Optimalizace her obecna diskuse

Problémy, zážitky, rady či pořádání LAN party

Moderátor: Baneshee

Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Optimalizace her obecna diskuse

Příspěvek od Krteq »

Procházel jsi si tu prezentaci vůbec, nebo jsi viděl logo AMD a hned jsi to zavřel. Ta prezentace sice je od AMD, ale hlavní slovo tam má repi :lol:

A ano, DX9 rendering path ve FB2/FB3 obsažena není.

Ty jsi taky vykuk, nejprve označíš za marketing Mantle slidy a pak i technologické demo, kde těch čísel ze slidů dosahují. Co označíš za marketing příště? :mrgreen:

haters gonna hate :roll:
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

Mne je uplne jedno od koho ta prezentace je (i kdyby ji napsal treba Venca Klaus svoji koristni propiskou :-D ), dulezite je co je jejim cilem. A cil je prezentovat DX11 na Radeonech HD5000.

Fakt, ze FB2/3 nebeha na DX9 HW/SW, jeste neznamena, ze je ciste DX10/11. Staci (s trochou nadsazky) ten kus pseudokodu vyse. :wink:

Vsechny slajdy oznacim jako marketing - a je mi uplne jedno jestli se tykaji mantle, cuda, a nebo treba kvality ceskych silnic. Technologicke demo, ktere bylo vytvoreno pro jediny ucel - a to demonstraci mantle a vyplivnuti nicnerikajiciho cisla - je pochopitelne marketing. Co jineho taky? Da se to demo vyuzit na neco jineho? Neda.. takze neni co resit. Stejne jako treba kdysi davno 3dfx T-buffer Q3A demo. Taky slouzilo jen k prezentaci danych technologii, takze prekvapive marketing.
Krteq píše:haters gonna hate
Nerekl bych, spis narozdil od vas ostatnich jsem realista a neskocim AMD (ani jinym firmam) na kdejakej marketingovej blaf, co nam predhodi. Vzpominas na prezentace Bulldozeru - jak to bude skvela architektura, super herni vykon, atd, atd? A jak to dopadlo... A nebo haswell - pred vydanim bylo hromada spekulaci, jak bude nova architektura, skok ve vykonu, skvela spotreba, nove instrukce. A vysledek je opet uplne jinej - o 5% vyssi vykon, spotreba podobna s IB, nove instrukce se v SW nepouzivaji. Je lepsi zustat nohama na zemi, pristupovat ke vsemu skepticky a nevyvolavat hype.
Spekulovat o dopadu mantle na hry je zatim predcasne, kdyz nejsou k dispozici zadne verohodne informace. Pockame par dni (kdyz to pujde dobre) na patch pro BF4 a pak se uvidi.
Ryzen 7 7700 ; Asus B650E-F Gaming Wifi ; 64 GB DDR5 6000 ; Inno3D RTX 4070 Super ; Samsung 990 Pro 4 TB, MX500 4 TB ; Corsair RM850i ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

Mně ale nepřijde, že by tady někdo vyvolával nějaký přehnaný hype okolo Mantle. Celou dobu na to naopak každý nahlíží poměrně skepticky a spíše s menšími očekáváními. To mi spíš jako přehnaný hype přijde, když Nvidia vydá jednu jedinou prezentaci, bez čehokoliv dalšího relevantního(demo, video, gameplay,konkrétní implementace atd.) a někdo to Nvidii hned sežere celé i s navijákem.
"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/

MSI MPG GUNGNIR 110R White | CPU AMD Ryzen 7 9700X Granite Ridge | DeepCool AK500 White | GPU Sapphire Pure RX 9070 XT 16GB plus UV | MB MSI MAG X670E GAMING PLUS WIFI | 32GB DDR5 A-DATA XPG LANCER RGB Dual KIT 7200 MHz | system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB | Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III | data HDD WD RED 1TB SATA III | Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR | Soud Blaster Audigy Fx | PSU MSI MAG A850GL 850 W 80 PLUS Gold PCIe 5 II | Win 10-64 bit Pro
Hladis
Moderátor
Moderátor

Re: nVidia news

Příspěvek od Hladis »

