Vypnutí virtuální paměti

Problematika SDRAM, DDR1/2/3 SDRAM, RDRAM, SO DIMM a další, včetně čteček pamětí.
rbclass
Žlutá karta
Žlutá karta

Re: Vypnutí virtuální paměti

Příspěvek od rbclass »

kotas píše:..Osobně od dob prvního CONROE (E6300@3GHz) společně s 6GB RAM (3x2GB DDR2@800MHz) jsem nezažil až do teď (Q8300@3,3GHz+8GB DDR2 @860MHz) CRASH žádné aplikace, programu či hry s vypnutou virt. pamětí, jak už jsem tady zmínil :idea: Právě naopak hladší chod OS včetně SW (na PC dělám střih videa, převádím audio, vypaluju, hraju, stahuju, dělám s fotkama a taky pracuji s různými jinými programy prakticky denně)...

Od 6GB nahoru bych se nebál nepoužívat virtuální paměť (4-5GB je dle mě ještě na to málo), uštěří se místo na HDD a ten pak pořád nehrabe a pro SSD je to používání do budoucna sebevražda :!:
neverim ze za tak dlhy cas ti nespadla ani jedna aplikacia..hosi,vy tak kecate..15 let bez padu aplikacie..jasne :roll:
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

Momentálně, s novým PC, už mám stránkování na disk také vypnuto. Dříve jsem měl 8 GB paměti a tam bych to měl také vypnuto, nicméně kvůli jedné aplikaci, kde renderuji 3D scény, nebyl problém u komlexní scény zaplnit dvacet a více GB. Takže jsem swapovat musel. Nyní mám 32 GB RAM, takže zatím si vystačím bez swapu, ale dokázal bych snadno scénu zaplnit tak, že by mě ani tato velikost RAM nestačila. :wink:
Přo běžnou práci na PC a hry je však stránkování na disk opravdu zbytečné brždění.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
kotas
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od kotas »

rbclass píše:
kotas píše:..Osobně od dob prvního CONROE (E6300@3GHz) společně s 6GB RAM (3x2GB DDR2@800MHz) jsem nezažil až do teď (Q8300@3,3GHz+8GB DDR2 @860MHz) CRASH žádné aplikace, programu či hry s vypnutou virt. pamětí, jak už jsem tady zmínil :idea: Právě naopak hladší chod OS včetně SW (na PC dělám střih videa, převádím audio, vypaluju, hraju, stahuju, dělám s fotkama a taky pracuji s různými jinými programy prakticky denně)...

Od 6GB nahoru bych se nebál nepoužívat virtuální paměť (4-5GB je dle mě ještě na to málo), uštěří se místo na HDD a ten pak pořád nehrabe a pro SSD je to používání do budoucna sebevražda :!:
neverim ze za tak dlhy cas ti nespadla ani jedna aplikacia..hosi,vy tak kecate..15 let bez padu aplikacie..jasne :roll:
NIKDY NESPADLA a VSE FUNGUJE. NEPOTREBUJI SI BRZDIT CHOD PC. JEN BLBEC SI ZPOMALUJE V DNESNI MODETNI DOBE PC. TEČKA...
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Exp »

No on kotas je takovej místní žvejkal co rád používá tučný velký barevný písmo a tisíce smajlíků, což jeho postům hodně dodává na důvěryhodnosti. Ale aspoň se pobavim - už třeba jen to, že desetkrát do roka formátuje disk a instaluje OS.
LoCo99
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LoCo99 »

:D :D :D :D

já bych hlavně rád reagoval na to že v dnešní době si blbec zpomaluje PC ... no právě že v dnešní době už záleží čim dál míň na nějakym laborování a nastavování protože je výkonu mnohem víc než bylo kdykoliv dřív

já jsem si konečně po upgradu zas zprovoznil BF4, tak jestli nebudu mít memory leak tak taky zkusim zase vypnout
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

