Meranie teplot v Linuxe
- johny128
- Začátečník

Meranie teplot v Linuxe
Nazdar, na mnohych obrazkach vidim ze ludia s linuxom maju po boku nejaku listu kde sa im ukazuje napr. teplota procika, otacky, zatazenost siete atd. Poznate nejaky pekny(po grafickej stranke) program s podobnymi kvalitami? 
- TomV
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- tosuja
- Začátečník

-
Vetsinou maji pusteny gkrellm. Umi to dost veci, od zobrazovani zatizeni CPU, disku, site atd. pres pripojovani disku (mount) po hlidani posty, mixer...
Otazka spis je, jestli ti jedou senzory - jestli je mas nastavene. Da se to jednoduse zjistit, kdyz si v konzoli pustis prikaz "sensors". Kdyz ale nevis, oc jde, tak asi nastavene nemas...
Otazka spis je, jestli ti jedou senzory - jestli je mas nastavene. Da se to jednoduse zjistit, kdyz si v konzoli pustis prikaz "sensors". Kdyz ale nevis, oc jde, tak asi nastavene nemas...
- johny128
- Začátečník

- NeMeM9aA
- Začátečník

Nejlepsi kdyz si projdes http://www.mandrake.cz/index.php?aid=1& ... artid=1431, vcetne linku co jsou na konci clanku. Taky mam takovy dojem , ze jsem nekde cetl, ze jadro 2,6 (to asi mas - mozna) ma lm_sensors uz v sobe zakompilovane standartne. Takze to proste vyzkousej.JJ píše:nemamtosuja píše: Kdyz ale nevis, oc jde, tak asi nastavene nemas....A kde to nastavim?
- johny128
- Začátečník

jo, ale ja som to uz skusal a tie teploty mi neukazuje,ani v shelli nepozna ten prikaz sensorsNeMeM9aA píše:Nejlepsi kdyz si projdes http://www.mandrake.cz/index.php?aid=1& ... artid=1431, vcetne linku co jsou na konci clanku. Taky mam takovy dojem , ze jsem nekde cetl, ze jadro 2,6 (to asi mas - mozna) ma lm_sensors uz v sobe zakompilovane standartne. Takze to proste vyzkousej.JJ píše: nemam.A kde to nastavim?
- tosuja
- Začátečník

-
- eraser
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- zeke
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
teploty
LMsensors jsou celkem dobré, ale vyžaduje to většinou kompilaci jádra, pokud by někdo chtěl jít jednodušší cestou, tak u některých desek (povětšinou s Intel čipsetem) stačí mít v jádře podporu ACPI thermal zone (teploty se pak odečítají v /proc/acpi/thermal_zone/THRMxx/temperature).
A pokud chcete tu úplně nejjednodušší cestu, pak doporučuju program mbmon (http://www.nt.phys.kyushu-u.ac.jp/shimizu/download/xmbmon203.tar.gz). Stačí zkompilovat (./configure, make, make install) a jedete. Pokud by se někomu (jako třeba mě) nepodařilo zkompilovat verzi pro X (zřejmě chyběly nějaké dev knihovny, nechtělo se mi to hledat protože to nepotřebuju), pak stačí z adresáře se zdrojem vzít zkompilovaný program mbmon, zkopírovat ho do nějakého vhodného umístění (například /usr/local/bin) a dát mu SUID root (pod rootem chmod u+s mbmon). Jako nejlepší na odečítání hodnot z mbmonu se mi pak jeví applet LT-mbmon pro GDesklets (v GNOME). A určitě je i něco podobného pro Karambu (KDE).
A pokud chcete tu úplně nejjednodušší cestu, pak doporučuju program mbmon (http://www.nt.phys.kyushu-u.ac.jp/shimizu/download/xmbmon203.tar.gz). Stačí zkompilovat (./configure, make, make install) a jedete. Pokud by se někomu (jako třeba mě) nepodařilo zkompilovat verzi pro X (zřejmě chyběly nějaké dev knihovny, nechtělo se mi to hledat protože to nepotřebuju), pak stačí z adresáře se zdrojem vzít zkompilovaný program mbmon, zkopírovat ho do nějakého vhodného umístění (například /usr/local/bin) a dát mu SUID root (pod rootem chmod u+s mbmon). Jako nejlepší na odečítání hodnot z mbmonu se mi pak jeví applet LT-mbmon pro GDesklets (v GNOME). A určitě je i něco podobného pro Karambu (KDE).
Debian GNU/Linux Unstable "Sid" @(Chieftec Black Matrix Midi w/ Fortron FSP300-60PN(LN), ASUS A7V600, AMD Athlon XP2500+ w/ AQCool cpu & nb block, 512MB DDR433 Kingmax@DDR400 2:3:3:6, Matrox G550, Creative SoundBlaster Audigy w/ IEEE1394, 120GB Seagate Barracuda 7200.7+, Samsung 3,5" 1,44MB FDD, Toshiba SD-M1802 DVD-ROM, Plextor PX-W4824TA CD-RW, EIZO F57 17" CRT, Logitech MouseMan Dual Optical, Logitech Black Internet Keyboard, Cambridge SoundWorks DTT2200)