Výměna kondíků na grafikách a deskách

Nevizuální úpravy HW, elektronika - Voltage-mody, regulace otáček, schémata... nejde o přetaktovávání.
omnittron
Nováček
Nováček

Re: MSI 6340 výměna kondíků

Příspěvek od omnittron »

Na HWbotu použili mnou vyrobený obrázek jako obrázek té MSI 6340 desky:
Ajaj, aby si pak někdo nemyslel, že msi vyrábí kvalitní desky. :P
termit256
Začátečník
Začátečník

Re: MSI PM8M3-V výměna kondenzátorů

Příspěvek od termit256 »

trodas píše: - :-D Člověče, ty mně opravdu podceňuješ :-D
PC zdroje nesmíš soudit podle Eurocase. Některé návrhy jsou docela solidní (Enermax, Seasonic, serverové zdroje) a jen špatnými součáskami osazené (poddimenzované mosfety, diody atd. a zejména pofiderní kondíky, co vydrží do záruky a pak konec).
PC zdroje soudim podle toho co nasazujem v prumyslu, kde musi chodit bez problemu 20 let a kde hodinovy vypadek mnohdy zpusobi mnohem vetsi skody nez je cena vsech PC zdroju ktere jsi kdy na vlastni oci videl :-). PC zdroje jsou osekany na kost at uz se jedna o jakoukoliv znacku, lisi se jen v tom jak moc ten ktery vyrobce poddimenzuje soucastky.
Tyto zdroje jsou priznacne naprostou absenci jakehokoliv monitoringu a diagnostiky, moznosti vzdaleneho nastaveni parametru jako napr. strmost nabeznych a sestupnych hran, jejich poradi, sledovani uptime, tepelny managemet atd...
trodas píše:Naopak je vidět, že jsi nestudoval žádný voltage regulártor, protože jinak bys věděl, že Vdropp se měří, proud se měří, atd. A se změnami součástek se počítá. Proto mi jedou ty voltage regulátory teď tak krásně studeně... 8-)
Spinane zdroje nenavrhuji kazdy den, ale obcas nejaky nakreslim. Pojmem "voltage regulator" se oznacuje ridici obvod celeho zdroje, ten je v tomto pripade studeny vzdycky :-) Jeho zatezi jsou pouze gate vykonovych mosfetu, coz je v vicemene jen kapacitni zatez o velikosti nekolika pF. Rozhodne na nej vystupni filtry nemaji zadny vliv. Muze to byt treba BGA obvod o velikosti 3x3mm ktereho si mezi "zajimavejsimi" soucastkami ani nevsimnes.
trodas píše:Rozesmál mně tvůj předpoklad, že "nekde najdu pár volných děr a nacpu tam zbytečně kondíky", které nebudou na nic napojené :lol: To je opravdu legrační! Kdybych s takovým přístupem k tomu přistupoval, tak by ta deska už dávno nejela, lol.
Realita je takové, že beru měřák a měřím, co kde je. Teprve pak se rozhodnu, jaký tam dám kondík (voltáž, kapacita). Samozřejmně že VŠECHNY kondíky jsou zapojeny do obvodů - proto to také tak krásně jede :P
Samozřejmě že všechny prázdné otvory jsem proměřel - to je o dost jednodušší, než mežení těc osazených, protože můžeš přímo z vrchu a bezproblémově na ně přiložit špičku či prodlouženou špičku jehlou...
Nekolikafazove spinane zdroje ktere se dnes pouzivaji na zakladnich deskach s jinymi hodnotami filtru pracovat mohou, ale taky nemusi, pripadne spatne a ty pak budes hledat zavadu vsude mozne jen ne v tech novych kondikach ktere prece musi byt perfektni.
Napr. i pitomy linearni stabilizator rady LFxx ma v datasheetu predepsany ESR vystupnich filtru 0,1-10R. Pokud v honbe za touto modlou pouzijes kondiky s ESR nizsi nez 0,1R muze se za nekterych okolnosti (rychly nabeh vstupniho napeti) objevit na vystupu az nekolikanasobne vyssi napeti nez ma a to ti posle spolehlive jakykoliv procesor do kytek. U step-down zdroju neni vyjimkou ze je omezen charakter zateze v kapacitni oblasti.
trodas píše:Rozhodně také nevíš, jak to chodí mezi výrobou a marketingem a vývojem, když si myslíš, že o těch kondících rozhoduje vývoj (ten tam dal 9x Oscony) nebo výroba (ta tam dala na pokyn marketingu 5x OST crapy). Protože když to otestovali, tak to šlapalo, basta. Víc nikdo neřešil.
Parametry samozřejmně znám a jsou totálně nesrovnatelné s LE Nichiconem :)
Jak to chodi u vyrobce bych vedet asi mel :-) Bezne delame desky s prazdnymi poziceni pro budouci pouziti, pouzivaji se stejne desky pro vic modelu, vykonovych verzi apod. Proto ty prazdne pozice. Vyjde to k tvemu prekvapeni levnej. Pokud vyrobce desky v nove serii napriklad pouzije rychlejsi mosfety (na oznaceni to ani nemusis poznat) coz umozni zvednuti frekvence step-down regulatoru na dvojnasobek, muze bez ztraty cehokoliv pouzit mensi filtry a zbytek regulatoru/desky pro to optimalizovat. Zvysenim kapacity pak muzes zpusobit zhorseni stability zdroje.
Napr. momentalne delam neco s takovymi 250W DC/DC moduly kde vyrobce vyslovne doporucuje pouzit k pajeni vystupnich koliku minimalni mozne mnozstvi cinu na DPS. Na muj dozaz o co jde mi odpovedeli, ze velka cinova koule blizko vystupu z modulu by mohla zdroj rozkmitat.

