AMD K12 AMD ZEN 17h - spekulace a info
Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee
- Kaco
- Začátečník

Re: AMD K12 AMD ZEN 17h - spekulace a info
Snad to trošek rozptýlí těch posledních pár stránek
http://www.pcgameshardware.de/AMD-Zen-C ... r-1221013/
- Blue Storm
- Odborník PCT

Tak mi to ukažarach píše:bluestorm: ne ty me tady porad presvedcujes ze nepotrebuju vic jak 8 vlaken
//Viz Malta níže, já už ten boj s větrnými mlýny vzdávám, když ani nejsou schopny číst...
Naposledy upravil(a) Blue Storm dne čtv 16. úno 2017, 21:32, celkem upraveno 1 x.
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
- maltra
- Začátečník

Hosi vam ruplo v bedni alebo co? Po jednom dni pribudli 3 stranky, clovek sem pride s tym ze co sa noveho dozvie a nakoniec je to furt dokola to same, zajebete tu vlakno vasimi Intel chujovinami, si to chodte riesit niekam inam. Hladis ty ako moderator by si sa tiez na to mal vyprdnut, niekto v Nvidia vlakne nieco minule napisal OT a hned to bolo vycistene, tu na to series. Ak si neplanujete kupit Zen nerozumiem vasej potrebe sem vobec chodit a zasierat to tu OT, vazne uz.
PC: 9800X3D | 64GB CL30 | X870E Aorus Pro | ZOTAC RTX 5070 Ti AMP | WD_BLACK SN850X 2TB & 4TB | Phanteks Enthoo Pro M Glass | RM1000e | Alienware AW3423DWF
Retro PC: PIII 650E Slot 1 | GA-6BXE Rev 1.9 | 128MB DDR | V4 4500 32MB AGP | SB 32 PnP CT3670 | SpinPoint 80GB>32GB
Retro PC: PIII 650E Slot 1 | GA-6BXE Rev 1.9 | 128MB DDR | V4 4500 32MB AGP | SB 32 PnP CT3670 | SpinPoint 80GB>32GB
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Jo, krásně řečeno, až na to že kdyby jsi ten samej model uplatnil na 2600K nebo i 920 tak to vyjde ještě lépe. Jak jsem řekl, lidé snažící si obhájit mizerné investice.oneb1t píše:kez by byla kazda investice do pc tak dobra jako do FXka koupil jsme ho za 3000kc jako novy a za 4 roky jsem ho za 2700kc zase prodalDOC_ZENITH píše:Přesně tak, stačí si všimnout že většina lidí co tu obhajuje ten mass multi to dělá jen aby obhájila ňákou shitku s více jádry a slabym výkonem na thread, typu FX, ala obhajujou si vlastní pochybné či špatné investice. Kolik lidí tady na foru má fakt silnej CPU pro velkej multithread? Moc ne, pár lidí tu má HW-E 8 jádra, asi dva 10 jádra a pak jsem tu já se svými Xeony a u mě je to záliba ne že bych to nutně potřeboval. Ti co to potřebujou toto už dávno maji. Jedinej rozdíl je v tom že Zen nabídne za menší cenu to co Intel nabízel už před 6 lety.
poslouzilo po celou dobu existence skvele a jsem neskonale stasten ze jsem si za stejnou cenu nevybral i3 se kterou bych alespon posledni rok co delam na letistnich informacnich systemech protrapil
- -Vladimir-
- Začátečník

teď to sice mizerná investice je, ale tehdá na začátku roku 2013 to bylo s FX trošku jinak...
ignorelist: Stratos (již trvale)
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Vždy bylo shit protože Sandy byl lepší, šel lépe taktovat, žral méně a už byl dávno na trhu než se Vishera vůbec oběvila.
- Blue Storm
- Odborník PCT

Vyloženě shit bych neřekl. Ty novější FX (8300, 8320E) s 95W TDP nebyly tak špatné za tu cenu. Hlavně AMD zlevňovalo, zatímco ceny ostatního stoupaly, protože kurz dolaru, takže se ty osmijádra staly celkem slušnou volbou pro použití, kdy člověk dokázal všechny ty jádra využít (od Intelu se tomu v té ceně ani aktuálně ještě nic nevyrovná).
Pokud člověk nechtěl taktovat, tak stačila i levnější deska a nějaký obyč chladič typu Spartan Pro nebo Fera. I Skylakové Core i5-6400 dostalo v mém velkém testu CPU minulý rok na prdel od FX-8300 v některých MT testech, v ostatních bylo tak +- stejně. To na čtyři roky staré CPU, či kolik to je, není špatné. Samozřejmě, spotřeba byla úplně někde jinde, ale pokud někomu jde čistě o poměr cena/výkon, tak to nebyla špatná ekonomická volba. //Jo a ještě jeden nedostatek, který jsi zmiňoval už dříve, tak pomalejší AVX
Pokud člověk nechtěl taktovat, tak stačila i levnější deska a nějaký obyč chladič typu Spartan Pro nebo Fera. I Skylakové Core i5-6400 dostalo v mém velkém testu CPU minulý rok na prdel od FX-8300 v některých MT testech, v ostatních bylo tak +- stejně. To na čtyři roky staré CPU, či kolik to je, není špatné. Samozřejmě, spotřeba byla úplně někde jinde, ale pokud někomu jde čistě o poměr cena/výkon, tak to nebyla špatná ekonomická volba. //Jo a ještě jeden nedostatek, který jsi zmiňoval už dříve, tak pomalejší AVX
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

