Exp píše:Ale aspoň se pobavim - už třeba jen to, že desetkrát do roka formátuje disk a instaluje OS.
Rád testuji BETA verze různejch ovladačů, tak proto ten format několikrát do roka a taky testuji další různé jiné instalačky SW.., než je třeba zákazníkovi nahodím na PC apod., nejsem úplně tak normální uživatel

A smajlíky se mi líbí a zvýrazněné či jinak upravené písmo taky, je to prostě MY STYLE.
no právě že v dnešní době už záleží čim dál míň na nějakym laborování a nastavování protože je výkonu mnohem víc než bylo kdykoliv dřív
Ohledně toho SWAPu - tisíc lidí/tisíc názorů, já mám odzkoušeno že od 6GB operační paměti RAM se může SWAP zcela vypnout, zbytečně to ubírá na potenciálu jakéhokoliv PC, ať už nějaký LGA2014 s i7 nebo na starém conroe, na co to v dnešní době používat, když má každý už několik GB RAM, pokud nemáš nic k věci, tak pomlč.
Vždyť už od dob prvních čtyř-jader od INTELu výkon docela stagnuje a jde jen pomaličku nahoru...vezměte si např dobu s nějakým AMD FX jednojádrem za xx tisíc, za chviličku přišlo dvou-jádro od INTELu s CONROE a světe div se, byl jsem z toho výkonu a taktovacích množností tehdy úplně vystř**aný..Ale teď? Je to pro smích a výkon jde teď už jenom pomalu...a začíná stagnovat..ty skoky už nejsou co dříve, zda-li vůbec a k čemu nám to je, když to většina aplikací není schopná plně využít
A výkonu je mnohem dříve než kdy bylo? A k čemu prosím tě? Poptávka po nových PC/výkonných komponent razantně klesla úplně všude, každý kdo má doma už cca pět let starou sestavu, spustí na ní pořád ještě cokoliv a já už měl PC viz podpis před více než pěti lety a akorát jsem upgradoval RAM ze 3 na 8GB a pak ještě VGA + LCD 27" a CRYSIS 3 si pořád výborně zahraji
článek z PCT ze dne 17.10.2013: Za pět posledních let Intel uvedl čtyři nové architektury CPU, výkon na jádro a takt ale stoupl pouze v řádu procent. Nejvíce mezi architekturou Nehalem a Sandy Bridge. Od té doby je nárůst výkonu spíše kosmetický, každým rokem ale stoupla efektivita čipů a poměr výkonu ke spotřebě. Současný Haswell je až 2,5 x efektivnější než Nehalem.
Shrnutí testu AMD procesorů je toto: Výkon na jádro stoupl mezi Phenomem II (Deneb, Thuban) a FX Vishera jen o malý kousek v řádu jednotek procent. Vyšší výkon nahání čipy FX vysokou frekvencí a vyšším počtem jader, architektonické výhody jsou malé. Také energetická efektivita se zlepšila jen o malý kousek. Za poslední čtyři roky tedy nedošlo u AMD procesorů k žádnému razantnímu posunu efektivity ani výkonu procesorů.
Ahoj,
teoreticky řeším nákup novýho kompu na stříhání HD videa, ale poslední PC jsem kupoval v roce 2007, kdy ještě spolehlivě fungoval Moorův zákon a za rok byly komponenty na polovině ceny i výkonu, co se týkal daný cenový skupiny, a od tý doby jsem novinky v HW neřešil.
Teď mám na Czech Computeru už asi půl roku v seznamu uložený CPU, ramku, grafiku a základku a cena se za tu dobu akorát ještě o litr nebo dva zvedla (podle grafů ceny už stagnuje nebo stoupá minimálně rok), což mě naprosto fascinuje.
Proč už výkon procesorů neroste na dvojnásobek každé dva roky