PC prioritně na render na CPU

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Re: PC prioritně na render na CPU

Příspěvek od PET5 »

No, dvojice 8-jader s HT, to máme celkem 32 výpočerních vláken. I bez přetaktování to bude mít brutální výkon během renderingu.

Je ovšem nutné zvážit, zda bude tak brutální výkon možné využít. Tohle bude totiž prakticky na vícevláknový výkon specializovaná pracovní stanice. Nebude již tak univerzální, takže výkon v jednovláknových aplikacích nebude již nic moc. Bylo by dobré posoudit, jaký podíl běžné práce bude připadat na rendery, a jak dlouhý čas v současnosti je třeba pro dokončení renderu. Zcela zásadní rozdíl je v tom, pokud se dělá pár renderů denně, které trvají třeba hodinu, nebo se dělá sice více renderů, které však trvají jen jednotky minut. Takže například čekání na render hodinu nebo 20 minut je rozdíl, který se vyplatí vzít v úvahu. Naopak čekání na render minutu, nebo 20 sekund je sice stejný rozdíl, ale v pracovním nasazení se často ztratí (člověk si prostě pár těch 40 sekund odpočine, třeba i několikrát za hodinu). Také je třeba zjistit, zda aplikace dokáže zpracování renderu rozložit do všech dostupných vláken.

Nejsem odborník na dvouprocesorové sestavy se Xeony, takže by mě zajímalo, zda nebudou nějaké problémy s kompatibilitou (operační systém, ovladače, aplikace,...).
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
Tracker
Nováček
Nováček

Příspěvek od Tracker »

PET5 > Jo, díky za super shrnutí. Cejtim, že bych mohl mimo rendering koukat, že nová sestava moc efektivní neni. Používám Mayu a mental ray, Adobe After Effect a Photoshop, Sony Vegas na střih a zdá se, že tyhle programy jsou více či méně multivláknové. A je pravda, že 3D rendering je pro mojí práci nejvíc brzdící, nejedná se bohužel o vítané pauzy, ale spíš o to, že pracuju částečně naslepo, protože render trvá dlouho - dám renderovat přes noc - obvykle vícekrát, protože se vyskytne nějaká chyba a musím render pouštět znovu.
Zas vyšší takt u jednoho CPU je jistota využití výkonu. A PC hry sice tolik nehraju, ale s novým PC jsem měl v plánu si jich pár zpětně doplnit. S nimi by tuším mohl bejt problém, že? ( http://www.tomshardware.co.uk/answers/i ... aming.html )
A jak píšeš, obávám se hlavně toho, abych se nedostal do problémů jak s SW kompatibilitou, tak s HW ->

bjan > ta navrhovaná deska mi nepřijde moc dostupná v ČR. Seženu ji vůbec bez dovozu? A ostatní HW, nevíš?
bjan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od bjan »

Xeon E5-2670 má turbo frekvenci 3.3GHz. Takže při využití poloviny jader bude rychlost solidní i pro jednovláknové aplikace. Při standardní práci v systému prakticky nepoznáš rozdíl oproti rychleji taktovanému CPU.
Na hry samozřejmě oproti přetaktovanému procesoru např na 4.5 GHz nestačí. Ale nepředpokládám, že výkon na hry ve vysokém rozlišení byl tvou prioritou. S grafikou GTX970 nebo podobnou z budoucí generace si s tímto CPU zahraješ cokoli plynule. Tady ten chlápek řeší ve fóru, zda je E5-2670 brzdou pro dva Titany :-)
Obrovsky si ale polepšíš v časech renderingu. Tam, kde je ten největší časový rozdíl oproti ostatním CPU. To je taky účel tohoto CPU a tam je jeho brutální výkon využit naplno.
Nejsem odborník na dvouprocesorové sestavy se Xeony, takže by mě zajímalo, zda nebudou nějaké problémy s kompatibilitou (operační systém, ovladače, aplikace,...).
Bez problémů. Windows plně podporují 2-CPU sestavy. Asus má ovladače na vše.
bjan > ta navrhovaná deska mi nepřijde moc dostupná v ČR. Seženu ji vůbec bez dovozu? A ostatní HW, nevíš?
Žel, ještě minulý týden jsem její cenu bral z lan-shop.cz (nakupoval jsem mnohokrát a spokojenost), nyní ji odstranili z nabídky. Nabízí ji ještě pár e-shopů, např. zde, dalších několik málo na Heurece. Pak ještě zbývá dražší Z9PA-D8 (s funkcemi, které nevyužiješ) a Supermicro desky.

