GTX 1080 - koupit teď, nebo počkat?

Cokoli se týká koupě nové grafiky, upgradu starší či porovnání různých typů.

Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO

Odpovědět
dominiksep
Nováček
Nováček

GTX 1080 - koupit teď, nebo počkat?

Příspěvek od dominiksep »

Ahoj,
letos o prázdninách bych si chtěl sestavit nový počítač a nevím si aktuálně rady s nákupem grafické karty. Dosavaď jsem došel k následující sestavě: Core i5-6600K, DDR4 16 gb tak okolo 2400 MHz (ještě nemám konkrétní kit, časem bych chtěl mít 32 gb), Samsung SSD 850 EV0 500 Gb + 2 TB pevný disk.
Potřeboval bych grafickou kartu pro rozlišení 2560x1440 - mám Apple Thunderbolt Display (utíkám od Applu). Tomu podřizuji i volbu základní desky - beru základní desku od Asrocku s Z170, ke které můžu použít Thunderbolt adaptér do PCI Express.
Potřebuji grafickou kartu, na které se dá hrát na takovém rozlišení v dobré kvalitě (mým cílem je Crysis 3 na ultra :-D ). Občas dělám i něco v CAD a chtěl bych začít s 3D, ale jednoznačně na amatérské úrovni, takže mi nebude vadit, když si počkám o pár minut déle.
Počítač bych si chtěl koupit nejpozději koncem července, mám teď 4 měsíce prázdnin před vysokou, tak si ho chci ještě užít. Nejlépe mi asi vyšla GTX 1080, ale mám pár věcí, které mě zatím od nákupu odrazují:
1) Vysoká cena (už mi to připadá trochu přes čáru) - ta snad ale mezitím klesne na přijatelnou úroveň. Jak rychle tak ty ceny jdou dolů?
2) Výkon pod DirectX 12 - z toho, co jsem vypochopil, by na tom AMD mohlo být o něco líp. Je ale ten rozdíl tak podstatný a poznám ho, když nebudu hrát na 4K, ale na 2560x1440? Zase je ještě spousta DirectX 11 her a v těch by mohla mít NVidia navrch. Nerad bych za rok litoval toho, že jsem chvíli nevydržel. Nebylo by lepší si koupit nějakou bazarovou grafiku a počkat na podzim? Abych nakonec stejně neskončil u té 1080. Nebo je to v podstatě jedno?

Díky za rady,
Dominik
PKBO
Moderátor
Moderátor

Re: GTX 1080 - koupit teď, nebo počkat?

Příspěvek od PKBO »

Ahoj,

osobně bych si radši koupil jetou 980Ti za cca 12000 než bral novou 1080... nárůst výkonu po přetaktování obou neni bůhví jak velký, vesměs se vejdeš do 20% a příplatek 8000 za to podle mě nestojí..

1080 si samozřejmě pořídím, ale určitě né za současné ceny, to radši půl roku počkám..

Jinak místo 850 Evo bych si vzal radši crucial mx200, 850 samsungy měli problémy s firmware a postupným spomalováním, což tehdy šlo překousnout když nebyla konkurence, ale dneska bych si vzal ten crucial...

Co se DDR4 týče, tak zde má opravdu smysl investovat do rycheljších pamětí a příplatky nejsou velké, radši pár stovek přihoď a jdi s frekvencí nahoru.
kesi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kesi »

Počkal bych na testy AMD RX480 vs NVIDIA GTX1070. 1080 bych nekupoval a k i5 se taky moc nehodí.
dominiksep
Nováček
Nováček

Dík za odpověd, jít do použité 980Ti zní docela rozumně, SSD vyměním. Jak je to s nákupem bazarových komponent? Respektive kde nakupujete? Nikdy jsem si počítač v bazaru nekupoval a někde přes Aukro nebo jiný server bych to riskovat nechtěl, přece jenom na kamenný obchod si můžu došlápnout a platí tam 12 měsíců záruka. Nemáte nějaké tipy v okolí Prahy 5? A na co bych si měl dávat pozor?
kesi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kesi »

Starší kartu neber, nebo ti ji prodám za 12K? Dostanu novou z reklamace. Šel bych do 1070.
Renegate
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Renegate »

ssd ber evo ako si mal,ten problem co sa tu spominal je davno vyrieseny,mal.som predtym mx100 500gb teraz mam evo 250gb aj 500gb a je rozdiel citit v rychlosti aj medzi ssd
dominiksep
Nováček
Nováček

A jak 1070 pojede na QHD? Je pravda, že pro novou generaci mluví podpora DirectX 12.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Ccca stejně jak na 980ti, testy si můžeš najít na netu 1070 je už plně otestovaná.
dominiksep
Nováček
Nováček

OK, tak už jsem se asi rozhodl, počkám na konec července až karty trochu zlevní a vyjde i více modelů, pak asi půjdu do té 1070. Na QHD to bohatě stačí (40 fps je pro mě furt ještě dobrý). Radši ty prachy vrazím do i7 a více RAMky, ty nestárnou tak rychle jako grafiky. Jestli mi za pár let s DX12 1070 nebude stačit, tak koupím novou grafiku a k-čkový i7 by mělo mít ještě dostatečný výkon. Co myslíte?
PKBO
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od PKBO »

Myslíme že rozumný závěr.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Jen takovy info. Zacne hlasovani o BREXITu. Asi se zamyslite, co to sem taham, tak jen varovani, ze pokud to dopadne leave, tak je vysoce pravdepodoby propad eura vuci dolaru a tim i koruny. To znamena další pripadny zvyseni cen.
killerek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od killerek »

To mas sice pravdu, ale nez se to leave uskutecni, tak to nejaky cas zabere. Ikdyz spekulanti budou asi reagovat uz jen na ten vysledek referenda.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Reakce bude vesmes hned dle vysledku. Otazka je zda to bude jen chvilkovy vykyv, nebo to bude trvalejsiho charakteru. Naopak při stay by mohlo i Euro trochu posilit.
CageJ
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CageJ »

pokles € vs $ sa prejavi uz zajtra rano
AMD RYZEN 5600X, 16GB DDR4 2,8GHz, ASUS TUF B550, ASUS GOLD 650W; Fractal Design, ASUS DUAL RTX 3060 Ti GDDR6X;
AMD RYZEN 5800X3D, NOCTUA NH-D15, ASUS ProArt X570-CREATOR WIFI, SuperFlower 1200W, 32GB CL14 G.SKILL 3200, FRACTAL DESIGN XL R4, ASUS STRIX RTX 3080 OC; APPLE MacBook AIR M1
iPhone 12 Pro 128GB
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Jsem to rikal. Koruna myslim uz klesla k Euru. Takze nejspis dojde k prodrazeni.
PKBO
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od PKBO »

cca 5% zatím, zdraží hlavně novinky.. jestli kupovat něco nového, tak objednávku udělat hned...
dominiksep
Nováček
Nováček

Nemyslím si, že to bude tak vážný. Koruna je už i tak podhodnocená a trhy ji nechtějí podhodnocovat ještě více. Pohne to s Eurem, ale koruna se podle mě přes 28 nedostane, a když, tak to bude krátkodobý výkyv. Dlouhodobé oslabení koruny by nemělo nastat.
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“