Krteq píše:
Hladis píše:Dle toho co na tom engine vydali je to stále stary Dx9 base s par featurkama.
Už ve Frostbite 2 chybí DX9 rendering path, je tam pouze DX10/DX11. Sám jsem si to vyhledal když jsem tvrdil že FB3 je DX11 only a ty jsi mě opravil že je i DX10 :)
Jo uznavam, řekl jsem to prestrelene, ale ten dojem z toho engine takovy mam :) Když odmyslim postprocesy a nektery vychytávky na par objektech, je to jak klasicka DX9. Ale to muze byt tim, ze na to poradne nikdo neudelal hru s "next-gen" vizualem a neukazal, co ten engine dovede. Zatím tak bugfest a vizual na urovni Dx9 s par features z novych Dx.
del42sa píše:Právě v tom vidím ten problém, a aspoň jsi to sám přiznal, že se musí za to draze zaplatit :wink: a ve finále se taková optimalizace objeví v jediné hře sponzorované Nvidií (něco jako GPU PhysX v Batmanovi) a tím to celé zhasne. Navíc výsledek nebude ani zdaleka takový jako by mohl být s low-level API Mantle (vzhledem k vynaloženému úsílí a financím), protože jinak by se něco takové realizovalo už dávno, nemyslíš ? Co bránilo Nvidii přijít s podobným prohlášením už například před třemi lety ? Proč s tímhle návrhem nepřišla dříve ? Open GL je staré jako celý počítačový svět, ale Nvidia na to přišla zrovna teď. :D Není to nic jiného, než jen snaha Nvidie chránit si prdel, do které ji poslední dobou kope jak Intel tak AMD. :roll: Ani při tom největším úsilí o optimalizaci nebude výsledek s DX11 nebo s Open GL takový jako může být s Mantle. Myslím, že ta srovnání mluví celkem jasně. http://www.ozone3d.net/public/jegx/2013 ... wcalls.jpg Než náročně optimalizovat každou hru zvlášť (navíc jsou zde jisté hranice) se mi jeví Mantle jako mnohem lepší a univerzálnější řešení už jen díky své kompatibilitě s konzolemi a HLSL
Ale to ja přiznávám normalne. Vse je o penezich a pokud nV chce hry pod OGL, no tak at nasype. Nikdo ji to zadarmo delat nebude. Ale na druhou stranu si rypnu, ze je to nV kdo ted prosazuje otevreny reseni (OGL) proti proprietnimu (Mantle) :) Jo AMD říká ze ma byt pro všechny, ale nV na to nepristoupi, ikdyby to na Keplerovy fungovalo jak z praku. Jinak PhysX je soucasti Unreal enginu, takze není moc zvlastni, když primarne u her postavynych na UE jede i PhysX. PhysX ma i AC a ma ho mit v GPU podobe i Zaklinac 3. O nekterych efektech se da vest polemika nakolik je to opravdu prinos, ale je to tam. Není to uplna mrtvola.

Ono se to realizovalo, ale jen okrajove, kdy to někdo zaplatil. nV ve spolupraci s Firaxis. Jinak vyvojari jsou rekneme lini, mají zazite postupy, ci nemaji cas a nikdo jim to nezaplati, takze optimalizace se ve vetsine hrach nedockal. nV ma pravdu v tom, ze se to da resit i se stavajicim reseni (to podle me není zadna novinka), ale musela by do toho dat finance a jit do studia to vyvojarum bud udelat, nebo jim to ukazat. U Mantle ma vyvojar vyhodu, ze se s tim moc "srat" nemusi. Naroubuje Mantle a jede to. Odladovani je daleko vetsi piplacka. Ne ze by se pod Mantle nemelo odladovat, ale není to urcite casove narocny, jako u klasiky. To mas jak se vyvojari vykaslali na optimalizace a jen pridavali další hovadinky s tim, jak rostl vykon HW. A to i u CPU, kdy proste se nad tim mavlo rukou a klidne Blizzard vydal Starcraft, jako jednovlaknovku :cry: Proste se na to sere.

To ze nV trochu ujizdi vlak jsem uz napsal. Nejspis uz to není jejich priorita. Něco rici museli. Muzu souhlasit sjejich prohlasenim, ze podobných vysledku se dadosahnout standartni cestou. Samozrejme ale nedosahnou uplne vysledku low-level API. Ale jsou cesty, jak se da vykon hry optimalizovat a dosáhnout podobných vysledku. Staci jaky prasarny vyvojari stále delaji a vyvarovat se jich. Jejich duraz na OGL muze a nemusi vyjit. To zalezi na tom, jak to se Gabem uklohni a zda zacnou nejak OGL tlacit a ve hrach se to objevi. Kazdopadne nV v ruce jinak nemá nic :) ,protože Mantle klepe na dveře a OGL podpora je minoritni. Takze AMD ma naskok.