Toto jsou jen priklady jak citlive muzou byt napetove regulatory na zasahy zvenci se kterymi konstrukter nepocital.
Nicmene netvrdim ze vymenou kondiku nutne musis neco pokazit (vetsinou ne), ale bez znalosti konstrukce, layoutu desky apod. je to sazka do loterie, zvlast pokud vyrazne menis jejich hodnoty.
Andy22
Nováček
Nováček

Příspěvek od Andy22 »

trodas píše: ale já tam musel ten paralelní port "dolepit" z původní fotky a není to zcela dobré...
Ahoj, proč jsi ten port vyndal? Jinak škoda, že jsem tvé rady nenašel dřív, mohl jsme si ušetřit práci. Měnil jsem v nefunkčním kompu nafouklé kondíky, jenže jsem koupil co měli, takže jsem tam dal HITANO. Komp jede, jen při zatížení se dost přehřívá, což je možná tím, že je to MSI 7528 s P4 3,2Gh a zdroj to má jen EC 300W. Pomohlo by sehnat ty lepší kondíky a znovu je vyměnit nebo to může být i zdrojem? Pálí to nejvíc u těch kondíků.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
dohnalik
Čestný člen
Čestný člen

Re: MSI PM8M3-V výměna kondenzátorů

Příspěvek od dohnalik »

termit256 - vytesat do kamene!
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

Andy22 -
Ahoj, proč jsi ten port vyndal?
Aby nevadil airflow, kdyby deska šla do kejsy.... A také proto, že porty nepotřebuji a vadí mi tam... tak pryč s nimi!
Jinak škoda, že jsem tvé rady nenašel dřív, mohl jsme si ušetřit práci.
Pošlu ti SZ s radami :)
Měnil jsem v nefunkčním kompu nafouklé kondíky, jenže jsem koupil co měli, takže jsem tam dal HITANO. Komp jede, jen při zatížení se dost přehřívá, což je možná tím, že je to MSI 7528 s P4 3,2Gh a zdroj to má jen EC 300W. Pomohlo by sehnat ty lepší kondíky a znovu je vyměnit nebo to může být i zdrojem? Pálí to nejvíc u těch kondíků.
Divím se, že ten počítač ještě jede. Musí být špičkový ten návrh... Já přidal (s)Hitana na DFI Lanparty B desku a to bylo naposledy, co běžela :(
Nikdy, nikdy ale opravdu NIKDY více nenapájím někde (s)Hitano nebo Jamicon. Fuj, fuj, fuj... blue.

Sorry, ale ne.

Takže podle mně je to jasný, shit kondíky přehřívají regulační mosfety... Vyměň za kvalitní kondíky, viz. SZ.
"It is dangerous to be right in matters on which the established authorities are wrong." - Voltaire
"I believe that all the people who stand to profit by a war and who help provoke it should be shot on the first day it starts..." - Hemingway
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Point of View 7300GT grafika výměna kondíků

Příspěvek od trodas »

Jedním z dobrých indikátorů, jak kvalitní kondíky Samxon GC i po letech provozu jsou, je - overclock. Takže jsem to zkusil, jak se milá karta dá přetaktovat. Je jasné, že ani sebelepší kondík neudělá z průměrných ramek zázračné a tím méně z průměrného jádra overclockerskou hvězdu... Nicméně defaultní takty 350/300MHz (core/ram) jsem se pokusil malinko zvýšit a GPU-Z screenshot je možno i po letech udělat na frakvencích 588/376MHz...!