I když je dnes mnohem více výkonu než dříve, přesto jsou klasické HDD stále stejně pomalé. Proto, pokud má někdo nastaveno swapování na takový disk, bude to opravdu částečně počítač zpomalovat. Pokud je swap nastaven na SSD disk, to zpomalení nebude znát, ale zase to bude ubírat na životnosti disku. Proto je v případě dostatku operační paměti výhodnější to swapování vypnout.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
kotas
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od kotas »

Exp píše:Ale aspoň se pobavim - už třeba jen to, že desetkrát do roka formátuje disk a instaluje OS.
Rád testuji BETA verze různejch ovladačů, tak proto ten format několikrát do roka a taky testuji další různé jiné instalačky SW.., než je třeba zákazníkovi nahodím na PC apod., nejsem úplně tak normální uživatel :mrgreen: A smajlíky se mi líbí a zvýrazněné či jinak upravené písmo taky, je to prostě MY STYLE.
no právě že v dnešní době už záleží čim dál míň na nějakym laborování a nastavování protože je výkonu mnohem víc než bylo kdykoliv dřív
Ohledně toho SWAPu - tisíc lidí/tisíc názorů, já mám odzkoušeno že od 6GB operační paměti RAM se může SWAP zcela vypnout, zbytečně to ubírá na potenciálu jakéhokoliv PC, ať už nějaký LGA2014 s i7 nebo na starém conroe, na co to v dnešní době používat, když má každý už několik GB RAM, pokud nemáš nic k věci, tak pomlč.

Vždyť už od dob prvních čtyř-jader od INTELu výkon docela stagnuje a jde jen pomaličku nahoru...vezměte si např dobu s nějakým AMD FX jednojádrem za xx tisíc, za chviličku přišlo dvou-jádro od INTELu s CONROE a světe div se, byl jsem z toho výkonu a taktovacích množností tehdy úplně vystř**aný..Ale teď? Je to pro smích a výkon jde teď už jenom pomalu...a začíná stagnovat..ty skoky už nejsou co dříve, zda-li vůbec a k čemu nám to je, když to většina aplikací není schopná plně využít :|
A výkonu je mnohem dříve než kdy bylo? A k čemu prosím tě? Poptávka po nových PC/výkonných komponent razantně klesla úplně všude, každý kdo má doma už cca pět let starou sestavu, spustí na ní pořád ještě cokoliv a já už měl PC viz podpis před více než pěti lety a akorát jsem upgradoval RAM ze 3 na 8GB a pak ještě VGA + LCD 27" a CRYSIS 3 si pořád výborně zahraji :)

článek z PCT ze dne 17.10.2013: Za pět posledních let Intel uvedl čtyři nové architektury CPU, výkon na jádro a takt ale stoupl pouze v řádu procent. Nejvíce mezi architekturou Nehalem a Sandy Bridge. Od té doby je nárůst výkonu spíše kosmetický, každým rokem ale stoupla efektivita čipů a poměr výkonu ke spotřebě. Současný Haswell je až 2,5 x efektivnější než Nehalem.
Shrnutí testu AMD procesorů je toto: Výkon na jádro stoupl mezi Phenomem II (Deneb, Thuban) a FX Vishera jen o malý kousek v řádu jednotek procent. Vyšší výkon nahání čipy FX vysokou frekvencí a vyšším počtem jader, architektonické výhody jsou malé. Také energetická efektivita se zlepšila jen o malý kousek. Za poslední čtyři roky tedy nedošlo u AMD procesorů k žádnému razantnímu posunu efektivity ani výkonu procesorů.

Ahoj,
teoreticky řeším nákup novýho kompu na stříhání HD videa, ale poslední PC jsem kupoval v roce 2007, kdy ještě spolehlivě fungoval Moorův zákon a za rok byly komponenty na polovině ceny i výkonu, co se týkal daný cenový skupiny, a od tý doby jsem novinky v HW neřešil.