Jinak prosim bez tech marketingovych slidu. Papir snese hodne a samozrejme nerika všechno :)

PS: Uz jsem tady nekde i daval ukázku kodu primo ze hry v podobe od vyvojaru a jak ma spravne optimalizovany vypadat. To vcetne shaderu. Uvedomte si, ze často takovy počet volani ani není nutny a je to tam nasekany jak od Bati cvicky dle toho, co jim compilator vyflusne. Uz tu probihala i ukázka toho, jak to je v Lineage II a to vcetne vycisteni kodu. A vzpomente si, kdo tu v sekci CPU porad nadaval na neoptimalizaci ze strany vyvojaru, kdy doslo na to, ze je potřeba silny CPU protože vyvojari jsou cunata :) Jedna stranka kodu A4 se da udelat na par radku a odstranit tak zbytecny volani, který se klidne znasobuji.
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

Já jsem tvoji myslenku pochopil Hladisi, ale řekni mi. To bude nvidia platit odteď všem vývojářům aby se naučili optimalizovat hry ? Odpovím za tebe: Nebude. Pokud něco, tak si to zaplatí možná v nějaké (nejlépe PhysX ready) hře, která se bude zrovna hodit Nvidii do krámu, ale ty ostatní ? Zapomeň !

PS: ty různé optimalizace většinou ukazují to, že výsledkem je jen malé zlepšení které neodpovídá vynaložené námaze, času a financím.
"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/

MSI MPG GUNGNIR 110R White | CPU AMD Ryzen 7 9700X Granite Ridge | DeepCool AK500 White | GPU Sapphire Pure RX 9070 XT 16GB plus UV | MB MSI MAG X670E GAMING PLUS WIFI | 32GB DDR5 A-DATA XPG LANCER RGB Dual KIT 7200 MHz | system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB | Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III | data HDD WD RED 1TB SATA III | Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR | Soud Blaster Audigy Fx | PSU MSI MAG A850GL 850 W 80 PLUS Gold PCIe 5 II | Win 10-64 bit Pro
marcelus
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od marcelus »

del42sa píše:Mně ale nepřijde, že by tady někdo vyvolával nějaký přehnaný hype okolo Mantle. Celou dobu na to naopak každý nahlíží poměrně skepticky a spíše s menšími očekáváními. To mi spíš jako přehnaný hype přijde, když Nvidia vydá jednu jedinou prezentaci, bez čehokoliv dalšího relevantního(demo, video, gameplay,konkrétní implementace atd.) a někdo to Nvidii hned sežere celé i s navijákem.
Preco taky negativny postoj voci Nvidii? Ak mam niekmu nieco verit tak je to prave Nvidia. AMD prezentuje mantle na prazdnom vesmire s trapnymi raketkami a priama podpora do BF4 stale chyba a stale ju len posuvaju co dokazuje ze ani AMD samotne s Dice nevedia ako to vo vysledku skutocne bude fungovat. Ked si zapnem vacsinu hier za posledne roky v hrach podporovanych AMD okrem TressFX v tomb raiderovi nevidim absolutne ziadnu pridanu hodnotu co i len v nejakom malom nepodstatnom efekte. A aj ten TressFX je dost zvlastny efekt ked fyzika vlasov v takej Alice Madness returns je na daleko lepsej urovni nez v Tomb Raiderovi i ked tych pramenov je ovela menej ale vo vysledku to posobi prirodzenejsie. Nvidia sa aspon snazi. V hrach mas efekty priamo pre Nvidia karty, anti aliasing podporujuci Nvidia karty. zaujimave externe programy pre Nvidia karty atd atd... Co robi AMD okrem toho ze len melu naprazdno? Do dnesneho dna maju nefunkcny v_sync cez ovladace na Vista/W7 OS. Hry pod ktorymi je podpisane AMD ako polupraca sa patchuju ovela viac nez tie pod ktorymi je Nvidia. Do dnes nie je poriadne odstraneny microstuttering v Deus X HR a kompletne ide odstranit len vdaka FPS Locku cez Nvidia Inspector. Mal som AMD karty dlho a nie kjednu, ale tie hry su na nich probemove. Optimalizacia pre NV je lepsia a aj podpora externych programov vyssia. Ja ani nechapem preco by som mal kupovat AMD kartu. Lebo je lacnejsia o par €? To nie je pre mna dovod. Mantle uverim az uvidim realne vysledky, ale neverim ze to bude rozsirene do buducnosti.
CPU/ i7 4770 3,9 Ghz, GPU/MSI GTX 1070 Gaming, RAM/Kingston 16 GB DDR3 2133 Mhz,Enermax Platimax 750 W, DELL U2515h 2560x1440, Win 7 64 bit
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... 3#p8587629

