//Smith viz níže: Smysl nebylo něco trumfovat. Rozhodně ne DoF na milimetry. Také mi pověz cenu toho řešení.
Smith píše:Co má být na 24-1200mm tak super? Kvalita fotek je hrozná.
Ano, nejde s tím vyfotit všechno a všude. Dají se s tím udělat koukatelné fotky. Jestli to musíš vidět na monitoru 1:1, tak to mám zklamání. Takhle to nefunguje, a za ty korunky to snad ani nejde. Vytisknout to tak na 13x17 nebo o kousek větší, zákonitě by to vypadalo dost dobře na to, co to je. Zprasit jde samozřejmě všecko.
Smith píše:Že si někdo koupí DSLR, chce fotit makro, a nemá 15k na makro objektiv... jeho blbost.
Lkové tele koupíš už za 20k... jo, 70-200/2,8L IS stojí přes 50k... taky ta kvalita je trochu někde jinde, že.
Vždyť jen výrobní náklady na takový objektiv musí být někde jinde než pidi skla v kompaktu.
Takhle to fotografové co přikupují kompakty neberou. Mají zrcadlo na něco jiného, mají ho dobře vybavené, a nemůžou si dovolit jak platit tak tahat další tělo s nějakým desetikilovým hovadem za strašné peníze - není to jejich priorita. Ale chtějí si hrát,tak si za 10k udělají radost, a výsledky z toho pod dobrýma rukama lezou docela obstojné.
Smith píše:
Kdyby mělo DLSR udělat co? Šílenost typu 24-1200 nebo ještě něco šílenějšího? ... 1) Nedoplatil by ses. 2) Neunesl bys to.
No, o tom to je. Tady to uneseš ty i tvá peněženka. Kouzlo!

Na hraní to stačí, na seriózní práci tu ty stoje taky jsou.
Smith píše:DSLR je drahá hračka. Pokud chci vytěžit maximum, musím koupit i kvalitní objektivy. Ale s tím musím počítat při koupit... a ne si pak stěžovat, že je to drahé. Ano, za kvalit se totiž platí. A hlavně, když chci DSLR, tak musím vědět proč.
Souhlasím. Rozdíl byl ten, že kdysi ten rozdíl nebyl tak velkej, už třeba kvůli absenci IS a dalších věcí. Když dneska porovnáš nestabilizovanej seťák za dvojku se stabilizovaným f/2,8 monstrem, je to jasné. To není nic ke stížnosti, to je vývoj, a člověk musí nějakej ten HW semtam obměnit.
Smith píše:
A já mám s 100/2,8 DOF 0,1 cm... a?
A nic. DoF 0,1cm je v praxi nevyužitelné. Diskuse byla o tom, že kompakty mají velké DoF a nejde s nimi například rozostřit pozadí. Potřeboval jsem jen producenta tohoto hovězího nápadu vyvést z omylu. Dnes už to prostě neplatí. Je zbytečné vkládat se do rozjetého tématu s nesouvisejícím trumfem.
Smith píše:Dobrý fotograf vyfotí se vším. -
Nevyfotí, když mu to technika neumožní.
No, opravdu nevyfotí. Pak se tu ale nehádáme nad neexistující fotkou. Máme ty existující a víme, že fotograf semtam vyfotí dobře i se zlým strojem.
Smith píše:Nechápu, proč pořád srovnáváš DSLR a kompakty... když chci kompakt, tak si koupím kompakt a ne DSLR. Když chci koupit DSLR, tak asi vím proč, a nebudu si kupovat kompakt.
To srovnání prostě nemá smysl... možnosti DSLR jsou úplně někde jinde.
To je jednoduché. Nároky. Lidi včetně mě potřebujou DSLR se všema těma možnostma do kapsy