Mám aktuálně tuto sestavu:
AMD Phenom II X4 945, MSI 790FX-GD70, 12GB RAM, zdroj Enermax 500W, dva disky WD Velociraptor - 160GB a 250GB + odkládací disk na data WD Green 2TB, Radeon 5850 1GB, DVD vypalovačka, sound blaster audigy 2 zs. Vše v obstarožním casu, který bych pomalu rád vyměnil. K tomu mám monitor Eizo EV2736W (+semtam ještě 19" staré Eizo, kde pouštím synovi videa když mně prudí a já potřebuju pracovat, případně si na tom pouštím náhledy sestříhaného videa, když chci mít volnou hlavní pracovní plochu), scanner, grafický tablet, barevná laserovka. OS Windows8.1/Kubuntu 14.04.
Použití PC je (sestupně dle důležitosti). Emaily, DTP, střih FullHD videa, webdesign + programování v PHP (PhpStorm, Toad), hraní World of tanks, War thunder, Kerbal space program.
Rád bych sestavu obnovil, ale váhám (s ohledem na aktualizace HW, které dělám jednou za cca. 6 - 8 let) - DDR4 jsou momentálně ještě pořád drahé + chci grafiku od AMD, ale radi počkám na 3xx řadu.
Další výchozí informace:
- Chci přejít na Intel kvůli výkonu a chci desku s 8-mi slotama na RAM - Xeon/Core i7. Předpokládám, že sestavu budu postupně doplňovat pamětí na max kapacitu a s tím pohodlně přežiju dalších 5 - 7 let tak, jako se současnou sestavou, kde jsem začínal se 4GB RAM.
- Chci grafiku od AMD, ale raději bych počkal na řadu 3xx a první zkušenosti s ní.
- Chci SSD na systém.
- Disky použiju současné. Větší data odkládám na server s RAID polem.
1) Na "velký" upgrade se vykašlu, ještě chvíli počkám (třeba rok). Koupím SSD, nový case a silnější zdroj (650W) a tím se připravým na budoucí upgrade v době, kdy bude nižší cena DDR4 modulů + budou dostupné a ověřené Radeony trojkové řady.
2) Upgraduju základní desku, procesor, paměti + přidám SSD, zdroj, hezčí/lepší case a počkám na grafiku s tím, že v případě hraní či re-kódování videa nebude mít procesor odpovídajícího parťáka. Jasně, že jde taky o pěníze, ale spíš teď řeším efektivitu jejich vydání (co za ně dostanu), vyváženost sestavy pro mé potřeby, její odladěnost s ohledem na ověřenou spolehlivost komponent a taky trochu svou lenost, že se mi nechce půl roku sledovat všemožná HW fóra, neb na to nemám z pracovních důvodů bohužel čas.
Takže děkuji předem za připomínky - něco už jsem si načetl, ale rád bych slyšel i názory ostatních.