Takhle, existujou hry kde bude mít ta 6 jádrová I7 kor pokud budou oba na +- stejnym OC navrch hodně. Jako příklad uvedu Crysis 3 kde když je vše na maximum včetně fyzicky tak na té louce a tunou trávy jsem s I5 byl CPU limited zhruba na 47fps, kdežto jádrová I7 s HT tam měla 105 fps oba na 4,4Ghz protože ta hra dovede škálovat až na 13 threadů a jsou situace kdy z toho fakt těží.
Ale obecně... v drtivý většině her si zahraješ naprosto fajn s I5 a upgrade by jsi nepocejtil. Nějvíc ta I7 bude bodovat kdyby jsi třeba nahrával, streamoval, dělal videa a pod. Výhody samo sebou ta I7 má i další. Do budoucna má více jader = bude silněljsí, její náskok se bude zvedat a bude také více a více relevantní. Dále desky maj podporu pro 2x tolik ram, obecně všechny LGA2011 I7 maj VT-D kdyby jsi si začal hrát s virtualizací, platforma má 40PCI-E linek z CPU místo 16 takže multiGPU či tuna řadičů či něco takového je zde rovněž možné, je to prostě high end pro high end věci.
Navíc v případě LGA2011 by jsi ani nemusel shánět nový ramky, pokud by jsi neměl na quad můžeš dokoupit nebo sen a to vykašlat, protože oproti dualu je tam posun výkonu prakticky nulovej. Stará LGA2011 teď ňákou chvíli bude dobrej deal protože fajnšmekři budou přecházet na Haswell-E, a prodávat své staré 6 jádra, takže se budou dát desky sehnat levně (ty podle mě i nové nestojí až tak moc dnes), a hlavně CPU jako uvidíš 6 jádra pod 10K a to prostě už stojí za to když se koukneš kolik stojí nová 4790K a to je defakto technikcy jen top mainstream. Navíc kdybych měl sedět u 6 jader, tak si 4930K nebo i 3930K vážim více jak 5820K protože výkon na takt kor v hrách defakto plichta a staré má více PEG linek. 5930K je fajn ale cena neni fajn, prostě neodpovídá, stejneé spec jako 4930K ale je drašší... to fakt WTF.
Já mam teď 4930K, horší kousek co dá jen 4,4Ghz na vzduchu, ale furt je to citelěn silnější CPU než co jsem měl 3820K na 5,125Ghz, prostě je.
V budoucnu postavim ňákou tunojádrovou mašinu na Intelu, možná bude mít i více CPU, ale počkam si až Intel zprovozní TSX. To že tutlal jeho zabugovanost tim mě celkem nasral a bet něj už CPU kupovat nebudu protože až se to v budoucnu začne používat budou CPU bez toho všechny stejně jalový, a současný Haswelly to maj všechny nefunkční, včetně 14-18 jádrovejch Xeonů. Takže aži se to Intel laskavě rozhodně zprovoznit, uvidí ode mě (nebo AMD pokud nabídne alternativu o čemž ale dost pochybuji) tučnej upgrade, do té doby ne. Aspoň se do té doby odladí platforma a budou k dispozici rychlejší a levnější DDR4.
flanker píše:co Avermedia?
CPU fakt ne, do desky by jsi dal nejméně 6500Kč, za RAMKy to stejné, CPU okolo 17 tisíc. V hrách je často i horší, jednak latence cache a také až moc vláken, dky ta hra přeskakuje mezi vlákny a to nedělá procesorům dobře ohledně výkonu.
Avery mam dva.
Game broadcaster HD, ta nemá HW akceleraci a má 2 vstupy, HDMI a VGA. Na obouch zaznamenává 1920x1080 30fps 1600x1200 30fps. 1280x720 60fps 1024x768 60fps. Samo sebou bere i jiná rozlišení prostě jsem jen napsal max framerate. Při těch 720p má i překvapivě malej inpu-lag takže dokonce můžeš hrát přes zychytávačku třeba z konzole místo rovnou do monitoru.