O čem je cena když výkon je nedostatečnej? Vždyť FX má propady i ve starym UTčku a v hrách obecně jej smete OC vs OC i starej Nehalem. Jak velkej downgrade by člověk musel udělat aby se k něčemu takovému snížil?
MT je dobré jen pokud je dobrej singl. Pokud je singl zlej jádra tomu už nepomůžou. Výkon nad 4 thready už neni tak ztěžejní a je to už spíš takovej bonus a se zvyšujicim počtem jader se jejich uplatnění/hodnota snižuje.
MT je dobré jen pokud je dobrej singl. Pokud je singl zlej jádra tomu už nepomůžou. Výkon nad 4 thready už neni tak ztěžejní a je to už spíš takovej bonus a se zvyšujicim počtem jader se jejich uplatnění/hodnota snižuje.
- Blue Storm
- Odborník PCT

No proto jsem psal, pokud člověk ty jádra dokázal využít. Mělo to sice dost specifické využití, to je pravda, ale pokud jsi to vyloženě koupil za nějakým účelem, kde zkrátka FX fungovalo, tak to za tu cenu byla příjemná budget volba. Dejme tomu třeba enkódování H.264 videa, které je na FX-8300 o 40 % rychlejší než na Core i3 za stejnou cenu. Pokud člověk chtěl u Intelu podobný výkon, musel sáhnout po Core i5, které stálo o 2 tis. Kč více.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

2 tisíce je nic protože ta I5 mohla ject s boxem, na mnohem levnějšim boardu a když se to vezme i s levnějšim zdrojem, bum a hned je to plichta.... u FX nejde jen o cena/výkon samotného CPU, ale o vše to hnusné co jde s ním a jeho platformou, jako třeba gigantická spotřeba kvůli jeho chipsetu kterej vyhcází z 790fx z roku 2007....
- oneb1t
- Začátečník

jakej nedostanecnej vykon co to furt meles
upgradoval jsem z athlonu X3@X4 pri zachovani stejny desky... tudiz me to vyslo asi na tretinu penez ve srovnani s nakupem cely i7-2600 platformy (ktera je stejne rychla pro veci co delam jako FXKo ale stala 3x tolik)
a nejaky kecy typu ze vykon nad 4 jadra ty jsou mi akorat tak k smichu pokud si simuluju produkcni prostredi u zakaznika tak mi bezi v jednu chvili klidne 3-5 virtualu (typicky 2x windows server a nejaky klienti) + host system s IDE, prohlizec se zalozkama atd..
PS: na FX-8320@4.5ghz vsechno tohle jelo zarucene sviznejs nez na stavajicim notebooku (i7-6700HQ) kde prezivam nez vyjde ryzen
upgradoval jsem z athlonu X3@X4 pri zachovani stejny desky... tudiz me to vyslo asi na tretinu penez ve srovnani s nakupem cely i7-2600 platformy (ktera je stejne rychla pro veci co delam jako FXKo ale stala 3x tolik)
a nejaky kecy typu ze vykon nad 4 jadra ty jsou mi akorat tak k smichu pokud si simuluju produkcni prostredi u zakaznika tak mi bezi v jednu chvili klidne 3-5 virtualu (typicky 2x windows server a nejaky klienti) + host system s IDE, prohlizec se zalozkama atd..
PS: na FX-8320@4.5ghz vsechno tohle jelo zarucene sviznejs nez na stavajicim notebooku (i7-6700HQ) kde prezivam nez vyjde ryzen
Naposledy upravil(a) oneb1t dne čtv 16. úno 2017, 22:20, celkem upraveno 1 x.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Fajn, měj co chceš, ale nevykládej že by to na Intelu nejelo mnohem lépe (ano i ty virtuály). Taková 2011 6 jádro (ona i 1366tka) by to zfoukla s 2x takovy výkonem i kdyby tam jelo 2x tolik virtuálů. Mít takovou low-věc když se tim živíš no nevim.
A to že jsi tam měl Phenomy II znamená že jsi měl Phenoma II v AM3+ boardu což už samo o sobě byl bad deal, takže nevykládej že jsi ušetřil.
A to že jsi tam měl Phenomy II znamená že jsi měl Phenoma II v AM3+ boardu což už samo o sobě byl bad deal, takže nevykládej že jsi ušetřil.
- Srandista
- Začátečník

