AMD K12 AMD ZEN 17h - spekulace a info

Vše o procesorech Advanced Micro Devices.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee

Odpovědět
Mr_Trollfan
Červená karta
Červená karta

Re: AMD K12 AMD ZEN 17h - spekulace a info

Příspěvek od Mr_Trollfan »

Proste HE chce HE vo vsetkych ohladoch, aspon ja to od toho ocakavam.
killerek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od killerek »

Njn, holt pro ty, co maji doma datacentrove SSD, pouzivaji 10 Gbit sitovky a switch maji Nexus nebo Catalyst C6800 series, to neni urcena platforma :-)
Mr_Trollfan
Červená karta
Červená karta

Příspěvek od Mr_Trollfan »

Mohli to rozlisit aspon chipsetovo.
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Blue Storm »

Shaquille píše:twl napise, ze by se vice linek mohlo hodit a uz se to na nej sype... vy si kupujete novou platformu na rok, dva? Nebo jste vestci a vite, co prijde... Pouze predpokloadate, stejne jako Ludek.
Nebo snad mate disky na urovni Intel P3700? Ano, mame. Ted napises co?
Jenže on celou dobu mluví o PCIe linkách z procesoru a do doby, než jsme mu to napsali, ani netušil, že jsou M.2 sloty s linkami z čipsetu, ne z procesoru (= jeho příklad, že to má jen 32 linek a je to tedy kvůli většímu počtu M.2 SSD k ničemu, je špatný). U AMD X370 zatím nevíme, kolik linek bude mít, ale jelikož se objevily i desky se dvěma M.2, tak je velmi pravděpodobné, že jich bude mít dost, resp. více než X99 (8x PCIe 2.0).
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
Luděk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Luděk »

Blue Storm píše:
Shaquille píše:twl napise, ze by se vice linek mohlo hodit a uz se to na nej sype... vy si kupujete novou platformu na rok, dva? Nebo jste vestci a vite, co prijde... Pouze predpokloadate, stejne jako Ludek.
Nebo snad mate disky na urovni Intel P3700? Ano, mame. Ted napises co?
Jenže on celou dobu mluví o PCIe linkách z procesoru a do doby, než jsme mu to napsali, ani netušil, že jsou M.2 sloty s linkami z čipsetu, ne z procesoru. U AMD X370 zatím nevíme, kolik linek bude mít, ale jelikož se objevily i desky se dvěma M.2, tak je velmi pravděpodobné, že jich bude mít dost, resp. více, než X99 (8x PCIe 2.0).
Ale samozřejmě že tušil, ale chipset který mám jich má jen minimum. Když si do M2 slotu zapojím SSD a chci tam mít PCIe x4, tak mi přestanou fungovat všechny x1 sloty = budu bez zvukovky.
Na základě této zkušenosti, chci právě víc linek a ideálně z CPU. Proto abych nemusel řešit že když zapojím věc X tak se mi deaktivuje věc Y. Tím neříkám, že by mi ZEN s 20 linkama nestačil, jen sem psal, že 6800K má v tomto malou výhodu nic víc, nic míň.

Jinak x4 PCIe 2.0 je pro M2 sloty už omezující ne? Pokud se nepletu tak by měla mít propustnost "jen" 2GB/s jedním směrem (4GB/s oběma). Samsung 960 má podle testů sekvenční čtení přes 3GB/s.
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

6800K ale žádnou výhodu nemá! M.2 sloty jsou napojené na čipset a ne na procesor a to na každé desce, co doteď vyšla... X99 má 8 linek PCIe 2.0, X370 bude mít zatím nevíme kolik. A sám jsi napsal, že nepoužíváš druhou grafiku, tzn. i kdybys narval PCIe SSD do slotů, které jedou z CPU, tak pořád můžeš osadit čtyři další SSD, než vyčerpáš linky (u Zenu).

Jo a btw, když už zmiňuješ 6800K, tak to samotné má 28 linek, což je ještě méně, než je u Zenu ;-) Takže opravdu nevím, kde by tě Zen měl omezit a jakou nevýhodu má do budoucna.