Teď mám na Czech Computeru už asi půl roku v seznamu uložený CPU, ramku, grafiku a základku a cena se za tu dobu akorát ještě o litr nebo dva zvedla (podle grafů ceny už stagnuje nebo stoupá minimálně rok), což mě naprosto fascinuje.

Proč už výkon procesorů neroste na dvojnásobek každé dva roky
Obrázek
Impo5sible
Nováček
Nováček

Příspěvek od Impo5sible »

Teď je to přesně rok, co mám v PC - Crucial M4 - 64 GB (pro systém, Lightroom a Photoshop - katalog mám na plotnovém disku), Chrome na něm jede taktéž a 2% životnosti dole (hibernace off, indexování on, pagefile nastaven na 512MB).

SSD disky jsou spotřební zboží a mají se využívat, taky si rád tweakuju věci, ale tyhle obsese s co nejmenším zatížením ssd disku jsou prostě zbytečné hroty...
Arm0r!
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Arm0r! »

Rád bych tenhle topic obnovil, protože může být užitečný pro spousty lidí. Rovnou se optám znovu a opět i když je to tady docela dost rozebráno a píšou tady i lidé s bohatšími zkušenostmi s tím, že mají SWAP vyplý. No moje otázka zní, mám sestavu viz podpis (i3,16BG RAM, 128GB SSD disk, w7) a zhruba měsíc 16 GB RAM, ale dochází mi sem tam místo na SSD disku a tak zvažuju vypnutí stránkovacího souboru abych si nějaké uvolnil (žere to 16GB na SSD ...). Hibernaci mám vyplou (takže nemám hiberfill.sys). Mám vypnout stránkovací soubor tedy? Nebo mám nastavit pouze určitou "minimální a maximální" hodnotu pro stránkovací soubor?

S PC stříhám, edituju videa, pracuji s VST pluginy s programem pro skládání hudby. Nejvíce žerou ty VST pluginy a některé editační práce s videem. Sem tam hraju nějaký ty hry jako BF3, Skyrim (modovaný), Wolfensteina novýho a tak.

K tomu mě napadá myšlenka, kdybych vypnul stránkovací soubor tak se i tak dají většinou nastavit limity pro využití paměti tak aby nedošlo k pádu aplikace (programy pro editaci videa) a u her si myslím, že to dost nehrozí.

Kromě toho o SSD disk se nebojím, nedělám to kvůli tomu,že bych jej extra opotřebovával. Navíc je rychlý až až a životnost má taky úctyhodnou, po půl roce využívání zapsáno bezmála 1,6TB dat a pořád životnost na 100%

Jak to vidíte Vy?
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneb1t »

vidim to tak ze mam momentalne za rok a pul vyuziti cca 10TB a stale 100% stav :D (samsung 128GB 840 TLC)

virtualni pamet i indexovani vypnuto
i7-12700K, 2x16GB DDR5-4800MHz, ASUS B660-I, 1TB WDS100T1X0E
i5-12400F@5.5GHz, 4x8GB DDR5-4800MHz CL40, Asrock B760M PG riptide, A-data 1TB XPG SX8200, Radeon MI25@WX9100 16GB, NZXT S340 Elite, X4071UHSU
HP ENVY x360 13" Ryzen 3 4300U
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Min a max hodnota by měla bejt stejná, plovoucí swap je mizérie, i když, to se týká hlavně plotnovejch disků. Easy, můžeš jej vypnout. Já tohle řešim tunou ram + ramdisk a do něj mam nasměrovanej temp, swapák a jinej bordel co nechci aby mi šel na disky, nebo taky samotnej swap můžeš směřovat na HDD místo SSD ať ti tam neazbírá místo, s tvym množstvim ram se na 99% stejně nikdy nepoužije, a ani nemusí bejt velkej 2045-2045MB bohatě stačí. A vypnout ho ihmo taky můžeš.