Ostatní hardware je běžně k sehnání. Nepotřebuješ nic zvláštního. ECC RAM není nutností, ale pro spolehlivost doporučuji. Zdroj vybrat prostě jen tak, aby měl dva EPS konektory (psal jsem v předchozích příspěvcích).
Core i5-9600K, 32GB, GTX 1070 Ti, 256GB NVME, Windows 10 Pro
bjan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od bjan »

Ještě důležité info: je nutné mít Windows 10 Pro. Home edice Windows systémů podporovaly vždy PC jen s jedním fyzickým CPU.
Tracker
Nováček
Nováček

Příspěvek od Tracker »

Jo, díky moc moc. Rozptýlil jsi všechny obavy, co jsem vymyslel, a jsem tak na 75 % rozhodlej do toho jít. Na tom ebayi se dražej ty procesory 2x každej den, furt je tam ten uživatel přidává, tak zatim číhám na nějakou ideální nabídku, kdy se cena moc nevyšroubuje. Občas přihodim, zatim se finální cena hýbe kolem 8 a 9 tisíci.

Ještě jedna deska vypadá, že je skladem v obchodě poměrně blízko, takže to je taky zvládnutelný. :) :)

Čet jsem si včera o ECC RAMkách a chápu je u serverů, ty crashnout nesměj, ale u domácí stanice tam nevidim vyloženě moc benefity. Rvát si vlasy budu, až budu přes noc den před vodevzdánim něco narychlo renderovat a něco se kvůli chybě v RAM podělá, ale to by byla hodně smůla. :-D
Tracker
Nováček
Nováček

Příspěvek od Tracker »

Ahoj,
tak po čase píši. Konečně se mi podařilo koupit v aukci 2 Xenony E5-2670. Dělám si tedy konfiguraci z předchozích doporučených komponentů a z toho, co jsem tady nasál od bjana. > Moje sestava <
V konfiguraci je jediná dostupná dvouprocesorová deska, co jsem našel. Sháněl jsem po celém netu, zatím čekám na reakci pár obchodníků, ale vypadá to, že ani ASUS Z9PA-D8 ani verzi s C na konci neseženu. Ještě uvidím, psal jsem v pátek.
Zdroj by snad měl být vhodný (2 x EPS?), jsou tam dva větráky, grafárnu tam dám tu starou HD 5850… Mimo nějakou logickou kontrolu (HW vážně nerozumím) bych vás poprosil o pomoc s otázkami:

Na obou deskách jsem nenašel zmínku o audiu, budu asi tedy muset dokoupit nějakou zvukovou kartu, ano?

Vejde se to do skříně?

Ta RAM tam je asi nesmyslná. Dát 500 rozdíl za ECC mi přijde ok, ale procesor je asi nějak navázaný na DDR3/DD4, ano? A ta deska ASUS Z9PA-D8 by to DDR4 taky neuměla, že?