Obrázek

A stačí je jen o 4MHz snížit (pro core) aby 3DMark 2003 projel: http://hwbot.org/submission/2441201_trodas...ddr2_8516_marks
Obrázek

Z toho je vidět, že kvalitní kondenzátory jsou naprosto nenahraditelné a i po letech používání zaručují tak masivní overclock - v době, kdy většina 7xxx karet již odešla na špatné kondíky či spoje...
"It is dangerous to be right in matters on which the established authorities are wrong." - Voltaire
"I believe that all the people who stand to profit by a war and who help provoke it should be shot on the first day it starts..." - Hemingway
jagoda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od jagoda »

pekna praca
i7 2600k / 16GB DDR3 / GTX760
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

Děkuji :) Když jsem přidal i fan, aby byl kolem nějaký airflow, tak i teplota výrazně spadnula - tedy provozovat pasivní karty na stole, kde není fan, je docela o jejich zapečení...

Obrázek

Tohle už by šlo 8-) Teplota místosti 21°C, 77% vlhkosti.
jagoda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od jagoda »

klobuk dole fakt ,,, mam otazku , to jako cisto teoreticky , kupim si vec , donesem ju Vam ,
A vy mi na nej dokazete vymenit setky kondiky a proste to bude slapat lepsie ako predtym ? :mrgreen:
je to ako fakt obdivuhodne, ake kvalitne kusky sa daju vycarovat aj z pomerne slabsich kariet/dosiek len vymenou
kondikov ... :shock: :shock: :shock:
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

Čistě teoriticky je odpověď na otázku ano, protože kvalitní součástky = kvalitní věc. Šmejdové součástky = jen tak dobrá věc, jako jsou ty součástky.
Tady nešlo o žádný overclock či výkon, tady šlo jen o záchranu karty a po těch letech o zkoušku, jak kvalitní ty kondíky jsou - s překvapivě dobrým výsledkem. Následující roky pojede zase karta převážně v 2D a na default taktech :lol:

Kondíky si ostatně může každý koupit (na svém skromném fóru/blogu mám kde, jaké a jak) a vyměnit za kvalitní sám, a ne používat Čínské šmejdovní, když kvalitní normálně nedají... Ostatně speciálni verze boardů pro recenzenty s kvalitními a plně osazenými kondíky jsou běžný trik a co dostaneš pak ty koupit - to je něco jiného...

Nicméně kdyby to dělalo víc lidí, tak výrobci zkrachují, protože na tom, že se karty brzy pokazí je postaveno celé IT odvětví a vůbec od WW2 skoro všechno: http://www.youtube.com/watch?v=9GorqroigqM
jagoda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od jagoda »

ako je to financne , laicky by som typol ze to nemoze byt draha zalezitost pomenit 10 kondikov za najlepsie ake
sa daju kupit... keby som mal dosku za 200€ stale sa tam daju vymenit za lepsie ? ako je to teda financne
a ktore znacky by si ohodnotil ako celkom dobre ( mam na mysli znacky ktore robia PC komponenty a pouzivaju celkom fajn suciastky ) , pripadne ako casovo narocna je vymena takychto kondenzatorov...
inac opakujem ze otvaram usta nad vasimi znalostami ... aj fotky su krasne :)
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

Já jen doplním, že kondíky nejsou jediná věc na desce, co se může poškodit. V létě mi odešla základní deska PC proto, že se prostě teplem rozlaminovala pod paticí procesoru a s takovou věcí už opravdu nic nejde udělat.
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
PKBO
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od PKBO »

Trinom píše:Já jen doplním, že kondíky nejsou jediná věc na desce, co se může poškodit. V létě mi odešla základní deska PC proto, že se prostě teplem rozlaminovala pod paticí procesoru a s takovou věcí už opravdu nic nejde udělat.
Mě se zas na desku vymočil pes - tam je to asi taky pasé :evil:
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

