Ma smysl koupit DSLR?
- arach
- Začátečník
-
Re: Jaký vlastníte fotoaparát?
dyt tys mel v ruce 400d a hazes tady rozumem jak kdybys projel vsechno od iphonu az po 1dx nebo phase one a fotil pro NG, takze na tebe vubec vlastne nema smysl reagovat )
jinak ja jen cituju tvojeho kolegu, co se tyce sprostejch slov : -)
nepřihlášen M4r1hu4n3
Předmět: Re: Jaký vlastníte fotoaparát?
PříspěvekZaslal v: po 13. leden 2014, 16:10
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele
Odpovědět s citací Reportovat tento příspěvek Nahoru
Smith napsal:
crashPC napsal:
Není dnes výjímkou, že s kompakty a bridge foťáky jsou lepší výsledky než se zrcadlem, dokud do toho nenarveš hodně peněz.
U zrcadla se tak nějak počítá s tím, že do něj ty peníze nacpeš... jestli si někdo koupí základní set a tím to pro něj končí, tak je něco špatně.
Na takových frajírků s "cool zrcadlovkou p*čo vole" by mě v mém blízkém okolí nestačily ruce.
Jejich smůle si se zrcadlem jen ubližují. Stovky pokažených fotek z důležitcýh akcí vs pár dobrých fotek když měli čas hrát si nebo jet podle návodu...
jinak ja jen cituju tvojeho kolegu, co se tyce sprostejch slov : -)
nepřihlášen M4r1hu4n3
Předmět: Re: Jaký vlastníte fotoaparát?
PříspěvekZaslal v: po 13. leden 2014, 16:10
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele
Odpovědět s citací Reportovat tento příspěvek Nahoru
Smith napsal:
crashPC napsal:
Není dnes výjímkou, že s kompakty a bridge foťáky jsou lepší výsledky než se zrcadlem, dokud do toho nenarveš hodně peněz.
U zrcadla se tak nějak počítá s tím, že do něj ty peníze nacpeš... jestli si někdo koupí základní set a tím to pro něj končí, tak je něco špatně.
Na takových frajírků s "cool zrcadlovkou p*čo vole" by mě v mém blízkém okolí nestačily ruce.
Jejich smůle si se zrcadlem jen ubližují. Stovky pokažených fotek z důležitcýh akcí vs pár dobrých fotek když měli čas hrát si nebo jet podle návodu...
- crashPC
- Mírně pokročilý
EOS 400D jsem vlastnil, navíc v době, kdy to byl novej super stroj. Později už měl krom jistých much a levného skla svůj věk. Staré auto taky po čase prodáš. To je normální. Dnes už asi je 100 let za opicema, proto ho nemám. Pořád jsou tam některé vlastnosti, které kompakty trumfnou, leč tyto "zbytky" už mi nevyhovovaly.
V ruce jsem měl půjčených i nadoma poněkud víc zrcadel. Je sranda, vymýšlet si doměnky, které nejsou pravdivé. Také když jsem šel do krámu kupovat, měl jsem v ruce ty nejnovější modely, včetně všech nejnovějších kompaktů (Sony RX100, Olympus XZ1 a 2, Canon S120, Powershot G15 a G16, Nikon P7800 a další). Narozdíl od Tebe jejich vlastnosti a výkony znám z první ruky. Jak říkám, vymýšlíš hovadiny a snad i OT. To, jak dobře fotí foťák opravdu nevyřešíš nějakými doměnkami. Já se ptám - kde máš důkazy, že zrcadlo v adekvátní ceně (max do dvojnásobku) je vždy o tolik lepší. Já své důkazy na potvrzení mého předešlého příspěvku mám, v mžiku můžou být online, a potvrdit, že nevíš ani v nejmenším co mluvíš. Co dostanu zpět je jasné. Neuznání ani očividných faktů. Ztráta času.
