Frekvence procesorů - jak je mám chápat?

Cokoli kolem procesorů - výběr, technologie, informace, problémy a rady.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee, PKBO

HafanPetr
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: Frekvence procesorů - jak je mám chápat?

Příspěvek od HafanPetr »

WOB píše:No, chlapci to chápu, ale...

... když zanedbám spotřebu starého auta, chcete mi říct že stačí nainstalovat novou grafickou kartu a pojede mi assasin na plny detaily ve full hd? Nepojede.
Nepotřebuješ si kupovat ani novou grafickou kartu. Na nejnovějšího Assasina na plný detaily úplně stačí PS3, což je konzole z r. 2006: http://www.jrc.cz/hra_ps3_assassin_s_cr ... reed_rogue
WOB
Červená karta
Červená karta

Příspěvek od WOB »

:| a můžeš mi vysvětllit proč teda hraji Fallout 3 NV na 1024/768 se středníma detailama, bez antialisangu a bez anizotropního filtrování a jede to tak tak plynule?
A Assassin's Creed II už jsem taky nerozjel ?

Přitom mám GeForce 7900GS ?

Ne prostě grafika to neutáhne a pokud ji vyměním tak to zas neutáhne procesor byť to tedy není chudnika v porovnání s dnešními procesory, problém je v architektůře procesoru, která zvládne asi větší propustnost než starej procák.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Je to horznej CPU v porodvnání s dnešními, dnešní nejlevnější LGA115x celeron má výkon 3x takovej. A Fallout 3 ti na té 7900 jede protože je to hra založená na enginu oblivionu což je engine cca 2005 dělanej pro tyhle karty. Moderní hry na jní už většinou ani nespustíš.

//edit Don: Promaz OT
WOB
Červená karta
Červená karta

Příspěvek od WOB »

Hele kluci, s tou honbou za synchroní sestavou. Dneska jsem se tomu ještě trošku věnoval, a domnívám se, že zas tak úplně nemáte pravdu.

Pomiňme to, že si procesor dělá svoje bez ohledu na FSB, vždy byla s procesorem spojena RAM.

Pokud vezmem 5. tou řadu Intel i7 běhali všechny procesory okolo frekvence 3,2GHz. Což je vlastně dvojnásobek frekvence pamětí, které byli pro celou řadu taktovány na 1,6GHz (1,6x2=3,2).

Pokud vezmem 6. tou řadu Intel i7 tak celá řada začíná na 4,0GHz respektive ten silnější začíná na 4,2GHz, což je dvojnásobek frekvence pamětí, které jsou pro tuto řadu taktovány na 2,133GHz (2,133x2=4,266).

Pánové a dámy, mě neošálíte, pořád záleží na taktu jednotlivých komponent a vesměs intel drží násobek rychlosti procesoru vs pamětí na koeficientu 2.

Co mi fšak pořád nesedí je takt paměti s pamětí grafického adaptéru, protože pokud paměť R9 290X běží na 5GHz tak jak může grafický adaptér zároveň používat paměti s frekvencí 1,6-2,133GHz ? Vždyť ho to musí zásadně zpomalovat?
Né, nemusí, pokud koeficient násobku rychlosti je 3. Protože 3x1,6 = 4,8 což je blízká hodnota 5,0GHz grafiky. Stačí mírně podtaktovat ( a přiznejme, některé grafiky při přehřátí upravovali své takty směrem dolů) a celá sestava se tak vyladí.
u hodnoty 2,133 si s koeficentu násobku rychlosti 3 je 6,399GHz a podívám se na 390X a ehle ona začíná na 6000GHz!!!

Takže, pan WOB měl přece jen pravdu, pořád se bavíme o násobcích rychlostí a frekvence mezi jednotlivými komponenty jsou založené na synchronizaci. :nervous:
Proto si myslím, že ke SkyLake, už nemá cenu kupovat 290X protože taková sestava bude značně asynchroní a její výkon bude vemi zbytečně snížen.

Co vy na to, pánové a overclockaři?
CageJ
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CageJ »

To, ze (ciastocne) trepes a je na case to tu zamknut...
Proste nevies pochopit, ze vykon sa da zvysit aj inac nez zvysovanim frekvencie, na tom sa uz Intel pred 10 rokmi popalil..
U procesora je velmi dolezity IPC = instructions per clock.. A ak mal stary procesor 1,1 IPC za jeden takt a novy ma 4,3 IPC za takt, tak to je narast skoro 400%... len pri rovnakej frekvencii...

A nech sa paci tu to mas aj matematicky podlozene..
https://en.wikipedia.org/wiki/Cycles_per_instruction
AMD RYZEN 2700X 4.2GHz@watercooled, 32GB DDR4 2,8GHz, AsRock B450 GAMING K4, RIOTORO GOLD 650W; ASUS DUAL RTX 2060; CoolerMaster ML500; AMD RYZEN 3600X, NOCTUA NH-D15, ASUS STRIX B450-F GAMING, SuperFlower GK550, 32GB CL14 G.SKILL 3200, FRACTAL DESIGN XL R4, ASUS STRIX RTX 3080 OC; APPLE MacBook AIR M1 iPhone 12 Pro 128GB
WOB
Červená karta
Červená karta

Příspěvek od WOB »

Dík!!! To je přesně to co hledám!!!!!

vždyť to tam máš napsaný, ano nezáleží jen na frekvenci ale násobku, neboli taktu!!!!!
Odpovědět

Zpět na „Procesory“