Next step

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
prf.KuBA
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Next step

Příspěvek od prf.KuBA »

Ahoj kluci, po několika letech, kdy jsem uplně přestal sledovat vývoj PC a měl uplně jiné zájmy, bych se rád zase vrátil ke hraní a občas si užil takovej ten klid doma při ponoření se do jiných 3D světů.
Sestava v popise stále víceméně zvládá všechno co hraju velmi obstojně, ale zrovna u několika oblíbených her narážím na limit a většinou je to kvůli nedostatečnýmu výkonu dvou jader v kombinaci s nedostatkem operační paměti. Grafika zatím všechno stíhá dobře. Typicky GTA 4 se mi zaškubává, to samé NFS Rivals, kde je v minimu 4 GB RAM a hra nestíhá načítat, ačkoliv jinak běží po grafické stránce bez problémů.
Mám dilema jak jít dál. Buď můžu z platformy zkusit ještě vymačkat maximum a tím se zbavit zmíněných zásadních nedostatků, ale žádná pecka by to stejně nebyla, takže bych 1) za 2 tisíce koupil třeba Q6600@OC + 4 GB RAM, nebo můžu 2) upgradovat řádově za deset tisíc na Sandy Bridge K@OC + deska + paměti, eventuálně + grafika a vyměnit do stávajícího casu, nebo 3) nechat PC jak je a koupit PS4, případně 4) postavit uplně novej počítač od začátku s uplně novým návrhem kolem 25 tisíc čistě za HW -> kdyžtak počkat na další platformu po Haswellu? V případě novýho PC a větší investice asi uplně nutně nespěchám, ale když už koupim, tak chci aby to zase nějakej ten rok vydrželo. Core II Duo mám od roku 2007 a až teď začínám cítit, že se blíží důchod. :)
Finanční rozdíly daných řešení nekomentuju, u nového PC mám jasnou představu jak by vypadal, takže sestavy navrhovat nemusíte, jde mi jen o strategii, kterou teď zvolit. V případě všech řešení si chci zahrát GTA V a některé další nové hry které vyjdou. Díky za názory.
Apple MacBook Pro 16" M1 MAX 24/32GB/1TB // Nillkin ProDesk Adjustable Laptop Stand // Apple Magic Keyboard & Logitech MX Master // Apple iPhone 13 Pro 512GB // Microsoft Xbox Series X + LG CX65 OLED
Fajfka123
Začátečník
Začátečník

Re: Next step

Příspěvek od Fajfka123 »

Co si budem povídat, na dnešní hry je nejlepší nějaká i5tka nejlépe taktovaná. Grafika co máš už také nemůže moc stíhat nové tituly, takže i tu bych vyměnil.

Takže za mě:

1) na tuto možnost ani nepřemýšlet
2) tuhle možnost klidně, ale místo sandy bridge novej haswell refresh
3) pro konzole nejsem fanda, takže za mě ne
4) tahle možnost je asi nejlepší volba
MB: Asus Z370 Prime-A, CPU: Intel i5-8600K, HDD: Seagate 3TB SSD: Kingston SSD A2000 250GB GPU: MSI GeForce RTX 3070 GAMING Z TRIO RAM: Crucial 8GB/Kingston 16GB Zdroj: Corsair RM650x Case: Fractal Design Define R4 Black Pearl + window
Herpes
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Herpes »

Já bych asi vyměnil jen CPU s MB a RAMky... grafiku bych ještě nechal (pokud teda opravdů stíhá) a zbytečně neutrácel... GTA IV je náročné na CPU, takže se nedivím, že se ti to seká...

MB:
http://www.czc.cz/asus-z97m-plus-intel- ... ljm8ed7v1d

CPU:
http://www.czc.cz/intel-core-i5-4690k/1 ... mna0i2ljba

RAM:
http://www.czc.cz/crucial-ballistix-spo ... 84/produkt

A postupně až budeš mít kešule, bych šel dál...;) :)

EDIT// U základní desky musí být pro tenhle CPU BIOS revize 0330.. takže jediné tohle bych si pohlídal...
CPU// AMD FX-6300 with GELID Tranquillo rev.3, MB// ASUS M5A78L-USB3, RAM// 12 Gb Kingston Hyperx Blue 1600 Mhz (CL9), GPU// ASUS HD7770 1GD5, PSU// EVGA 600 BQ - 600W, HDD// WD WD10EAVS 1 TB + Intel 520 120 Gb SSD
LoCo99
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LoCo99 »

dáváš mu mATX desku
r34ktor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od r34ktor »