Že si někdo koupí základní model se seťákem může být i spoluchyba prodejce. V jistých aspektech i seťák na zrcadle předčí kompakt. Již zmíněná rychlost AF, noční scéna na ISO100, proč ne. Když člověk ví co dělá, může si koupit dovolit i obecně horší věc. Aj se seťákem jsem měl fotky jak z praku proti veškerejm kompaktům, které na večerní akce nastavovali nesmyslně vysoké citlivosti, zatímco zároveň pálili bleskem do protisvětla. Samozřejmě, že jsem takové fotky snadno trumfnul. Ale už to třeba nemělo světelnost a IS, takže jak technika postupovala, začaly proti konkurenci chybět tři, čtyři stopy, a to už bylo samozřejmě moc. To se děje, říká se tomu stárnutí. Dnes mám takovou 400D s IS v kapse. Tomu se zase říká pokrok, a nové zrcadlo přijde, když se bude dařit.
V ruce jsem měl půjčených i nadoma poněkud víc zrcadel. Je sranda, vymýšlet si doměnky, které nejsou pravdivé. Také když jsem šel do krámu kupovat, měl jsem v ruce ty nejnovější modely, včetně všech nejnovějších kompaktů (Sony RX100, Olympus XZ1 a 2, Canon S120, Powershot G15 a G16, Nikon P7800 a další). Narozdíl od Tebe jejich vlastnosti a výkony znám z první ruky. Jak říkám, vymýšlíš hovadiny a snad i OT. To, jak dobře fotí foťák opravdu nevyřešíš nějakými doměnkami. Já se ptám - kde máš důkazy, že zrcadlo v adekvátní ceně (max do dvojnásobku) je vždy o tolik lepší. Já své důkazy na potvrzení mého předešlého příspěvku mám, v mžiku můžou být online, a potvrdit, že nevíš ani v nejmenším co mluvíš. Co dostanu zpět je jasné. Neuznání ani očividných faktů. Ztráta času.
Že si někdo koupí základní model se seťákem může být i spoluchyba prodejce. V jistých aspektech i seťák na zrcadle předčí kompakt. Již zmíněná rychlost AF, noční scéna na ISO100, proč ne. Když člověk ví co dělá, může si koupit dovolit i obecně horší věc. Aj se seťákem jsem měl fotky jak z praku proti veškerejm kompaktům, které na večerní akce nastavovali nesmyslně vysoké citlivosti, zatímco zároveň pálili bleskem do protisvětla. Samozřejmě, že jsem takové fotky snadno trumfnul. Ale už to třeba nemělo světelnost a IS, takže jak technika postupovala, začaly proti konkurenci chybět tři, čtyři stopy, a to už bylo samozřejmě moc. To se děje, říká se tomu stárnutí. Dnes mám takovou 400D s IS v kapse. Tomu se zase říká pokrok, a nové zrcadlo přijde, když se bude dařit.
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
- arach
- Začátečník
-
ja na tebe ale opravdu nebudu reagovat, protoze absolutne nevis o cem mluvis, napriklad u DOF - proc do DOF pletes makro ? tam je snad jasny ze cim vetsi DOF tim lip...mensi cip ma vetsi DOF
kdyz sem motas makro, coz vubec nevim proc, tak ja se musim zeptat z kolika cm vyfotis 1 ku 1 s kompaktem ?
ja chci naopak co nejmensi DOF vis mistre ? a kdyz chci vetsi tak si priclonim...mam moznost volby
a jen k tvojemu divotvornymu SX50 : -)))
http://www.dpreview.com/reviews/canon-p ... sx50-hs/11
http://www.dpreview.com/reviews/canon-p ... -sx50-hs/8
doporucuju nastavit 800 u sx50 a v dalsim okynku eos500 nebo nikon 3200 (cena kolem 10ti), 800 na tom kompaktu je horsi jak 3200 na zrcadlu
prestal sem cist zapory na druhym radku u hodnoceni isa...
a k duvodum proc chci k zrcadlu kompakt, tak ten rozhodne neni v nejakym rozsahu ohnisek : -)
kdyz sem motas makro, coz vubec nevim proc, tak ja se musim zeptat z kolika cm vyfotis 1 ku 1 s kompaktem ?
ja chci naopak co nejmensi DOF vis mistre ? a kdyz chci vetsi tak si priclonim...mam moznost volby
a jen k tvojemu divotvornymu SX50 : -)))
http://www.dpreview.com/reviews/canon-p ... sx50-hs/11
http://www.dpreview.com/reviews/canon-p ... -sx50-hs/8
doporucuju nastavit 800 u sx50 a v dalsim okynku eos500 nebo nikon 3200 (cena kolem 10ti), 800 na tom kompaktu je horsi jak 3200 na zrcadlu
prestal sem cist zapory na druhym radku u hodnoceni isa...