Ohledně dvou navrhovaných SSD jsem vybral ten levnější, tenhle Samsung mi přijde vážně hodně mastnej. Myslíte, že ta spolehlivost je tolik rozdílná? 1650 Kč rozdíl je raketa, to bych měl skoro dva ty levnější.
bjan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od bjan »

Dobrá cena za ty Xeony. Když si představím, jaký za ty peníze budeš mít výkon... :-)

Deska není s tvými Xeony kompatibilní, má socket 2011-3. Potřebuješ desku se socketem 2011 pro Xeony v1 a v2 (čipset C602), tzn např Supermicro X9DRL-IF, nebo Asus Z9PA-D8. Asi to nej, co můžeš sehnat, je Asus Z9PE-D8-WS, deska přímo určená pro pracovní stanice, včetně audia. Ale potřebuje mít prostor ve skříni, protože má formát XL-ATX. Na CZC je výběr XL-ATX skříní.

Půjdu popořadě ve vybraných komponentech.
  • RAM - 1 modul 16GB DDR4 je špatně. Potřebuješ DDR3 a víc modulů. Je třeba vždy vycházet z manuálu k desce a zjistit doporučenou konfiguraci RAM k osazeným dvěma CPU
  • ZDROJ - ten vybraný eVGA má jenom 1x EPS 4+4pin. Potřebuješ 2x EPS.
  • Skříň Nanoxia vypadá dobře. Jen pozor, zkontroluj, zda podporuje XL-ATX, pokud bys vybral tu "nej" desku.
  • CHLADIČ CPU - obávám se, že Ninja 4 se vedle sebe do formátu ATX dvakrát nevejde. Je potřeba zjistit rozměry a podle toho volit chladič
  • Na Win 7 Pro můžeš výrazně ušetřit nákupem z http://www.vyhodny-software.cz/ (osobně několikrát koupeno a bez problémů)
Večer možná budu mít chvilku, tak ti sem zkusím dát návrh ok? Zatím čau.
Tracker
Nováček
Nováček

Příspěvek od Tracker »

No moc se na ten výkon těšim, jenom je to na mě dost cowboyka :-D díky moc za rady, za návrh budu nejvíc happy.

Ty desky jsou pořádně drahý, ale s tim se počítalo, no. Ta Supermicro se mi moc nezdá, nemá ani USB 3.0 :-D . S tou zvukovkou nevim, klidně bych šel do levnějšího od Asusu a koupil zvukovou kartu. V čem je u dražšího Asusu výhoda? 3,8 tisíce je dost rozdíl...

Ty chladiče jsem chtěl hlavně tichý, mrknu po nějakejch menších teda, no.

Winy možná seženu od školy, ale ten tvůj odkaz je super, je to velkej cenovej rozdíl. To si určitě někam uložim ty stránky.

Díky
bjan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od bjan »

Tak například takto: CELKEM: 25.589,- Kč včetně DPH

Bude nutné připočíst: Pár vět:
  • deska je levnější, protože má menší formát (standardní ATX) oproti XL-ATX u té nejdražší a nejvybavenější desky (ta mimo jiné umožňuje tuším až 4-way SLI, prostě celkově je našlapaná). ATX formát zvolené desky je výhodou z hlediska rozměrů a kompatibility a nevýhodou z hlediska chlazení (u velké desky je možné otočit chladiče "nahoru"). Také je zapotřebí k desce dokoupit zvukovku (jak jsi psal)
  • u menšího formátu desky bude nutné dát si pozor na dobře udělané chlazení. Chladič 1 CPU bude foukat horký vzduch na 2.CPU, tzn že ten bude mít vždy vyšší teploty/otáčky. Tuto věc např HP ve svých pracovních stanicích řešilo plastovým výliskem, který odváděl vzduch za 1 chladičem do stran, jindy se tomu pomohlo osazením dvou ventilátorů (z každé strany) na 2 "namáhanější" chladič a ještě jindy instalací vodního chlazení. Pro inspiraci je dobré zkouknout net. Chladič, který jsem navrhnul, byl dostupný na ab-com a je určený pro non-stop provoz, což při renderingu přijde vhod. Ale můžeš podniknout vlastní výzkum a najít si třeba i nějaký lepší.
  • Celkově jsi s cenou za kompletní počítač stále docela pod limitem 40.000, který jsi psal na začátku. Tak zvaž, jestli ty prostředky máš, zda nevzít tu "nejvymazlenější" desku =) (od 3.800 navíc si odečti 800 za zvukovku) s větší skříní Nanoxia Deep Silence 5. Ale i s tímto budeš spokojený.. víc než dost.
  • Jo, a stále v limitu bych tu sadu pamětí koupil dvakrát - budeš mít čtyřkanálový přístup a mnohem lepší poměr kapacity RAM/jádro CPU.
Tak snad jsem tam na nic nezapoměl, třeba se k tomu vyjádří i ostatní a dají nějaké podněty na vylepšení.

