herní sestava za 40-50 tisíc Kč

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
orromis
Nováček
Nováček

herní sestava za 40-50 tisíc Kč

Příspěvek od orromis »

Zdravím,

plánuji si po dlouhé době konečně pořídit pořádné herní PC. Rozpočet se pohybuje někde kolem 40-50 tisíci a počítač chci mít do vydání třetího Witchera (tj do 19.5). Pokud bych PC objednával po 15 květnu, tak bych si možná mohl dovolit i navýšit rozpočet (ale muselo by to mít smysl). Do ceny sestavy započítávám i Windows, monitor, nějakou slušnou klávesnici a gamepad (pokud máte tipy na nějaký dobrý, tak sem s ním).

Co by sestava měla splňovat:
- zvládat všechny moderní hry na 60 FPS v plných detailech (ideálně se zapnutým AA)
- kvalitní mechanická klávesnice (nepotřebuji nutně makra a další blbosti, ale spíš mi jde o ergonomii, podsvícení a aby se na ní hodně dobře psalo)... za klávesnici se nebojím připlatit
- monitor ve Full HD, kolem 24-27 palců s co nejmenší odezvou a dobrými barvami (co se týče barev, tak jsem zvyklý na kalibrovaný monitor u mého notebooku)... druhý monitor budu časem dokupovat

Počítač bude sloužit ke hraní her, programování (Visual Studio) a hernímu vývoji (Unity 5, časem možná přejdu na Unreal Engine).

Na rychlo jsem si vytvořil takovou sestavu (je to víceméně upravená herní doporučená sestava od svethardware.cz): http://www.czc.cz/944deqm6q8igg80mniodmmk3c5/seznam

Platformy: nvidia a intel

Otázky:
- vyplatí se investovat do DRR 4 RAM? (Crucial Ballistix Sport 4×4GB 2400 MHz CL16 vypadají docela dobře, ale zase bych musel kupovat jinou desku a nevím, jestli by s jinou deskou bylo kompatibilní i CPU)
- je GTX970 dostačující? (resp. je ten šesti tisícový rozdíl mezi 970 a 980 opodstatněný?)
- má smysl kupovat modulární zdroj?

Předem díky za návrhy! :)
Mr Lucas
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Re: herní sestava za 40-50 tisíc Kč

Příspěvek od Mr Lucas »

Navržená sestava špatná není, nicméně změnil bych některé komponenty:
RAM http://www.czc.cz/crucial-ballistix-spo ... 84/produkt
SSD http://www.czc.cz/crucial-mx100-128gb/153789/produkt
Desku http://www.czc.cz/asus-z97-k-intel-z97/152143/produkt ale nutnost to není
Chladič http://www.czc.cz/silentiumpc-fera-2-he ... 73/produkt popř. http://www.czc.cz/scythe-scmgd-1000-mug ... 11/produkt
LCD s IPS, např.: http://www.czc.cz/dell-ultrasharp-u2412 ... 43/produkt

Jinak ano, s DDR4 bys musel koupit i desku, např. ASUS X99-A za 7,7K Kč, CPU i7-5820K za cca 11,5K Kč.

GTX 970 je celkem výkonná, stačit by mohla, nicméně všude FPS nad 60 při max nastavení neudrží.

6k Kč navíc za GTX 980 se dle mě nevyplatí. Nárůst výkonu rozhodně neodpovídá ceně. Pokud nebudeš kupovat sestavu ihned, doporučuji posečkat, možná i do té doby vyjdou nějaké lepší grafiky, které by se do rozpočtu vešly.

