pagefile mám vypnutej 15let.... ten SW o kterym mluvíš, patrně je profi charakteru, čili pro normální lidi je to totálně bezpředmětná poznámka. Ano logicky stoupá alokovaná ram, to je totiž efekt jehož chci docílitSpring píše:Omyl!
Do pagefile uklada spravce pameti OS inicializovane a nepouzivane datove struktury, ktere se pouzivaji castecne napr.: pouze pri spusteni SW, nebo vubec bez ohledu na to, jestli dojde RAM, nebo zustava treba 90% nevyuzito. Kdyz je SW napsan tak, ze vyuziva treba 100MB pro datove struktury, spravce (nejnizsi uroven jadra) pameti musi zajistit souvislost bez ohledu na stav a fragmentace adresovaneho pametoveho prostoru jadernymi komponentami (treba Truecrypt, Antivirus, systemova sprava), nebo proste jen nejaky dalsim SW. Kdyz nepouzije pagefile, zakonite vzrusta v alokovane pameti zaplneni a spravce pameti musi operovat s pameti jinych procesu mnohem intenzivneji a vznikaji chyby = pady SW "OUT OF MEMORY" i kdybys mel 100GB volna. Tim, ze zakazes Pagefile (strankovaci soubor) jen zvysis riziko chyby, intenzitu vyuzivani RAM a s tim souvisejici problemy. Windows i dalsi nizkourovnovy SW muze totiz pristupovat, cist a take prepisovat pametovy prostor ostatnich, coz je vlastnost Windows kernel.
Vypnutí virtuální paměti
- RAD-x
- Červená karta

-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vypnutí virtuální paměti
- kotas
- Středně pokročilý

- to je přesně onoAno logicky stoupá alokovaná ram, to je totiž efekt jehož chci docílitaby se používal ram, místo pomalýho HDD
- vševěd kotas totiž není blbec
Chcete rychlejší počítač s Windows 7 a přitom máte dostatek operační paměti RAM? Jestliže ano, stačí vypnout swapování systému na pevný disk (HDD) a získáte výkon navíc zdarma. Jestliže paměť nazbyt nemáte, zkuste ji dokoupit.
Pojmem swapování rozumíme odkládání dat na pevný disk. Ve své podstatě jde o skrytý soubor na pevném disku, který systém Windows používá k ukládání částí programu a datových souborů, které se nevejdou do paměti. To se děje pokud je paměti v PC málo. Stránkovací soubor a fyzická paměť, neboli paměť RAM, tvoří virtuální paměť. Systém Windows podle potřeby přesunuje data ze stránkovacího souboru do paměti a rovněž z paměti do stránkovacího souboru, pokud je vyžadován prostor pro nová data. Pro stránkovací soubor se rovněž používá termín odkládací soubor. Jestliže vlastníte Windows 7 alespoň 6 GB operační paměti či ještě více, a nespouštíte náročné aplikace na paměť (grafické programy, video střihové programy apod.), pak tuto funkci deaktivujte, získáte výkon Windows 7 navíc.
edit//:
Zkusil jsem povolit stránkovací soubor na svém PC a když pustím opravdu nuročný mod do HL2 serie - FAKEFACTORY 2013, tak se mi hra delší dobu načítá a občas se jakoby více seká, zkoušel jsem swap hodit i na jiný hdd a situace je stejná, FPS jsou stejné, jen se zapnutým swapem to prostě načítá pomaleji
Swap mám vypnutý aby se do paměti přistupovalo přímo a ne aby se data zkrze swap přednačítali na pevný disk a až pak na RAM
GIGABYTE B450M DS3H, AMD Ryzen 7 2700 (8C/16T), 32GB RAM DDR4 (@2933 CL14-14-14-34), Sapphire Pulse RX 5700 XT 8GB/256 bit GDDR6, SSDs CRUCIAL MX500, LCD 32" IIYAMA IPS 2560x1440, HP OMEN 1100 mechanical keyboard, Logitech G402 mouse, Windows 11PRO
- LoCo99
- Začátečník