přeju Nvidii s OGL hodně štěstí :-D

webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

Tak já myslím, že tady ta diskuse není o nVidia vs AMD, ale o optimalizacích her jako takových.
To, co ukázala nVidia na OGL není samozřejmě pouze její prací, ale všech (včetně AMD), kteří se podílejí na vývoji OGL a je to samo sebou krok správným směrem. Bohužel OGL dnes není využíváno tak, jak by si od příchodu verze 4 zasloužilo, ale to by se mohlo s příchodem SteamBoxů v budoucnu změnit. Takže určitě je to od nVidia iniciativa správná, bohužel to ale není API, takže vše bude záležet na vývojářích, jestli se toho chytnou nebo se na to zase vykašlou. No snad se chytne za nos i MS se svým DX :)
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
marcelus
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od marcelus »

OGL nie je vsemohuce. Uz pred rokmi Carmack tvrdil ze by rad videl dalsiu hru ID az vydaju RAGE na DirectX lebo s OGL su v niektorych smeroch dost obmedzovani a viac by vraj dokazal s DirectX (nekonkretizoval). Na strane druhej steam OS je Linuxova zalezitost tak ak chcela NV na nej spolupracovat asi nemala na vyber ako sa prisposobit, ale nevidel by som to tak ze AMD prislo s Mantle tak NV sa hned "spamatala" a isla do podpory OGL Len tak mimochodom ich ovladace pre OGL su na vysokej urovni uz roky voci AMD. Staci sa pozriet ako bezia OpenGL hry na AMD a ako na Nvidia kartach. Vidim to aj ked pouzivam Zoner Photo studio a zapnem v nom podporu OpenGL tak u NV to bezi vsetko krasne rychlo a s AMD bol ten cas priblizne dvojnasobny. To sem medzi hry samozrejme nepatri ale o vselicom to napoveda.

...

Vseobecne k hram a ich optimalizacii. Nemam pocit ze by boli nejako zle zoptimalizovane. Za posledne roky sa to dost zlepsilo. Ci uz multiplatform alebo exkluzivne tituly.Jedine ten posledny AC 4 je fakt bieda, ale to je u Ubisoftu bohuzial bezna vec.
CPU/ i7 4770 3,9 Ghz, GPU/MSI GTX 1070 Gaming, RAM/Kingston 16 GB DDR3 2133 Mhz,Enermax Platimax 750 W, DELL U2515h 2560x1440, Win 7 64 bit
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

ano, v tomhle má Webwalker pravdu.Tam kde by se OGL mohlo chytit jsou právě steambox konzole. Záležet to bude velmi i na jejich úspěchu a rozšíření. Jestli to ale bude mít i dopad na klasický PC trh kde dominuje Microsoft se svým DX a teď se tam navíc vehementně tlačí i Mantle ? To je otázka za milion dollarů.... Já si osobně myslí, že ne. (ale mohu se mýlit)

webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

@marcelus: Je to tak, v OGL má AMD drivery na prd. Je to imho tím, že se AMD tak nesoustředilo na profi segment jako nVidia, ale přitom v OGL komunitě jsou jejich vývojáři velmi aktivní (bez nich by ani nemohla nVidia presentovat to co presentovala). Vypadá to tak, jako by je AMD neposlouchala, nebrala je vážně a jejich zkušenosti nezpracovávala do "alespoň" uzavřených ovladačů.
Je fakt, že OGL do verze 4 vždy jen dobíhalo DX, takže vývojáři se věnovali výhradně lepšímu DX, ale od verze 4 si myslím, že je toto API naprosto srovnatelné s DX a nyní možná i lepší. Takže snad bychom se mohli dočkat i nějakých těch AAA titulů pro OGL.
No, ale bychom OGL zase jen nechválili, tak je třeba říct, že i přes všechny tato pozitiva OGL zůstávají nabaleny neuvěřitelný starým "harampádím", extenze začínají být nepřehledné a snaha OGL udržet v profi i entertaiment segmentu je spíše na škodu. Prostě sedět jednou prdelí na dvou hrncích nejde :(
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

del42sa píše:Já jsem tvoji myslenku pochopil Hladisi, ale řekni mi. To bude nvidia platit odteď všem vývojářům aby se naučili optimalizovat hry ? Odpovím za tebe: Nebude. Pokud něco, tak si to zaplatí možná v nějaké (nejlépe PhysX ready) hře, která se bude zrovna hodit Nvidii do krámu, ale ty ostatní ? Zapomeň !

