rozumné LCD na takové to domácí koukání? :) 27", 2560x1440

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Odpovědět
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

rozumné LCD na takové to domácí koukání? :) 27", 2560x1440

Příspěvek od zombux »

dlouhá léta už frčím na LG W2600HP-BF, tj. 26" 1920x1200 IPS panel. no a mám pocit, že už dosluhuje, takže by stálo za to se podívat po něčem novém.
použití: internet, hobby úpravy fotek (Lightroom), sem tam film. projev ve hrách mě nezajímá, resp. hry které si sem tam pustím, nevyžaduju mít v super-duper efektech, ani na stávajícím "pomalém" IPS jsem nikdy neřešil nedostatky typu inputlag, hertzy, freesync nebo tak něco, tohle nepotřebuju.
jak bych to viděl: 27" 2560x1440 asi ideální, nebo něco na ten způsob; IPS nebo PLS technologie (počítám že xVA je na ústupu, nebo ne? TN kvůli špatným pozorovacím úhlům nechci), v rámci možností co nejplynulejší gradienty (je mi v zásadě jedno jestli monitor bude sRGB nebo s widegamutem, radši bych ale šel do sRGB s plynulejšími gradienty, než widegamutu s padesáti odstíny šedi místo gradientů), výškově stavitelný. USB hub ocením, repráky ani pivot nepotřebuju. na konektivitě nezáleží, HDMI i DP mám.
před časem jsem koukal na Dell U2713HM, který vypadal docela zajímavě, ale už se nedá koupit.
netvrdím že nutně potřebuju monitor za 15 tisíc, možná dneska už jde sehnat něco zajímavého za polovic, co já vím :)
vaše tipy?

edit: tak koukám že v úvahu by přicházel Dell U2515H, NEC EA244WMi (kolem 8tis) a pak NEC EA274WMi (kolem 18tis). mezi tím nějak nic nevidím, zatím :) je fakt že za cenu toho 27" by šly koupit 2 ty menší. kdybych měl teda místo na stole :)
ignorelist: kremrole a dezoláti
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Re: rozumné LCD na takové to domácí koukání? :) 27", 2560x14

Příspěvek od zombux »

á tak koukám že za slušnou cenu je i U2715H :) to by mohlo fungovat.
maXXmilian
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od maXXmilian »

24" alternativa k tomu dellu.
Me osobne prijdou priplatky za 27" stale neprimerene velke.

CPU: Ryzen 5900x + Thermalright Phantom Spirit SE, MB: MSI Tmahawk MAX B450 , GPU: MSI RTX 3070 Gaming X Trio , RAM: DDR IV - 2x 16 GB HyperX Fury RGB 3200MHz, HDD: Samsng Evo PRO 258 GB + Crucial MX500 - 500GB + WD BLUE 4GB + WD RED 10GB, AUDIO: ASUS Xonar Phoebus , POWER: SEASONIC 650 Platinum, CASE: Fractal define R6 black window , MONITOR: Eizo Flexscan EV2436WFS + BenQ XL2546, Periferie: Logitech g400+Icemat 2nd edition + Rapture Delta Stealth
jack08
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od jack08 »

Monitor NEC EA274WMi mám, takže ho samozřejmě doporučím. Delly jsem kdysi také používal a posledním byl Dell 2713HM. Od té doby už žádný Dell nechci.
PKBO
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od PKBO »

Co tento Benq ? mám ho vedle QINX, barvy mě přijdou dost fajn, ale hraju na QINX protože umí 90hz..
https://www.alza.cz/27-benq-bl2710pt-d465413.htm
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

já ti nevím, Benq... to mi asociuje vietnamskou tržnici, nevím proč. 10bit panel? takže to je widegamut? jak to zobrazuje gradienty, třeba když vyzkoušíš obligátní ramp.psd?
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Blue Storm »

Pokud nemáš Quadro nebo FirePro, tak to máš stejně jedno, protože na běžné kartě ti Photoshop a jiné "profi" aplikace nedovolí nastavit 10-bit, byť samotné ovladače ano (nebo aspoň teda u Nvidie).
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

no jasně že jo. plánuju se pohybovat 100% v sRGB, tj. 8-bit prostředí. a 8-bit na widegamut monitoru, pokud nemá spolehlivý sRGB mód, je spíš k vzteku, protože těch 256 odstínů je roztažených v rámci widegamutu a banding je ještě horší než na sRGB monitoru. proto moje preference je radši pořádný sRGB monitor, než mizerný widegamut :)
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneb1t »

x4071uhsu 100% sRGB 4K za 17k :D
je to sice trosku pres limit ale zas je to o dost vetsi monitor
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

no ty vole :mrgreen: 40", na to je lepší koukat tak ze tří metrů, ne? :mrgreen: jako hezký, ale i 30" už je sakra moc :)
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“