ano návod na vypnutí stránkovacího souboru jsem taky čet a o výhodách sem byl taky přesvědčenej, dokud jsem nezačal dostávat ten error co jsem postnul na minulý stránce a asi nemusim zdůrazňovat že ta chyba zmizí pokud ten stránkovací soubor zase povolim na jeden disk (mam ho na HDD, na SSD by to bralo moc místa IMHO)
- kotas
- Středně pokročilý

to LoCo99: však v pohodě, o to tady nejde, hra ti dělá bez swapu problémy, tak ho nechej normálně zaplej, jde o to, že někteří jedinci tomu prostě nerozumí, ale platí, že když má člověk alespoň 8GB RAM, tak může swap vypnout úplně a aplikace včetně her a spouštění OS trvá rychleji a celkově vše jede lépe.
..upřímně, když si to tak uvědomím, tak vlastně virtuální paměť nepoužívám co mám čtyř-jádro a těch 8GB RAMek, což už je panečku pět let co jsem napočítal
čas nám rychle letí....OS formátuji a instaluji cca 4x za rok, pracuji s videem (vytváření a převod), dost často používám WinRAR a hraji když se mi chce i hry, poslouchám hudbu a přehrávám si HDčka, vše běží jako po másle a se zapnutým swap se to prostě všechno déle načítá a je to pomalejší. OS mám na samostatném HDD WD Raptor 10 000 otáček a data na 1TB WD10EURS se 64MB CACHE, takže mi třeba říct, že mám pomalej HDD taky nikdo nemůže..se dwaprm mám takové zkušenosti a automaticky když dělám nové sestavy, ať už herní či pracovní a vím že tam je 8GB RAM a výše a hlavně že je tam SSD, tak swap vypínám všude a nikdo se mi nikdy neozval, že by měl sebemenší problém, taky je jedno, jestli je to OS Win7 nebo 8/8.1..od dob Win7 se situace s virtuální pamětí a následném deaktivaci a s přímým přístupem do paměti RAM se situace zlepšila na výbornou.,
//edit: ted me tak napadlo ze u tebe LoCo99 problem s tim swapem bude tim, ze ta hra bude asi "zprasena", mluvil jsi tu o BF3 nebo čtyřce? ja dohral bez swapu cely SP, MP jsem nehral a naprosto v poho
..upřímně, když si to tak uvědomím, tak vlastně virtuální paměť nepoužívám co mám čtyř-jádro a těch 8GB RAMek, což už je panečku pět let co jsem napočítal
//edit: ted me tak napadlo ze u tebe LoCo99 problem s tim swapem bude tim, ze ta hra bude asi "zprasena", mluvil jsi tu o BF3 nebo čtyřce? ja dohral bez swapu cely SP, MP jsem nehral a naprosto v poho
GIGABYTE B450M DS3H, AMD Ryzen 7 2700 (8C/16T), 32GB RAM DDR4 (@2933 CL14-14-14-34), Sapphire Pulse RX 5700 XT 8GB/256 bit GDDR6, SSDs CRUCIAL MX500, LCD 32" IIYAMA IPS 2560x1440, HP OMEN 1100 mechanical keyboard, Logitech G402 mouse, Windows 11PRO
- LoCo99
- Začátečník

mluvim o BF4, to jsem uváděl hned na začátku, že je hra zprasená ví všichni, bohužel to ale nemění nic na tom že já si jí bez swapu pořádně nezahraju protože dostanu ten error s pamětí
- PKBO
- Moderátor

A neměl ty jsi problém i s memory leakem ? To by s tim dost souviselo, nebo to psal v BF4 vláknu někdo jinej....
- LoCo99
- Začátečník

