letos o prázdninách bych si chtěl sestavit nový počítač a nevím si aktuálně rady s nákupem grafické karty. Dosavaď jsem došel k následující sestavě: Core i5-6600K, DDR4 16 gb tak okolo 2400 MHz (ještě nemám konkrétní kit, časem bych chtěl mít 32 gb), Samsung SSD 850 EV0 500 Gb + 2 TB pevný disk.
Potřeboval bych grafickou kartu pro rozlišení 2560x1440 - mám Apple Thunderbolt Display (utíkám od Applu). Tomu podřizuji i volbu základní desky - beru základní desku od Asrocku s Z170, ke které můžu použít Thunderbolt adaptér do PCI Express.
Potřebuji grafickou kartu, na které se dá hrát na takovém rozlišení v dobré kvalitě (mým cílem je Crysis 3 na ultra
Počítač bych si chtěl koupit nejpozději koncem července, mám teď 4 měsíce prázdnin před vysokou, tak si ho chci ještě užít. Nejlépe mi asi vyšla GTX 1080, ale mám pár věcí, které mě zatím od nákupu odrazují:
1) Vysoká cena (už mi to připadá trochu přes čáru) - ta snad ale mezitím klesne na přijatelnou úroveň. Jak rychle tak ty ceny jdou dolů?
2) Výkon pod DirectX 12 - z toho, co jsem vypochopil, by na tom AMD mohlo být o něco líp. Je ale ten rozdíl tak podstatný a poznám ho, když nebudu hrát na 4K, ale na 2560x1440? Zase je ještě spousta DirectX 11 her a v těch by mohla mít NVidia navrch. Nerad bych za rok litoval toho, že jsem chvíli nevydržel. Nebylo by lepší si koupit nějakou bazarovou grafiku a počkat na podzim? Abych nakonec stejně neskončil u té 1080. Nebo je to v podstatě jedno?
Díky za rady,
Dominik