haswell vs. ivy do budoucna.

Vše kolem srovnání a rad s nákupem procesorů.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee, PKBO

Vlastik80
Začátečník
Začátečník

Re: haswell vs. ivy do budoucna.

Příspěvek od Vlastik80 »

Prosím o rychlé vysvětlení oč u TSX šlo- v čem mělo jít o revoluci a proč se stalo že to nevyšlo ani u jedné řady cpu co to mají podporovat? Díky...

Edit- a můj humorný výklad? No já před lety programoval v assembleru což bylo hnus, pak turbo basic, basic, amos atd. ale prostě mi přišlo že by stačilo mít paralelní programy pro zpracování, což už jistě je, já svého času prostě jel po řádcích a aplikace činila vše postupně, zmnožením tohoto do paralelního jsem si představil práci programu na bázi košíčku kam můžou všichni najednou ale nestane se že by došlo k NOP či ERR...
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Vlastik80 píše:Prosím o rychlé vysvětlení oč u TSX šlo- v čem mělo jít o revoluci a proč se stalo že to nevyšlo ani u jedné řady cpu co to mají podporovat? Díky...

Edit- a můj humorný výklad? No já před lety programoval v assembleru což bylo hnus, pak turbo basic, basic, amos atd. ale prostě mi přišlo že by stačilo mít paralelní programy pro zpracování, což už jistě je, já svého času prostě jel po řádcích a aplikace činila vše postupně, zmnožením tohoto do paralelního jsem si představil práci programu na bázi košíčku kam můžou všichni najednou ale nestane se že by došlo k NOP či ERR...
http://www.anandtech.com/show/6290/maki ... extensions

http://www.sisoftware.co.uk/?d=qa&f=ben_mem_hle

TSX nastoupilo s haswellem, měla to bejt jedna z jeho stěžejních featur. Platná hlavně jdeme li nad 4 jádra že... ale tejden před launchem LGA2011-3 Xeonů Intel ohlásil že v určitejch situacích to produkuje bugy a kraviny, a že to chce HW fix, nejde to SW ošéfovat, takže to vypnul u všech Haswell based CPU globálně. Některé méně standardní early I7 mičky před začátku H-refresh éry a předprodukční eng samply Xeonů v kombinaci se starym mikrokódem to maj aktivní, dle toho se to podařilo změřit.

Současná implementace je ale poměrně divná, mizerně to škáluje u dat co se nevejdou do L1 a pod... prostě je to zabugovaný a fixlý to bude nejdříve v Broadwellu.
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneb1t »

to uz je vsechno davno vyreseny hlavni problem je v tom ze to zpomaluje vyvoj protoze krome vlastnich bugu aplikace resis jeste dalsi problemy vznikajici z ruznejch deadlocku a synchronizace informaci mezi vlaknama

navic tomu pomerne malo lidi do detailu rozumi a skoro nikde se takova vec poradne nevyucuje

na serveru to neni takovej problem tam se vetsinou obsluhuje jeden klient = jedno vlakno (treba apache2)
jenze to taky neni uplne idealni protoze to zas vytvari triliardu vlaken ktery se hadaj o par jader a context switche tam zabijej vykon

pak tady mas apky jako lighttpd ktery jsou sice single thread ale ve vysledku je to rychlejsi jak beznej apache2 protoze misto aby se pracovalo na skalovani pro vic vlaken se pracovalo na maximalni optimalizaci rychlosti pro jedno vlakno (nejsou context switche a pozadavky se obsluhujou tak jak prichazej)

TSX prinasi lockovani nativne ale pomalejs nez kdyz si to programator rozhodne sam protoze se to pak deje skoro furt ale v realnym pripade to neni potreba lockovat furt dokola
Naposledy upravil(a) oneb1t dne čtv 15. led 2015, 14:24, celkem upraveno 1 x.
i7-12700K, 2x16GB DDR5-4800MHz, ASUS B660-I, 1TB WDS100T1X0E
i5-12400F@5.5GHz, 4x8GB DDR5-4800MHz CL40, Asrock B760M PG riptide, A-data 1TB XPG SX8200, Radeon MI25@WX9100 16GB, NZXT S340 Elite, X4071UHSU
HP ENVY x360 13" Ryzen 3 4300U
Vlastik80
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Vlastik80 »

Laická otázka - nemá Intel nejlepší inženýry na testování fcí u samplů než vyjde final produkt?? To pak vypadá že ne a pokud ano pak by to bylo omluvitelné snad jen náhodnou kombinací požadavků na cpu která způsobí např. přehlcení apod.- nestalo se něco už v minulosti u Intelu s floating point??? Tuším že ano...