//Každopádně podle toho, co máš teď, nesuď Zen, který je na tom úplně jinak. Zen má linek dostatek, pokud člověk neplánuje multi-GPU a hromadu PCIe SSD... to ještě bude záležet, kolik linek bude mít čipset.
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
Shaquille
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Shaquille »

neplanuje ted... ale to CPU s deskou muzes mit v PC roky (viz 2500/2600k).
Spoiler
Define 7 XL * 13700KF * 2x16GB A-Die * 1TB 990 PRO + 1TB 970 EVO * 1000W PSH * RTX 3080 ti * voda * MPG321QRF-QD
DAN Cases A4-SFX V4.1 * 5700X * 2x8GB LP * 2x M2 + SATA SSD * 750W PSU * RTX 3060 ti
NAS 3x8TB RAID 5 + 2x4TB RAID 1 * OLED65C12 * HW-Q950A
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Jak píšu, i kdyby čipset měl jen osm linek, s jednou grafikou může osadit dalších pět PCIe NVMe SSD a zbydou mu další čtyři linky na ty PCIe sloty pro zvukovku třeba... to mi nepřijde málo ani na dalších pět let.
Spring
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Spring »

Unika mi pointa.

Samozrejme muze mit procesor i7-2600k. Pripominat rozdil PCIe 2.0 a 3.0 (PCH DMI 2.0) generace asi nemusim a predpokladajme, ze se dotycnemu podarilo vyresit problem s podporou NVMe disku, kterym v dobe uvedeni Sandy Bridge, zbyvalo na pulty obchodu nekolik let. Vaznost problemu mi ovsem unika, protoze i7-4790K stale operuje s rezervou.

Edit: Pro mene chapave. PCIe 3.0 CPU linky x16 pojedou v rezimu x8 + x8, nebo x8 + x4 + x4. Problem prestal existovat, protoze s prehledem jen linky z procesoru obslouzi grafickou kartu i dva nvme disky (zalezet bude na zapojeni). Rozdil mezi x16 a x8, i v pripade vykonne karty jako GTX1080, je akorat tak velke kulove.
"If it moves, compile it. If it moves too quickly, don't mark it stable. If it stops moving, drop it. It's not like your processor has anything better +to do" ... Gentoo
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Jsou tací z nás co nechtěj mít grafiku na 8x protože jim každé % vadí, a navíc spousta desek nechce moc postovat pokud se NB dělí a PCI-E zařízení maj jinou generaci, třeba mé raid řadiče na 115x (a už i na P45 předtim) nešly nikdy spolu s grafiku na NB, vždy se musely zapojovat do SB a jeho PCI-E linek aby to vůbec postlo. Připomínám že tento problém je věc mainstream chipsetů, na 975x, X38,48,58,79,99 jsem se s nim nesetkal.

Další problém 4790K je to že SB má jen PCI-E 2.0. 3.0 má v southbridge až Z170, tzn ty Z97 desky s M2 sloty do něj maj zapojené většinou jen dvě 2.0 linky místo čtyř 3.0 linek což dost brzdí ony disky. Toto se týká i x99 desek s M2 sloty z SB protože X99 SB je na svou dobu poměrně zastaralej, má i celkem pomalou DMI na to jaké IO na něm visí, musí se na to dávat pozor. M2 tam radši zapojit do slotu a ject jej přes řadit NB v CPU.
Spring
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Spring »

Muzeme se tu pohadat o deskach a jejich zapojeni, biosech a zkusenostech. Nebo zkusit porovnat 0.1 - 1%, rozdil na hranici chyby mereni, ktery pri hrani her vznika. Posledni test provadel myslim Nexus, s MSI Gaming X GTX1080 a vyslo jim 0.95% nebo tak. Dost pochybuji, ze kartu pouziva k necemu jinemu. Problem PCIe 2.0 linkama (PCH) se tahne s Intelem dlouho, kdo nechce hledat detaily, staci se podivat na oficialni erratu.

Dojdeme k jedinemu zaveru. LGA2011-3 (C600+E5/X99+i7) linek je dost, DMI 2.0 nepredstavuje zasadni problem (vetsinou) s 40 linkama a dotycny na to mel myslet ponekud drive.
"If it moves, compile it. If it moves too quickly, don't mark it stable. If it stops moving, drop it. It's not like your processor has anything better +to do" ... Gentoo
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Já se nehádám, ani jsem ti neodporoval, spíš konstatuji. Ten bandwith na PCI-E je zrádná věc. Stává se totiž bottleneckem v situacích které nejsou zrovna typické a průměrové. Pokud se GPU stane bottleneckem (ala hodim tam 4K +AA jak oni jsou zvyklí testovat že se to plazí jako slimák) moc se nezmění, problém nastává když je bottleneck v oné komunikaci, tato situace nastává ve 2 momentech.

