Dell U2515H - zkušenosti

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Odpovědět
rccrew
Žlutá karta
Žlutá karta

Re: Dell U2515H - zkušenosti

Příspěvek od rccrew »

uz sem koupil dvi~hdmi kabel.Cekal sem,ze to pofrci na 1080 a ono to dava max. co da monitor,takze parada...
zadny vypaleny body,hlavne matnej display a jemnounkej rastr. :)
snad jedine usb stoji za vytku,ale ten me nijak netrapi :wink:
mello
Nováček
Nováček

Příspěvek od mello »

A jakou máš rovnoměrnost podsvětlení a prosvítá ti podsvětlení u krajů? Mám vadný svíticí pixel uprostřed a přemýšlím jestli to raději nevydržím, protože jsem chytil naopak celkem dobrý kus.
rccrew
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od rccrew »

njo,bohuzel nemam sondu,ale kdyz si nastavim bilou na plose,tak sem nezpozoroval
zadny fleky...
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Blue Storm »

Na kontrolu podsvícení je potřeba černá a ideálně za tmy :) Teda jestli jsi nemyslel kontrolu vadných pixelů...
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
zigo
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od zigo »

Stahny tuhle apk. poslouži pro oba učeli

http://www.download3k.com/Install-Dead- ... ester.html
rccrew
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od rccrew »

blue storm...myslel sem rovnomernost podsviceni.Jinak jeden bod uplne,ale fakt uplne v hornim rohu :idea:
zigo@du na to,diky vsem
edit: mel sem na plose nastavenou cernou a ten bod tam je,ale u dpt na cerne neni videt :?:
jaq je to mozny? Jinak podsvicuje decentne v dolnim levym rohu.Za sebe muzu rict spokojenost.
Barvy duveryhodny,cerna cernou,bila bilou...mel sem 22"aceraposera a 21"sony trinitrona (utra tezka velka krava,ale fotky z neho jedna basen v porovnani s tim prvnim :roll: )
mello
Nováček
Nováček

Příspěvek od mello »

Barvy z továrny jsou pro laika dostatečně zkalibrované, akorát ten přiložený papír byl nesmysl, ani u jednoho kusu to nesedělo.

U mě konkrétně byla průměrná odchylka u prvního kusu 2,38ΔE, ustřeloval do zelené a chyběla mu červená. Druhý kus měl odchylku 2,96ΔE a ustřeloval dost do modré a také mu chyběla červená.

Po dlouhé 6,5 hodinové kalibraci má jeden kus odchylku 0,23ΔE a druhý 0,15ΔE. Barvy v RGB zobrazuje s 99% přesností. Vzhledem k ceně a že to není profi grafický monitor to jsou skvělé hodnoty. Trochu mě zarazila hodnota kontrastu jen 585:1 u obou, ale může to být i tím, že u černé sonda hodně dlouho přemýšlela, protože to pro ní u zkalibrovaných 120cd bylo až příliš tmavé.

Ale opravdu nechápu, že jeden monitor má o 7% tmavší horní rohy a druhý výrazně o 17% tmavší spodní rohy... to to tam vyrábí jako rohlíky nebo co?
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

To zkalibrování je dostatečné i více než pro laika. Myslím si, že je to v pohodě použitelné i pro fotografa, který se aspoň částečně fotkama živí. Červená chybí vždy a to kvůli LEDkám, které ten displej podsvětlují. Jinak není ten kontrast nějaký error? Můj má víc jak jednou tak vyšší. Jakou sondou to měříš? A jaké revize jsou vlastně ty tvoje dva kusy?
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
mello
Nováček
Nováček

Příspěvek od mello »

Mám revizi A01 a měřil jsem to Spyder4 Elite. Okometricky mi také nepřijde, že by kontrast byl jenom 600:1. Spíše bych řekl, že byl displej pro sondu do 10% bílé příliš tmavý, odpovídala by tomu i poměrně ustřelená gama v grafu do 10%.

Až nebudu mít co dělat, zkusím změřit kontrast na 100% podsvětlení.
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Je fakt, že já kontrast při jiném jasu měřit nezkoušel. Zkusím dnes při 19 % jasu, co mám nastavených pro běžné používání.

