Po přečtení názvu tématu si jistě říkáte:
WTF? Co je to za vola co se ptá na něco, co prostě nemůže fungovat, o to horší zjištění že je to moderátor a netuší, že nemůže v normálním světě provozovat ve SLI různorodé karty...
Jenže všechno jinak, ono to "funguje"
Před časem jsem řešil problém s provozováním SLI starších GTX 260 216SP na Z170 boardu, jednoduše nešlo zprovoznit navzdory identickému biosu v kartách, tak jsem pátral po možnostech vyřešení problému, Havli mě nasměroval k jednomu nástroji, který se před 4 lety úspěšně používal pro provoz SLI na MB, které ho nepodporovali úpravou driveru.
Aplikace na GTX 260 byla úspěšná, s menšími potížemi jsem to obenchoval a vše uložil k ledu až do včerejšího rána, momentálně tu mám totiž 980Ti a TitanX, řekl jsem si tedy, že bych to mohl zkusit aplikovat i na takto rozdílné a moderní karty.
Dostal jsem to do "funkčního" stavu - v uvozovkách proto, že to není ještě finálně doladěné, stále je s tím řada potíží a nutnost další optimalizace, nicméně i tak bych řekl, že to stojí o podělení se s vámi, dalo by se na tom celkem solidně vyřádit. Zatím jsem to testoval jen pod W10, je možné, že pod W7 budou výsledky lepší.
Bohužel momentálně tu mám pouze 1151 platformu, což má omezení v PCI-E 8x, navíc na mATX desce takže ani s chlazením to není bůhví jak ideální, proto se nejspíš do nějakých hlubších testů ani pouštět nebudu a budu doufat, že se mě podaří brzy pořídit kloudné CPU do 2011v3.
Mnou ověřený postup na maxwell + w10:
Začínáme - HW část:
1) Pravděpodobně je možné použít pouze karty, které mají shodné počáteční 3 znaky device number
a) Správce zařízení -> grafické adaptéry -> vlastnosti -> podrobnosti -> ID HW, kde nás zajímá hodnota po DEV_
b) pokud se počáteční 3 znaky shodují (TX+980Ti má DEV_17C8&) máme šanci na úspěch, pokud ne, pravděpodobně nemá smysl pokračovat.
2) Nainstalujeme obě karty do MB, je nutné mít papírově slabší kartu jako primární, tzn při provozu 2gb vs 4gb karty je třeba mít jako primární kartu tu s nižší pamětí, jinak nám další postup nebude fungovat, rovněž prozatím zapojíme pouze jeden monitor do primární karty.
SW část
0) Vytvoříme si bod obnovení, nebo si připravíme čistou instalaci
1) v Biosu je nutné vypnout Secure BOOT
2) Je třeba vypnout UAC systému
3) Je třeba systém nastavit do testovacího režimu, který nevyžaduje podepsané drivery
---- otevřít CMD jako administrátor a napsat následující: bcdedit -set testsigning on
4) Pomocí DDU v SafeMode odstraníme veškeré předchozí drivery
5) Restart
6) Nainstalujeme poslední 361.91 s vynechaným G. Experience
7) Restart
9) Vyhledáme nvlddmkm.sys C:Windows\System32\Drivers a zkopírujeme jej do kmenového adresáře rozbaleného nástroje z předchozího bodu.
10) spustíme DifferentSLIAuto.exe s admin právy a klikneme na patch - vyčkáme na pozitivní odezvu o úspěšném provedení patche.
11) Stáhneme tento nástroj, který nám poslouží k podepsání driveru: http://ulozto.cz/xAVpYiJt/dseo13b-exe
12) Ve správci zařízení zakážeme obě grafické karty
13) Vrátíme se do adresáře DiferentSliAuto a jako admin spustíme instal, mělo by dojít k automatickému přesunu upraveného nvlddmkm.sys, pokud dostaneme eror tak jej prostě zkopírujeme zpět do System32\Drivers ručně (pokud nezakážete GPU, neumožní vám soubor přepsat)
14) spustíme nástroj DSEO13B, který jsme získali v kroku 11 -> proklikáme se k volbě Sign a System File a zadáme cestu C:Windows\System32\Drivers\nvlddmkm.sys potvrdíme a nástroj nám upravený driver podepíše
15) Restart
16) Ve správci zařízení opět povolíme obě grafické karty
17) Restart
18) V driverech nastavit maximální výkon
A tím jsme se dostali do finále, celý postup jsem studoval pár hodin, než jsem došel do použitelné fáze a takto mě nakonec fungoval.
Nejdříve jsem zkoušel starší verze driverů, ovšem systém buď vytuhl při vynucení SLI, nebo při full screenu jakéhokoliv 3D, nakonec jsem zkusil poslední aktuální driver a ten mě umožnil provoz zde:
Bezproblémový: Firestrike, Valley 1.0, 3dm11 P, Catzilla, Fallout 4
Polofunkční: Witcher 3 (z nějakého důvodu mě QHD zobrazí jen část scény), Heaven 4.0 - (Benchmark jede, škáluje dost fajn, ovšem vyhodí typickou hlášku: Type Mismatch 13 )
Nefunkční: BF4 - Při loadingu lvl prostě vytuhne
Jiné 3D akce jsem zatím nezkoušel
U mě projevované chyby:
Veškeré 3D je v takovém zvláštním flickering režimu s fialovým nádechem (DVI i DP)
Brutálni flickering u některých videí -g3p / některé z youtube (redtube jede fajn) - přidávám video: https://www.youtube.com/watch?v=CIGHat- ... e=youtu.be
Nereálný VRAM usage na druhé GPU
Video z firestrike-> celkové skore pochopitelně degraduje slabá i5
https://www.youtube.com/watch?v=5Vb0pejvWQ8
Tak hezkou zábavu, když bude mít někdo na nápad, jak vyřešit moje obtíže co jsem popsal, tak budu rád