1. Do GPU teče tuna geometrie. Což je celkem relevantní protože polygony nám na počtu rostou rychleji než prostupnost PCI-E, kor teď s novými API mohou zažít boom.

2. Přes PCI-E se texturuje, ala WDDM 2.0 + kombinace s nedostatkem Vram. Měli to zkusit třeba s 2x GTX970, dostat jí do situace kdy jí začne docházet Vram a tam zkusit 2x8 vs 2x16.
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

No a kolik ti to ukazovalo na vytížení sběrnice PCIE?
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

DOC:
K bodu 1, to není problem. Drawcalls nejsou zadny velky objem dat, kde by to PCI-e brzdila. To si troufnu rici utahne bez problemu PCI-E 4x 3.0. Problem je bod 2, pokud dojde VRAM a GPU zacne to sahat do RAM. Havli tam nameril rozdil v fps mezi PCI-e 2.0 a 3.0, ale když na to tak koukam, debata se tu zvrtla trochu mimo téma ZENu. PCI linky by se mely resit v deskách.
Spring
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Spring »

@Doc
Neber to doslovně. To souhlasím, proto jsem zdůraznil opravdu jen ty hry (viz. link). Ke stejným závěrům došlo i pár starších pokusu a hry jsou opravdu mimo můj záměr.

K bodu dva. To už zkoušeli na fórech Blenderu, smrtelná kombinace oblíbených 970 s malou VRAM, pokud se renderovali 1000+ snímkové scény. Levnější a výkonnější řešení než jedna 980Ti. Core i7-5820k šlo stranou, právě pro nedostatek linek. Ostatně ten rozdíl mohu krásně nasimulovat a změřit s Rainbow rcrack_cuda, nebo toolkity, kdy karta* (jádro i vram jdou nadoraz). Samozřejmě v takových případech platí x16, ale v Luďkově případě (hry) v tom velký rozdíl nevidím.

*Evga GTX1080 FTW (Accelero Xtreme 4 s měděným blokem VRM) kterou na to používám. Proto mám upravené chlazení, soustředění na teploty VRM a ticho. Hry nehraju, neposoudím.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Já v tom taky pro hry smysl nevidim, využijou to jen lidi co koupili špatnou kartu s málo Vram, a to jso ustejně většinou BFU co něvědi co dělaj.

Webwalker, já win10 nepoužívám , vyšší % load zde naměřili třeba jen u Shadow of mordor.

http://www.svethardware.cz/recenze-wind ... ty/41026-7

Ale to že nemam velkej load neznamená že nemam žádnej bottleneck. Je to jako si u CPU říkat že nam 100% load tak to neni můj bottleneck.

Já třeba vim že v tom blbym monsterhunter benchmarku jsem u Sandy-bridge-E ztratil cc 5% skóre 2.0 vs 3.0 16 linek.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

PS: Hmm, tak trochu vycouvam z toho, ze staci 4x 3.0. Dle techpowerup jsou hry, který tomu daji slusne zabrat https://www.techpowerup.com/reviews/NVI ... ng/23.html
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

@Docent: V SoM se jednalo o 2GB kartu a nekomprimované textury a i tak vytížení do 30%. Jinak, vytížení sběrnice PCIE pro GPU je obecně velmi malé a toho právě využívá AMD pro XDMA a CrossFireX.
Ve zmíněném Warhammeru to bude mnohokrát méně zřejmě ani ne 5%, ale můžu to klidně zjistit přesněji.
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
ohybac
Nováček
Nováček

Příspěvek od ohybac »

Nevi nekdo jak to bude am4 ofiko s ramkama? Doma semi totiz vali 3600mhz ktere sem puvodne obednal pro skylake\kaby....cekam co ukaze zen,pak nakoupim zbytek ,,,nespis tyhle ram Ryzen zrovna nevyuzije co? :?:
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Ne, ofiko mas 2400 a OC končí kolem 2600-2800 dle předběžnejch zpráv.

Hladis - Ten warhammer je právě hodně geometrie, krásnej příklad.
Odpovědět

Zpět na „Procesory AMD“