okraje tabulky v CSS

Vývojová prostředí, aplikace, skripty, http://www... síťové programy, internet, sdílení...
Odpovědět
Banana
Začátečník
Začátečník

okraje tabulky v CSS

Příspěvek od Banana »

zdravím
jak udělat aby levý a pravý okraj u tabulky nešel vidět(aby tam nebyl)?
Lemra
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Lemra »

CSS umí každýmu elementu přidělit rámeček - příkaz pro nastavení jednotlivých stran má následující syntaxi:

border-top (left, right, bottom): šířka_hrany_px styl_hrany barva;

styl použiješ asi solid a none (groove, ridge, inset a outset je jakýsi pseudo 3D, kdybys chtěl testovat...)

a barva je implicitně shodná s výplní, čili ji uvedeš pouze u viditelnýho elementu.
..
Banana
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Banana »

takhle zvládám rámeček,ale tabulka semi ani za boha nadaří :sad:
byl bych vděčný za nějáky příklad
Lemra
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Lemra »

Tabulku si musíš představit jako množinu prvků... čili hlavička/řádek/buňka... přístup potom dost záleží na layoutu stránky a složitosti tabulky - CSS samozřejmě dokáží umístit prvek na přesně určené místo v rámci objektu window a možná by bylo jednodušší řešení třeba gif v barvě výplně umístit přes

style="position.absolute; top:x; left:y;"
..
Banana
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Banana »

moc díky za rady...nakonec sem to vyřešil takhle-
<table border=1 cellspacing=0 cellpadding=0 width=800 style='border-collapse:collapse; border:none'>
<tr align="center">
<td style='border-top:solid;
border-left:none;
border-bottom:solid;
border-right:none'>
Banana
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Banana »

ted mám ale jiný problém :oops:
to co sem vymyslel je strašně složité když seto má použít na tabulku která má 50řádků a 5sloupců(mimochodem na odstranění okrajů existujeframe=vsideskdyby seto někomu hodilo :wink: )...zkoušel jsem zjednodušení ve stylu col ale to mi absolutně nefunguje.
Poradíte někdo jak to mám zjednodušit abych pořád nemusel dokola opisovat-
<td style='border-top:solid; border-left:none; border-bottom:solid; border-right:none'></td><td style....>
Lemra
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Lemra »

Nadefinuj si styly do externího .css souboru a volání potom provedeš přes span style.
..
Banana
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Banana »

Lemra píše:Nadefinuj si styly do externího .css souboru a volání potom provedeš přes span style.
tohle chci udělat, ale jak mám zjednodušit tu tabulku?-příklad-
<table border=1 cellspacing=0 cellpadding=0 width=800>
<tr><td style='border-top:solid;border-left:none;border-bottom:solid;border-right:none'>NECO1</td>...až...NECO50</tr></table>
a potřebuju udělat tohle-
<table border=1 cellspacing=0 cellpadding=0 width=800>
<col style='border-top:solid;border-left:none;border-bottom:solid;border-right:none'><tr><td>NECO1</td><td><NECO2>...atd...

zatímco u prvního příkladu musím každou bunku vypisovat ručně, tak u druhého zadám styl jen jednou ato platí pro všechny bunky které potřebuju...jenže jak to udělat :? ?
Lemra
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Lemra »

No a zkusil jsi napsat .css soubor nějak takhle?

body {
font-size:11px; margin:0px; color:#000000; font-family:Tahoma, Arial, Helvetica, Sans-Serif; background-color:#ffffff
}
th {
font-size:14px
}
tr {
font-size:11px
}
td {
font-size:11px; border-right:none; border-left:none;
}
table {
font-size:11px
}

pojmenuješ jako muj_styl.css a v sekci head potom styl zavoláš třeba pomocí

<LINK href="muj_styl.css" type=text/css rel=stylesheet>
..
Banana
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Banana »

tak tohle bohužel nemůžu použít, protože mito neudělá rozdělení buněk <td></td><td></td>...tam musí být ---border-left:none;boreder-right:solid---a u druhého border-left:none;boreder-right:none...takže já bych vlastně potřeboval dvě <td>.jedno pro levou bunku a druhé pro pravou bunku(to asi nejde?) :? ....takže dá se něják zmenšit tlouštka okraje tabulky mín než je border=1 :? ?
sovicka
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sovicka »

ne, můžeš to ale "ochcat" tak, že dáš vnitřní stěnu okraje tabulky stejnou barvou jako pozadí... ale to potom vypadá trochu divně...

pořád tady disutujeme jen teoreticky, nechceš hodit link?
Francie ... sladká Francie
Odpovědět

Zpět na „Programování a web“