NVIDIA Ampere - Info a spekulace

Grafické karty s libovolným GPU firmy nVidia (např. Riva, GeForce).

Moderátoři: Walker1134, Wilik

Odpovědět

Koupíte Ampere ?

PC master race, chci best a jdu do Ampere high-endu.
45
23%
Prachy budou, my nebudem, jdu do mainstream Ampere.
23
12%
Nejsem prachatej a nepotřebuju moc, beru nižší Ampere.
12
6%
Ampere je nový Antikrist, plačte a bědujte. The end is near.
5
3%
Nebudu tu hloupě exhibovat nad JPP, čekám jak se věci vyvrbí.
24
12%
Jsem socka, nekoupím nic.
18
9%
Jsem console peasant, asi jsem sem omylem zabloudil.
4
2%
Jsem AMD fan, ale v AMD je mrtvo, tak oxiduju tady.
24
12%
Jen si tu dávám popcorn, klidně dál pokračujte.
42
21%

Celkem hlasů: 197
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Re: NVIDIA Ampere - Info a spekulace

Příspěvek od Ache »

Hoši co kdyby sme nechali těch názorů na velikost paměti, a když se někdo prostě rozhodne, že 8/10GB nepovažuje jako adekvátní kapacitu k tomu výkonu, tak nebude žádný proti-argumentování? :-D

Jen jedna věc k tomu:

Pokud hra alokuje nějaký memory pool, aniž by ho potřebovala (třeba 12GB), tak to nic nemění nic na tom, že když kvůli věcem co zrovna potřebuje musí hrabat do RAM, tak dojde k zatížení PCI-E a zbytečnému zpomalení renderu. Tím příkladem je třeba ten DOOM. Ultra nightmare alokuje jen trochu málo přes 8GB, ale i to stačí na to, aby docházelo k skokovým přetížení PCI-E (zvlášť když se nehraje na čistým systému a běží na pozadí třeba prohlížeč). Ta hra to k renderu scény vyloženě nepotřebuje (na nižší nastavení prostě jen častěji doskakují textury při rychlé změně scény) , jen si to alokuje (do VRAM + co se nevejde, do RAM) a hned je průser.

Jinými slovy - 8/10GB znamená, že ve hrách nebudete občas moct nastavit Ultra maximální detaily textur, pokud to bude hra typu, kde se textury streamují (tedy nastavení textur neurčuje jejich rozlišení, ale jen kolik kapacity můžou zabrat ve VRAM - DOOM, Frostbite Engine...). U toho streamingu je kritický, aby paměťový pool byl v rychlé VRAM - jinak zátěž PCI-E a fpska dolů. A nastavení menšího prostoru pro streaming = méně detailů nebo viditelnější doskakování lepších LOD.

Chápu, že ta paměť je asi jediný kompromis kvůli ceně, ale já bych fakt neměl problém s 20GB 3080 za 799$ - původně se spekulovalo že to bude stát víc, viz třeba i OBR/Stachuj věštci. Jinak je 3080 téměř dokonalá - mít to tu VRAM ani nespekuluji na rudým táborem a beru to z první vlny. :twisted:
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Tronar
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Tronar »

Q: Why only 10 GB of memory for RTX 3080? How was that determined to be a sufficient number, when it is stagnant from the previous generation?

We’re constantly analyzing memory requirements of the latest games and regularly review with game developers to understand their memory needs for current and upcoming games. The goal of 3080 is to give you great performance at up to 4k resolution with all the settings maxed out at the best possible price. In order to do this, you need a very powerful GPU with high speed memory and enough memory to meet the needs of the games. A few examples - if you look at Shadow of the Tomb Raider, Assassin’s Creed Odyssey, Metro Exodus, Wolfenstein Youngblood, Gears of War 5, Borderlands 3 and Red Dead Redemption 2 running on a 3080 at 4k with Max settings (including any applicable high res texture packs) and RTX On, when the game supports it, you get in the range of 60-100fps and use anywhere from 4GB to 6GB of memory. Extra memory is always nice to have but it would increase the price of the graphics card, so we need to find the right balance.
Takze na 4k/full max hrani 8GB urcite nestaci (natoz v brzke dobe), jinak by na 3080 nedavali 10GB. A i u tech priznavaji, ze jde o kompromis.

