pokud neni třeba stříhat tak pak ani neni třeba ňákej další processing.

Zatim nevim no, nepřesvěčilo mě to. Kdybych to video nahrál tim stupidnim frapsem s 4:2:2 barevnou kompresí (ulehčí asi 1/3 přenosové rychlosti), a zaznamenal to v 1:2 rozlišení než je hra. Tak toto video kdybych pak ve vegasu upscaloval na 1080p, a vyrenderoval jako 8Mbit H264 tak furt budu mít lepší video než jaké mi Shadowplay nahraje v 1080p 50Mbit.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Ja vam to presunu do nV sekce. Je to vhodnejsi.
nou
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nou »

maXXmilian
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od maXXmilian »

Diky, premyslim, ze si prave poridim 660 (760?) prave kvuli nahravani. Puvodne jsem premyslel nad nrahravaci kartou od avermedie, ale nakonec asi jen upnu grafiku. Kvalita mi prijde slusna (male rozdily mezi kvalitami) ale jinak solidni. Softwarove mi to prijde pro moji I5 dost utrpeni, sice streamuju, ale hra uz moc plynula neni, tak uvidime :)

CPU: Ryzen 5900x + Thermalright Phantom Spirit SE, MB: MSI Tmahawk MAX B450 , GPU: MSI RTX 3070 Gaming X Trio , RAM: DDR IV - 2x 16 GB HyperX Fury RGB 3200MHz, HDD: Samsng Evo PRO 258 GB + Crucial MX500 - 500GB + WD BLUE 4GB + WD RED 10GB, AUDIO: ASUS Xonar Phoebus , POWER: SEASONIC 650 Platinum, CASE: Fractal define R6 black window , MONITOR: Eizo Flexscan EV2436WFS + BenQ XL2546, Periferie: Logitech g400+Icemat 2nd edition + Rapture Delta Stealth
CageJ
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CageJ »

760.. 660 ma malo cuda procesorov
iPhone 12 Pro 128GB
Odpovědět

Zpět na „NVIDIA grafické karty“