PS: ty různé optimalizace většinou ukazují to, že výsledkem je jen malé zlepšení které neodpovídá vynaložené námaze, času a financím.
Hele ale to není moje věc. To je věci nV a jejich akcionar nejsem. Takze jak si to hosi zaridi je na nich. Jim ujizdi vlak a AMD je s Mantle nejspis hezky prechcalo. U nV k tomu mlceli a jen prohlasili to, ze vyvojari neoptimalizuji jak by měli. To je fakt, ale nedelaji to z nejakych duvodu uz desitky let ze a co je donuti najednou stravit nejaky ten mesic na cisteni kodu. No jedine nejaky zelenej manager s pytlikem penez za jejich zady. Jenze u AMD dostane Mantle a to tam narve a ma pokoj a kod muze byt zapraseny jak chce, protože Mantle to pobere. Je to jednodussi, nez nebyt prase a optimalizovat kod.
del42sa píše:http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... 3#p8587629 přeju Nvidii s OGL hodně štěstí :-D
Tenhle topic je spis o optimalizaci her. Ale když budu zly, jako nekteri jini konspiratori, vytvorim konspiraci :lol: DICE ma neodladeny kod (třeba konspiratorsky zamerne) plny zbytečných volani a zbytecne zateze na CPU a tim zatezuje neumerne CPU a dochazi k CPU limitaci a tim pak s Mantle muzou prezentovat vysoky narusky vykonu u CPU :twisted:

Obecne k OGL, nV tam ma opravdu vykon uplne jinde nez AMD. V profi sfere je ten rozdil opravdu markantni. Ale i tak, OGL tezko vyresi věci jako SLI atd...stále to není low-level.
michal3d
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od michal3d »

Hladis píše:To je fakt, ale nedelaji to z nejakych duvodu uz desitky let ze a co je donuti najednou stravit nejaky ten mesic na cisteni kodu. No jedine nejaky zelenej manager s pytlikem penez za jejich zady.
- a co donuti vyvojarov pridavat Mantle do hier? myslis si ze ked pridaju Mantle do hry tak tym zvysia predaje tej hry? alebo si myslis ze pridat Mantle do hry bude prebiehat stylom, ze si stiahnu nejaky programek z AMD, stlacia tlacitko "Add Mantle API to the Game" a hop za minutku mame hotovu hru s Mantle a 40% narastom FPS?
MB: ASUS P9X79 CPU: Intel i7-4820K + Noctua NH-U12P RAM: 48 GB DDR3 1333 MHz GPU: EVGA GeForce RTX 2070 XC GAMING SSD: Intel 730 240 GB, Crucial MX300 1 TB
PSU: Seasonic X-560 SOUND: ASUS Xonar Essence ST + Xonar H6 + beyerdynamic DT 990 Pro 250 Ω + Creative 6.1 6700 CASE: Cooler Master Silencio 650 LCD: HP Z32 4K
KEYBOARD: CM Storm Quickfire XT MOUSE: Logitech G502 HERO + G240 GAMING: Logitech G29, Xbox Elite Controller, Saitek X56 Rhino H.O.T.A.S. OS: Windows 10 Pro 64-bit
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

U EA cekej, ze to budou využívat enginy pro hry, který EA vydava. To je jedna věc.

