SLI 980Ti + Titan X + i5 ? ---> SLI rozdílných GPU

Grafické karty s libovolným GPU firmy nVidia (např. Riva, GeForce).

Moderátoři: Walker1134, Wilik

Odpovědět
PKBO
Moderátor
Moderátor

SLI 980Ti + Titan X + i5 ? ---> SLI rozdílných GPU

Příspěvek od PKBO »

Přeji dobré ráno,

Po přečtení názvu tématu si jistě říkáte:
WTF? Co je to za vola co se ptá na něco, co prostě nemůže fungovat, o to horší zjištění že je to moderátor a netuší, že nemůže v normálním světě provozovat ve SLI různorodé karty...

Jenže všechno jinak, ono to "funguje" :-D

Před časem jsem řešil problém s provozováním SLI starších GTX 260 216SP na Z170 boardu, jednoduše nešlo zprovoznit navzdory identickému biosu v kartách, tak jsem pátral po možnostech vyřešení problému, Havli mě nasměroval k jednomu nástroji, který se před 4 lety úspěšně používal pro provoz SLI na MB, které ho nepodporovali úpravou driveru.

Aplikace na GTX 260 byla úspěšná, s menšími potížemi jsem to obenchoval a vše uložil k ledu až do včerejšího rána, momentálně tu mám totiž 980Ti a TitanX, řekl jsem si tedy, že bych to mohl zkusit aplikovat i na takto rozdílné a moderní karty.

Dostal jsem to do "funkčního" stavu - v uvozovkách proto, že to není ještě finálně doladěné, stále je s tím řada potíží a nutnost další optimalizace, nicméně i tak bych řekl, že to stojí o podělení se s vámi, dalo by se na tom celkem solidně vyřádit. Zatím jsem to testoval jen pod W10, je možné, že pod W7 budou výsledky lepší.

Bohužel momentálně tu mám pouze 1151 platformu, což má omezení v PCI-E 8x, navíc na mATX desce takže ani s chlazením to není bůhví jak ideální, proto se nejspíš do nějakých hlubších testů ani pouštět nebudu a budu doufat, že se mě podaří brzy pořídit kloudné CPU do 2011v3.

Mnou ověřený postup na maxwell + w10:

Začínáme - HW část:
1) Pravděpodobně je možné použít pouze karty, které mají shodné počáteční 3 znaky device number
a) Správce zařízení -> grafické adaptéry -> vlastnosti -> podrobnosti -> ID HW, kde nás zajímá hodnota po DEV_
b) pokud se počáteční 3 znaky shodují (TX+980Ti má DEV_17C8&) máme šanci na úspěch, pokud ne, pravděpodobně nemá smysl pokračovat.

2) Nainstalujeme obě karty do MB, je nutné mít papírově slabší kartu jako primární, tzn při provozu 2gb vs 4gb karty je třeba mít jako primární kartu tu s nižší pamětí, jinak nám další postup nebude fungovat, rovněž prozatím zapojíme pouze jeden monitor do primární karty.

SW část

0) Vytvoříme si bod obnovení, nebo si připravíme čistou instalaci
1) v Biosu je nutné vypnout Secure BOOT
2) Je třeba vypnout UAC systému
3) Je třeba systém nastavit do testovacího režimu, který nevyžaduje podepsané drivery
---- otevřít CMD jako administrátor a napsat následující: bcdedit -set testsigning on
4) Pomocí DDU v SafeMode odstraníme veškeré předchozí drivery
5) Restart
6) Nainstalujeme poslední 361.91 s vynechaným G. Experience
7) Restart
8) Stáhneme a rozbalíme tento nástroj, který nám provede úpravu driveru: http://ulozto.cz/uploaded/8294502985036 ... &_fid=d8cb
9) Vyhledáme nvlddmkm.sys C:Windows\System32\Drivers a zkopírujeme jej do kmenového adresáře rozbaleného nástroje z předchozího bodu.
10) spustíme DifferentSLIAuto.exe s admin právy a klikneme na patch - vyčkáme na pozitivní odezvu o úspěšném provedení patche.
11) Stáhneme tento nástroj, který nám poslouží k podepsání driveru: http://ulozto.cz/xAVpYiJt/dseo13b-exe
12) Ve správci zařízení zakážeme obě grafické karty
13) Vrátíme se do adresáře DiferentSliAuto a jako admin spustíme instal, mělo by dojít k automatickému přesunu upraveného nvlddmkm.sys, pokud dostaneme eror tak jej prostě zkopírujeme zpět do System32\Drivers ručně (pokud nezakážete GPU, neumožní vám soubor přepsat)
14) spustíme nástroj DSEO13B, který jsme získali v kroku 11 -> proklikáme se k volbě Sign a System File a zadáme cestu C:Windows\System32\Drivers\nvlddmkm.sys potvrdíme a nástroj nám upravený driver podepíše
15) Restart
16) Ve správci zařízení opět povolíme obě grafické karty
17) Restart
18) V driverech nastavit maximální výkon

A tím jsme se dostali do finále, celý postup jsem studoval pár hodin, než jsem došel do použitelné fáze a takto mě nakonec fungoval.

