Prosím o radu s PC sestavou pro fotografa

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
Patozzi
Nováček
Nováček

Prosím o radu s PC sestavou pro fotografa

Příspěvek od Patozzi »

Dobrý den,
moc prosím o radu s konfigurací PC. Potřeboval bych dobrý výkon pro zpracovávání fotografií ve vysokém rozlišení z digitálního fotoaparátu (včetně zpracování velkých RAW souborů), potřeboval bych také, aby sestava měla dostatek výkonu i pro příležitostné zpracování videa (včetně 4K, ale nemá jít primárně o sestavu pro zpracování videa). Jinak bude PC sloužit i na běžnou práci/zábavu a samozřejmě budu rád, když bude umožňovat i občasné hraní her v co nejlepším rozlišení (ale rozhodně nemá jít primárně o PC na hry a nechci za nic připlácet, pokud by to mělo smysl jen kvůli hrám). Ocením co největší konektivitu (dostatek USB portů atd.). Časem si také k PC budu kupovat ještě externí USB zvukovou kartu (protože jednou z činností, které budu na PC provozovat, je také nahrávání hudby v nějakém DAW software typu Cubase apod.).

Uvažoval jsem o PC na platformě AMD s procesorem Ryzen 7 2700X. Předběžně jsem si připravil tuto sestavu: https://www.czc.cz/234279,233928,236376 ... 27935/kody
Ale bohužel nevím, jestli je takto v pořádku -
1/ vůbec nerozumím výběru zdroje, možná je ten navržený zbytečně předimenzovaný
2/ nevím, jestli bude stačit chladič, dodávaný s Ryzenem 7 2700X - údajně je celkem kvalitní...
3/ nevím, jestli jsem zvolil dobré RAM paměti (veikost paměti 32GB ovšem chci zachovat)
4/ nevím, jestli jsem vybral rozumnou grafickou kartu nebo doporučíte jinak
5/ atd.:-D - toho, co nevím, by se našlo celkem dost :-D :-D

Za jakékoliv rady či doporučení budu vděčný. Potřeboval bych ale, aby cena už nešla moc nahoru (spíše naopak), už teď jsem bohužel na hraně... :)
mlrs
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Prosím o radu s PC sestavou pro fotografa

Příspěvek od mlrs »

1) jako podle me to v zatezi bude zrat do 400W tzn. i s rezervou by mel stacit 650W, 550W tezko rict, ale 750W je asi dost
2) neni spatny, urcite bych ho vyzkousel pred tim, nez bych kupoval neco jineho
3) jako v QVL nejsou, tezko rict, s jakou frekvenci pojedou - ale QVL neni updatovany od doby, kdy jsem tu desku kupoval ja (pul roku), takze to mozna bude OK
4)za tu cenu asi OK - ale ticha nebude v zatezi
Jinak Samsung SSD se mi zda dost drahy (ADATA ma s lehce nizsim vykonem 480GB kolem 3 litru), HDD nevim, zda bych v dnesni dobe vubec kupoval, ale to ma kazdy jinak...
No a Windowsy mam preprodanou, aktivovanou verzi z aukra (WIN 10 PRO) za cca 150kc...
Ryzen 7 5700X + Wraith Prism RGB, Sapphire Pulse Radeon 9070 16GB, ASUS PRIME X470-PRO, Patriot Viper 4 32GB DDR4 3000Mhz, 3,5TB SSD, Seasonic Focus GX 650, Montech Air 903 Max, Dell U3023E
PC2: Mac mini M2 Pro + Xbox Series X&S + ThinkPad T14 Gen 5 AMD
axerys
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od axerys »

GK bych vzal RTX2070 ARMOR. Chladič bych určitě dokoupil, třeba takový Freezer 33. 750W zdroj je pro tu sestavu naddimenzovaný, ale ničemu to neuškodí, ale i tak bych doporučil spíše Corsair RM650 / 750.
Ryzen 5 1600, MSI B350 GAMING PRO CARBON, HyperX 16GB 2666MHz, GTX1060 6GB, SSD 850 Pro 256GB, WD Blue 2TB, Seasonic G-550, Freezer 13, Define R4 OS: Gentoo, Plasma 5 desktop
Baneshee
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Baneshee »