a k duvodum proc chci k zrcadlu kompakt, tak ten rozhodne neni v nejakym rozsahu ohnisek : -)
- Smith
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Co má být na 24-1200mm tak super? Kvalita fotek je hrozná.crashPC píše:Canon SX50 a jiné zajímavé "pavouky". Když pak porovnáš ceny, pochopíš. Tyhle divotvorné stroje kupuje plno majitelů zrcadlovek, kteří si prostě nemůžou dovolit ještě další makrosklo za 15 a Lkové tele za 50k. Ten foťák stojí 10k, a dosáhne až na Měsíc!
Že si někdo koupí DSLR, chce fotit makro, a nemá 15k na makro objektiv... jeho blbost.
Lkové tele koupíš už za 20k... jo, 70-200/2,8L IS stojí přes 50k... taky ta kvalita je trochu někde jinde, že.
Vždyť jen výrobní náklady na takový objektiv musí být někde jinde než pidi skla v kompaktu.
Kdyby mělo DLSR udělat co? Šílenost typu 24-1200 nebo ještě něco šílenějšího? ... 1) Nedoplatil by ses. 2) Neunesl bys to.crashPC píše:Jsem moc zvědavý, kolik by stálo, kdyby to DSLR mělo udělat lépe. 100k? Opravdu 1:10? Nikomu takové porovnání nepřijde trapné?
DSLR je drahá hračka. Pokud chci vytěžit maximum, musím koupit i kvalitní objektivy. Ale s tím musím počítat při koupit... a ne si pak stěžovat, že je to drahé. Ano, za kvalit se totiž platí. A hlavně, když chci DSLR, tak musím vědět proč.
A já mám s 100/2,8 DOF 0,1 cm... a?crashPC píše:"dalsi vec jako DOF"
Ano, není to dokonalé, ale modely začínající na f/1,4 jsou velmi dostatečné. V makro režimu pak je DoF kolem jednoho centimetru i u mého G15 s f/1,8.
Nevyfotí, když mu to technika neumožní.crashPC píše:Dobrý fotograf vyfotí se vším.
Nechápu, proč pořád srovnáváš DSLR a kompakty... když chci kompakt, tak si koupím kompakt a ne DSLR. Když chci koupit DSLR, tak asi vím proč, a nebudu si kupovat kompakt.
To srovnání prostě nemá smysl... možnosti DSLR jsou úplně někde jinde.
Ano, dost fotografů si k DSLR kupuje i menší stroje... taky o něčem takovém už dělší dobu uvažuju... ale uvažuju např. o Fuji X100s.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
- Woyta
- Středně pokročilý
Ja jsem nadsenej amater. Zacinal jsem kompactem a510 Ale to bylo takove to cvakani na auto. Sem tam se preplo na Poloauto nebo Manual. Pak jsem poridil a580. S nim uz jsem prevazne fotil na Poloauto rezim a zacal si hrat s filtry a CHDK firmwarem.
Dneska pomalu nefotim bez polarizaku a bavi me fotit v noci.
Ultrazoom FZ45 byl krok vedle. Byt podle recenzi byl prima, vadilo mi, ze vicemene fungoval jen za jasneho dne. Jinak sumel a rychlejsi predmety mazal. (Optical focal length 4.5 to 108mm) Nastesti sel dnes z domu.
Je mi jasne, ze ja zrcadlo plne nevyuziju ale na hrani bude lepsi nez kompakt. Hmotnost mi nevadi a na machrovani to nemam.
Dneska pomalu nefotim bez polarizaku a bavi me fotit v noci.
Ultrazoom FZ45 byl krok vedle. Byt podle recenzi byl prima, vadilo mi, ze vicemene fungoval jen za jasneho dne. Jinak sumel a rychlejsi predmety mazal. (Optical focal length 4.5 to 108mm) Nastesti sel dnes z domu.