jo, to mam, ale tohle se stane i bez toho, na to už jsem se taky koukal
- Spring
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
RAD-x: Nejsi nahodou pribuzny moderatora Flanker? Stale nechapes funkci pagefile, ale kdyz Ti to tak vyhovuje a jsi presvedcen, ze to tak pracuje, nic proti. Pekny popis pro vyvojare najdes technet.microsoft.com
"If it moves, compile it. If it moves too quickly, don't mark it stable. If it stops moving, drop it. It's not like your processor has anything better +to do" ... Gentoo
- havli
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Ja bych to shrnul asi takhle:
Teorie je sice pekna vec, ale dulezitejsi je, jak to funguje v praxi. A kdyz jsem ja (a spousta dalsich lidi) za x let provozu nezaznamenal problem, tak zaver je celkem jasny. Nebudu si swapem zbytecne odrovnavat SSD (za cenu mensiho zpomaleni PC), potazmo brousit disk (s extremnim zpomalenim), kdyz se muze vsechno nasypat do RAM. A nebo si muzu dat swap na ramdisk.
Teorie je sice pekna vec, ale dulezitejsi je, jak to funguje v praxi. A kdyz jsem ja (a spousta dalsich lidi) za x let provozu nezaznamenal problem, tak zaver je celkem jasny. Nebudu si swapem zbytecne odrovnavat SSD (za cenu mensiho zpomaleni PC), potazmo brousit disk (s extremnim zpomalenim), kdyz se muze vsechno nasypat do RAM. A nebo si muzu dat swap na ramdisk.
Ryzen 7 7700 ; Asus B650E-F Gaming Wifi ; 64 GB DDR5 6000 ; Inno3D RTX 4070 Super ; Samsung 990 Pro 4 TB, MX500 4 TB ; Corsair RM850i ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
- LoCo99
- Začátečník

já nikomu jeho praxi neberu, já jsem jen na začátku varoval že já mam takovej problem , každej at to má jak chce
akorát já nějak nevidim nikde žádnou prodlevu že bych byl limitovanej odezvou systému nebo výkonem, mimo her pochopitelně, ale tak to je těžko stránkovacim souborem
akorát já nějak nevidim nikde žádnou prodlevu že bych byl limitovanej odezvou systému nebo výkonem, mimo her pochopitelně, ale tak to je těžko stránkovacim souborem
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Pokud někdo chce bejt hnidopich ala swap ačkoliv je hodně ram, tak doporučuji vytvořit ramdisk a swap hodit do něj.... Retardovanej postup ale kdyby někdo měl potíže s absencí swapu a nechtěl jej dávat na SSD tak je to nej řešení. Dobrej výkonej + free je třeba SoftPerfect RAM disk. Na stroji s NUMA mi dělal potíže (tam jsem musel dát superspeeda, ale ten je placenej) ale na I3ce a I7mičce je ok.
- RAD-x
- Červená karta

-
- Kontaktovat uživatele:
Nejsi náhodou příbuznej moderátora Krtqa? Stále nechápeš že to mám prostě 15 let ověřený doma, kde na to koukám na nespočtu PC? co je kde napsaný, myšlený nebo individálně možný, mě naprosto nezajímá, pokud osobně vidim, že se věc má jinak.Spring píše:RAD-x: Nejsi nahodou pribuzny moderatora Flanker? Stale nechapes funkci pagefile, ale kdyz Ti to tak vyhovuje a jsi presvedcen, ze to tak pracuje, nic proti. Pekny popis pro vyvojare najdes technet.microsoft.com
- kotas
- Středně pokročilý

..Osobně od dob prvního CONROE (E6300@3GHz) společně s 6GB RAM (3x2GB DDR2@800MHz) jsem nezažil až do teď (Q8300@3,3GHz+8GB DDR2 @860MHz) CRASH žádné aplikace, programu či hry s vypnutou virt. pamětí, jak už jsem tady zmínil
Právě naopak hladší chod OS včetně SW (na PC dělám střih videa, převádím audio, vypaluju, hraju, stahuju, dělám s fotkama a taky pracuji s různými jinými programy prakticky denně)...
Od 6GB nahoru bych se nebál nepoužívat virtuální paměť (4-5GB je dle mě ještě na to málo), uštěří se místo na HDD a ten pak pořád nehrabe a pro SSD je to používání do budoucna sebevražda
Od 6GB nahoru bych se nebál nepoužívat virtuální paměť (4-5GB je dle mě ještě na to málo), uštěří se místo na HDD a ten pak pořád nehrabe a pro SSD je to používání do budoucna sebevražda
- AllowedCry
- Mírně pokročilý