Za 2)

Procesor i grafická karta už s dnešního pohledu nejsou žádná hitparáda. Pokud do staré desky vrazíš žravé čtyřjádro a ještě ho přetaktuješ, můžeš ji odrovnat. Na všem se podepisuje zub času.
Knowledge is power
Herpes
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Herpes »

LoCo99 píše:dáváš mu mATX desku
Šak to ničemu nevadí... do skříně pokud sem se dobře díval půjde...
CPU// AMD FX-6300 with GELID Tranquillo rev.3, MB// ASUS M5A78L-USB3, RAM// 12 Gb Kingston Hyperx Blue 1600 Mhz (CL9), GPU// ASUS HD7770 1GD5, PSU// EVGA 600 BQ - 600W, HDD// WD WD10EAVS 1 TB + Intel 520 120 Gb SSD
prf.KuBA
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od prf.KuBA »

To je hrozný, jak jsem neměl chuť se v tom vůbec hrabat a koupit PS4, tak asi začíná vyhrávat upgrade PC, ale kombinace bodu 2) a 4) a navíc při zajištění relativní mobilnosti kejsu (chtěl jsem si občas brát konzoli sebou na víkend pryč a napojit na televizi). U stávajícího počítače je tohle zcela nemožný, váží to tunu a nedá se to pořádne vzít do ruky. :)

Co říkáte na formát mini ITX a například Corsair Obsidian Series 250D http://www.czc.cz/corsair-obsidian-seri ... 3pntubkoj7 v kombinaci s malinkou výkonnou deskou viz odkazy níže?

Gigabyte: http://www.czc.cz/gigabyte-ga-z97n-gami ... sIntel+Z97
Asus: http://www.czc.cz/asus-z97i-plus-intel- ... sIntel+Z97\

Zatím bych mohl koupit opravdu jen MB + CPU + RAM, klidně si to nechám chvíli běžet na stole bez casu, mám na to prostor a později bych dokoupil SSD, case, pořádnej CPU chladič a grafickou kartu a tím bych v podstatě došel do bodu 4) a měl to komplet v novém, menším a pevnějším balení.
Apple MacBook Pro 16" M1 MAX 24/32GB/1TB // Nillkin ProDesk Adjustable Laptop Stand // Apple Magic Keyboard & Logitech MX Master // Apple iPhone 13 Pro 512GB // Microsoft Xbox Series X + LG CX65 OLED
prf.KuBA
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od prf.KuBA »

Další taková lehce vyčkávací možnost je koupit bazarovej Core i5 750@OC s deskou P55 a 8 GB RAM dohromady za 4000 Kč a udělat za pár Kaček upgrade na starší HW s imho stále celkem dostačujícím výkonem a velký nákup pořešit třeba na jaře.
LoCo99
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LoCo99 »

4000 kč za tohle je dost drahý, 3500kč je u takovýhle konfigurace strop a přetočenej lynnfield topí dost šíleně na muj vkus, hlavně teda žere

kup si konzoli, vyjde to pro tebe líp
prf.KuBA
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od prf.KuBA »

Takže po totální námaze hlavy při vymýšlení konečného řešení jsem to dnes utnul návštěvou CZC a nákupem Asus Maximus VII Ranger Z97, Core i5 4690K + Scythe Mugen 4, Crucial Ballistix Tactical LP 2x4 GB 1600 MHz CL8 a SSD na systém.

Grafiku pořeším potom. Díky, zatím možno LOCK.
LoCo99
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LoCo99 »

zbytečně drahá deska na procesor co přetočíš o 500 mhz

grafika je momentálně nejvýhodnější 7950/7970/280/280x z druhý ruky , 3-4 tisíce podle nabídky

pokud je nutná nvidie tak si počkej na novou generaci která je zarohem
prf.KuBA
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od prf.KuBA »

Deska by určitě šla levnější, ale mám tyhle desky prostě rád a zase tak drahé nejsou. Levnější by nebyla levnější moc výrazně. :) Karta mi nevadí ATi ani nVidia, tak uvidíme co bude k mání. Zatím děkuju za info.
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“