Nejdříve jsem zkoušel starší verze driverů, ovšem systém buď vytuhl při vynucení SLI, nebo při full screenu jakéhokoliv 3D, nakonec jsem zkusil poslední aktuální driver a ten mě umožnil provoz zde:
Bezproblémový: Firestrike, Valley 1.0, 3dm11 P, Catzilla, Fallout 4
Polofunkční: Witcher 3 (z nějakého důvodu mě QHD zobrazí jen část scény), Heaven 4.0 - (Benchmark jede, škáluje dost fajn, ovšem vyhodí typickou hlášku: Type Mismatch 13 )
Nefunkční: BF4 - Při loadingu lvl prostě vytuhne

Jiné 3D akce jsem zatím nezkoušel

U mě projevované chyby:
Veškeré 3D je v takovém zvláštním flickering režimu s fialovým nádechem (DVI i DP)
Brutálni flickering u některých videí -g3p / některé z youtube (redtube jede fajn) - přidávám video: https://www.youtube.com/watch?v=CIGHat- ... e=youtu.be
Nereálný VRAM usage na druhé GPU

Video z firestrike-> celkové skore pochopitelně degraduje slabá i5
https://www.youtube.com/watch?v=5Vb0pejvWQ8

Tak hezkou zábavu, když bude mít někdo na nápad, jak vyřešit moje obtíže co jsem popsal, tak budu rád :wink: Brzy to snad otestují na zajímavější platformě.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Re: SLI 980Ti + Titan X + i5 ? ---> SLI rozdílných GPU

Příspěvek od Dithius »

:onfire: :thumbsup: :sneaky:

Dobře! Tomu říkam Výzkum! Ještě mít ten Titan X a 980Ti a je to cajk....

Jinak dalo by se timhle nějak ošefovat nějaké další kombinace grafik? tohle je btw nVidia a má nějake nastroje i AMD ?
CPU: AMD Ryzen 9 9950X, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Kingstone Fury Beast 2x64GB 5600MT/s @6000MT/s; GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD#1: Kingstone KC3000 2048 GB; SSD#2: Seagate Firecuda 530R 2000GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Phanteks Enthoo PRO 2; Rad: Alphacool NexXxoS HPE-45 Full Copper 420mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + Alphacool Rise Flat; OS: Custom Fedora 43 (installed ground UP from cmd nonGUI).
VeCkO
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VeCkO »

BTW ten Different SLI Auto jsem musel použít i já u své Gigabyte GTX970 G1 a Palit GTX970 JetStream..
Bez toho programku mi nelze zapnout SLI v driverech..

Jinak pěkné pěkné :P
Ryzen 7 9800X3D -|- ASUS ROG Strix B650E-F Gaming WIFI -|- RX 9070XT Pulse -|- ADATA XPG 48GB CL30
5120x1440 UltraWide Samsung G9

>>>>INSTAGRAM<<<<
>>>>CBR1000RR / GoPro / POV / YOUTUBE<<<<
PKBO
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od PKBO »

Dithius píše::onfire: :thumbsup: :sneaky:

Dobře! Tomu říkam Výzkum! Ještě mít ten Titan X a 980Ti a je to cajk....

Jinak dalo by se timhle nějak ošefovat nějaké další kombinace grafik? tohle je btw nVidia a má nějake nastroje i AMD ?
S timhle postupem urcite ne hele ;) jeste existuje jeden programek, a kterym jsem nedelal - HyperSLI, ale hadam ze jak je z nazvu patrne, opet nV only - ale treba se pletu.
PKBO
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od PKBO »

Vecko ja mel na z170 prave taky takovy problem..... Co u tebe, nejake problemy?
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

Super navod. :thumbsup:

Co se AMD tyce, ackoliv CF je o neco flexibilnejsi nez normalni SLI, ta tohle se ani zdaleka nechyta. Zadna podobna utilita neexistuje, aspon o tom nevim.

Beztak se tohle asymetricke SLI hodi jen na benchmarky, realna pouzitelnost bude staba. At uz ty chyby v obraze, nebo vsudypritomny microstuttering.
Ryzen 7 7700 ; Asus B650E-F Gaming Wifi ; 64 GB DDR5 6000 ; Inno3D RTX 4070 Super ; Samsung 990 Pro 4 TB, MX500 4 TB ; Corsair RM850i ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
PKBO
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od PKBO »

hele MS mě tedy zas takový problém nedělal na QINX které má inputlag do 10 ms teda... Třeba Fallout na tom běží báječně, jinde to ale může být katastrofa to jsem ještě netestil :) Leda toho Witchera, kde je ale totální brzdou CPU, tam jde hra pustit jen v okně jak jsem psal a FPS jsou na ultra při 40 -> CPU funí na 95% a obě gpu jsou na 35.... vyřešit to nepříjemný blikání, klidně bych na tom nějakej čas fungoval :)
Naposledy upravil(a) PKBO dne pát 26. úno 2016, 16:18, celkem upraveno 1 x.
VeCkO
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VeCkO »

Ve hrách co hraju zatím problémy nemám..
Battlefront funguje skvěle.. tak samo BF4..
H1Z1 jsem měl flickering, ale to vyřešilo přehození v driveru na režim rendrování SLI2.
GTA5 jede taky krásně.. úplně vše na ultra co šlo nastavit 8x MSAA v městě projížděním autem nespadnu pod 70fps.. (nevím jak někde v poli s tou trávou :D ).

No a battlefront na 4K (+200% scale) mám 34-65fps :D hrát se to takhle nedá.. je to o ničem.. ale 150% scale mi drží krásně přes 100fps.. a klasických 1080P jedu 190fps. (moje sólo GTX970 na 1600/8400 to tahá na 120fps v 1080p)
Ryzen 7 9800X3D -|- ASUS ROG Strix B650E-F Gaming WIFI -|- RX 9070XT Pulse -|- ADATA XPG 48GB CL30
5120x1440 UltraWide Samsung G9

>>>>INSTAGRAM<<<<
>>>>CBR1000RR / GoPro / POV / YOUTUBE<<<<
Odpovědět

Zpět na „NVIDIA grafické karty“