Přidávám se k těm, co mají vypnutou virtuální paměť, už od doby, kdy jsem měl 4GB RAM což je rok 2008, od té doby sem nezažil žádný problém s tím spjatý.
Ryzen 9800X3D || Asrock X870 Pro || 64GB @ 6000Mhz cl30 || XFX RX 9070 XT @ UV-OC || M2 VP4300 4TB || HDD RED+ 4TB || Fractal R5 + Corsair HX850 || [4K] Philips 32M2N8900 240Hz + Philips 48OLED707.
- LoCo99
- Začátečník

má na to vliv nějak typ ramky ? jakože kingston, corsair, evolve
protože mě se složej aplikace buď kvuli přetaktování, to jde ale hned do kopru takže to přešteluju , to už mam dávno pořešený, nebo se mi skládaj bez tý virtuální paměti
typicky firefox a ten battlefield 4, ikdyž teda ten battlefield se nesloží hned a mam u něj memory leak (na to maj ty ramky taky vliv ?)
protože mě se složej aplikace buď kvuli přetaktování, to jde ale hned do kopru takže to přešteluju , to už mam dávno pořešený, nebo se mi skládaj bez tý virtuální paměti
typicky firefox a ten battlefield 4, ikdyž teda ten battlefield se nesloží hned a mam u něj memory leak (na to maj ty ramky taky vliv ?)
- tielka
- Středně pokročilý

jak ti to padne tak se podívej ovládací panely-systém a zabezpečení-zobrazit protokoly událostí-rozklikni vlastní zobrazení-události správy a tu najdeš chyby co způsobují ty pády
- Spring
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Strucneji receno WinKey + r, vepsat eventvwr.msc a zmacknout enter.
Mohou byt vadne a jakakoliv chyba v RAM ma samozrejme sve nasledky v ruzne podobe. Musis je otestovat, protoze reporty o neopravitelnych jez zpracovava EWT (do eventlogu kernel reportuje pres PFA) neni dostupny a nepokryva fragmenty. Bootnout a nechat projet 12hodin memtest nic nepokazis, alespon budes vedet, ze mas RAM v poradku.
Mohou byt vadne a jakakoliv chyba v RAM ma samozrejme sve nasledky v ruzne podobe. Musis je otestovat, protoze reporty o neopravitelnych jez zpracovava EWT (do eventlogu kernel reportuje pres PFA) neni dostupny a nepokryva fragmenty. Bootnout a nechat projet 12hodin memtest nic nepokazis, alespon budes vedet, ze mas RAM v poradku.
"If it moves, compile it. If it moves too quickly, don't mark it stable. If it stops moving, drop it. It's not like your processor has anything better +to do" ... Gentoo
- dexterav
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Trochu sa zapijim z nudy tiez...
Swap nepouzivam osobne dost dlho.
Vec sa ma tak ze nepozorujem ziadne zlepsenie ani zhorsenie vykonu
To co prudi prudi dalej a naopak
Takmer isto to neprinieslo urychlenie coho kolvek, aspon nie viditelne
Idealne si skusit co to urobi sam
Swap nepouzivam osobne dost dlho.
Vec sa ma tak ze nepozorujem ziadne zlepsenie ani zhorsenie vykonu
To co prudi prudi dalej a naopak
Takmer isto to neprinieslo urychlenie coho kolvek, aspon nie viditelne
Idealne si skusit co to urobi sam
Intel Ultra 7 265k 5,6/4,9GHz,Apex Z890, 2X24GB 8,73GHz CL40 Corsair, Asus TUF 5090 3.2/34GHz , H2O + Carbide 600Q,SS Noctua Edition, 10TB 850X, Topping D50s + Tilia + T5, StrixPG32UCDP, Fold7, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
- panPss
- Nováček

a pomůže to vypnutí nějak tomu disku aby fungoval ryhlej?
když mám 2 disky jeden pro systém a hry-na tom bych to vypnul a druhej jako uložiště a nechal bych ho využívat pro virtuální paměť
když mám 2 disky jeden pro systém a hry-na tom bych to vypnul a druhej jako uložiště a nechal bych ho využívat pro virtuální paměť
- AllowedCry
- Mírně pokročilý

Logicky, když je málo ram a windows musí swapovat na šit disku, tak to jde brutálně poznat, např. když sem svojí rozšířil z 1GB na 2GB, byl to obrovský rozdíl.