Je mi jasne, ze ja zrcadlo plne nevyuziju ale na hrani bude lepsi nez kompakt. Hmotnost mi nevadi a na machrovani to nemam.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 550W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25
Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W
It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W
It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
- arach
- Začátečník
-
smith: no ted koukam jak 100/2,8 nestkutecne zdrazil...ja ho naposled videl za 11 a pred 4 rokama sem ho mel z usa za 9 po prepoctu, zadelanej kurz
jinak taky me x100s neskutecne laka, hlavne jpg vystup me prijde az neskutecnej, na hiky a nejakym streetfoto ideal
jinak taky me x100s neskutecne laka, hlavne jpg vystup me prijde az neskutecnej, na hiky a nejakym streetfoto ideal
- crashPC
- Mírně pokročilý
arach:
"protoze absolutne nevis o cem mluvis"
Negativní
"napriklad u DOF - proc do DOF pletes makro ?"
Protože tam je síla kompaktů. Tam můžu ukázat, že se zrcadlo za danou cenu vůbec nechytá. Jelikož jsi se na žádné pořádné makro ani nepodíval, protože to máš na tyčce, stačí jen kibicovat někde na foru.
"tam je snad jasny ze cim vetsi DOF tim lip...mensi cip ma vetsi DOF"
Já jsem na makru chtěl ukázat, že to má velmi malé DoF. Aj pod 1cm....
Větší DoF není vždy dobře. Existuje plno snímků s co nejmenším DoF.
"tak ja se musim zeptat z kolika cm vyfotis 1 ku 1 s kompaktem"
Jak s kterým. S SX50 to bude asi dost. Na metry. Hodně metrů. Fotí se s tím ptactvo:
http://jdem.cz/9h5g7
"ja chci naopak co nejmensi DOF vis mistre ?"
Tomu rozumím, mluvím ve stejném duchu. Ty to jen stále nepobíráš.(Následující výraz nemyslím ofenzivně, jen mě nenapadá jak víc zdůraznit ten kontrast mysli a reality) Tvůj mozeček prostě odmítá pochopit, že zrcadlo v dané cenové kategorii (do dvojnásobku) dnes v takovýchhle aspektech dostane na prdel, ale STRAŠNĚ! Mám z toho výtrysky smíchu. Trošku se vzdělej... Jednoduše nevíš co se dnes děje na poli fototechniky.
"a kdyz chci vetsi tak si priclonim...mam moznost volby"
Tu možnost mám taky.
Teď ten důkaz:
Doufám, že do toho nezačneš plést šum a kompozici. Snaha o tyto aspekty byla nulová. Cvaknul jsem čistě DoF.
"doporucuju nastavit 800 u sx50 a v dalsim okynku eos500 nebo nikon 3200 (cena kolem 10ti), 800 na tom kompaktu je horsi jak 3200 na zrcadlu"
Jsou tam aspekty, kde je zrcadlo lepší (nějak jsi zapoměl na objektiv). Už dřív jsem tvrdil, že každý stroj je poněkud specifický nástroj. Ano, na ISO800 je ten konkrétn kompakt ne moc překvapivě horší.
Já se ptám, kolik by stálo následující snímek udělat stejný nebo lepší se zrcadlem:
http://www.flickr.com/photos/90171279@N ... /lightbox/
"prestal sem cist zapory na druhym radku u hodnoceni isa...
a k duvodum proc chci k zrcadlu kompakt, tak ten rozhodne neni v nejakym rozsahu ohnisek : -)"
Své k svému. Jsou tu kompakty s velkými snímači, s velmi světelnými skly, na výběr docela začíná být.
"protoze absolutne nevis o cem mluvis"
Negativní
"napriklad u DOF - proc do DOF pletes makro ?"
Protože tam je síla kompaktů. Tam můžu ukázat, že se zrcadlo za danou cenu vůbec nechytá. Jelikož jsi se na žádné pořádné makro ani nepodíval, protože to máš na tyčce, stačí jen kibicovat někde na foru.
"tam je snad jasny ze cim vetsi DOF tim lip...mensi cip ma vetsi DOF"
Jak s kterým. S SX50 to bude asi dost. Na metry. Hodně metrů. Fotí se s tím ptactvo:
"ja chci naopak co nejmensi DOF vis mistre ?"