Modulární zdroj bych bral jedině v případě prosklené bočnice, kde je kladen důraz na vzhled.
... Don't give the noise a chance ...
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
Spring
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Spring »

Crucial MX100 128GB bych rozhodne u takove sestavy nepouzil.
"If it moves, compile it. If it moves too quickly, don't mark it stable. If it stops moving, drop it. It's not like your processor has anything better +to do" ... Gentoo
Mr Lucas
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mr Lucas »

Já třeba ano, jinak alternativu napsat nemůžeš, když už píšeš?
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
Natural
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Natural »

Možná myslel větší, třeba mx100 256GB. Má lepší poměr cena/kapacita.
orromis
Nováček
Nováček

Příspěvek od orromis »

Mr Lucas: Ten monitor se mi moc nelíbí. 1920x1200 je dost nestandardní rozlišení a vím, že některé hry (většinou horší porty z konzolí) s tím mohou mít problémy. Zároveň bych fakt rád vyzkoušel něco s odezvou 1ms. Jinak jak jsem psal, tak ještě někdy začátkem léta budu určitě kupovat druhý monitor, který bude hlavně na práci (a tam možná půjdu i do 4k a nějaká odezva a nestandardní rozlišení mi bude ukradené).

Ještě co se monitoru týče - přemýšlel jsem také o http://www.czc.cz/benq-rl2755hm-led-mon ... 48/produkt (původně jsem to zamítl kvůli ceně, ale když jsem zjistil, že mi budou vracet na daních, tak o něm zase začínám uvažovat :))

A jak jsem si myslel, tak koupě DRR 4 by se celkem prodražila. Otázkou je, jestli to opravdu má smysl...

Co se týče toho výkonu, tak to vypadá, že 970 je dostačující.

"Pokud nebudeš kupovat sestavu ihned, doporučuji posečkat"

Čekat se mi právě moc nechce, protože bych řekl, že koruna půjde spíš nahoru než dolů.

Spring: Důvod?

Natural: 128GB mi přijde dostačující, každopádně pokud budu mít dost peněz tak půjdu do 256GB.

A ještě takový detail.. ten CPU co mám v sestavě má otevřený násobič. Má smysl si za to připlácet těch cca sedm stovek (nikdy jsem netaktoval a ani to nemám v plánu). Stejný model se zamčeným násobičem je na czc za 6380 kč
Mr Lucas
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mr Lucas »

Ten Dell jsem právě volil na práci, ale jestli chceš nějaký "herní" a toužíš po papírové odezvě 1ms a TN panelu, tak klidně, je to tvá volba. Osobně bych ale volil něco kvalitnějšího s IPS.

CPU samozřejmě bez K, pokud nebudeš taktovat, pak např. i5 4590 + desku např. http://www.czc.cz/asus-h97-plus-intel-h ... 48/produkt
Spring
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Spring »

Protoze ten SSD pozna sve ve Visual Studio, Caching toho engine a protoze sve 4 kanaly (128Gbit NAND) jsou tak akorat na obycejny desktop (multimedia, net). Zapomen na agresivni GC v idle, ten umi M550. Na tvem miste hledam alespon Crucial M550, Samsung 840/850 Pro, OCZ Vector 150/180 a Intel 530. Nanestesti se nezminujes o projektech, ktere delas (obsaznost) a neumim poradit lepe.
"If it moves, compile it. If it moves too quickly, don't mark it stable. If it stops moving, drop it. It's not like your processor has anything better +to do" ... Gentoo
orromis
Nováček
Nováček

Příspěvek od orromis »

Spring: Dělám hry v Unity po večerech (rozsahem se nejedná o nic velkého, dělám sám a dodělal jsem jen jednu hříčku na Android). Každopádně časem se to asi bude rozšiřovat... Nikdy jsem ale neměl SSD, takže rozhodně mé nároky nejsou moc vysoké :)

Na normální práci mám firemní notebook.

