HW refresh - počkat, nebo ne?

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
Dancer
Nováček
Nováček

HW refresh - počkat, nebo ne?

Příspěvek od Dancer »

Rád bych upgradoval PC, ale tak trochu váhám s ohledem na fakt, že některé komponenty nejsou momentálně "ve správném životním cyklu" (vysvětlím)...
Mám aktuálně tuto sestavu:
AMD Phenom II X4 945, MSI 790FX-GD70, 12GB RAM, zdroj Enermax 500W, dva disky WD Velociraptor - 160GB a 250GB + odkládací disk na data WD Green 2TB, Radeon 5850 1GB, DVD vypalovačka, sound blaster audigy 2 zs. Vše v obstarožním casu, který bych pomalu rád vyměnil. K tomu mám monitor Eizo EV2736W (+semtam ještě 19" staré Eizo, kde pouštím synovi videa když mně prudí a já potřebuju pracovat, případně si na tom pouštím náhledy sestříhaného videa, když chci mít volnou hlavní pracovní plochu), scanner, grafický tablet, barevná laserovka. OS Windows8.1/Kubuntu 14.04.
Použití PC je (sestupně dle důležitosti). Emaily, DTP, střih FullHD videa, webdesign + programování v PHP (PhpStorm, Toad), hraní World of tanks, War thunder, Kerbal space program.
Rád bych sestavu obnovil, ale váhám (s ohledem na aktualizace HW, které dělám jednou za cca. 6 - 8 let) - DDR4 jsou momentálně ještě pořád drahé + chci grafiku od AMD, ale radi počkám na 3xx řadu.
Další výchozí informace:
  • Chci přejít na Intel kvůli výkonu a chci desku s 8-mi slotama na RAM - Xeon/Core i7. Předpokládám, že sestavu budu postupně doplňovat pamětí na max kapacitu a s tím pohodlně přežiju dalších 5 - 7 let tak, jako se současnou sestavou, kde jsem začínal se 4GB RAM.
  • Chci grafiku od AMD, ale raději bych počkal na řadu 3xx a první zkušenosti s ní.
  • Chci SSD na systém.
  • Disky použiju současné. Větší data odkládám na server s RAID polem.
V podstatě teď uvažuji o následujících variantách:
1) Na "velký" upgrade se vykašlu, ještě chvíli počkám (třeba rok). Koupím SSD, nový case a silnější zdroj (650W) a tím se připravým na budoucí upgrade v době, kdy bude nižší cena DDR4 modulů + budou dostupné a ověřené Radeony trojkové řady.
2) Upgraduju základní desku, procesor, paměti + přidám SSD, zdroj, hezčí/lepší case a počkám na grafiku s tím, že v případě hraní či re-kódování videa nebude mít procesor odpovídajícího parťáka. Jasně, že jde taky o pěníze, ale spíš teď řeším efektivitu jejich vydání (co za ně dostanu), vyváženost sestavy pro mé potřeby, její odladěnost s ohledem na ověřenou spolehlivost komponent a taky trochu svou lenost, že se mi nechce půl roku sledovat všemožná HW fóra, neb na to nemám z pracovních důvodů bohužel čas.

Takže děkuji předem za připomínky - něco už jsem si načetl, ale rád bych slyšel i názory ostatních.
*obelix*
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: HW refresh - počkat, nebo ne?

Příspěvek od *obelix* »

z velmi podobné sestavy jsem upgradoval i já...
upgrade na i5 4670k, 8gb ram(2x4GB), Z87 gigabyte desku...
z původního Phenom 955,4x2GB ram, asus 3a87-t

(zůstal mi zdroj, mechaniky, HDD, systém na ssd disku intel 520 120GB)

osobně ti to řeknu takhle, nejsem nijak extra překvapen výkonem navíc a celkově jsem se krapet zklamal, ale ano zejména minimální fps u her se hnuli směrem vzhůru celkem znatelně, jde bohužel ale jen o některé hry... a celkově se tak dá říct že v mém případě byl upgrade zbytečná investice

grafiku jsem měnil až s odstupem času a spíš kvůli spotřebě na novější GTX680

být tebou vidím to tak, že bych upgradoval ty dva šustící disky na SSD, koupil novou case, případně vyměnil v enermaxu fan a počkal na HD3XXX řadu o který si myslím sice že nebude nic extra ale pokud nejsi někde vyloženě výkonostně už teĎ omezen tak se možná vyčkání vyplatí...

když se ale bavíš o server desce a xenonu počítám že máš v prkenici notnou dávku peněz...
a samozřejmě vždycky platí že pokaždé se dá na něco čekat a nakonec bys upgrade nikdy neudělal..

v jaký cenový relaci si slovo "kompletní upgrade" představuješ?
Kdo neskáče není Čech, tak mi skoč pro pivo a nevejrej!
Dadu
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Dadu »

No právě propady v min. FPS na 20 fps jsou většinou smrtelné ve hrách já bych upgradoval.
semmtex
Začátečník
Začátečník
Bydliště: Největší komunistická králíkarna v ČR,Praha / Lipno nad Vltavou

