Pomoc s výběrem NAS --> ZYXEL NSA325 v2 nebo synology DS115j

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
Stanly001
Nováček
Nováček

Pomoc s výběrem NAS --> ZYXEL NSA325 v2 nebo synology DS115j

Příspěvek od Stanly001 »

Zdravím všechny.

Už delší dobu nad tím přemýšlím hodlám si doma trochu zvětšit datové úložiště. Do notebooku SSD, HDD do mechaniky. Zálohu NTB na 1TB disk a filmy, fotky a možná i nějaké zálohy na 3TB disk v NASU.

Než přejdu k výběru NAS, tak bych si rád nechal poradit s výběrem 3TB disku do NAS. koukal jsem na disk red od WD a také NAS od Seagatu. WD je v posledních sériích hlučný a já u NAS budu spát - i když ji budu na noc určitě vypínat, takže to je asi vcelku jedno, ale pokud je hlučnější o dost a Seagate je za stejné peníze ve stejné kvalitě a méně hlučný, je to asi lepší volba, ne? :)

A teď k NASu. Náš IT v práci mi doporučit Synology, které má i on doma, ale DS413, což je jiná liga a tohle já nepotřebuju. Stačí mi něco na takové to "domácí žvíkání".

Router a internet je od UPC, pokud to k něčemu bude :) Router: Technicolor TC7200U

Co bych požadoval od NAS:
- hlavním bodem je stahování a ukládání větších dat (filmy, dokumenty, foto raw, atd... ) přímo na disk uvnitř. Díval jsem se, že některé mají přímo funkci na stahování přes torrent, atd..
- DLNA. To je asi hlavní bod. Chci si film stáhnout, uložit a mít k němu přístup z TV (Samsung UE46H7000). Aktuálně to tahám z PC, ale je to nepohodlné.
- vzdálený přístup k jedné sdílené složce, která bude opravdu dobře zabezpečená proti vniknutí
- vzdálený zapnutí? mobilní aplikace?
- web server na provoz webu

Vybírám z dvou kousků. Jeden je na dva disky, ale určitě poběží i s jedním, což pro mé účely zatím stačí.

ZYXEL NSA325 v2 nebo synology DS115j

Oba to jsou určitě kvalitní stroje, ale vždy je někdo kvalitnější a spolehlivější a rád si nechám poradit, případně si počtu nějaké zkušenosti...

Moc děkuji.

S.
723530
Začátečník
Začátečník

Re: Pomoc s výběrem NAS --> ZYXEL NSA325 v2 nebo synology DS

Příspěvek od 723530 »

Jen pro upřesnění, hledáš NAS na dva, či jeden disk? Protože ten Zyxel je na dva a ten Synology je na jeden.
Stanly001
Nováček
Nováček

Příspěvek od Stanly001 »

O tom vím. Jako stačí mi na jeden, ale když bude volná rezerva na případné rozšíření nebo RAID do budoucna, tak proč ne když je to za stejné peníze.
723530
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od 723530 »

Určitě bych vzal NAS pro dva disky, záloha je záloha... Jinak ve stejné kategorii tam je ještě D-Link DNS-320 (bez přípony, přípona L a přípona LW, ale nevím, co znamenají), Umax TerraMaster F2 a Shuttle OMNINAS KD20.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lokomotiva »

NSA 325 (původní, ne "v2") používám k naprosté spokojenosti asi rok, ale teprve od nedávna se Samsungem UE40H6400.
Přehrávání obsahu z NASu v TV je v pohodě, ovšem co se týče nahrávání pořadů z TV, tak to buď já, (nebo ta TV) neumíme.
Nahrávám to na USB připojený 2,5" disk v externím boxu - ten disk jsem musela přes TV naformátovat.
Spring
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Spring »

723530 píše:Určitě bych vzal NAS pro dva disky, záloha je záloha... Jinak ve stejné kategorii tam je ještě D-Link DNS-320 (bez přípony, přípona L a přípona LW, ale nevím, co znamenají), Umax TerraMaster F2 a Shuttle OMNINAS KD20.
Skod na vlastnich datech (silent data corrupt) se stejne nevyhne a raid nikdy nebyl a nebude zaloha, nybrz zvyseni dostupnosti.
"If it moves, compile it. If it moves too quickly, don't mark it stable. If it stops moving, drop it. It's not like your processor has anything better +to do" ... Gentoo
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