//Tak jsem změřil při mém nastavení na 19 % jasu a kontrast mám dokonce ještě vyšší než s plným jasem, konkrétně 1266:1. Gamma 2.23, takže všechno v pohodě.
isty88
Nováček
Nováček

Příspěvek od isty88 »

Zdravim, chci se zeptat. kdyz jste ten monitor rozbalili, sandavali jste folii s displeje? nahore v rohal se me prave zda ze tam nejaka folie je. diky za rady
zigo
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od zigo »

To se nesundává, to co vidíš je sice folie, ale je to matná povrchová úprava toho displaye. To by ti ani nešlo sundat jen tak.
isty88
Nováček
Nováček

Příspěvek od isty88 »

No jeste ze jsem to nezkousel :D
Bocka
Nováček
Nováček

Příspěvek od Bocka »

Ahoj, hledám nějaký nový monitor viz. http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=16&t=227697 a Tento monitor mám ve výběru. Mohli by jste mi porovnat monitor s tímto? http://www.czc.cz/dell-p2416d-led-monit ... 74/produkt Vyplatí se připlatit si? Používal bych ho na práci s Photoshopem a hraní her, ale prioritně ten Photoshop. Díky.
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

P2416D je novinka a jestli jsem se díval dobře, nejsou na něj žádné recenze ještě. Chce to asi počkat. Já ho v rukou zatím neměl a asi moc lidí odtud taky ne.
mello
Nováček
Nováček

Příspěvek od mello »

Taky jsem ho v ruce neměl, ale viděl bych to na skoro stejný displej. U U2515H si připlácíš za "bezrámeček" a lepší výbavu konektorů a USB 3.0. Osobně bych si připlatil, ale jen kvůli tomu, že nové monitory si kupuji až po tom co jeden z nich umře a U2515H má konektorovou výbavu, která by mi měla stačit i za 10 let :)

Pokud se spokojíš s tím, že má jen RGB gamut, tak na Photoshop je U2515H výborná volba. Má celkem rovnoměrné podsvětlení, dobrý kontrast, drží gamu a svítí od 0,03 do 380 cd.

Hry na něm hraju, závodní i střílečky, původně jsem měl TN monitor, rozdíl v odezvě jsem absolutně nepoznal i když jsem se případné duchy snažil hledat. Ano, sonda mi změří, že je monitor pomalejší než TN, ale očima nevidím rozdíl. A to to používám na nastavení Normal. Celkem mě potěšilo i to, jak funguje dynamický kontrast v profilu Game. Mám jednu hru, kterou musím hrát na nízké detaily a tak jsem byl nucen vypnout HDR, jenže hra je pak nekoukatelná a vypadá jako když si nastavíš 0% podsvícení. S dynamickým kontrastem to vypadá jako kdyby HDR bylo ve hře zapnuté.
Bocka
Nováček
Nováček

Příspěvek od Bocka »

Mohli by jste na mě prosím mluvit česky? :) Co si mám představit pod pojmem konektorovou výbavou?
zigo
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od zigo »

tohle :?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Bocka
Nováček
Nováček

Příspěvek od Bocka »

Jo dobře to jsem si myslel :) Mám grafiku GIGABYTE R9 270 HD Experience 2GB s konektory 2x DVI, 1x HDMI a 1x Displayport a s monitorem ji můžu propojit přes displayport (popřípadě jakou verzi?)?? Nebude to ten monitor nějak omezovat? Díky za trpělivost :)
mello
Nováček
Nováček

Příspěvek od mello »

U všech konektorů jde o digitální vstup, takže u všech budeš mít stejnou kvalitu obrazu.

Můžeš to propojit i přes levnou redukci DVI -> HDMI, protože jde o 1:1 signál, pouze se liší konektor, ale musíš si pohlídat aby DVI redukce byla dual link a HDMI kabel 1.3 a vyšší.

Jde to i DVI nebo HDMI -> Displayport, ale tam už potřebuješ drahou aktivní redukci.

U připojení přes DVI a HDMI se ti může stát, že při spouštění počítače nic neuvidíš, dokud se nezobrazí Windows, je to kvůli většímu rozlišení, ale asi to záleží na základové desce než na konektoru.

To jen kdyby jsi měl v úmyslu připojovat více monitorů... Chápu, že to nebylo česky, ale když budeš hledat případné redukce, tak do vyhledávání použij všechna cizí slova :D
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“