Tomu rozumím, mluvím ve stejném duchu. Ty to jen stále nepobíráš.(Následující výraz nemyslím ofenzivně, jen mě nenapadá jak víc zdůraznit ten kontrast mysli a reality) Tvůj mozeček prostě odmítá pochopit, že zrcadlo v dané cenové kategorii (do dvojnásobku) dnes v takovýchhle aspektech dostane na prdel, ale STRAŠNĚ! Mám z toho výtrysky smíchu. Trošku se vzdělej... Jednoduše nevíš co se dnes děje na poli fototechniky.
"a kdyz chci vetsi tak si priclonim...mam moznost volby"
Tu možnost mám taky.
Teď ten důkaz:
Doufám, že do toho nezačneš plést šum a kompozici. Snaha o tyto aspekty byla nulová. Cvaknul jsem čistě DoF.
"doporucuju nastavit 800 u sx50 a v dalsim okynku eos500 nebo nikon 3200 (cena kolem 10ti), 800 na tom kompaktu je horsi jak 3200 na zrcadlu"
Jsou tam aspekty, kde je zrcadlo lepší (nějak jsi zapoměl na objektiv). Už dřív jsem tvrdil, že každý stroj je poněkud specifický nástroj. Ano, na ISO800 je ten konkrétn kompakt ne moc překvapivě horší.
Já se ptám, kolik by stálo následující snímek udělat stejný nebo lepší se zrcadlem:
http://www.flickr.com/photos/90171279@N ... /lightbox/
"prestal sem cist zapory na druhym radku u hodnoceni isa...
a k duvodum proc chci k zrcadlu kompakt, tak ten rozhodne neni v nejakym rozsahu ohnisek : -)"
Své k svému. Jsou tu kompakty s velkými snímači, s velmi světelnými skly, na výběr docela začíná být.
- Smith
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
arach: mám 100/2,8L IS USM, ale dívám se, že taky zdražil... před cca rokem a půl jsem ho kupoval za cca 21k ... teď stojí 25k.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
- arach
- Začátečník
-
no tak tohle me staci...
- Smith
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
V tom se moc nechytáš... http://temp.jaslo.us/IMG_0468.jpgcrashPC píše:"tam je snad jasny ze cim vetsi DOF tim lip...mensi cip ma vetsi DOF"
- crashPC
- Mírně pokročilý
//Smith viz níže: Smysl nebylo něco trumfovat. Rozhodně ne DoF na milimetry. Také mi pověz cenu toho řešení.
Ano, nejde s tím vyfotit všechno a všude. Dají se s tím udělat koukatelné fotky. Jestli to musíš vidět na monitoru 1:1, tak to mám zklamání. Takhle to nefunguje, a za ty korunky to snad ani nejde. Vytisknout to tak na 13x17 nebo o kousek větší, zákonitě by to vypadalo dost dobře na to, co to je. Zprasit jde samozřejmě všecko.Smith píše:Co má být na 24-1200mm tak super? Kvalita fotek je hrozná.
Takhle to fotografové co přikupují kompakty neberou. Mají zrcadlo na něco jiného, mají ho dobře vybavené, a nemůžou si dovolit jak platit tak tahat další tělo s nějakým desetikilovým hovadem za strašné peníze - není to jejich priorita. Ale chtějí si hrát,tak si za 10k udělají radost, a výsledky z toho pod dobrýma rukama lezou docela obstojné.Smith píše:Že si někdo koupí DSLR, chce fotit makro, a nemá 15k na makro objektiv... jeho blbost.
Lkové tele koupíš už za 20k... jo, 70-200/2,8L IS stojí přes 50k... taky ta kvalita je trochu někde jinde, že.
Vždyť jen výrobní náklady na takový objektiv musí být někde jinde než pidi skla v kompaktu.
No, o tom to je. Tady to uneseš ty i tvá peněženka. Kouzlo! Na hraní to stačí, na seriózní práci tu ty stoje taky jsou.Smith píše: Kdyby mělo DLSR udělat co? Šílenost typu 24-1200 nebo ještě něco šílenějšího? ... 1) Nedoplatil by ses. 2) Neunesl bys to.