Takže u L1 jde o přetečení? To jsou mi věci že to projde ven do final kousků... Jasně lock pak, ale i tak...
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneb1t »

oni to urcite testujou ale vetsinou jsou to nejaky specificky zavady na ktery se blbe da prijit navic znacny plochy v cipu navrhuje pocitac a bude jen par lidi ktery do detailu rozumej tomu co ktera cast presne dela

z toho taky vznikl vtip
Proč je Pentium doopravdy rychlejší než 486?
Protože 486 výsledky počítá, kdežto Pentium je odhaduje!
kde v nekterejch pripadech pentium 1 vracelo spatnej vysledek (da se o tom vygoolit vic jestli te to zajima)
http://en.wikipedia.org/wiki/Pentium_FDIV_bug
i5-12400F@5.5GHz, 4x8GB DDR5-4800MHz CL40, Asrock B760M PG riptide, A-data 1TB XPG SX8200, Radeon MI25@WX9100 16GB, NZXT S340 Elite, X4071UHSU
Vlastik80
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Vlastik80 »

jj to bude ono, díky, vím že se o tom psalo, no když vezmu v potaz Murphyho zákony, pak stejně platí že chyby má každé cpu, jen se na ně nepřišlo a přijde se na ně až se to bude nejméně hodit a až to způsobí co největší škody... :mrgreen:

V éře 486 se mi líbilo že se začaly nasazovat ko-procesory, záviděl sem tomu, protože já měl obyčejnou 80386 a ty 486 těch bylo snad více typů - slintal jsem nad tím jak musej bejt skvělý... :mrgreen:
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneb1t »

tak ono nejsou ty problemy jen v samotnejch procesorech oni jsou pak nasledne i v programech :D
tady jsou treba "vtipny" selhani z minulosti

http://cs.furman.edu/digitaldomain/them ... umeric.htm
http://www5.in.tum.de/~huckle/bugse.html
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Vlastik: Ihmo největší power 486 byl v tom že to byl první CPU co měl vlastní L1 cache, FPU byla cool ale L1 nám dala výkon. A u DX4 pak zdvojnásobená + writeback zápis opět zdvojnásobil výkon. Pentium přineslo FPU synchroní s ALU součástí 1 pipeline (ala čti nízkolatenční), 2x tak rychlou FSB a rovnež onboard L2 sychro pipelined burst cache vázanou na FSB.

Back on topic, AMD taky mělo své, vzpomeň na TBL bug první K10 Phenomů a Opteronů, to v kombinaci s nástupem Nehalemu AMD vykoplo ze serverů... už pak nikdy neměli comeback, ačkoliv magnycours socket G34 platforma ve své době nebyla vůbec zlá.

Nebo třeba Zambezi vs Vishera, opticky identické jádro, jen opravené bugy a vněkterejch situací to znamenalo až o 25% více výkonu na thread.
Vlastik80
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Vlastik80 »

Škoda že Intel nepokračoval v tom co tak pěkně začali- např. skok z Q6600 na i5-2500K mi přišel znatelný, nemluvě o tom že jsem přešel de facto z E4400 na 2500K a to byl skok už velký...
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Největší (resp poslední velkej) skok byl z Core2, což byl poslední procesor staré P6 architektury na Nehalem (první I7 do 1366) Nehalem přinesl komplet novou architekturu a hlavně silnou FPU. Sandy bridge je už jen vylepšenej Nehalem, má rychlejší a synchroní cache (hlavně L3), a hlavně jde vysoko a strašně easy taktovat, ten se mezi lidi tim zapsal a stal se problémem pro samotnej Intel, blbě se jej totiž překonává i v rámci vlastní stáje. Haswell jej sice vydrtí v novejch technologiích (AVX, FMA) ale v praxi je žádnej běžnej SW nepoužívá, vše se dnes uptimalizuje na Nehalem, protože to automaticky znemená že to poběží dobře na všech CPU z něj vycházejících ( Nehalem, Lynfield, Westemere, Sandy Ivy, Haswell, Broadwell, atd atd to bude pokračovat dokud Intel nezmění architekturu). Tím zároveň výkkonostně odpadly starý Intely a AMDčka co tuhle architekturu nemaj, ačkoliv v den Vydání Nehalemu vypadal celkem obyčejně, protože ve starym softu programovanym pro P6 byl asi jen o 10% rychlejší, když jej dnes po 6 letech postavíš v moderních hrách proti Core2 quad tak tu Core2 naprosto deklasuje.

Tohle je velkej problém pro AMD protože Intel compilery sypou kód optimalizovanej pro jejich CPU který maj úplně jinej poměr sil ALU/FPU a podle toho to taky lecky doapdá.
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

mno nehalem čo sa týka oc tiež nebol máčalka :)
4GHz ako nič čo pri 920 predstavuje slušné % hore kedže vtedy ešte ani turbo nebolo také agresívne
Intel Core i9 14900kf@6/6,2GHz,Strix Z790 F, 2X24GB 7,2GHz CL32 GSkill, Asus TUF 4090 3/23GHz , H2O + Carbide 600Q,ROG-THOR-1600T, 10TB 850X, Topping D50s + A50s + T5, MPG 321URX QD-OLED, S23Ultra, ITX 13700k + 4070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Jo to byly OC... E4300 1,8 @ 3,4Ghz
.................... I7-920 2,66 @ 4,2Ghz
.................... I7-3820 3,6 @ 5,125Ghz

Od té doby je to nemastné neslané.
Vlastik80
Začátečník
Začátečník

Budoucnost CPU

Příspěvek od Vlastik80 »

Tomix píše:Skylake údajně nebude taktovatelný, odemčené -K modely budou pouze v rodině Broadwell (tj. první 14nm ještě před Skylake).
Přesné datum uvedení Broadwellu neznám, něco mi ale říká, že bude v létě.
... zajímavé informace, doufám jen že Intel nakonec mile překvapí. :)
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

Skylake-K imho budou, ale az pozdeji... aby melo vubec smysl vydavat Broadwell-K.
Ryzen 9 5900X ; Asus Prime X570-P ; 32 GB DDR4 3733 ; Inno3D RTX 4070 Super ; FireCuda 530 2 TB, MX500 4 TB ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“