Diskové pole v NASu

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
mir77
Začátečník
Začátečník

Diskové pole v NASu

Příspěvek od mir77 »

Ahoj,

nevěděl jsem, kam s tím, tak snad zde najdu někoho, kdo mi poradí. Nedávno jsem pořídil NAS od Synology na 4 disky. Zařízení používá jako DLNA server pro domácnost. Konfigurace je následující:
Volume 1 (Basic) - 500 GB disk - záloha všeho možného
Volume 2 (Basic) - 2 TB disk - Filmy
Volume 3 (Basic) - 2 TB disk - Seriály

Nyní jsem objednal 3 TB disk, který, jsem původně plánoval rozšířit Volume 3 v režimu JBOD a získat tak víc prostoru, který bych využil především na skladování seriálu. Konfigurace by byla následovná:

Volume 1 (Basic) - 500 GB disk - záloha všeho možného
Volume 2 (Basic) - 2 TB disk - Filmy
Volume 3 (JBOD) - 2 TB + 3 TB - Seriály

Žil jsem v přesvědčení, že v případě, když v poli JBOD selže jeden disk, soubory umístěné fyzicky na druhém disku budou stále uživatelsky dostupná. Z toho, co čtu teď, když zkoumám co a jak zjišťuji, že v případě selhání byť jen jednoho disku v JBOD poli přijdu o data na všech discích i když nejsou rozdělena jako při použití RAID 0.

Je tomu tak? Případně jaké řešení byste navrhovali, pokud nechci organizovat data mezi složky ve stylu Seriály 1, Seriály 2 atd... Jsem ochoten se smířit se ztrátou dat na jednom disku, pokud k tomu dojde - nějaký mirroring plánuji až časem, až to finance dovolí - ale představa, že bych přišel o celé pole není ideální.

Je například možné do jedné sdílené složky v DSM 5.2 namountovat složky z různých disků?
Dell Inspiron 7720, HP Compaq 6530b
woodydaocas
Začátečník
Začátečník

Re: Diskové pole v NASu

Příspěvek od woodydaocas »

A proc nepouzivas SHR, jako typ diskoveho pole ? :(
https://www.synology.com/cs-cz/knowledg ... d_RAID_SHR
mir77
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mir77 »

V první řadě my šlo o kapacitu, až ve druhé o bezpečnost. To jsem nemohl zkloubit. Nakonec jsem to vyřešil následovně:

Volume 1: Basic 500 GB
Volume 2: Basic 2 TB
Volume 3: Basic 2 TB
Volume 4: SHR 3 TB

Plán je takový, že někdy po létě nahradím disk v pozici jedna za 3 TB disk, který zapřáhnu do SHR spolu s diskem v pozici 4 a pak časem přijdou na řadu ty dvou teráče.
woodydaocas
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od woodydaocas »

Hezkej plan :)
Tak enjoy, idealne casem nahod nejakou statistiku poruchovosti :D Dik
mir77
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mir77 »

Tak statistiku bych už nějakou i měl ;) Když vezmu svoje a tátovo disky od roku řekněme... 2003, tak jich mohlo být (interních i externích) cca 25. Vše až na jeden Western Digital. Výjimkou byl jeden Seagate hned na začátku - umřel :D
Po pár letech jeden 500 GB WD, jinak musím zaťukat, pokud disk nespadl na zem (děkuji své přítelkyni), tak fungují do teď. Faktem je, že spoustu z těch co má táta jsou pouze odkladiště, které připojí jednou za čas, ale minimálně já disky točil permanentně a vždy to bylo ok.
Ještě mě tak napadá, že mi odešlo jedno SSD v notesu, ale to je asi trošku jiná kapitola :) Takže jsem optimista a věřím, že do té doby, než koupím druhý do páru do SHR pole, tak to vydrží :)
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“