Analýza latencí gpu - FLACalculator

Cokoli se týká koupě nové grafiky, upgradu starší či porovnání různých typů.

Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO

Odpovědět
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Analýza latencí gpu - FLACalculator

Příspěvek od PET5 »

Přiznám se, že jsem velmi překvapený nad přínosem toho Mantle u R9 290 v kombinaci s i7 na 4 GHz. Dosud se obecně tradovalo, že největší přínos to bude mít pro sestavy s výkonnými kartami a slabšími procesory. Ale to není tento případ. Co se změnilo? V jednom z těch screenshotů je uvedeno "Mantle v2", takže nějaká novější varianta?
Jinak chválím za vytvoření zajímavého benchmarku :wink:
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

nesleduju detaily okolo,nemam na to cas,ale zajima me jedna vec - mantle bude amd only,nebo i pro nvidii? a prinos bude pro nvidii stejnej,jako pro amd,nebo to bude neco jako roubovani physx na ati?

a mantle je misto directX,zejo? :lol:
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

@PET5: No vidím ve tvém popisku R9 290, tak co se také přidat a něco otestovat? :)

@Alfajk: Jestli bude Mantle na nVidia záleží právě na nVidia

Jinak, zatím podle testů Katali je přínos Mantle neoddiskutovatelný. Abychom však mohli porovnávat také s nějakými Geforckami, bylo dobré vytvořit nějakou jednotnou metodiku měření pro všechny.

On to tady sice Katali psal, kde testuje, kudy jde a kam až dojde, ale lepší by bylo, kdyby tady někdo nahrál (nejlépe Katali) video na youtube, kde by všichni jasně viděli kde začít a kde skončit. Šlo by to buďto Frapsem nebo u nVidie pomocí ShadowPlay, ale jsou i další nástroje pro záznam videa ze hry. Troufnul by si tady někdo???

Do aplikace FLACalculator bychom následně uváděli toto:

Gpu name = jméno gpu a přetaktování (Radeon R9 290 @1150/5000)
Note = Název testu a nastavení, cpu a přetaktování (Seige of Shanghai 1080p Extreme noAA, i7930@4GHz)

Nebo nějaké jiné návrhy?
Naposledy upravil(a) webwalker dne pát 28. úno 2014, 15:19, celkem upraveno 2 x.
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

Já bych se klidně zapojil do testování, ale bohužel nevlastním BF4. Neexistuje nějaké volné demo, které by se dalo k tomuto účelu použít?
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
Katali
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Katali »

Tak jsem to nahrál, ale má to 4gb :cry:
CPU:Intel i7 930@4GHz=>Noctua NH-D14 | MB: Asus P6X58D​-E | RAM: Kingstone 12Gb 1600MHz | GPU: Sapphire R9 290@1100/1250 =>Thermalright Shaman + R5 | Power : Enermax PRO82+ II 525W(zvladá to je to pašák :) )| LCD 24" Samsung BX2431 | Case : Lian-Li PC-A77B | Fan regulator : mCubed T-Balancer bigNG
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

@Katali: 4GB? To je celovečerní film :lol:
Nejdou dát dolu detaily? Čím jsi to dělal, Frapsem?
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
Katali
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Katali »

Jj je to frapsem :) Ted jsem to zmenšil nějakým programem na 300mb tak to už jde. Teď to nahravám na youtubko
Tak http://youtu.be/qwNLABeBevg tu je.
CPU:Intel i7 930@4GHz=>Noctua NH-D14 | MB: Asus P6X58D​-E | RAM: Kingstone 12Gb 1600MHz | GPU: Sapphire R9 290@1100/1250 =>Thermalright Shaman + R5 | Power : Enermax PRO82+ II 525W(zvladá to je to pašák :) )| LCD 24" Samsung BX2431 | Case : Lian-Li PC-A77B | Fan regulator : mCubed T-Balancer bigNG
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

Jo tak to je parádní :)
I když na tom nesejde, ten parchant, co jsi ho vykuchal, tam je vždy?
To je ten Siege of Shanghai?

Dáme dohromady pravidla a můžeme začít testovat, bez ohledu na značku gpu :)
GPUreport.cz
RAD-x
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAD-x »

webwalker píše:@Katali: No, opět pěkný výsledek :)
Je tady ale krásně vidět, jak jsou ty grafy vizuálně zrádný. U Mantle díky těm 3 "spikům" je osa X v rozsahu do 80ms a u DX zase do 30ms. Samozřejmě, že to pak u DX vypadá na daleko větší propady fps než u Mantle. Ale s tím se ještě v tom prográmku vypořádám.

@RAD-x: S největší pravděpodobností ti to v celém úseku na 200fps nejede a jsou tam ztráty za propady fps a stuttering. Nahoď sem graf, nebo naměřená data a uvidíme.
To ne že nejede v úseku, nikdy jsem neviděl ani 198FPS natož takovýhle odchylky, u mě to teda z těch logú z BF4 valí totální nesmysly.

Obrázek
Katali
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Katali »

Samo, že není :-D v rámci videa jsem to tak nechal. Při testování i když někoho vidím tak po něm nejdu. Občas je to naprd pač vás při cestě třeba zabijou, nebo ten mrakodrap ještě není zbouranej, nebo nejste na správný straně a autobalanc vás furt přehazuje. No zkratka chce to čas :) Tohle je Siege of Shanghai 64 hráčů na Ultra bez AA dx11.
Na mantlu mi to nechce vůbec nahrávat a ani nefunguje afterburner osd ve hře.
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

@RAD-x: To je imho přesně ten případ, kdy není dobré spoléhat se pouze na grafy. Díky těm prvním "spikům" jde hodnota osy Y až na 400ms, takže zbytek křivky vypadá jako přímka (i když není). Není tam pak vidět variabilita ani stuttering, který tam samozřejmě bude. Stejně tak se nemůžeš spolehnout ani na ukazatel fps, protože ten zase průměruje v čase.
Abych ti to ukázal, pošli mi ten log soubor s naměřenými latencemi.

