Jaký grafický čip na střih videa

Cokoli se týká koupě nové grafiky, upgradu starší či porovnání různých typů.

Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO

oneb1t
Začátečník
Začátečník

Re: Jaký grafický čip na střih videa

Příspěvek od oneb1t »

sice jinej soft ale tak pro predstavu
http://www.shawnlam.ca/2011/adobe-cs5-5 ... eleration/
2) GPU acceleration gives the same level of render quality as Maximum Render Quality, even if you don’t check the Maximum Render Quality box. But instead of a performance hit, you gain a 6-7x performance boost.
ale bude to celkove vetsi ten soubor no :)
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Ano bude, on totiž kodek (h264 x264 h256 HEVC všechny) funguje na určitym principu. Krom ref mezisnímků a dalších nastavení se jedná o úroveň komprese. Můžeš použít vysokou, tzn bude to na tom dělat dlouho, ale výsledek bude optimální kvalita při danném bitrate, nebo nízkou, kdy to bude fast a nenáročné, ale soubor bude pro dannou kvalitu relativně velkej.

Najít balanc mezi tím a tím je důležité třeba při streamingu. To že když na to hrabe GPu tak to bude rychlejší je fajn, ale když je výstupní soubor 2x takovej, tak kdybych to jel přes CPU s 2x slabší kompresí (aby se doshalo obodbného výsledku) taky to bude x krát rychlejší... v tom je ten vtip. Takže benefit nula od nuly pojde.

Zkus si třeba nahrávat v OBS (či pod SW) s pomocí GPU enkodéru (ať už NV či AMD) a uvidíš jak "nádherná" kvalita vs bitrate z toho leze. GPU enkodéry jsou celkem "bleh" jediná výhoda je že to moc nešahá na CPU. Pokud ale to člověk myslí vážně a střihá či renderuje video, je takovej enkodér useless. Musí se to renderovat klasickou cestou a tam má GPU velice omezené použití, na něco se SP hoděj ale těch věcí co dovedou dělat (ala aniž by to ve výsledku oproti CPU znamenalo ztrátu kvality či komprese) a nemusej se dělat přes CPU je minimum.
wentill píše:DOC_ZENITH: Jinými slovy, dle tvého názoru lepší nekupovat žádnou grafiku a radši našetřit na i7 třeba?
A to má vážně způsob renderingu vliv i na velikost a hlavně teda kvalitu výstupního souboru?
Ano přesně tak, to málo co dovede při práci s videem grafika akcelerovat zvládne i slabá typu 750.
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

Chlapi, takhle bagatelizovat by se to nemělo. V každém software se může GPU akcelerace chovat jinak. Chtělo by to porovnat v tomto konkrétním a nesoudit podle jiných aplikací. Z těch předchozích příspěvků by tazatel mohl nabýt dojmu, že GPU akcelerace je nepoužitelná věc. Pokud by to tak bylo, asi by se o tom více mluvilo.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Spíš by se o ní mluvilo mezi profiesionály kdyby v elšpím stavu byla. Ale může se oběvit SW kde silnější GPu bude více prostpěšné, ale silné v čem... každá GPU má jiné slabé a stinné stránky, co kterej SW či enkodér z toho bude používat. Bude se mu dařit lépe v openCL či Cuda? Či oboje? A na jakém GPU? Moje dosavadní zkušenosti mluví jasně, GPU akcelerace je těžkej kompromis a používá se jen na některé operace a efekty, a na toto stačí i velice slabé GPU, bottleneckem se stává CPU, i když přítomnost GPU zrychlí render citelně, další zrychlení pak sedí na straně CPU, ne GPU.

Každopádně PET to co jsi rozvinul na předchozí straně, hlavně porovnávat GPU dle výkonu v double precision, ala něco co se v téhle oblasti NIKDY nepoužije, to bylo fakt něco... 2,5 roku jsem měl Titana a hádej k čemi mi při práci s videeem byl.... k prdu. GTX280 v druhém kompu byla vesměs lepší, měla totiž širší kompatibilitu se staršími verzemi SW. Titan velice rád (s ponechanou GPU akcelerací) způsoboval nestabilitu vegasu, atd.
wentill
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od wentill »

Jo přesně toho dojmu nabývám :) jenom takový offtopic. V jakých oblastech bych vlastně tu GPU pak ještě mohl využít? Hry nehraju..pracuju hodně v Lightroomu a Photoshopu..RAW fotky apod.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

V tomhle moc ne. GPU se využívá v 3D renderingu, cadovejch aplikacích, některá dovedou urychlovat i ray-tracing, atd.
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

Nj, zřejmě jsem se mýlil. Tak nějak automaticky vycházím z toho, že pokud se přepočítává video pomocí OpenCL nebo CUDA, tak to frčí v DP. Pokud to jede pouze pod SP, tak se omlouvám za dezinformaci :oops:
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneb1t »

si proste kup fx-8320/xeon to mas pro tenhle typ prace nejlepsi procesor cena/vykon :)
Naposledy upravil(a) oneb1t dne úte 17. úno 2015, 17:19, celkem upraveno 1 x.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Spíš opět záleží na konkrétní aplikaci. Třeba v takovym OBS se FX dařilo dobře, jden z mála SW co planě vytížil i můj 24c Opteron. Ale takovej Sony Vegas už ani náhodou, má max 16 threadů a +- je i používá, ale v praxi jsem tam měl výkon někde mezi 4C a 6C I7mičkou... tzn 8 jádrovej FX by byl celkem nic moc, po Oc někde mezi zamčenejma I5tkama. Jde vždy o konkrétní apliakce a pro co jsou optimalizovaný.
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneb1t »

zalezi co pouzije v sony vegas za kodek :)
wentill
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od wentill »

Vím, že je to na nový vlákno, ale když už tu odpovídá skupina lidí, která ví, o čem mluví, tak se zeptám, jaký teda procesor byste mi doporučili ke koupi, pokud ale budu chtít zůstat někde na 6 tisících? Tady nefrčí názor, že jako Intel a nic jinýho?
Dneska jsem o tom dlouho mluvil s pár lidma v czc a potvrdili mi, že nejznatelnější progress bude s koupí nového procesoru. Nicméně se zmínili, že by to měl zvládat i můj starej i3 Sandy Bridge. Jen to potrvá dýl. Nevím, jestli jsem to zmínil na začátku, ale celý tohle posilování jsem chtěl dělat kvůli tomu, že mi při exportu delšího FullHD videa ten Cyberlink PD vždycky spadl. To ale prej nejspíš nebude HW problém, resp. určitě ne procesoru. Tak nevím.
pbjun
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pbjun »

Pokud už máš i3jku tak bych šel do i7my. Je pravdou, že mi se práce s videem a fotkama výměnou procáku i5 3470S@3,9GHz za i7 3770@4,1GHz docela zrychlila a ten sem koupil za 5500,- tady na foru takže nereálné to není...
Hlavní PC: Core i7 13700K, Asus TUF Z790-PLUS D4 , 128GB DDR4, RTX 4070 Ti, Gigabyte Aorus 500GB NVME, Samsung 2TB NVME, LCD Dell 34"
Garáž PC: Core i5 11400F, 32GB DDR4, GTX 1070 Ti, 1TB NVME Samsung
wentill
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od wentill »

OK, mám objednány taky 16GB RAMky a SSDčko. To doufám taky pomůže.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

No to moc nepomůže. RAM by pomohla jen kdyby ti docházela a disk při práci s videem neni znát prakticky vůbec, samo sebou přítomnost SSD systém zrychlí celkově o hodně, ale samotnej render proces videa ne.

Pro tebe by bylo nejefektivnější upgradovat na I7 do socektu co máš a vyměnit jí za tu I3. Pokud máš chipset co dovede taktovat tak odemčenou I7 a přetaktovat. Jinak samo sebou že i I3 render dokončí, Atom by jej dokončil také, ale atom to bude dělat 8x tak dlouho a I7 za méně jak 1/2 času. Render je jen o čase jak dlouho to musí dělat. AMD by bylo v kurzu u sestav kde se hodně šetří a staví se od píky či už je deska a pod, ale ty když máš desku pro Intel tak bude takticky nejvhodnější prostě jen do ní sehnat lepší CPU.
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

Pokud by se měnil procesor, tak cenově zajímavou variantou k i7 s osmi výpočetními vlákny je Intel Xeon E3-1231v3: http://www.czc.cz/intel-xeon-e3-1231v3/153117/produkt Jestli jej konkrétní základní deska podporuje, bude asi vhodnější volbou.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Hmm no, autor ale neuvedl jestli má LGA1150 či 1155, pokud 1155 tak jednoznačně bazar, CPU z druhé ruky, nekupoval bych novej.
wentill
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od wentill »

takže u toho renderování je i jedno jestli mám 4 nebo 32 GB RAM?
je to LGA1156 a chipset H55..pokud na wiki správně koukám, tak mám hledat i7-8xx?
dali byste mi prosím nějaké tipy na bazary s tímhle zbožím? nikdy jsem nic takového z druhé ruky nekupoval..
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Bazar sekci máš třeba tady na foru, nebo máš růszné online aukce, typu akro. Nicméně ruku na srdce, kupovat LGA1156 to už asi ne, leda že by byl hodně levnej. Jdou dobře taktovat a pod, ale bez Oc jsou nemastný neslaný a hlavně ty LGA1156 desky už jsou dnes dost jetý a odcházej věkem.

Spíš upgradovat še, tzn novej komp založenej na LGA1150, a pokud na něj neni, tak bejt tebou dočasně přetaktuju tu současnou I3 (ty do LGA1156 jdou taktovat), obvykle daj 4,2-4,4Ghz, což bude citelnej nárůst a než našetříš na komplet jinej komp tak se na to vykašli.
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneb1t »

s pameti to uplne jedno neni ale nema to takovej zasadni vliv jako procesor
wentill
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od wentill »

Mám tam Intel Core i3-530. Klidně bych to zkusil, ale nikdy jsem to nedělal. Je to pro laika zvládnutelná věc to přetaktovat? Co mi pak může odejít, když něco po*eru? :-D
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“