oneb1t: ale uznaj, ze to je naozaj dost specificke pouzivanie zostavy. Stejne ako moja zena, renderuje, a jej program zozerie jadier, kolko mu ponuknes. Preto cakam, co zo Zenu vylezie. Kolko takych ale je? Myslim si, ze drtiva vacsina ludi dnes stale v pohode vystaci so 4 jadrom.
MTB: MSI MAG B550 Tomahawk, CPU: AMD Ryzen R5 3600 + Arctic LF III 240, RAM: Corsair 32GB DDR4 3600MHz CL16, GPU: AMD RX 6800 16GB RAM, SSD: Corsair MP600 PRO LPX 1TB + Corsair MP510 1TB, SC: Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Professional, PSU: Corsair RM650x, Case: Fractal Design North Mesh, Monitor: Dell S2721DGFA
Google Pixel 8 256GB, Nexus 7 (2013) 32GB
Google Pixel 8 256GB, Nexus 7 (2013) 32GB
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Hlavněvirtuály jsou náročný jen když jsou vyloadovaný, jinak žerou tak akorát RAM, na to taky nezapomínat. V práci máme většinu serverů stále na starejch E5-2670 v1 a jede na tom hodně věcí a hodně virtuálů a CPU výkon neni bottleneckem, protože ty virtuály kde běží SW distribution, file, web servery, backup, atd, dohromady CPU moc nealoadujou.
- JHeadman
- Začátečník

-
Co sem pořád taháte FX a intel jzs ....
založte si téma FX nejhorší procesor všech dob a tam si brečte jak to je pomalý a i3 to vydrtí sem to nepatří ...
CPU Ryzen R5 1600 @3.8GHz 1.35V, MB MSI B350 PC MATE, Ram Crucial Ballistix sport 2400@3200 1.36V GPU Zotac GTX 1070 AMP! Extreme 8GB GDDR5 , SSD 120GB OCZ trion , HDD WD750GB, PSU Zalman ZM600LX, custom watercoooled
- oneb1t
- Začátečník

abych si pomoh s 1366 platformou v dobe nakupu FXka tak by me to stalo asi 4-5x tolik za 30-45% lepsi vykon
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

V době FX už by jí nikdo full-price nekupoval protože to už tu byla 2011ctka. 1366 jsem zmínil jen proto že V době kdy jsi kupoval FX se daly sehnat cheap 1366 32nm 6 core Xeony co jdou do desktop desek a jdou tam točit, to byl tehdy best deal když nešlo o spotřebu (což ne protože FX tankuje cca stejně).
Naposledy upravil(a) DOC_ZENITH dne čtv 16. úno 2017, 22:38, celkem upraveno 1 x.
- oneb1t
- Začátečník

ok tak by to bylo jen 3.5x drazsi stale skvelej deal
pochybuju ze pro me bylo neco zajimavejsiho nez FXko v dobe kdy jsem to kupoval protoze jsem zvazoval i vyrazenej server atd.. a FXko vyslo ze vseho nejlip s dostatecnym vykonem
pochybuju ze pro me bylo neco zajimavejsiho nez FXko v dobe kdy jsem to kupoval protoze jsem zvazoval i vyrazenej server atd.. a FXko vyslo ze vseho nejlip s dostatecnym vykonem
- Blue Storm
- Odborník PCT

Za sebe říkám, že pro tohle použití bude Ryzen hodně dobrý. Výkon už znám, ten je u prostředního osmijádra skvělý a pokud AMD nezvedne doporučenou cenovku, tak bude i za parádní cenu v porovnání se stejně výkonným Intelem.Srandista píše:oneb1t: ale uznaj, ze to je naozaj dost specificke pouzivanie zostavy. Stejne ako moja zena, renderuje, a jej program zozerie jadier, kolko mu ponuknes. Preto cakam, co zo Zenu vylezie. Kolko takych ale je? Myslim si, ze drtiva vacsina ludi dnes stale v pohode vystaci so 4 jadrom.
Já osobně jsem hodně zvědavý na to nejnižší osmijádro a potom na ty šestijádra.
- HafanPetr
- Mírně pokročilý

AMD Ryzen Motherboard – Asus, Gigabyte, MSI, Asrock & Biostar: http://wccftech.com/amd-ryzen-motherboa ... -pictured/