Ahoj,
nevěděl jsem, kam s tím, tak snad zde najdu někoho, kdo mi poradí. Nedávno jsem pořídil NAS od Synology na 4 disky. Zařízení používá jako DLNA server pro domácnost. Konfigurace je následující:
Volume 1 (Basic) - 500 GB disk - záloha všeho možného
Volume 2 (Basic) - 2 TB disk - Filmy
Volume 3 (Basic) - 2 TB disk - Seriály
Nyní jsem objednal 3 TB disk, který, jsem původně plánoval rozšířit Volume 3 v režimu JBOD a získat tak víc prostoru, který bych využil především na skladování seriálu. Konfigurace by byla následovná:
Volume 1 (Basic) - 500 GB disk - záloha všeho možného
Volume 2 (Basic) - 2 TB disk - Filmy
Volume 3 (JBOD) - 2 TB + 3 TB - Seriály
Žil jsem v přesvědčení, že v případě, když v poli JBOD selže jeden disk, soubory umístěné fyzicky na druhém disku budou stále uživatelsky dostupná. Z toho, co čtu teď, když zkoumám co a jak zjišťuji, že v případě selhání byť jen jednoho disku v JBOD poli přijdu o data na všech discích i když nejsou rozdělena jako při použití RAID 0.
Je tomu tak? Případně jaké řešení byste navrhovali, pokud nechci organizovat data mezi složky ve stylu Seriály 1, Seriály 2 atd... Jsem ochoten se smířit se ztrátou dat na jednom disku, pokud k tomu dojde - nějaký mirroring plánuji až časem, až to finance dovolí - ale představa, že bych přišel o celé pole není ideální.
Je například možné do jedné sdílené složky v DSM 5.2 namountovat složky z různých disků?
Diskové pole v NASu
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- mir77
- Začátečník

Diskové pole v NASu
Dell Inspiron 7720, HP Compaq 6530b
- woodydaocas
- Začátečník

-
Re: Diskové pole v NASu
A proc nepouzivas SHR, jako typ diskoveho pole ?
https://www.synology.com/cs-cz/knowledg ... d_RAID_SHR
https://www.synology.com/cs-cz/knowledg ... d_RAID_SHR
- mir77
- Začátečník

V první řadě my šlo o kapacitu, až ve druhé o bezpečnost. To jsem nemohl zkloubit. Nakonec jsem to vyřešil následovně:
Volume 1: Basic 500 GB
Volume 2: Basic 2 TB
Volume 3: Basic 2 TB
Volume 4: SHR 3 TB
Plán je takový, že někdy po létě nahradím disk v pozici jedna za 3 TB disk, který zapřáhnu do SHR spolu s diskem v pozici 4 a pak časem přijdou na řadu ty dvou teráče.
Volume 1: Basic 500 GB
Volume 2: Basic 2 TB
Volume 3: Basic 2 TB
Volume 4: SHR 3 TB
Plán je takový, že někdy po létě nahradím disk v pozici jedna za 3 TB disk, který zapřáhnu do SHR spolu s diskem v pozici 4 a pak časem přijdou na řadu ty dvou teráče.
- woodydaocas
- Začátečník

-
Hezkej plan
Tak enjoy, idealne casem nahod nejakou statistiku poruchovosti
Dik
Tak enjoy, idealne casem nahod nejakou statistiku poruchovosti
- mir77
- Začátečník

Tak statistiku bych už nějakou i měl
Když vezmu svoje a tátovo disky od roku řekněme... 2003, tak jich mohlo být (interních i externích) cca 25. Vše až na jeden Western Digital. Výjimkou byl jeden Seagate hned na začátku - umřel 
Po pár letech jeden 500 GB WD, jinak musím zaťukat, pokud disk nespadl na zem (děkuji své přítelkyni), tak fungují do teď. Faktem je, že spoustu z těch co má táta jsou pouze odkladiště, které připojí jednou za čas, ale minimálně já disky točil permanentně a vždy to bylo ok.
Ještě mě tak napadá, že mi odešlo jedno SSD v notesu, ale to je asi trošku jiná kapitola
Takže jsem optimista a věřím, že do té doby, než koupím druhý do páru do SHR pole, tak to vydrží 
Po pár letech jeden 500 GB WD, jinak musím zaťukat, pokud disk nespadl na zem (děkuji své přítelkyni), tak fungují do teď. Faktem je, že spoustu z těch co má táta jsou pouze odkladiště, které připojí jednou za čas, ale minimálně já disky točil permanentně a vždy to bylo ok.
Ještě mě tak napadá, že mi odešlo jedno SSD v notesu, ale to je asi trošku jiná kapitola