@Katali: Na Mantle ti nepůjde spousta věcí, páč ty vycházejí z DX.
GPUreport.cz
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

@RAD-x: Tak takto to vypadá, když zmenším osu Y na 40ms:
RadX.jpg
Teďka to vypadá mnohem hůř, ale kdybych prodloužil osu X, zase by to vypadalo lépe. Grafům se prostě nedá věřit. Jinak průměrné fps je nějakých 194, ale úplně na konci měření je velké množství framů s latencí 33ms. Kdyby tam tyhle vysoké hodnoty nebyly, bylo by průměrné fps 199,6 a hratelné 148 fps.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
GPUreport.cz
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

Takže ať to nezdržujeme. Tady je metodika pro testování v BF4 MP:

Testovací místo: Battlefield 4, multiplayer, Siege of Shanghai

Projde se následující částí mapy
Obrázek

Do úvodní obrazovky FLA Calculator se zapíše následující:

Gpu name - jméno gpu, přetaktování a API (Radeon R9 290 @1150/5000 Mantle/DX11)
Note - název mise a typ, nastavení hry, cpu a přetaktování (Siege of Shanghai MP64, 1080p Extreme noAA, i7930@4GHz)

Nechat logy s frametimes projet přes FLACalulator a pochlubit se zde buďto jenom textovou formou, nebo grafy z aplikace FLACalculator.

Připomínám, že logy se tvoří pomocí konzole v BF4:
PerfOverlay.FrameFileLogEnable 1 - zapnout zapisování do logů
PerfOverlay.FrameFileLogEnable 0 - vypnout zapisování do logů
Výsledný log s koncovkou .csv BF4 umísťuje do adresáře Dokumenty/Battlefield 4.

Testovat můžou všichni na Mantle nebo s DX, to je fuk. Stejně tak je fuk, jaký gpu máte, Radeon nebo GeForce, highend nebo lowend. Výsledky pak ukáží, jakým přínosem Mantle je a samozřejmě, jestli FLA Calculator funguje tak jak má.

PS: Pokud by někdo vymyslel nebo měl námět na podobnou metodiku, ale pro BF4 single player, dejte vědět.
GPUreport.cz
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

Heh, tak nikdo se nepřipojí? Ache? RAD-x? Všicni ostatní?
GPUreport.cz
Raisedeath
Nováček
Nováček

Příspěvek od Raisedeath »

Tak jsem to proběhl na nVidii. Mrakodrap byl zbořen.

Obrázek

Obrázek

Obrázek
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

@Raisedeath: Díky chlape, to nevypadá špatně.
Jinak nějaké problémy při testování nebo s aplikací?

PS: Ještě jsem zapomněl na hodnocení. Výkon a stuttering je tam OK, poněkud horší je to variabilitou fps, ale zas nic tak hrozného.
Naposledy upravil(a) webwalker dne pon 3. bře 2014, 23:12, celkem upraveno 1 x.
GPUreport.cz
RAD-x
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAD-x »

webwalker píše:Heh, tak nikdo se nepřipojí? Ache? RAD-x? Všicni ostatní?
Pokud nějak pořešíš ty výsledky, aby se nelišilo to co to ukáže mě a co pak tobě, tak nemám problém se připojit.
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

@RAD-x: Nevím, co to ukazuje tobě, protože logy jsou jednoznačné a nejde se lišit. Pokud nevěříš na variabilitu snímkové frekvence a stuttering, používej jako výsledek průměrnou latenci - ta musí být stejná u nás obou. Pokud ne, troufnu si tvrdit, že ti to ukazuje špatně. Pošli logy a uvidíme.
GPUreport.cz
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

Takže jsem ještě udělal pár drobných úprav v aplikaci. U grafu se křivkou jsem přidal kontextové menu s těmito položkami:

1. Scale view - můžete velmi podrobně procházet hodnotami grafu
2. Axis Y range to - můžete měnit maximální hodnotu osy Y
3. Axis X as timeline - můžete nastavit osu X jako osu časovou namísto osy snímkové
curveChart1.jpg
Kontextové menu je přístupné kliknutím pravým tlačítkem myši do oblasti grafu.
Správné nastavení osy X a Y je důležité při normalizaci grafu pro účely vizuální komparace dvou a více grafů.
Postupně se mi scházejí naměřené výsledky (ale není jich mnoho). Až budu mít vše po kupě, hodím sem normalizované grafy, které budou i vizuálně porovnatelné.

PS: Těch výsledků opravdu není mnoho, ale nějakou vypovídací hodnotu mají. Bylo by však dobré, kdyby se ještě někdo další k měření BF4 připojil.
GPUreport.cz
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

Tak jsem vytvořil nějaké normalizované grafy z výsledků, které mi přišli.

Tady jsou naměřené výsledky od Raisedeath, který jako jediný prošel testovací úsek s kartou nVidia GTX780, za což mu tímto děkuji:
bf4_sos_gtx780_750.jpg
Grafy jsou normalizovány.

Grafy s Mantle a R9 290 jsem postnul do vlákna o Mantle, ať se to tady nehádá.

Ještě sem časem přibudou grafy s HD7850, která si s Mantle zatím moc nerozumí.

PS: Chtělo by to ještě další měření, nikdo to už nezkusí?
GPUreport.cz
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“