Spring píše:
723530 píše:Určitě bych vzal NAS pro dva disky, záloha je záloha... Jinak ve stejné kategorii tam je ještě D-Link DNS-320 (bez přípony, přípona L a přípona LW, ale nevím, co znamenají), Umax TerraMaster F2 a Shuttle OMNINAS KD20.
Skod na vlastnich datech (silent data corrupt) se stejne nevyhne a raid nikdy nebyl a nebude zaloha, nybrz zvyseni dostupnosti.
Takže jsou 2 možnosti - koupit 2diskový NAS, disky mít samostatně ale raid suplovat občasným ručním kopírováním na druhý disk a nebo koupit levnější 1diskový NAS a zálohovat jej na druhý disk třeba v usb boxu (protože co jsem pochopil, tak NASy neumí data kopírovat na jiný externí disk...?)
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Stanly001
Nováček
Nováček

Příspěvek od Stanly001 »

Mě se třeba líbí, že ten Synology funguje jako DVR s licencemi v základu na dvě IP kamery, což se můžu docela hodit. Ono samotné DVR se pohybuje okolo 2,5k a takhle by to bylo all in one...
Nevíte, jestli tohle ten Zyxel taky náchodou neumí? nikde jsem to tam nenašel.

Z TV nahrávat na NAS určitě asi nikdy nepůjde... alespoň ne tak, aby si to potom měla v nějakém rozumně čteném formátu. TV si to naformátuje a ještě možná zašifruje tak, aby si to přehrála pouze a jenom v dané TV... ani stejný model TV by to neměl přehrát. Je to ochrana autorských práv.

Ono kopírovat z interního disku v NAS na disk v USB do NAS by také jít mělo přes nějaký balíček nebo aplikaci. Když se dá nastavit synchronizace z PC do NAS, tak to půjde určitě i naopak...
malli
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od malli »

K Synology.... Mám doma DS211j a musím říct, že umí všechno, co od NASu očekávám. Jediné, co je problém, je výkon. (Řada "j" je celkově na výkonovém chvostu řady NASů od Synology)
K mému DS211j je zdarma bohužel jen jediná licence na kameru, nicméně zkoušel jsem NAS provozovat se dvěma kamerami a to zahltí systém natolik, že je prakticky nepoužitelný na cokoliv jiného.
Parametrově jsou si se 115j celkem blízcí, takže se obávám, že provoz dvou kamer je (spolu s dalšími funkcemi) nereálný.
Jinak musím říct, že mě Synology nikdy nezklamal, mám ho tři nebo čtyři roky, za celou dobu bez jakéhokoliv problému. Aktualizace na něj chodí pořád, takže ho i po těch letech provozuji s aktuální verzí DSM 5.1
Dokonce jsem jednou od někoho kupoval BluRay přehrávač Samsung s tím, že s jeho NASem (už si fakt nepamatuju, co měl, ale nebylo to Synology) nefunguje DLNA. Připojil jsem ho ke svému Synology a DLNA na něm funguje dodnes.

A ještě k zálohování. Já mám v NASu 2 x 2TB disky zapojené jako JBOD a v USB mám 750 GB disk na zálohy. Každý den v 03:00 se spustí zálohování důležitých oblastí - dokumenty, fotky, apod. Samozřejmě, není takto možné zálohovat úplně všechno, ale ruku na srdce, opravdu potřebujete nutně zálohovat celé 4 TB dat?
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lokomotiva »

Stanly001 píše:Mě se třeba líbí, že ten Synology funguje jako DVR s licencemi v základu na dvě IP kamery, což se můžu docela hodit. Ono samotné DVR se pohybuje okolo 2,5k a takhle by to bylo all in one...
Nevíte, jestli tohle ten Zyxel taky náchodou neumí? nikde jsem to tam nenašel.
Podle mne neumí.
Možná až s jiným firmwarem, nebo balíčkem ke stažení.
Já jsem to ale neřešila, DVR jsem pořizovala už předtím.
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“