Jediná věc co mi kdy haprovala kvůli vypnutýmu swapu (bez ohledu na množství RAM) byl starej roller coaster tycoon...
r34ktor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od r34ktor »

Minimálně kvůli tvorbě (mini)dumpů není vhodné stránkovací soubor zcela zakazovat. Rozumný kompromis je pevná hodnota 2GB při velikosti RAM 8GB.
Knowledge is power
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Dumpy je jedna z věcí kterou zakazuji jako první, protože jejich funkce mi už kolikrát poškodila OS nebo filesystem. Nenei nad to když točíš ramky či CPU a těžce nestbailní OS ti padne do BSOD a v tomto stavu se snaží udělat dump na disk... co se asi stane když vlivem chyby v paměti zapíše něco někam jinam že.... uff, tfuj tfuj.
r34ktor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od r34ktor »

Na analýzu stačí minidump. Jeho velikost je kolem 300kB. Jinak snad mluvíme o stable PC, ne nějakých hokus-pokus mašinách. Tam se může datově potentovat kdeco.
Knowledge is power
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Ano může, ale zákaz dumpů + autorestartů snížil množství poškozenejch OS či partition při OC výrazně. Přeci jenom jsem na PCT foru a chtěl jsem to prostě zmínit.
Arm0r!
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Arm0r! »

Tak jsem prozatímně zkusil stránkovací soubor úplně vypnout. Uvidím jak se to bude chovat při mém využití PC i v nejrůznějších situacích.
pbjun
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pbjun »

32GB RAM a strankovani vypnuto, defakto od 8GB RAM bych se vubec nebal to vypnout, rozdilem jsou workstationy na zpracovani videa rawu a na praci s cad systemy, tam obcas nemusi stacit ani tech 32GB - VYJIMECNE!
Hlavní PC: Core i7 13700K, Asus TUF Z790-PLUS D4 , 128GB DDR4, RTX 4070 Ti, Gigabyte Aorus 500GB NVME, Samsung 2TB NVME, LCD Dell 34"
Garáž PC: Core i5 11400F, 32GB DDR4, GTX 1070 Ti, 1TB NVME Samsung
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od AllowedCry »

S 8GB ram je nutné, aby byl zapnutý. Pokud tedy dotyčný hraje nové hry.
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

tam je len otázka čo z toho vypnutia swapu človek získa, podľa mňa nič
mal som swap vypnutý, na hdd, na ssd, v ramdisku a všetko ide rovnako dobre/zle žiaden rozdiel :)
Intel Ultra 7 265k 5,6/4,9GHz,Apex Z890, 2X24GB 8,2GHz CL38 Patriot Extreme, Asus TUF 5090 3.2/34GHz , H2O + Carbide 600Q,ROG-THOR-1600T, 10TB 850X, Topping D50s + A50s + T5, MPG 321URX QD-OLED, S23Ultra, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
Arm0r!
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Arm0r! »

Mě šlo v podstatě pouze o to abych si uvolnil místo na SSD disku o nic víc. Kdybych měl SSD disk velký 256 GB nikdy neřeším swap a nechám ho defaultně nastavený. Nejde mi o nějaké 0. pár desetin procenta výkonu navíc, pokud je vůbec jakžtakž měřitelný. Zatím jsem ho měl týden vypnutý a vyskytlo se sem tam divné chování (někdy lehký freeze prohlížeče, nevysvětlitelné někdy čekání na otevření složky), takže jsem si zatím nastavil pevnou velikost 4096MB na SSD a zatím je to v pohodě. Možná by to chtělo zkusit nainstalovat si Win znovu a zkusit úplně jet bez swapu abych vyloučil, že se jednalo spíš o problém s Win, ale to se mi nechce. Možná to zkusím ještě jednou bez toho Swapu na aktuální instalaci...
Odpovědět

Zpět na „Paměti“