Meranie teplot v Linuxe

Linux, Unix, Solaris, OS/2 atp.
Odpovědět
johny128
Začátečník
Začátečník

Meranie teplot v Linuxe

Příspěvek od johny128 »

Nazdar, na mnohych obrazkach vidim ze ludia s linuxom maju po boku nejaku listu kde sa im ukazuje napr. teplota procika, otacky, zatazenost siete atd. Poznate nejaky pekny(po grafickej stranke) program s podobnymi kvalitami? :?
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Buď je to přímo applet nějakého windowmanagera (např. ve WindowMakeru), nebo je to externí program, jehož název si z hlavy nepamatuju... :-)
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
tosuja
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tosuja »

Vetsinou maji pusteny gkrellm. Umi to dost veci, od zobrazovani zatizeni CPU, disku, site atd. pres pripojovani disku (mount) po hlidani posty, mixer...

Otazka spis je, jestli ti jedou senzory - jestli je mas nastavene. Da se to jednoduse zjistit, kdyz si v konzoli pustis prikaz "sensors". Kdyz ale nevis, oc jde, tak asi nastavene nemas...
johny128
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od johny128 »

tosuja píše: Kdyz ale nevis, oc jde, tak asi nastavene nemas...
nemam :oops: .A kde to nastavim?
NeMeM9aA
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od NeMeM9aA »

JJ píše:
tosuja píše: Kdyz ale nevis, oc jde, tak asi nastavene nemas...
nemam :oops: .A kde to nastavim?
Nejlepsi kdyz si projdes http://www.mandrake.cz/index.php?aid=1& ... artid=1431, vcetne linku co jsou na konci clanku. Taky mam takovy dojem , ze jsem nekde cetl, ze jadro 2,6 (to asi mas - mozna) ma lm_sensors uz v sobe zakompilovane standartne. Takze to proste vyzkousej.
johny128
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od johny128 »

NeMeM9aA píše:
JJ píše: nemam :oops: .A kde to nastavim?
Nejlepsi kdyz si projdes http://www.mandrake.cz/index.php?aid=1& ... artid=1431, vcetne linku co jsou na konci clanku. Taky mam takovy dojem , ze jsem nekde cetl, ze jadro 2,6 (to asi mas - mozna) ma lm_sensors uz v sobe zakompilovane standartne. Takze to proste vyzkousej.
jo, ale ja som to uz skusal a tie teploty mi neukazuje,ani v shelli nepozna ten prikaz sensors
tosuja
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tosuja »

zkus se podivat na linuxdesktop.kn.vutbr.cz, tam je neco cesky o sensorech.
eraser
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eraser »

TomV píše:Buď je to přímo applet nějakého windowmanagera (např. ve WindowMakeru), nebo je to externí program, jehož název si z hlavy nepamatuju... :-)
ze by lm sensors?
zeke
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

teploty

Příspěvek od zeke »

LMsensors jsou celkem dobré, ale vyžaduje to většinou kompilaci jádra, pokud by někdo chtěl jít jednodušší cestou, tak u některých desek (povětšinou s Intel čipsetem) stačí mít v jádře podporu ACPI thermal zone (teploty se pak odečítají v /proc/acpi/thermal_zone/THRMxx/temperature).

A pokud chcete tu úplně nejjednodušší cestu, pak doporučuju program mbmon (http://www.nt.phys.kyushu-u.ac.jp/shimizu/download/xmbmon203.tar.gz). Stačí zkompilovat (./configure, make, make install) a jedete. Pokud by se někomu (jako třeba mě) nepodařilo zkompilovat verzi pro X (zřejmě chyběly nějaké dev knihovny, nechtělo se mi to hledat protože to nepotřebuju), pak stačí z adresáře se zdrojem vzít zkompilovaný program mbmon, zkopírovat ho do nějakého vhodného umístění (například /usr/local/bin) a dát mu SUID root (pod rootem chmod u+s mbmon). Jako nejlepší na odečítání hodnot z mbmonu se mi pak jeví applet LT-mbmon pro GDesklets (v GNOME). A určitě je i něco podobného pro Karambu (KDE).
Debian GNU/Linux Unstable "Sid" @(Chieftec Black Matrix Midi w/ Fortron FSP300-60PN(LN), ASUS A7V600, AMD Athlon XP2500+ w/ AQCool cpu & nb block, 512MB DDR433 Kingmax@DDR400 2:3:3:6, Matrox G550, Creative SoundBlaster Audigy w/ IEEE1394, 120GB Seagate Barracuda 7200.7+, Samsung 3,5" 1,44MB FDD, Toshiba SD-M1802 DVD-ROM, Plextor PX-W4824TA CD-RW, EIZO F57 17" CRT, Logitech MouseMan Dual Optical, Logitech Black Internet Keyboard, Cambridge SoundWorks DTT2200)
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Linux a podobné“