Souhlasím. Rozdíl byl ten, že kdysi ten rozdíl nebyl tak velkej, už třeba kvůli absenci IS a dalších věcí. Když dneska porovnáš nestabilizovanej seťák za dvojku se stabilizovaným f/2,8 monstrem, je to jasné. To není nic ke stížnosti, to je vývoj, a člověk musí nějakej ten HW semtam obměnit.Smith píše:DSLR je drahá hračka. Pokud chci vytěžit maximum, musím koupit i kvalitní objektivy. Ale s tím musím počítat při koupit... a ne si pak stěžovat, že je to drahé. Ano, za kvalit se totiž platí. A hlavně, když chci DSLR, tak musím vědět proč.
A nic. DoF 0,1cm je v praxi nevyužitelné. Diskuse byla o tom, že kompakty mají velké DoF a nejde s nimi například rozostřit pozadí. Potřeboval jsem jen producenta tohoto hovězího nápadu vyvést z omylu. Dnes už to prostě neplatí. Je zbytečné vkládat se do rozjetého tématu s nesouvisejícím trumfem.Smith píše: A já mám s 100/2,8 DOF 0,1 cm... a?
No, opravdu nevyfotí. Pak se tu ale nehádáme nad neexistující fotkou. Máme ty existující a víme, že fotograf semtam vyfotí dobře i se zlým strojem.Smith píše:Dobrý fotograf vyfotí se vším. -
Nevyfotí, když mu to technika neumožní.
To je jednoduché. Nároky. Lidi včetně mě potřebujou DSLR se všema těma možnostma do kapsySmith píše:Nechápu, proč pořád srovnáváš DSLR a kompakty... když chci kompakt, tak si koupím kompakt a ne DSLR. Když chci koupit DSLR, tak asi vím proč, a nebudu si kupovat kompakt.
To srovnání prostě nemá smysl... možnosti DSLR jsou úplně někde jinde.
- crashPC
- Mírně pokročilý
Ale jo, třeba máš větší nároky na kvalitu. Ono by to nevypadalo tak zle, kdyby se to vytisklo na 15x20cm foto. Otázka zní, kolik stojí udělat to lépe. Nu, a na tom se to celé láme.arach píše:no tak tohle me staci...
- Smith
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
To sklo aktuálně stojí 25k.crashPC píše://Smith viz níže: Smysl nebylo něco trumfovat. Rozhodně ne DoF na milimetry. Také mi pověz cenu toho řešení.
1:1 to vidět nepotřebuji... jen se hodí mít rezervu pro případný ořez. A to je to proč nepotřebuju 1200 mm, abych vyfotil měsíc. Stačí mi mých 420 mm a 22 Mpx.crashPC píše:Dají se s tím udělat koukatelné fotky. Jestli to musíš vidět na monitoru 1:1, tak to mám zklamání. Takhle to nefunguje, a za ty korunky to snad ani nejde. Vytisknout to tak na 13x17 nebo o kousek větší, zákonitě by to vypadalo dost dobře na to, co to je. Zprasit jde samozřejmě všecko.
DSLR nemám kvůli tisku na 13x17. Pokud nepočítám fotoknihy, tak nejmenší formát, na který tisknu, je 40x30.
Ale jo, tohle vidím více méně stejně... jsou situace, kdy není DSLR vhodná (kvůli velikosti, váze, nebo i její ceně). Proto sám uvažuju o X100s.crashPC píše:Takhle to fotografové co přikupují kompakty neberou. Mají zrcadlo na něco jiného, mají ho dobře vybavené, a nemůžou si dovolit jak platit tak tahat další tělo s nějakým desetikilovým hovadem za strašné peníze - není to jejich priorita. Ale chtějí si hrát,tak si za 10k udělají radost, a výsledky z toho pod dobrýma rukama lezou docela obstojné.
Žádné kouzlo, pouze fyzika.crashPC píše:No, o tom to je. Tady to uneseš ty i tvá peněženka. Kouzlo! Na hraní to stačí, na seriózní práci tu ty stoje taky jsou.
Tu neexistující fotku nevyfotí se špatným stroje... s dobrý strojem by ji měl. Hodně situací je o technice.crashPC píše:No, opravdu nevyfotí. Pak se tu ale nehádáme nad neexistující fotkou. Máme ty existující a víme, že fotograf semtam vyfotí dobře i se zlým strojem.