K monitoru: přečetl jsem si něco o IPS vs TN panelech abych byl trochu v obraze (monitor jsem naposledy kupoval před cca 8-9 lety). Po herním monitoru s 1ms odezvou chci jít hlavně kvůli tomu, že plánuji začít hrát League of Legneds a tentokrát chci minimálně vyhrát MČR 2015 (nebo 2016 když to letošní nestihnu) a dostat se v EU žebříčku do TOP 200 a držet se tam. Pokud se mi s takovým monitorem bude hrát lépe, tak to pro mě bude mít smysl. Když ale porovnám displej mého notebooku s mým 8-9 let starým TN monitorem, tak je to rozdíl obrovský a pokud jsou na tom TN panely zhruba stejně, tak to asi nemá smysl a šel bych do něčeho s IPS. Můj notebook má tuším color gamut 95% NTSC (ten BenQ RL2755HM má 72%) - problém je, že to je pro mě nic neříkající číslo a nedokážu si představit jak zásadní rozdíl to ve skutečnosti je. Ten monitor od Dellu má 82% (CIE 1976) (což mi také mnoho neříká)

// Spring: GC je garbage collection?
Walker1134
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Walker1134 »

orromis píše:Spring: Dělám hry v Unity po večerech (rozsahem se nejedná o nic velkého, dělám sám a dodělal jsem jen jednu hříčku na Android). Každopádně časem se to asi bude rozšiřovat... Nikdy jsem ale neměl SSD, takže rozhodně mé nároky nejsou moc vysoké :)

Na normální práci mám firemní notebook.

K monitoru: přečetl jsem si něco o IPS vs TN panelech abych byl trochu v obraze (monitor jsem naposledy kupoval před cca 8-9 lety). Po herním monitoru s 1ms odezvou chci jít hlavně kvůli tomu, že plánuji začít hrát League of Legneds a tentokrát chci minimálně vyhrát MČR 2015 (nebo 2016 když to letošní nestihnu) a dostat se v EU žebříčku do TOP 200 a držet se tam. Pokud se mi s takovým monitorem bude hrát lépe, tak to pro mě bude mít smysl. Když ale porovnám displej mého notebooku s mým 8-9 let starým TN monitorem, tak je to rozdíl obrovský a pokud jsou na tom TN panely zhruba stejně, tak to asi nemá smysl a šel bych do něčeho s IPS. Můj notebook má tuším color gamut 95% NTSC (ten BenQ RL2755HM má 72%) - problém je, že to je pro mě nic neříkající číslo a nedokážu si představit jak zásadní rozdíl to ve skutečnosti je. Ten monitor od Dellu má 82% (CIE 1976) (což mi také mnoho neříká)

// Spring: GC je garbage collection?
Sorry ale League of Legends je hra čistě o skillu tam ti žádný hw na rozdíl od cs ke skillu nepomůže. Takže TN nebrat vzít něco na co se slušně kouká. A pokud nejsi alespoň dia3 už ted, tak na MČR 2016 zapomeň To aby jsi tu hru hrál aspon 3roky a dobre.
PC: Monitor: Dell S2417DG@144Hz + G-SYNC, Case: Be quiet! Pure Base 500, CPU: Ryzen 7 5700x3D, Cooler: Artic Freezer 34, MB: GIGABYTE B450 GAMING X, GPU: Asus Dual RTX5070 12GB, RAM: 2x16GB Corsair LPX DDR4@3600Mhz, NVMe SSD: Samsung 970 Pro 512Gb, SSD2: Kingston A400 960GB, OS: Windows 10 Pro, HDD: Western Digital Blue EX 1Tb, HDD2: Western Digital 250GB PSU: Seasonic Focus Plus Platinum 650W
Natural
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Natural »