jagoda - deska může stát 10 000€ a stejně tam výrobce může naprat známé špatné kondíky či očividné fejky, viz. http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=57&t=148297
Ceny kvalitních kondíků - viz. Digikey, Mouser, Farnell...
Které značky? U kondíků závisí na použití, viz. http://trodas.wz.cz/index.php?act=ST&f=16&t=325
Obecně na výměnu v deskách a grafikách beru jen Samxony (už nejsou), Nichicony, Panasoniky a Rubycony. Cokoliv jiného do svého PC nestrčím a neměl by to dělat ani nikdo jiný. Ale zase - třeba Panny tantal-polymery (POSPAP) jsou dobré, a stejně dobré jsou KEMET tantal-polymery... keramiky dělá super Murata, Panasonic, Tayo Yuden a tak by se dalo pokračovat dál a dál. Uvedení značky platí tedy jen pro elektrolyty a polymery. Např. pro audio je super i Elna, ne jen Rubycon Black Gate série... Pro velké kondíky k elektromotorům a na vstupy zdrojů jsou dobré i Hitachi kondíky - ale bacha na jejich jen 85°C ratingy, Panny TS-ED jsou lepší... atd. atd. atd.
ktore znacky by si ohodnotil ako celkom dobre ( mam na mysli znacky ktore robia PC komponenty a pouzivaju celkom fajn suciastky
Žádné. PC hardware se vyrábí tak, aby odešlo, viz. http://www.youtube.com/watch?v=9GorqroigqM
česky: http://ulozto.cz/xJHuWW51/the-story-of-stuff-czech-avi

Časová náročnost záleží na typu desky. Jednoduché do 2h, složité (moc kondíků, moc SMD kondíků, nepřistupné...) 4, 6h.

Jinak znalosti jsem sepsal hlavně na svém fóru v uvedeném linku, tady v podstatě nic kor znalého není :wink: Ale díky!

Trinom - to také nikdo netvrdil, že jen kondíky odcházejí. Odchází spousta věci. Zejména vtipný je bezolovnatý cím z nařízení EU, který je podstatně méně oddolný proti pnutí při cyklech zahřátí-zchlazení a následně vytvoří mikrotrhlinky a najednou nic nefunguje, protože jaksi není kontakt na ramku či na GPU/CPU...
Opravy takto záměrně špatně vyrobených hrůz zaměstnávají celé odvětví lidí... (Umělá zaměstnanost?)
Rozlepení desky je samozřejmě katastrofa. Nicméně k přehřívání desky dochází vinou špatného chlazení a pokud se hřejí moc mosfety, tak proto, že jsou a) poddimenzované b) napojené na špatné kondíky...
Když mosfet "spolupracuje" s takovým Chemicon KZG kondíkem, tak se dostáva na 60, posléze 80, pak 90... a končí to kolem 150°C, kdy odejde buď blízký kondík (nad 105°C fakt jako neeeee) anebo mosfet. Anebo deska jako v tvém případě. (Vishay vyrábí mosfety schopné práce v t-junction 175°C - http://www.vishay.com/docs/71931/sud50n02.pdf - "175 °C Junction Temperature" - ne, to nedají ani kondíky kolem, a asi ani deska...)

Měl jsem na DFI LP B přehřívající se mosfety, chladil jsem, řešil jsem dokonce VODNÍ CHLAZENÍ mosfetů ( http://ax2.old-cans.com/s.php?p=badthin ... 0&d=1&v=v2 ) - nic nepomohlo. Až explodoval kondík a ukázalo se, že Chemicon KZG jsou známé špatné kondíky... A v Antec NEO 480W byly napájené ještě horšími Fuhjyyu kondíky, takže to celé odešlo. PSU jsem opravil a šlape jako hodinky, deska je mrtvá... Chemicon KZG mi na ní explodoval...

PKBO - měl jsi hafíka vzít zavčas vyvenčit :lol: :wink:
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

O bezolovnatém cínu mi nic říkat nemusíš, to je jeden z největších failů poslední doby. Ne nadarmo se pořád prodlužují vyjímky na používání olovnatého cínu.
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
jagoda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od jagoda »

aky cin je potom najlepsi ak chcem cinovat v oblasti audia tj repraky zosilnovace a pod ...
taktiez neviete poradit nejaku dobru kyselinu na odmastovanie ? dakujem :)
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

Normálka olovnatej. Odmašťuj isopropanolem.
jagoda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od jagoda »

takze dojdem do obchodu s vecami na to a proste to tam budu mat ?
v akej forme sa predava ten cin ? nejake tycinky ? a pocul som ze
odmastovat sa da aj kyselinou chlorovodikovou , ... :?: :|
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

prodává se to normálně jako cívky. Vhodnej průměr na takovýhle relativně jemný pájení je někde kolem 0,5 - 0,8mm.

Kyselinou uděláš víc škody, než užitku. Kup si isopropanol a nevymejšlej hlouposti. Stojí pár korun.
trodas
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trodas »

...já odmašťuji i čistím technickým lihem... icopropanol jsem ještě nezkoušel. Líh stojí cirka 60Kč litr. Idopropanol stojí kolikpak?
Odpovědět

Zpět na „Modifikace hardware“