Běž fotit kompaktem na mizerně osvětlený zimák... nedáš to. ISO, AF,...
- crashPC
- Mírně pokročilý
Smith:
Sklo samo nefotí. Pak jsi tam za 35k a více. Nemám proti tomu nic, výsledek si poslal lepší, což o to. Mě konkrétně šlo o to poukázat na to, že poměr cena/výkon překvapivě neleží u nohou zrcadlům, a že za 10k se dá dostat o sakra mnoho víc než "nic". Rezervy se hodí mit vždy. Taky bych běžel pro středoformát a jednoho "Hubbla" do kapsy. Někdy to už třeba ke stávajícímu železu nejde. Jinak své k svému, to je jasné. Já osobně na ohniscích nad 160mm nevidím nic zajímavého krom situací, kdy potřebuju něco v dáli čistě dokumentovat pro informaci. SX50 mě jako potenciální kup nezajímá. Jen jsem jí vypíchl, protože toho umí "dost". Ohledně rozměru tisknutých obrázků:
No, umím si představit trošku větší plachty, ale 40x30, to je na běžné obrázky do alba docela dost.
S Tím kouzlem to měl být vtip, a nevyfocená fotka jistě. Já jen, že někdo tu tvrdil něco ve stylu "že s tím nejde vyfotit nic"....
//Zde ještě linky na to ostření v hodně tmavém příšeří. Jednou s AF přisvětlením a focus zoom bez zvuku foťáku, podruhé bez přisvětlení, bez zoom focus se signalizací zaostření. Podotknu, že je to starší model, a novější stroje ostřej znatelně rychleji:
http://www.youtube.com/watch?v=CKvtje_B9sQ
http://www.youtube.com/watch?v=9Xvyeohw3wQ
Myslím si, že to dnes není zas tak špatné a nepoužitelné až na AF tracking něčeho jako je souboj divé zvěře a ptactva...
Sklo samo nefotí. Pak jsi tam za 35k a více. Nemám proti tomu nic, výsledek si poslal lepší, což o to. Mě konkrétně šlo o to poukázat na to, že poměr cena/výkon překvapivě neleží u nohou zrcadlům, a že za 10k se dá dostat o sakra mnoho víc než "nic". Rezervy se hodí mit vždy. Taky bych běžel pro středoformát a jednoho "Hubbla" do kapsy. Někdy to už třeba ke stávajícímu železu nejde. Jinak své k svému, to je jasné. Já osobně na ohniscích nad 160mm nevidím nic zajímavého krom situací, kdy potřebuju něco v dáli čistě dokumentovat pro informaci. SX50 mě jako potenciální kup nezajímá. Jen jsem jí vypíchl, protože toho umí "dost". Ohledně rozměru tisknutých obrázků:
No, umím si představit trošku větší plachty, ale 40x30, to je na běžné obrázky do alba docela dost.
S Tím kouzlem to měl být vtip, a nevyfocená fotka jistě. Já jen, že někdo tu tvrdil něco ve stylu "že s tím nejde vyfotit nic"....
//Zde ještě linky na to ostření v hodně tmavém příšeří. Jednou s AF přisvětlením a focus zoom bez zvuku foťáku, podruhé bez přisvětlení, bez zoom focus se signalizací zaostření. Podotknu, že je to starší model, a novější stroje ostřej znatelně rychleji:
http://www.youtube.com/watch?v=CKvtje_B9sQ
http://www.youtube.com/watch?v=9Xvyeohw3wQ
Myslím si, že to dnes není zas tak špatné a nepoužitelné až na AF tracking něčeho jako je souboj divé zvěře a ptactva...
- bukva
- Začátečník
Jenže řeč byla zrovna o tom, že velká část majitelů DSLR, a naprosto drtivá převaha majitelů MILC má jen ten low-end se seťákem.Smith píše:DSLR (neberu low-end se seťákem)
A všude se tváří strašně důležitě.
A mimochodem, to DSLR mají obvykle jen proto, že jim nějaký samozvaný fotografický evangelista natlačil, že DSLR jsou nejvíc hustokruté přístroje na světě, a že když na to nakoupí ještě bazmeky za 50 litrů, tak budou mít nejpřísnější alba na celým fejsbůku. Jenže oni do toho těch dalších 50K nikdy nedají, takže nakonec ty přísný krutoalba plný makroberušek na listu nemají.
