Njn. Ale nečekal jsem že to MSI poddimenzuje až tak že to pojde na 1,2v.... Těch 1,8% u Gigabyte bude pravděpodobně chlazení. Ty jejich fany jsou nic moc a často odcházej.
Rad-X měl rád 680 lightinga, já ne. Ten kus co jsem měl dal OC stejný jak referenčka, na vram dokonce horší. Po hacku afterburnera a nahrátí původníhi LN2 biosu (protože veškerý pozdější MSI dokurvila) se to zlepšilo, ale zase se rozhodilo chování fanů, a pro 100mhz 1,4v uff... no radši ne, navíc byl chladič špatně slícovanej a drnčely některý žebra. Pak jsem ještě měl 7970 lighting, a první artefaktila na defaultu, druhá měla mizerný OC, řvala jak blázen, a na šroubu byla pečeť aby člověk nemohl vyměnit chladič bez ztráty záruky, brilantní. Takže tak.
Military class znamená, že až si tohle koupí radší se dáš do armády než se dále zabejvat PC!
Co se desek týče, tam tam vyhejbat se stále platí. Nevim co ti Ache na nich přijde jako super výbava, třeba taková Asus Z97-A... mi přijde dost solidní. Konkurenční gaming board od MSI bude levnější, to je jeho výhoda, stejně jako ta jejich 780 je nejlevnější, ale za jakou cenu. Vzhledem k tomu že LGA115x CPU prakticky nežerou, tak tam VRM asi neshoří, ale všimni si třeba PCB. U MSI bejvá naprosto čisté, u Asusu je poseté všude tunou malejch odpůrků a kondíků. To je tam hlavně pro protekci a filtraci. Ala menší přenášení napěťovejch ruchů mezi sloty, nebo třeba když je bouřka, blesk přaští do telefoní linky a přes DSL modem ti to projde až do PC (stalo se loňský léto tuně lidí) tak ti to třeba odrovná jen síťovku a ne board + věci v ní. Jsou to drobnosti co se v recenzi neukážou, ale někde to MSI škrtit musí, jinak by to nebylo tak levný.
Ještě ke Gigabyte 780 a vyšší teploty VRM. Gigabyte si dává své mosfety, které jsou mizerné, hrozně topěj. Tuna jejich Tahiti based karet na to chcípla, pak udělali nové revize kde tam dali pasivy ale ani to nepomohlo, furt pečou tak že pod nima zhnědne PCB. To samé čekam na té 780, jen je jich tam asi více + to GPU méně žere + maj ještě lepší chlazení, takže tam už to neodchází. Já jsem si od své 480 oblíbil reference. Bejvaj většinou dimenzovanmý akorát, krom top OC řad totiž nerefereční karta většínou znamená že navrhli PCB co je na výrobu levnější než to referenční.
R9 290x si klidně pořiď ale bude tě to akorát stát nervy, šedivý vlasy a ty drivery a další věci tě stejně za pár dní naženou zpět k NV. Třeba MSI R9 290 gaming je prej dobrá karta za super cenu.