EDIT: sorry, opraven součet.
EDIT2: ceny brány včera večer (9.2.2016) a již to zdražuje...
Naposledy upravil(a) bjan dne úte 9. úno 2016, 12:47, celkem upraveno 1 x.
bjan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od bjan »

Ještě k tomu chlazení. Chce to si najít rozměry chladičů a zjistit, jak budou pasovat na desku. Například já si hledal chladiče pro 2xLGA1366 a Noctua nabízela/nabízí řešení, které vytvoří jakýsi tunel pro obě CPU. Není to příliš obrovské (92 mm ventilátory) a je to pěkné, čisté řešení (jen ta cena..). Vypadá to takto:

Obrázek
Tracker
Nováček
Nováček

Příspěvek od Tracker »

Tak sem se dostal k odpovědi. Taky koukám, že se od včera něco podražilo…. :D tsss
Vypadá to všechno krásně, děkuju ti moc. Co jsme začali řešit dvouprocesorovou sestavu, je to už jen dvojdialog. :-)

Prvně - ta cena je takhle ok, jsem ale lehce nad zamýšleným limitem, protože těch 42 tisíc bylo myšleno i s grafickou kartou, s kterou tedy budu vyčkávat a za kterou dám za pár měsíců něco nad 10 tisíc, počítám. Takže do desky se mi moc nechce investovat. Naopak ale ty RAMky mě i přesto lákají. Ze současného stavu mám zkušenost, že se k upgradu jen tak nedokopu.

Chlazení ještě pogooglím a dám vědět. Ale ten navrhovanej Arctic Freezer vypadá fajn, měl by snad být i tichej, tak se mi to líbí. Ale je potřeba vyřešit ten odvod teplýho vzduchu, jasný… Je super, že je to vlastně už jediná neznámá. Ta tvoje Noctua stála kolik? :-)
bjan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od bjan »

Ok, rozumím. Je pravda, že vlastnosti té nejdražší desky bys ani nevyužil (např. multi GPU). A ta vybraná je naprosto dostačující. Co jsem se díval na fóra, tak ani u mé desky Asus Z8NA-D6 nejsou dva chladiče za sebou takový problém. Jeden chlápek zmiňuje cca o 1-2 vyšší teploty druhého procesoru při standardním chlazení.

Když ty dokoupíš k těm Arcticům ještě jeden ventilátor (a PWM rozdvojku), můžeš vytvořit přesně to schéma Noctuy, co je výše na obrázku. Mimochodem, Asus má perfektně vymyšlenou regulaci všech ventilátorů, takže když zapnu počítač, je opravdu velmi tichý.

Já Noctuu nekoupil, jen jsem na ní odkazoval jako na inspiraci. Osobně mám v plánu koupit Raijintek, inspiroval mě k tomu obrázek jednoho uživatele stejné desky co mám já. Pak již jen doplním ten třetí ventilátor a bude to podobné řešení jako od Noctuy, za mnohem menší peníze...

