R9 290 a Accelero Xtreme IV - zoufalá lama v akci

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Odpovědět
Revoluce1
Nováček
Nováček

R9 290 a Accelero Xtreme IV - zoufalá lama v akci

Příspěvek od Revoluce1 »

Ahoj,

vcelku bez rozmyslu jsem si koupil od kamaráda za cca 3000 Kč ASUS Radeon R9 290 v referenční verzi. Bylo to bez záruky, ale za dobrou cenu, tak jsem si řekl, že to risknu.

Samozřejmě mě nemile překvapila hlučnost chladiče a po přečtení pár fór na netu jsem pochopil, že je to standardní problém, a že je třeba to řešit výměnou za nějaký jiný. No, umím si složit PC, ale tohle už mi přijde jako trochu další level, kde jsem se bál vlastních nešikovných rukou, nicméně když jsem na stránkách výrobce objevil Accelero Xtreme IV, který vypadal na montáž jako o řád jednodušší, koupil jsem si ho.

Jenže když jsem začal studovat návody na výměnu, čtu pořád jedno a to samé - neuchladí VRM, riskujete poškození karty, musíte si vyřezat nějaké DIY pasivy, etc. etc. Takže moje poslední instance je dotaz sem:

1) je tu někdo, kdo si koupil tento chladič na R9 290 a je s ním spokojen, nebo ho mám vrátit?

2) jak to udělat, když kartu už prostě jednou mám, vrátit nemohu, ale chtěl bych, aby mi dlouho a dobře sloužila? Mám se smířit s referenčním chladičem? Nebo existuje nějaká firma či jedinec, ktří výměnu chladiče dělají jako službu?

Zatím mi přijde, že je blbost tam ten Xtreme IV montovat. Ten vrátit můžu :)

Díky za případné rady a tipy!
Ingamacek
Červená karta
Červená karta

Re: R9 290 a Accelero Xtreme IV - zoufalá lama v akci

Příspěvek od Ingamacek »

Postaci ti pasiv od gelidu na VRM, ten stoji nejake 3 stovky.
http://www.newegg.com/Product/Product.a ... 6835426042

Za seba ti mozem povedat ze sa to urcite oplati, spotreba podla gpuz klesla minimalne o tych 20-30W podla gpuz a tie teploty, no posud sam. Kazdopadne osadil som tam starsi chladic accelero xtreme plus II, bezproblemovo.
Obrázek
Nsh*tia o tom za tu cenu moze len snivat a s tymto chladenim ked potrebujem dam bezproblemovo 1200/6600 a som vykonovo minimalne na urovni pretaktovanej 970. :lol:
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

Koupě referenční R9 290 za 3 tisíce je velmi dobrá.
Jako alternativní chadič je zřejmě nejvýhodnější Raijintek Morpheus.
Také Accelero není špatné, ale verze IV se svým revolučním chlazením VRM pomocí velkého pasívu z druhé strany PCB vzbuzuje obavy, zda to bude fungovat bezpečně za jakýchkoliv okolností. Samozřejmě prvním problémem je, zda ten pasiv nebude kolidovat s chladičem procesoru. Pokud je grafika v prvním slotu a chladič procesoru je větší, je kolize prakticky jistá.
Pokud máš Accelero již zakoupeno a kolize nehrozí, tak bych jej použil. Ovšem doporučuji použít navíc alespoň chlazení VRM kaskády, které doporučoval Ingamacek výše, nebo alespoň sadu nalepovacích segmentů, která se dodávala k Acceleru III (dá se koupit zvlášť).
Montáž bude dost podobná a Accelerem III, takže pro informaci zde máš článek, který jsem napsal na základě náhrady ventilátoru u mé grafiky: http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=9&t=203769
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

taky se primlouvam za volbu Raijintek Morpheus, ma velmi dobre resene chlazeni VRM...
Obrázek
http://www.techpowerup.com/reviews/Raij ... eus/3.html
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Dithius »