Druha je ta, ze Mantle ma tu vyhodu, ze jeho zacleneni do enginu je jednodussi a casove méně narocny, nez odladit kod. To znamena, ze vyvojarum zvysuje toleranci chyb bez ztraty vykonu, protože třeba u Dx je urcita rezie a bez optimalizace je problém s vykonem CPU. Kdo se snazil optimalizovat vi, ze je to beh na dlouhou trat nekdy stylem pokus/omyl a radsi to resi slovy "on to ten HW nejak pobere", nebo vezmu starej zaklad, překompiluju ho a seru na to. Je ale fakt, ze Mantle je práce navíc, protože stejne bude dal Dx. Ale to uz je věc penez a ochoty vyvojaru a zda ten benefit vyvazi praci navíc.
michal3d
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od michal3d »

No prave o to ale ide. A ked sa pozriem napr. na "ehm" inventare ake su v Skyrim alebo Borderlands 2, tak fakt nemam moc doveru v to, ze si nejaky vyvojari len tak povedia: "hele, podme odmenit tych co si kupili AMD kartu a pridajme tam Mantle, nech im to lepsie bezi". To je robota ktoru spravia na to aby vylepsili hru pre kolko, mozno max 50% hracov a to ich bude motivovat ked nestravia ani par hodin nad optimalizovanim pre RPG tak dolezitym prvkom ako je inventar, co je robota ktoru by ocenili hadam vsetci PC hraci?
Ved keby niekto z nich len pocas toho co je na zachode za par minut nacrtol na toaletny papier normalny inventar s tym ze to robi pre PC verziu, tak to bude milion krat lepsie nez ta prasarna co tam je teraz a kolko by im mohlo trvat to implementovat priamo do hry? Ja to nechapem, ako Oblivion ani Borderlans 1 nemali nejaky uzasny inventar ale v porovnani s tym co je v Skyrim a Borderlands 2 je to vrchol ergonomie a prehladnosti.

btw...este k tym optimalizaciam, zaujimave ze napr. pri Borderlands 2 si spravili tu namahu aby do PC verzie pridali nejaky uplne zbytocny GPU PhysX, ale ze by spravili do ****** normalny inventar na PC to ne...

Edit: a niektorym vyvojarom sa asi zda ako prilis vela zbytocnej roboty aj pridat podporu pre mys...
MB: ASUS P9X79 CPU: Intel i7-4820K + Noctua NH-U12P RAM: 48 GB DDR3 1333 MHz GPU: EVGA GeForce RTX 2070 XC GAMING SSD: Intel 730 240 GB, Crucial MX300 1 TB
PSU: Seasonic X-560 SOUND: ASUS Xonar Essence ST + Xonar H6 + beyerdynamic DT 990 Pro 250 Ω + Creative 6.1 6700 CASE: Cooler Master Silencio 650 LCD: HP Z32 4K
KEYBOARD: CM Storm Quickfire XT MOUSE: Logitech G502 HERO + G240 GAMING: Logitech G29, Xbox Elite Controller, Saitek X56 Rhino H.O.T.A.S. OS: Windows 10 Pro 64-bit
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Taky Mantle nebude na 99% hrach. Bude to pravdepodobne u her, kde to bude mit nejaky benefit a vyplati se to tam dat, nebo to někdo zaplati a bude prevazne u her ci enginu co jsou pod hlavickou EA. Jestli se to rozsiri dal je vesteni z koule.
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

ona správná implementace multithread renderingu může přinést jistý zisk, ale nikdy to nebude tolik s co s Mantle. Problém je, že od určitého počtu jader to zkrátka neškáluje, takže je jedno jestli Civilisation V bude škálovat do osmi nebo do 12ti threadů, ve skutečnosti už to nebude hrát významnější roli.
So in conclusion, the reason NVIDIA beats AMD in Civ V is that NVIDIA currently offers full support for multi-threaded rendering/deferred contexts/command lists, while AMD does not. Civ V uses massive amounts of objects and complex terrain, and because it's multi-threaded rendering capable the introduction of multi-threaded rendering support in NVIDIA's drivers means that NVIDIA's GPUs can now rip through the game.

This is the true power of DX11. When properly implemented in both drivers and games, DX11's multi-threaded rendering capabilities are going to allow developers to push a lot more stuff out to the GPU without immediately bottlenecking the CPU

Coincidentally, last month's interview with AMD's Richard Huddy at Bit-Tech also has a lot in common with this. AMD says DX11 multi-threaded rendering can double object/draw-call throughput, and they want to go well beyond that by bypassing the DX11 API.
Now the PC software architecture – DirectX – has been kind of bent into shape to try to accommodate more and more of the batch calls in a sneaky kind of way. There are the multi-threaded display lists, which come up in DirectX 11 – that helps, but unsurprisingly it only gives you a factor of two at the very best, from what we've seen. And we also support instancing, which means that if you're going to draw a crate, you can actually draw ten crates just as fast as far as DirectX is concerned.

