okraje tabulky v CSS
- Banana
- Začátečník

-
okraje tabulky v CSS
zdravím
jak udělat aby levý a pravý okraj u tabulky nešel vidět(aby tam nebyl)?
jak udělat aby levý a pravý okraj u tabulky nešel vidět(aby tam nebyl)?
- Lemra
- Čestný člen

CSS umí každýmu elementu přidělit rámeček - příkaz pro nastavení jednotlivých stran má následující syntaxi:
border-top (left, right, bottom): šířka_hrany_px styl_hrany barva;
styl použiješ asi solid a none (groove, ridge, inset a outset je jakýsi pseudo 3D, kdybys chtěl testovat...)
a barva je implicitně shodná s výplní, čili ji uvedeš pouze u viditelnýho elementu.
border-top (left, right, bottom): šířka_hrany_px styl_hrany barva;
styl použiješ asi solid a none (groove, ridge, inset a outset je jakýsi pseudo 3D, kdybys chtěl testovat...)
a barva je implicitně shodná s výplní, čili ji uvedeš pouze u viditelnýho elementu.
..
- Banana
- Začátečník

-
- Lemra
- Čestný člen

Tabulku si musíš představit jako množinu prvků... čili hlavička/řádek/buňka... přístup potom dost záleží na layoutu stránky a složitosti tabulky - CSS samozřejmě dokáží umístit prvek na přesně určené místo v rámci objektu window a možná by bylo jednodušší řešení třeba gif v barvě výplně umístit přes
style="position.absolute; top:x; left:y;"
style="position.absolute; top:x; left:y;"
..
- Banana
- Začátečník

-
- Banana
- Začátečník

-
ted mám ale jiný problém
to co sem vymyslel je strašně složité když seto má použít na tabulku která má 50řádků a 5sloupců(mimochodem na odstranění okrajů existujeframe=vsideskdyby seto někomu hodilo
)...zkoušel jsem zjednodušení ve stylu col ale to mi absolutně nefunguje.
Poradíte někdo jak to mám zjednodušit abych pořád nemusel dokola opisovat-
<td style='border-top:solid; border-left:none; border-bottom:solid; border-right:none'></td><td style....>
to co sem vymyslel je strašně složité když seto má použít na tabulku která má 50řádků a 5sloupců(mimochodem na odstranění okrajů existujeframe=vsideskdyby seto někomu hodilo
Poradíte někdo jak to mám zjednodušit abych pořád nemusel dokola opisovat-
<td style='border-top:solid; border-left:none; border-bottom:solid; border-right:none'></td><td style....>
- Lemra
- Čestný člen

- Banana
- Začátečník

-
tohle chci udělat, ale jak mám zjednodušit tu tabulku?-příklad-Lemra píše:Nadefinuj si styly do externího .css souboru a volání potom provedeš přes span style.
<table border=1 cellspacing=0 cellpadding=0 width=800>
<tr><td style='border-top:solid;border-left:none;border-bottom:solid;border-right:none'>NECO1</td>...až...NECO50</tr></table>
a potřebuju udělat tohle-
<table border=1 cellspacing=0 cellpadding=0 width=800>
<col style='border-top:solid;border-left:none;border-bottom:solid;border-right:none'><tr><td>NECO1</td><td><NECO2>...atd...
zatímco u prvního příkladu musím každou bunku vypisovat ručně, tak u druhého zadám styl jen jednou ato platí pro všechny bunky které potřebuju...jenže jak to udělat
- Lemra
- Čestný člen

No a zkusil jsi napsat .css soubor nějak takhle?
body {
font-size:11px; margin:0px; color:#000000; font-family:Tahoma, Arial, Helvetica, Sans-Serif; background-color:#ffffff
}
th {
font-size:14px
}
tr {
font-size:11px
}
td {
font-size:11px; border-right:none; border-left:none;
}
table {
}
pojmenuješ jako muj_styl.css a v sekci head potom styl zavoláš třeba pomocí
<LINK href="muj_styl.css" type=text/css rel=stylesheet>
body {
font-size:11px; margin:0px; color:#000000; font-family:Tahoma, Arial, Helvetica, Sans-Serif; background-color:#ffffff
}
th {
font-size:14px
}
tr {
}
td {
font-size:11px; border-right:none; border-left:none;
}
table {
}
pojmenuješ jako muj_styl.css a v sekci head potom styl zavoláš třeba pomocí
<LINK href="muj_styl.css" type=text/css rel=stylesheet>
..
- Banana
- Začátečník

-
tak tohle bohužel nemůžu použít, protože mito neudělá rozdělení buněk <td></td><td></td>...tam musí být ---border-left:none;boreder-right:solid---a u druhého border-left:none;boreder-right:none...takže já bych vlastně potřeboval dvě <td>.jedno pro levou bunku a druhé pro pravou bunku(to asi nejde?)
....takže dá se něják zmenšit tlouštka okraje tabulky mín než je border=1
?
- sovicka
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele: