vcelku bez rozmyslu jsem si koupil od kamaráda za cca 3000 Kč ASUS Radeon R9 290 v referenční verzi. Bylo to bez záruky, ale za dobrou cenu, tak jsem si řekl, že to risknu.
Samozřejmě mě nemile překvapila hlučnost chladiče a po přečtení pár fór na netu jsem pochopil, že je to standardní problém, a že je třeba to řešit výměnou za nějaký jiný. No, umím si složit PC, ale tohle už mi přijde jako trochu další level, kde jsem se bál vlastních nešikovných rukou, nicméně když jsem na stránkách výrobce objevil Accelero Xtreme IV, který vypadal na montáž jako o řád jednodušší, koupil jsem si ho.
Jenže když jsem začal studovat návody na výměnu, čtu pořád jedno a to samé - neuchladí VRM, riskujete poškození karty, musíte si vyřezat nějaké DIY pasivy, etc. etc. Takže moje poslední instance je dotaz sem:
1) je tu někdo, kdo si koupil tento chladič na R9 290 a je s ním spokojen, nebo ho mám vrátit?
2) jak to udělat, když kartu už prostě jednou mám, vrátit nemohu, ale chtěl bych, aby mi dlouho a dobře sloužila? Mám se smířit s referenčním chladičem? Nebo existuje nějaká firma či jedinec, ktří výměnu chladiče dělají jako službu?
Zatím mi přijde, že je blbost tam ten Xtreme IV montovat. Ten vrátit můžu
Díky za případné rady a tipy!