Příspěvek od semmtex »

Já bych zase navrhoval počkat kvůli kurzu.
xPIXELx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od xPIXELx »

Proč čekat na Radeon 3xx když hry které popisuješ v pohodě zvládnou tyhle karty? A Xeon mi taky příjde trochu zbytečný. Nevidím důvod proč by ti měl PC šlapat nonstop 24 hodin denně. (teda alespoň z toho co jsi psal nevidím ten důvod)

Pokud teď pořídíš i7+ 16GB RAM +R9 280-290X tak si s tím těch 6 let na 100% vystačíš. V té době to už bude zase sice lehce low-end, ale stačit to bohatě bude. Nijak bych nehrotil situaci ohledně 3xx řady tak stejně jako kolem ceny DDR4 modulů, protože pokud chceš kupovat Xeon+server desku ta tě ty 4 tisíce navíc nezabijou :)

Opravdu z tvým koníčků nevidím důvod proč čekat. Čekání na slevu modulů se ti může ještě třebas i půl roku protáhnout a nikdy NIKDY nečekej od nadcházející řady GPU nějaký obrovský nárůst výkonu :)
Naposledy upravil(a) xPIXELx dne pon 20. dub 2015, 22:01, celkem upraveno 1 x.
I love PCtuning
Dadu
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Dadu »

kurz v dohledné době klesat nebude se někdy koukni na zprávy
xPIXELx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od xPIXELx »

Čekání je podle mého skoro zbytečné :)
I love PCtuning
Dancer
Nováček
Nováček

Příspěvek od Dancer »

->*obelix*: Díky za rozepsání - můj zájem není dán tím, že bych nějak výrazně výkonově strádal, ale z popisu je jasné, že už to ani nenížádná hitparáda. Na druhou stranu se "jen" na vše počká o něco déle. A není to ani tolik o penězích - na upgrade mohu vysolit někde kolem 20k, 30k (prostě co si zdůvodním jako smysluplnné), ale asi už stárnu a už mne zase tolik nebere samotný hrubý výkon - jsem rozhodnut sestavu obměnit jde jen o to jak a kdy. Ano, u rekódování videa se výkon pozná, ale zase člověk tomu za ty roku přizpůsobil styl práce nechám to běžet a jdu se třeba věnovat dětem. A přesně otázku vnímání zrychlení jsem si taky pokládal - jasně, počítač se zrychlí, ale budu to vnímat jako přechod mezi 486 DX a Pentiem? To už asi ne. Takže jak to vypadá, opravdu půjdu cestou SSD, case, možná jiná zvukovka a zbytek nechám třeba na pozdní léto. Ty prachy nikam neutečou. :-)
[/quote]

A díky i ostatním za názory. Aby to nevyznělo nějak vychloubačně - ty peníze mám, ale zase že bych je musel jen tak utrácet, to taky ne. Je to ten pocit, že je utratím smysluplně. Jiné by to asi bylo, pokud by mne ten počítač živil, tam bych to neřešil a komponenty už by byly doma. A ano, na slevu, novou technologii apod. se dá čekat na věky.
Takže díky a hezký večer ve spolek!
*obelix*
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od *obelix* »

jasný .. heleď když ty peníze máš a pořád nikde necítíš problém s rychlostí měj je co nejdýl, protože až to začneš pociťovat bude HW zase úplně jinde.. já jsem se vydal třeba zase jinou cestou -výkon pomalu měním za ticho (samozřejmě při zachování slušného výkonu)...

jinak upgrade na xeon je podle mě zbytečnou investicí.. já kupuju věci co se za daný peníze vyplatěj a myslím že dneska je dobrá investice ta 4670k pokud máš jak to využít ale ve hrách to zas takovej nárust výkonů vůči ceně cpu 945 vs 4670 prostě není.. to by 4670 musela stát 3000kč a kdybych asi stál znovu nad otázkou upgrade z 955 na 4670 radši bych si koupil dlouhý sklo k zrcadlovce :D. Každopádně vždy je to o potřebách uživatele a někomu stojí i třeba 10% výkonu navíc zato. Holt ale dnešní zrychlení nejsou jako u 486 a pentia kdy upgrade znamenal ušetření řády minut (třeba jen nabíhání OS). Teď je to o sekundách a maximálně o podpoře nějaký technologie (tpodobně jako u grafik directX apod.).

Když už tak pak třeba upgraduj po létě tu grafiku a když se ukáže že ji cpu brzdí (to vyčteš z grafů recenzí) tak bych měnil i zbytek, asi bych zas tak nehrotil. Přeci jen kolem roku 2000 byl rozdíl ve výkonu během roku vývoje mnohem větší než dnes a když to řeknu hodně otevřeně za těch 6 let se údalo prostě ve vývoji a navýšení výkonu oproti předchozím letům úplný houno.

jo a o DDR4 si myslim to že to bude zas fatální rozdíl jako DDR2 vs DDR3 neuvěřitelných 5% výkonu navíc .-)

HOWK
Kdo neskáče není Čech, tak mi skoč pro pivo a nevejrej!
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“