bios MSI 280 gaming

Všechny ovladače, problémy, řešení a doporučení pro grafické karty a nebo jejich BIOSy.

Moderátoři: morke, Walker1134

Odpovědět
sosatko
Nováček
Nováček

bios MSI 280 gaming

Příspěvek od sosatko »

Ahoj mám pár dotazu ohledně biosu na tuhle kartu MSi 280 gaming

Karta má přepínač biosu poloha 1 no UEFI bios , poloha 2 bios UEFI , na stránkách výrobce piší hybrid bios , jedná se o dualní bios ? nebo jen přepináč mněni nastavení bisu ?

Když stáhnu bios ATIwinfles tak má velikost 262 144 ale když upravim bios v VBE7 tak po uložení má velikost 131 072 tohle si mi najk nezdá ? jak je to možné ?

další věc když stahnu bios v poloze 2 což je uefi bois a uložím a pak stahnu bios v poloze 1 a uložím , tak po editaci se "jeví" oba biosy stejné jak hlavička tak obsahově ,je to možné ?

děkuji za odpovědi , pokud už se to porbíralo tak se omlouvám , ale nic rotumného jsem nenašel :)
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: bios MSI 280 gaming

Příspěvek od Krteq »

Ten originální "Hybrid" BIOS obsahuje jak UEFI, tak i legacy BIOS image, ale VBE7 neumí uložit data do UEFI image kvůli ochraně skrze hash a tak ukládá pouze legacy image.

Na funkci karty to vliv nemá :)

Tím switchem přepínáš mezi BIOSy. Jeden by měl být primární, přepisovatelný a druhý záložní, nepřepisovatelný.
sosatko
Nováček
Nováček

Příspěvek od sosatko »

Jasně, ale pak mi neni jasná ta velikost když stáhnu bios přez ATIwinfles tak má velikost 262 144 a kdy ho upravím v VBE tak má velikost jen 131 072 ?

jak to je z tou velikostí ? nechápu to :oops:
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Tady máš odpověď přímo z dedikovaného vlákna pro VBE7
Krteq píše:No pokud jsem správně pochopil tuhle notu od autora aplikace, tak by to jít mělo :)
Please read the following before you give it a go
  • This is a new software so even though it worked for me and some others, and there have been no problems reported so far, i cant guarantee it will work for you as well. USE IT AT YOUR OWN RISK!
  • Dont forget to make backup of your original BIOS
  • Use it only if you know what you're doing, and if you can recover from a bad BIOS flash if something goes wrong...
  • This software is not foolproof, use it carefully
  • Modifications only affect the legacy BIOS, and after saving, UEFI image will be disabled (in case you have UEFI vBIOS)
  • If you're experiencing problems with your modified BIOS, please post your original and modified files.
Tomu by odpovídaly i posty uživatelů co aplikaci na UEFI BIOSu otestovali (viz. flash log)
VBE7 ti uloží prostě jen legacy image, proto ta poloviční velikost.
sosatko
Nováček
Nováček

Příspěvek od sosatko »

Ano to jsme pochopil

Ale jde mi oto že :
přepinač v poloze 1 tak to je no uefi bios velikost 262 144
přepínač v poloze 2 uefi bios velikost 262 144

Abyhc to pochopil správně pokud upravím bios z polohy přepinače 1 v VBE tak "nevypnu Uefi " ? , a pokud upravim bios z polohy přepínače 2 v VBE tak "vypnu uefi " ?

jak to prosím je

moc tomu nerozumím :oops: mate mně že oba bios maji jak noUFEI tak UEFI mají stejnou velikost

takže mám upravovat jen bios z polohy přepínače 1 který mi VBE nedetekuje jak UEFI ?
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Ta karta má backup bios, to řešíš tim přepínačem. UEFI/legacy biosy maj obě romky oba dva, načte se vždy ten co je kompatibilní s tvojí deskou, ala když oboje umí UEFI načte se UEFI, pokud něco ne načte se klasickej VGA bios. V praxi by to na funkčnost karty nemělo mít vliv.
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Na pozici "1" by měl být přepisovatelný BIOS včetně UEFI bloku (tedy 2 bloky po 128KB), na pozici "2" by měl být ten samý, akorát zamčený na read only - takhle je to řešeno u referenčních modelů.

Když vytáhneš ten BIOS pomocí ATIWinflashe a modifikuješ ho v VBE7, příjdeš o UEFI blok, protože s ním VBE7 neumí kvůli složitostem s hashem pracovat, takže se ti uloží .rom jen s legacy blokem (standardní 128KB image).

Když ten upravený BIOS potom nahraješ do karty, ztratíš UEFI funkcionalitu na první pozici (Win 8+ Quick/Secure Boot atd.).

128 KB je standardní velikost bloku. Do EEPROM musíš nahrát celý blok, proto mají oba soubory s BIOSem, UEFI i Legacy, stejnou velikost.
sosatko
Nováček
Nováček

Příspěvek od sosatko »

Ok super děkuji :)))

Edit : tak jsem upravil bios z pozice 1 tedy ten co mi VBE nedetekovalo jako ufei ," karta jede upravy jsou ok " ale když jsem ho spětně uložil pomoc ATIwinlfles tak má zase velikost 262 144 , tak to mi hlava nebere :) ?

Edit2 : nemám skušenosti z OCCT ale pokud dám testovat power suply a nastavení DX11 , tak karta naběhne cca 240 fps a po +-20sec spadnou fps na +- 70 ? je to normální ?
sestava je ( asus B85-pro gamer / cpu G3258 / 16Gb ram / zdroj chiftec 750watu / Gk MSI R9 280 gaming ) vše na default :)

Pak bych se chtěl zeptat jestli je najká možnsot naflešovat bios z MSI 280x gaming bios do MSI 280 gaming , nebo to prostě nejde ? (na netu někteří pišou že to jde ) ale mi se to nezdá zaprvé nemusí sedět revize PCB za druhé nesedí bios jak číslem/označením ,tak jeho hlavičkou , jak to tedy je prosím ?

Edit: nikdo nic ?

Mám takovou jednu zajimavost, když jsem flešnul spět upravený bios v pozici 1 , jak jsme přepnul do pozice 2 byly ty samé upravy co na pozici 1 , jak je to možné ? (podle mně se nejdná o dual bios) ale že ten přepinač přepina funkce biosu 1 no uefi 2 uefi

je to možné ?

Edit : problem vyřešen kravi mi deska z cpu G3258 najk si sním moc nerozumi , občasi mi hodi cpu na default 32x násobič , kdyz jsem udělal reset biosu desky , tak se GK začala chovat tak jak má :) ale stejně to je divné :shock: (( jak muže deska "rozhodit" takhle bios gk nechapu ))
Odpovědět

Zpět na „Ovladače a BIOSy“