Tohle jsem si oblíbil a používám, klvalita parádní, protože je taková jako usi člověk nastaví v OBS nebo jinym softu, soft Averu nepoužívám ten fakt suxx. A pak mam tu horší kartu...
Avermedia live gamer HD. Ano tuto kterou všude reklamy vyzdvihujou, má průchozí HDMI in-out. a ještě aduio jack in-out. Refresh vs rozlišení má stejnej. Výhodou je že dovede zpracovat 1080p 60 signál a nahrávat jej jako 720p 60 když nechcete 1080p 30. Ale nevýhody jsou děsivý. HW enkodér useless, kvalita je prostě strašná, je to defakto na max kvalitu horší kvalita jak youtube. Kompresní artefakty, ztráta kvality barev, všechno. To samé audio, to audio in, no, sound blaster PRO ISA nahrával 10x lépe jak tohle. Já nevim jestli to udělali schválně aby to lidi nepoužívali pri ripování filmů ale fakt suxx. OBS umí zachytávat přes ní bez HW enkodéru, to už je použítelnější ale při určitejch barvách jako prudké přechody červený je tam mnohem menší ostrost obrazu. Obě karty by měly nahrávat YBCR 4:2:2, ale mě to skoro příjde jako kdyby takhle nahrávala 4:2:0, prostě je tam citelnej rozdíl, na jedné jde tenké 1 pixelové červené písmo přečíst v pohodě a zbytek obrazu je křišťálově ostrej, na druhé ně.
HW enkodéry jsou drahá věc, soft už má i podporu akclerace přes GPU jak u NV tak u AMD, je to ale vždy stejné prostě sindrom shadowplay, ala kvalita kterou by CPU vtěsnal do 10Mbit je s shadowplay 100Mbit a to si prostě nemůžeš dovolit protože streamuješ ala potřebuješ narvat co nejvyšší kvalitu na co nejmenší bitrate.
I profi 8K 48fps kamely třeba nahrávaj na takové spešl karty co jsou na bázi SLC SSD a to do nich pumpuješ protože na žádnou real-time kompresi neni moc čas. Real-time HW enkodéry jsou, ale jsou to drahé hračky, jeden sem viděl, byl v něm 8x Cell od IBM, tzn tuna XDR pamětí, stál statisíce a to bylo zařízení na kvalitní real-time h264 enkóding. Že si koupíme kartičku za 3000 a nebo to pustíme přes GPU je dnes bohužel stále jen vlhkej sen. Prostě je mnohem lepší mít silnej CPU a nebo slabší separé PC.
Moje stará I5-760 @ 3,7Ghz si vede docela dobře když jen enkóduje a stremuje. Samo sebou 24C opteron je 10x lepší, ale i slabá I5 dovede oproti těm rádoby HW enkodérům zázraky, minimálně 5x efektivnější. Takže si vezmi ňákou desku za 1000, 4GB ram, miniaturní disk, nejlevnější zamčenou I5 s boxem, grafika netřeba, levnou zvukovku do USB co má optickej in aby jsi měl beztrátový audio, zachytávačku bez HW enkodéru a jedeš. Podle mě ideální setup na nahrávání. Na 1 stroji potřebuješ minimálně přetočenou 6 jádrovou I7, nebo něco bestiálního jako je ten můj 24C opteron, jinak se nehneš (nebo to bude humáš typu 720p 30fps + mizerná komprese) a to paradoxně vyjde dráž než separé PC na nahrávání.
Separé nahrávací PC se prostě hodí, můžeš nahrávat cokoliv, můžu nahrávat z retro kompů, dam do nich Voodoo5 s DVI, tam HDMI redukci, a jedem. To samý nahrávání z konzolí. Koupě té první zachytávačky, to jsem nikdy nelitoval, ta HW akcelerovaná, to byla chyba, to je shit, ale kdo to mohl vědět, všude na ní pěly ódy že.