Obrázek

No a s tou pamětí souhlasím.
Jo, a tu desku bych být tebou koupil co nejdříve, aby pak ještě byla..
Tracker
Nováček
Nováček

Příspěvek od Tracker »

Jo už chápu, super. Tak už vše jasný, díky moc. Jediný, o čem ještě přemejšlim je, jestli nepřidat nějakej větrák k těm třem, co jsou v tom casu. :?:

Ještě jsem si trochu psal s Mr Lucas nakonec jen ve zprávách - proto ta změna disku.
Skorofinál teda: (Nechám si tu ty ceny, ať mám přehled i sám, když už to sepisuju-) Součty teda: 8.050 (ebay s poštrovnym a převodem na české) + 17.181 (ab-com s poštovnym) + 14.223 (czc) +~ 11.000 gpu v budoucnu =
CELKEM: 39.454,- Kč včetně DPH teď a zhruba 51 000,- s GPU v budoucnu. To sem se rozšoup...

Jinak CPU už přišlo (v pátek sem to vyhrál, v pondělí to poslali a ve čtvrtek to mám z Belgie doma :-) ), dneska jsem udělal objednávku z ab-com - desku, HDD a RAMky. Pak změřim vzdálenosti CPU, jaký větrání se tam reálně vejde a zbytek vemu z czc, protože to mám za rohem (tak i kvůli případnejm reklamacím atp.)

Bezva, děkuju ještě jednou. To bude stroj.
bjan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od bjan »

Tak tomu už fakt není co vytknout.. S tou ramkou to bude lítat :-). Jak jsem psal, tento stroj výkonem v renderingu strčí do kapsy i Core i7-5960X s cenou 30.000 jen za CPU. Určitě se pak pochlub nějakým tím fotem ze stavby.

To přeměření si prostoru pro chladiče je rozumné. Ještě k nim: Arcticy mají funkci, že pod určité procento z regulace PWM (řízeno deskou) se úplně zastaví. Některé desky to pak hlásí jako chybu, ale co jsem četl, tak jde v BIOSu nastavit, aby to ignoroval. Ale výběr chladičů je již detail..

Zvukovku nabízí Asus přímo pro tuto desku (do MIO portu). Ale v Čechách jsem ji nenašel, tak proto ten SoundBlaster.

Ať se daří.
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

Asi bych změnil zvukovou kartu. Tato by mohla být o něco kvalitnější a přitom je o dvě stovky levnější: http://www.czc.cz/asus-strix-soar/185031/produkt
Osobně uvažuji o koupi této zvukovky v balení s dálkovám ovladačem: http://www.czc.cz/asus-strix-raid-pro/185032/produkt
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
Tracker
Nováček
Nováček

Příspěvek od Tracker »

Super, v shopu je od včera :-D díky za tip, jdu do ní. Co sem našel, tak je jen chvála narozdíl od SB Z, tam je to mixlý docela :-) (ale ten těch review stihl posbírat víc, to je jasný)
Tracker
Nováček
Nováček

Příspěvek od Tracker »

Ahoj,
měl sem v plánu sem dát report hned po prvních testech rychlosti novýho stroje, ale furt mě na PC něco zlobilo, tak sem to chtěl nejdřív odladit.

V první řadě procesory z e-bay zatim pěkně šlapou, rendery jsou 5x rychlejší, obrázek co trval 12:43 je teď za 2:35 Je to bomba i hlavně při práci se simulacema, kdy animaci kouře jsem dřív vůbec neměl šanci prohlídnout, teď s tím jde v menším měřítku docela pracovat.

To, že sem nakonec koupil 32 GB RAM je nejvíc dobře, protože ty se při simulacích hoděj hodně, při úpravách videa taky, takže bezva. Dokonce je fajn, že mi to chybně dodali ve 2 modulech narozdíl od zamýšlenejch osmi, protože přemejšlim o upgradu o dalších 32. Jediný co, tak nevim, jestli se paměti vejdou pod chlazení CPU (každopádně se bude muset sundat, tak to by byl taky docela proces...)