But it's still very hard to throw tremendous variety into a PC game. If you want each of your draw calls to be a bit different, then you can't get over about 2-3,000 draw calls typically - and certainly a maximum amount of 5,000. Games developers definitely have a need for that.
pro porovnání konzole díky svým vlastním low-level API dovedou tohle:
Console games often use 10-20,000 draw calls per frame, and that's an easier way to let the artist's vision shine through.'
http://www.bit-tech.net/hardware/graphi ... -directx/2
http://forums.anandtech.com/showpost.php?p=31520674

webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

Myslím, že s nejlepším vysvětlením, proč multithreaded-rendering nemá takové očekávané zisky, přišel právě Andersson, který to vysvětloval u BF3:

DirectX 11 Rendering in Battlefield 3

strana 33 a 34.
GPUreport.cz
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

ano tam je to poměrně dobře vysvětleno a myslím, že už to tady kdysi někde bylo ve vlákně o Mantle :) Prostě ani multithread rendering není všelékem, může však zvednou počet drawcalls zhruba na dvojnásobek, což je ale v porovnání s Mantle nebo konzolemi pořád příliš málo... možná i tohle bylo jeden z důvodů, proč to AMD dodnes nezprovoznila v driverech a raději dali přednost Mantle.

Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

del42sa:
Tohle znam. Vzdyt tohle jsem prave na vas vytahoval uz daaaavno v sekci CPU. Ale par poznámek. První je ta, ze ve hrach je často nasekano plno zbytečných volani. Jejich počet se da optimalizaci skrouhnout klidne o polovinu a u vylozenych prasecin i vic. To nemluvim o ruznych vychytávkách, jako chybejici OCC a jiny věci. I ten zazracny Crysis 2 renderuje stále vodu pod levelem :lol: Prevazna část problemu prameni z praseciny.

Dále Mantle bude jen u par her a stále tu bude Dx. Jakmile něco ma jen jeden výrobce, a v herni branzi ještě taha za kratsi konec, tak zadny "artist's vision shine through" nebude stejne, jako není s PhysX. A vim jak vypada umelec utrzeny ze retezu.......nehledi se na naklady a výsledek je draha matlanina. Takovy Peter Molyneux je prikladem takového umelce.

Nezprovozneni u AMD není kvůli Mantle, protože stále jaksi prevazna část her bude na Dx, ale jejich povestna neschopnost. Chybi jim tam zasadni věc a diky tomu nemá propady jen v Civ5, kdy nV podava kolem 5fps lepsi minimalky nez AMD a nejsrandovnejsi je, ze s jejich vlastnimi procesory je nV vykonostne jinde. To je sakra smutny a pochybuju, ze v době uvadeni Dx11 AMD vůbec tusilo něco o Mantle. Nezprovoznili to do ted a nechtej, abych tady zacal udavat jiny priklady neschopnosti AMD opravit zasadni věci. Uz jsem tu uvadel problémy se shadery. O Legacy produktech uz radsi nemluvit, tam je to uplna katastrofa.
webwalker píše:Myslím, že s nejlepším vysvětlením, proč multithreaded-rendering nemá takové očekávané zisky, přišel právě Andersson, který to vysvětloval u BF3
Zkuste taky nekoho jiného nez je Andersson, který zatím toho moc nepredved a mel by soupat nohama za to, co dokaze jeho tym vyflusnout na trh. Zatím tedy nepresvedcil o tom, ze by se mel radit mezi spicku. To radsi zajdu za Timem Sweeny, nebo turcikama z Cryteku. Carmack toho taky uz moc nepredved a dnes je to spis kolega do diskusniho klubu kvůli jmenu. Ono Sweeny je taky tvrdohlavec, atd...A je to stejny, jako když se mi něco snazi nakukat ekonom. První se musim podivat, kde a pro koho pracuje a co za nim je za praci. Pak si ho musim z "reklamstiny" prelozit. Ja jsem si precet i ty slide od nej z minula. Vůbec tam nenajdete jisty znamky toho, ze si s nejakou optimalizaci lame hlavu. Jen stary zaklad prevede na novy a je hotovo a raduje se, ze ma min práce :) Levny a rychle modifikovatelny engine pro potřeby EA a jejich hernich serii. Jde o prachy az na prvnim miste a ne o "artist's vision shine through".

BTW: Stravil jsem nad tim demickem od Oxide celou noc ruznym testovanim a je to des.
Odpovědět

Zpět na „Hry a zábava“