Využití dvou připojení najednou (ADSL + Wifi)

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
Xeev
Nováček
Nováček

Využití dvou připojení najednou (ADSL + Wifi)

Příspěvek od Xeev »

Zdravím,
potřeboval bych poradit s teoretickou i praktickou stránkou věci. Mám ADSL internet od O2, který je stabilní s dobrou odezvou s relativně dobrý downloadem 4Mbit, bohužel upload je 256 Kbit což je prakticky nepoužitelné pro něco jiného než běžné užití a potřebuji uploadovat zálohy a obrázky produktů na server v gigových velikostech. Mám ale možnost přibrat WIFI která by měla mít okolo 6/6 Mbit, avšak s nejistou stabilitou jak to u WIFI bývá což je zase nevhodné na jiné věci.

Dalo by se nějakým efektivním cenově dostupným způsobem tyto 2 připojení zkombinovat? (nemusí to být žádný automatický loadbalancing) Třeba že bych si mezi nima přepínal v administraci routeru. Teď tady zkusím plácnout do vody, protože nevím jestli něco takového jde, ale představuji si modem/router který by měl 2 WAN porty a v administraci bych jen vybral který LAN port využívá které WAN připojení. Takže bych přes den jel na stabilnějším ADSL a třeba večer přepnul na spojení co mi poskytuje WIFI provider a dal něco uploadovat/stahovat, nebo dal jeden počítač uploadovat přes WIFI zatímco na jiném bych hrál online gamesy přes ADSL. Důležité je to centrální propojení ať nemusím neustále prohazovat kabely ručně.

Díky za jakoukoliv radu a pokud máte nějaký tip na zařízení které by něco takového zvládalo sem s ním :-D
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Využití dvou připojení najednou (ADSL + Wifi)

Příspěvek od Weslo »

AMD Ryzen 7 8700F 4100Mhz| XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B650M |64GB Corsair DDR5 5000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1
Omal
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Omal »

Zdravím,

stability připojení přes WiFi bych se nebál. Záleží na konkrétním místě a konkrétním případě, ale pokud to ISP nemá prasácky udělané, bude to v pohodě. WiFi technologie jako takové bych se nebál.

Teď k předchozí otázce: Ano, jde to. Každý trochu slušnější router by to měl umět. Teď ale nemám na mysli ty příšerné WiFi routery, ale například Mikrotik.
Šlo by to i automaticky, ale má to svá omezení. WiFi by se nastavila jako hlavní a ADSL jako failover. Bohužel na ADSL by se přepnulo pouze v případě, že by trasa zcela vypadla. Pokud by stále jela, byť strašně pomalu a s výpadky, nic se automaticky nepřepne.
Nějaké počítání metriky a výběr trasy podle ní je v této situaci spíše nereálné.

Manuální výběr trasy určité půjde.

Třeba někdo zkušenější poradí něco chytřejšího. Ale zamyslel bych se nad tím. Pokud je možnost slušného WiFi připojení, ADSL bych zrušil.
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

Omal píše: Třeba někdo zkušenější poradí něco chytřejšího. Ale zamyslel bych se nad tím. Pokud je možnost slušného WiFi připojení, ADSL bych zrušil.
No, já bych to viděl přesně naopak.
AMD Ryzen 7 8700F 4100Mhz| XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B650M |64GB Corsair DDR5 5000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1
LiveBomb
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiveBomb »

Mikrotik a PCC. Osobne pouzivam.
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
Brázda.l
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Brázda.l »

LiveBomb píše:Mikrotik a PCC. Osobne pouzivam.
Tyjo, teď jsem si vzpomněl že jsem ti asi zapomněl odepsat na PM ohledně toho load balancingu. Zprávu jsem četl na mobilu, ale odpověď jsem měl v plánu až večer z PC :-D. Podařilo se ti to tedy nakonec nějak zprovoznit?
PC: Asus P8P67 Pro | Intel Core i5-2500K + Cooler Master Hyper 212+ | Gigabyte GTX560 Ti OC | Kingston 12GB DDR III 1333Mhz | Seagate 500GB | Asus DRW-2014L1T | Enermax 600W NAXN 80+ | HP LP2275w

Notebook: Lenovo Thinkpad X200 7459-1P0
Xeev
Nováček
Nováček

Příspěvek od Xeev »

Na tu kvalitu WIFI tady se zkusím ještě poptat, i tak bych měl radši 2 spojení, jde o firemní prostředí a ta je na neustále dostupném připojení závislá. Teď ještě jeden dotaz, zvládne takový mikrotik v ceně okolo těch 3k připojení přímo DSL nebo potřebuji modem zvlášť? To samé WIFI anténa, je k ní potřeba taky nějaký speciální router? Docela rád bych se vyhnul nákupu mraků krabiček. Dík.
Omal
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Omal »

zvládne takový mikrotik v ceně okolo těch 3k připojení přímo DSL nebo potřebuji modem zvlášť?
Nejsem si vědom toho, že by některý RB měl integrovaný DSL modem.

Jinak RouterBoard za 3 000 se mi zdá pro tyto účely zbytečně drahý. Nějaký nižší model poslouží stejně dobře.

Některé RB podporují WiFi modul do mini-PCI slotu + je k tomu potřeba dokoupit anténa.

Nejjednodušší by asi bylo vzít nějaký DSL modem s WiFi a k tomu připojit Mikrotik.

Alternativou pak je řešit WiFi pomocí samostatných AP. Třeba výborných UniFi od Ubiquiti.
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“