Walker1134 píše:Sorry ale League of Legends je hra čistě o skillu tam ti žádný hw na rozdíl od cs ke skillu nepomůže. Takže TN nebrat vzít něco na co se slušně kouká. A pokud nejsi alespoň dia3 už ted, tak na MČR 2016 zapomeň To aby jsi tu hru hrál aspon 3roky a dobre.
Lucasi sorry za krátký OT!
Nechápu, jak si můžeš dovolit tvrdit o lolku, že je víc o skillu jak csko!!! Na csko ti stačí jakýkoli dnešní pc s integrovanou grafikou, monitor klidně 1024x768, sluchátka nebo repro 2.0, kancelářská klávesnice a jakákoli drátová myš. Jestli trefíš hlavu nebo nohu záleží jen a jen na skillu, věř tomu že ikdybys měl kulomet a proti tobě šel skill hráč s pistolkou, tak tě dostane dřív než jednou vystřelíš. Když přijde nováček, tak se každý kolo začíná od znova a ikdyž si nekoupí pořádnou krochnu, může ji snadno získat. Jak umře, žádná speciální výhoda pro protivníky to není.
Na lolko si každej hňup koupí alespoň fullHD monitor, PC jak kdyby to mělo grafiku z budoucnosti, myš s víc tlačítkama jak má na klávesnici a myslí si, jakej je skill, když si zaplatí, aby si mohl vybrat jakýhokoli hrdinu a ostatní si vybírají pořád ty stejný. Pak několik měsíců ku*ví hru ostatním, než se to naučí trochu normálně hrát a nakonec, když potká nějakýho dalšího začátečníka, tak mu nadává až to není pěkný, když se jemu samotnýmu nedaří jak by chtěl, tak hru ku*ví záměrně... Prostě shit, ať si říká kdo chce co chce. Navíc oproti dotě (se stejnými problémy jako lol) je to freetoplay model tzv. buy-to-win.
A to nemám nic proti té hře, hrál jsem wc3 dotu, i lolko, i dota2 a vidím jasný rozdíl. Hlavně ale nesnáším blbečky, co napíšou, že csko je o hw a ne o skillu! Je to to stejný jak piškvorky(csko) a lodě(lolko). Na piškvorky ti stačí tužka a čverečkovaný papír stejně jako na lodě. Ale v piškvorkách vždy víš, že protivník může udělat jen jedno kolečko/křížek. Kdežto v lodích nikdy nevíš, jestli ti trefí parník nebo ponorku. A to je ten zásadní rozdíl, že csko je v jádru jednoduché, ale záleží na každém kroku stejně. V lodích ti sice padne polovina flotily ke dnu, ale neznamená to konec bitvy, ikdyž je evidentně prohraná.

orromis: jestli to myslíš s tím lolkem tak vážně, tak bych koupil zrovna koupil kvůli tomu monitor 24-27palec s 2560x1440. S 4K u lolka byly problémy, nevím jestli to není už opravené. Budeš mít lepší přehled o hře a vidět "dále". 1ms odezva se hodí spíše pro střílečky, spíš bych šel po živých barvách(IPS) s odezvou do 5-6ms.
http://www.czc.cz/monitory/produkty#q-c ... 28WQXGA%29
orromis
Nováček
Nováček

Příspěvek od orromis »

Ok, tak tohle by mohla být finální sestava: http://www.czc.cz/12s2f45q76gvdavjo5mcj8oe76/seznam

Co říkáte na http://www.czc.cz/eizo-foris-fs2434-bk- ... 49/produkt? Trochu jsem si dal práci s hledáním a dle recenzí vypadá hodně dobře (a zdá se, že pro mě to je ideální kompromis).

Natural: už jsem psal, že chci na hraní Full HD monitor. U LoLka není potřeba vidět dále, Full HD je ideální.
cameroncz
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cameroncz »

Za mě je to v podstatě ok, jen bych vzal větší HDD.
CPU: 9900k @ 5Ghz @ D15 GPU: EVGA 980ti SC+ MB:ASUS ROG STRIX Z390-H RAM: 32GB HDD: WD Red 2TB SSD: 970 EVO 500GB, 850 PRO 1TB CASE: CM Storm Stryker Monitor: 27" PG279Q PSU: Corsair RM750i
Gromiiit
Nováček
Nováček

Příspěvek od Gromiiit »

Psal si, ze chces kvalitni mechanickou klavesnici a v kosiku mas predrazenou obycejnou memranovou klavesnici, proc ?! ...
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“