1) Zdroj by bohatě stačil v 650W verzi i s rezervou
2) Chladič je v pohodě, pokud sestava nemusí být vyloženě ultra tichá, tak bude stačit
3) RAMky nejsou v QVL jak píše mlrs, takže nemusí běžet na plné frekvenci, ale i kdyby šly např. jen na 2933MHz, tak to není žádná hrůza. Zvážil bych https://www.czc.cz/hyperx-fury-black-32 ... 14/produkt které jsou rovnou 2933MHz, podle Kingstonu jsou testované i s Ryzen platformama a ještě pár stovek ušetříš
4) Grafika je OK, ale 2070 by byla lepší, jak píše axerys, pokud se na ni najde v rozpočtu místo https://www.czc.cz/msi-geforce-rtx-2070 ... 35/produkt

Ušetřit by se dalo na SSD, ten Samsung je dost drahý, stačit by mohl https://www.czc.cz/adata-xpg-gammix-s11 ... 29/produkt
Dál bych osobně ušetřil na OS, dávat za ten nedodělek 4k, to by se mi klepala ruka :-D Volil bych osvědčenou Aukro verzi: https://aukro.cz/windows-10-pro-faktura-6930037009
Ryzen 7800X3D | Noctua C12P SE14 | 2x32GB Kingston Fury 6000MHz | Sapphire Pulse 9070XT 16GB | ASRock X870 Pro RS | Micron 2TB NVMe & Kingston KC3000 4TB | FD North Black TG | Seasonic GX 750W | Dell G3223Q
Patozzi
Nováček
Nováček

Příspěvek od Patozzi »

Všem moc děkuju za rady a tipy (a samozřejmě budu rád za další, pokud by někdo ještě uměl a chtěl poradit :) )

Grafiku ve verzi 2070 zvážím, trochu mě u ní zarazil menší počet stream procesorů než u 1070ti, ale není to nijak zásadní rozdíl.

Co se týká RAM, ty HyperX Fury se dají pořídit i tyhle s frekvencí 3200 MHZ (ty jsou v QVL), ale je tam časování CL18... vlastně ani nevím, jestli můžou být lepší 2933 MHz moduly s CL17, nebo 3200 Mhz s CL18 (po té verzi Predator 3200 Mhz jsem sahnul vlastně proto, že jsou 3200 Mhz a CL16)... Potom jsem tedy ale v nabídce CZC našel ještě HyperX Predator s frekvencí 3000 Mhz, které jsou CL15 (odkaz tady) a jsou v QVL... jen jsou zase o dost dražší než ty 3200 Mhz Predátory, které jsem tam dával původně... Fakt se v tom nevyznám :o :oops: Kdybych tedy cenu RAM neřešil, které by podle vás byly nejlepší???

Přeprodaných W10 jsem se trochu bál (navíc jsem si to chtěl celé nechat v tom CZC i postavit), ale koukám, že to asi je tedy zbytečný strach. 4 tisíce jsou za W10 samozřejmě dost šílená cena, daj se použít o dost lépe... třeba zvážit ten chladič, nebo připlatit na tu grafiku.
mlrs
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mlrs »

no zalezi, zda chces QVL resit nebo ne :-D
Jako ja bral nejlepsi pomer cena vykon a pred pul rokem to bylo vyrazne horsi nez ted (3000mhz bylo za 4200 a to byly jedny z nejlevnejsich) - samozrejme nizsi casovani bude lepsi.
PC v CZC ti slozi i bez Winu - ja uz ty preprodane licence nainstaloval na X kompu a nikdy zadny problem - podle me jsou 4 litry navic za OEM vyhozene penize (navic krabicovku muzes kdyztak dokoupit vzdycky...).
Pokud bych kupoval novy stroj, tak by u me asi tez vyhrala 2070 nad 1070ti.
Ryzen 7 5700X + Wraith Prism RGB, Sapphire Pulse Radeon 9070 16GB, ASUS PRIME X470-PRO, Patriot Viper 4 32GB DDR4 3000Mhz, 3,5TB SSD, Seasonic Focus GX 650, Montech Air 903 Max, Dell U3023E
Patozzi
Nováček
Nováček

Příspěvek od Patozzi »

No fór (akorát dost blbej) je v tom, že já tomu vůbec nerozumím a netuším, jestli je QVL třeba řešit, nebo ne... Proto tady chrlím jednu otázku za druhou. Co se stane (nebo může stát), když QVL řešit nebudu?? Potřebuju, aby mi to fungovalo.
mlrs
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mlrs »

podle me by se nemelo stat, ze to nepojede vubec - co se ale muze stat, ze ty pameti nebudou chtit bezet na takove frekvenci/casovani, jake maji udane... (ale netusim zda je to 50:50 nebo 1:99)
Jakoze Ryzen 2000 ma podporu 2933Mhz, cokoliv vys, je pres nastaveni DOCP (obdoba XMP u Intelu).
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“