Edit: Woyta> Jednak jsme to smazal (pozdě), a druhak jsem nepsal, že nemám rád, auta, ale že "nejsou důležité" (a je jedno, jestli je fotíš, na krabici od bot nebo cokoliv jiného), to je dost velký rozdíl
Erwin Olaf fotí dobře. Ale ten nefotí auta.
Naposledy upravil(a) bukva dne úte 14. led 2014, 23:24, celkem upraveno 4 x.
- Woyta
- Středně pokročilý
Bukvo. To ze nemas auta rad ty neznamena, ze je nemiluji ostatni.
Treba jak foti Don se mi moc libi. http://www.rallyphotos.cz/
Treba jak foti Don se mi moc libi. http://www.rallyphotos.cz/
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 550W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25
- arach
- Začátečník
-
bukva: no tys tomu nasadil korunu...muzu se zeptat co si temahle kecama dokazujete ? : -) ja se vsadim ze ty bys nepoznal na par metru jestli v ruce drzi 1100d nebo treba takovej olympus om D, popr. tohle ) http://obchod.fotoskoda.cz/fujifilm-finepix-s4300/
- Smith
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Poměr cena/výkon ne ... ale absolutní výkon DSLR je samozřejmě naprosto někde jinde než kompakt. A taky je adekvátně cenově ohodnocený.crashPC píše:Mě konkrétně šlo o to poukázat na to, že poměr cena/výkon překvapivě neleží u nohou zrcadlům, a že za 10k se dá dostat o sakra mnoho víc než "nic".
Jak jsem psal... 40x30 je nejmenší formát, který dělám... není problém 60x40, 90x60,... A taky to nejsou běžné obrázky do alba, že.crashPC píše:No, umím si představit trošku větší plachty, ale 40x30, to je na běžné obrázky do alba docela dost.
Každému to říkám, všude to píšu... DSLR je pro lidi, kteří to myslí s focením vážně. Chtějí fotit, chtějí se učit... a nakonec do toho i investovat peníze. Seťák je ok do začátku, ale brzo začne být nedostatečný.bukva píše:Jenže řeč byla zrovna o tom, že velká část majitelů DSLR, a naprosto drtivá převaha majitelů MILC má jen ten low-end se seťákem.Smith píše:DSLR (neberu low-end se seťákem)
A všude se tváří strašně důležitě.
- Woyta
- Středně pokročilý
Pro me ma zase zadnej vyznam fotka z politickych setkani.
Kazdej se rad podiva na neco jineho. Pro me je tema power in motion zajimave. Obvzlaste rad mam detajly.
http://don.vn.cz/photos/barum2007/08.jpg
Kdybych se mel vyhnout tomu abych nahodou nekoho neokopiroval tak bych nenafotil nic.
V posledni dobe me hlavne rozesmavaj lidi s tabletama.
DSLR jeste v rukach pozera snad nepotkal. Ale to je o tom v jake skupine lidi se clovek pohybuje.
Kazdej se rad podiva na neco jineho. Pro me je tema power in motion zajimave. Obvzlaste rad mam detajly.
http://don.vn.cz/photos/barum2007/08.jpg
Kdybych se mel vyhnout tomu abych nahodou nekoho neokopiroval tak bych nenafotil nic.
V posledni dobe me hlavne rozesmavaj lidi s tabletama.
DSLR jeste v rukach pozera snad nepotkal. Ale to je o tom v jake skupine lidi se clovek pohybuje.
- arach
- Začátečník
-
woyta: to nech bejt, oni jen provokujou, staci se projit treba po praze, nebo nekde kde je hodne turistu a vetsi fotaky (nemusi bejt nutne zrcadlo) tam skoro nevidis...naprosta vetsina jsou kompakty nebo mobily...tabletaru sem taky par videl, to je celkem vtipny no...
smith: ja se jich dycky zeptam co chtej fotit, rozhodne jim nedoporucim nejakej UZ za deset, kdyz bude chtit fotit maly decko...treba...
smith: ja se jich dycky zeptam co chtej fotit, rozhodne jim nedoporucim nejakej UZ za deset, kdyz bude chtit fotit maly decko...treba...