A co To acclelero s tím gelid pasivem dohromady? VRM bude chlazeno oboustraně :) to by nebylo uplně marné. a v ceně by měl i větráky :)

nicměne VRM je pěkně řazeno za sebou a otvory pro montáž je také v stejne linii jako vrm. Je strašně jednoduche něco masivniho si vyrobit (nicmeně ten Gelid s zadním plechem stačit bude) takže myslím že bys měl idealní řešení :)
CPU: AMD Ryzen 9 9950X, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Kingstone Fury Beast 2x64GB 5600MT/s @6000MT/s; GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD#1: Kingstone KC3000 2048 GB; SSD#2: Seagate Firecuda 530R 2000GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Phanteks Enthoo PRO 2; Rad: Alphacool NexXxoS HPE-45 Full Copper 420mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + Alphacool Rise Flat; OS: Custom Fedora 43 (installed ground UP from cmd nonGUI).
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

ten pasivek od gelidu podle me zadna hitparada nebude vuci tomu Rajinetku je na prvni pohled 1/2..
Revoluce1
Nováček
Nováček

Příspěvek od Revoluce1 »

Moc díky za všechny rady. On to bude totiž můj první pokus udělat něco víc než jen zacvakat komponenty dohromady, tak k tomu mám docela respekt. Navíc je mi už třicet, takže stařecký třes rukou apod :) Proto potřebuju něco, co už bude od výrobce maximálně vychytané a blbuvzdorné :)

Ale kdybych si k tomu přikoupil ještě ten Gelid, tak by to mohlo klapnout, ne? A na paměti nic asi lepit nemusím, ne? Tam stačí zespoda dát akorát tu modrou žvejkačku?
Mr Lucas
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mr Lucas »

Žvejku a pasiv nahoru (u Accelero Xtreme IVi), ze spodu ideálně malé hliníkové pasivky.
... Don't give the noise a chance ...
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

Revoluce1 píše:Moc díky za všechny rady. On to bude totiž můj první pokus udělat něco víc než jen zacvakat komponenty dohromady, tak k tomu mám docela respekt. Navíc je mi už třicet, takže stařecký třes rukou apod :) Proto potřebuju něco, co už bude od výrobce maximálně vychytané a blbuvzdorné :)

Ale kdybych si k tomu přikoupil ještě ten Gelid, tak by to mohlo klapnout, ne? A na paměti nic asi lepit nemusím, ne? Tam stačí zespoda dát akorát tu modrou žvejkačku?

Hlavne si hlidej teplotu toho VRM, ono obecne uchladit jadro u R9 290/290X neni zas tak velkej problem, ale uchladit VRM je tezkej orisek.. Sam jsem to testoval zde:
http://www.ddworld.cz/pc-a-komponenty/g ... mk-26.html
Revoluce1
Nováček
Nováček

Příspěvek od Revoluce1 »

Díky za odpovědi. Když to tak čtu - asi nevíte o nějaké firmě nebo servisu, kde by se něčemu takovému věnovali? To si asi každej udělá spíš sám, nebo si rovnou koupí něco jiného, což? :)
spajdr
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od spajdr »

Revoluce1: Odkud jsi? myslim, ze se najde spousta lidi tady na foru, co by ti pripadny chladic namontovali a osefovali VRM chlazeni, nejlepe formou osobniho setkani :D
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

pokud ses nekde blizko Pribrami/Plzne apod tak napis SZ a muzem se domluvit.. Je to prace na 15-20minut a muzem to u me i otestovat v kompu mam mista dostatek :)
Revoluce1
Nováček
Nováček

Příspěvek od Revoluce1 »

Fakt? Kdyby se někdo našel, odměna by ho jistě neminula :) Jsem z Prahy, ale můžu si někam dojet :)

** stratos je frajer, už se domlouváme! Díky za pomocnou ruku!
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

chladic nainstalovat a teploty jadra i VRM pod 70°C :)

PS: dekuju za lahvinku :)
Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“