Už delší dobu nad tím přemýšlím hodlám si doma trochu zvětšit datové úložiště. Do notebooku SSD, HDD do mechaniky. Zálohu NTB na 1TB disk a filmy, fotky a možná i nějaké zálohy na 3TB disk v NASU.
Než přejdu k výběru NAS, tak bych si rád nechal poradit s výběrem 3TB disku do NAS. koukal jsem na disk red od WD a také NAS od Seagatu. WD je v posledních sériích hlučný a já u NAS budu spát - i když ji budu na noc určitě vypínat, takže to je asi vcelku jedno, ale pokud je hlučnější o dost a Seagate je za stejné peníze ve stejné kvalitě a méně hlučný, je to asi lepší volba, ne?
A teď k NASu. Náš IT v práci mi doporučit Synology, které má i on doma, ale DS413, což je jiná liga a tohle já nepotřebuju. Stačí mi něco na takové to "domácí žvíkání".
Router a internet je od UPC, pokud to k něčemu bude
Co bych požadoval od NAS:
- hlavním bodem je stahování a ukládání větších dat (filmy, dokumenty, foto raw, atd... ) přímo na disk uvnitř. Díval jsem se, že některé mají přímo funkci na stahování přes torrent, atd..
- DLNA. To je asi hlavní bod. Chci si film stáhnout, uložit a mít k němu přístup z TV (Samsung UE46H7000). Aktuálně to tahám z PC, ale je to nepohodlné.
- vzdálený přístup k jedné sdílené složce, která bude opravdu dobře zabezpečená proti vniknutí
- vzdálený zapnutí? mobilní aplikace?
- web server na provoz webu
Vybírám z dvou kousků. Jeden je na dva disky, ale určitě poběží i s jedním, což pro mé účely zatím stačí.
ZYXEL NSA325 v2 nebo synology DS115j
Oba to jsou určitě kvalitní stroje, ale vždy je někdo kvalitnější a spolehlivější a rád si nechám poradit, případně si počtu nějaké zkušenosti...
Moc děkuji.
S.