Disky jsou parádně rychlý, case se mi moc líbí a je to všechno dost tichý. Počítač bezpečně slyšim, že je puštěnej, ale když jsem párkrát pustil starej PC, tak to je hroznej bordel a velkej rozdíl... Jinak chlazení je fajn, nepovedla se úplná roura, ale myslim, že to větrá ok. Obrázek
Co mě mrzí jsou USB vepředu, funguje mi jen jedno ze tří a to verze 2.0. Koupil sem si "kvalitní" usb prodlužku k zadní 3.0 ale ta mi nějak blbne. Ohledně konektoru na sluchátka mám podobnej problém, funkční port je samo jen vzadu u externí zvukovky, ale zatim sem žádnou prodlužku ani nesehnal. Ale z 95 % jedu přes bedýnky a to je kvalita :-)

Se serverovou deskou je spojený dlouhý spouštění a pak ještě problém ohledně usínání, který neumí v tom bezproudovym módu a hybernace trvá šíleně dlouho a z obojího se mi to stejně budí, i když sem povolil buzení jen pomocí vypínacího tlačítka... Ale to je jedno, prostě mám dvě CPU a to nese s sebou tyhle neduhy, už jsem si zvyk.

Nejvíc jsem se ale trápil se starou GPU. Šla špatně nainstalovat, tak nevim, jestli jsem to nakonec zvládl správně, jsem furt jednou nohou v reinstalaci systému. Každopádně v současnym stavu mi hodně blbne - programy hlásí chyby s OpenGL, používání více monitorů mi občas úplně zalaguje PC a i těch pár crashů přes bluescreen přisuzuju jí. To vše se doufám vyřeší dneska nebo zítra, kdy si konečně pořídim očekávanýho Pascala - vybral jsem právě naskladněnou MSI GeForce GTX 1070 GAMING X 8G. Zdejší jiný vlákna mě přesvědčily o tom, že to je dobrá volba a že nějakýho zlevnění se asi jentak nedočkáme. Tak do toho půjdu ASAP
Ještě jednou díky za rady, kdybyste měli něco k mýmu současnýmu stavu či plánům, rád se poučím.
Jinak se mějte fajnově
bjan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od bjan »

Díky za report. Rád slyším, že cpu šlapou jak mají. 2 a půl hodiny oproti 12, to je opravdu slušný rozdíl =)
To usínání desky - nejde to někde v BIOSu nastavit? Někdy šlo o problém s tím, že deska podporovala/nepodporovala nějaké ty stavy S... nějaké číslo. Nezkoumal jsem to, ale pamatuju, že jednomu známému po vypnutí počítače hned zase sám startoval a bylo potřeba něco změnit v nastavení. Žel už nevím jestli BIOSu nebo Windows..
PS: zkoušel jsi monitorovat teploty CPU?
No, každopádně na render máš výkon, který rozhodně každý nemá doma. Za tu cenu neseženeš nic podobného, co by se tomu jen blížilo..
Tracker
Nováček
Nováček

Příspěvek od Tracker »

Jo to bylo v minutách a sekundách ty rendery, ale přemejšlim, jestli v hodinách je to víc nebo míň.. Ono záleží, jestli by to bylo video asi hlavně. Protože když je obrázek hodně jednoduchej a maj hned dopočítáno a čeká se na pár dlaždic (potažmo vláken), kde je něco složitýho, rozdíly se samozřejmě trochu zmenšujou. Ale to je jasný, no. Stejně jako třeba u prohlížení webu, kdy mi u pár blbejch webů vylítne jen +/- jedno tlákno a trvá to. Zkoušel sem na chvíli kvůli tomu vypnout i multithreding, řek bych, že to pomohlo. :-)

S těma Skama sem to zkoumal a to správný, při kterym se uspí i větráky, ta deska prostě neumí. A probouzení sem v Biosu nenašel, ale asi to ani nemá smysl uspávat v těhlech možnostech.

Když to bylo nový, ty teploty jsem lehce monitoroval, rozdíl byl mezi CPU tam ve třech stupních. Ještě bych na to měl kouknout po nějakym dlouhodobym zatížení.

Jakmile se renderuje, je to největší radost. Doufám, že ta karta mi to všechno ještě zpříjemní. Sem na to zvědav.
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“