Zdroj
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Však on Micron za rok dodá 2GB čipy a máme refresh jak vyšitý :twisted: (teď by dvojnásobná kapacita znamenala 2x víc čipů, což by bylo dražší na výrobu karty)
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Zofrenko
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od Zofrenko »

pre tych čo hovoria ako stači 8 alebo 10gb
toto je 5 rokov stara hra na 4k rozlišenie max detaily. Rainbow six siege

Obrázek

Edit ako pozeram nieje nastavena na plno ešte tam chyba HBAO a dole tie posuvniky v percentach tiež keby boli na plno tak zvyšia využitie Vram ..

Asi to musim skusit sam
Adam Vágner
Redaktor PCT
Redaktor PCT

Příspěvek od Adam Vágner »

No, a právě proto vzniklo RTX IO a DirectStorage. Takže teď by se třeba víc paměti v nějakých hrách výjimečně hodit mohlo, za půl roku už to tak být nemusí.

Hry mají v assetech 50-150 GB, a to do paměti grafiky stejně nikdy nenarvete, jde jen o to, jak to do nejrychleji dostat z disku do grafiky (a cesta zřejmě není protáhnout to přes procesor a systémovou RAM)

Blbý je, že si člověk bude muset hry instalovat na NVMe SSD pro PCIe 4.0, aby mu to nestutterovalo.

Zofrenko> Ne, to je jen orientační hodnota, s realitou to kolikrát nemá nic společného.
Zofrenko
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od Zofrenko »

Toto je 5 rokov Stara hra na 4k rozliško v absolutne plnych detailoch...

potrebuje 13GB Vram grafiky :whaasup: :whaasup:

Obrázek
Adam Vágner
Redaktor PCT
Redaktor PCT

Aha, a s tímto nastavením se to na té GTX 1080 Ti nespustí, sesype, jede to na 5 fps, nebo?
Zofrenko
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od Zofrenko »

tažko to hodnotiť keďže 1080ti na taketo nastavenia ma nizke fps sama o sebe. nebudem to teraz skúšat všetke mapy a hlavne online hranie či na niektorych sa stuttering nevyskytne čo vylučene nieje. ale aka je istota ,že pri hrach z roku 2020 alebo 2021 nebude potreba vram ešte viac? ak pri hre z roku 2015 je podľa tvojich slov "orientačna hodnota,, 13gb .. keby je orientačna hodnota 11gb a grafika ma 10gb no dajme tomu.. ale 3gb nad limit 3080 nieje už aj mimo tej "orientačnej hodnoty?,,

čo ak neaka novšia hra na plne detaily bude chciet 15gb ? orientačnej hodnoty ?
Petra M
Začátečník
Začátečník

Ampere vs málo vram

Příspěvek od Petra M »

Tohle je podle mě zajímavý problém. Také jsem se divila, že nové grafiky od nVidie nemají více vram, ale tipuji že dorazí později vylepšené verze s více vram, nicméně si říkám kam toto povede - budou grafiky s 64/128/256 atd. GB vram? a hlavně kde je problém - 8K textury (nutné?) celého levelu nacpané (byť s kompresí?) do celé vram protože nechceme/nesmí být loading? Nebo se kašle obecně na kompresi textur? Hry jsou již teď obrovské a bude jistě "hůř", ale celé mi to přijde jako slepá ulička, snad to vyřeší jiná technologie (rtx či něco jiného nahradí komplexně rasterizaci? a pak textury nebudou potřeba?), a také když jsem v tématu nVidia Ampere - tak co ta její komprese textur, jistě je to nové a nVidia snad není tak hloupá aby nevěděla že "málo" vram její karty odstaví ze zájmu kupců, takže eso v rukávu (nová komprese) ? Vážně nevím, jen mě ta velikost vram u nových nVidií trochu překvapila, ale asi to fakt "není problém", když to na netu není žhavé téma a spíše se řeší spotřeba... Jasně, uvidíme co reálné testy, ale téma vram je podle mě zajímavé :?

PS: Ani bych se nedivila, kdyby AMD sázelo na více vram jako jeden z hlavních taháků pro koupi jejich nových gpu a tam mělo (byť jakkoli dočasně) navrch...
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Adam Vágner píše:No, a právě proto vzniklo RTX IO a DirectStorage. Takže teď by se třeba víc paměti v nějakých hrách výjimečně hodit mohlo, za půl roku už to tak být nemusí.
Nene, ony nakonec hry budou méně náročné :lol: Kurňa, takže jsme v roce 2020 fakt narazili na dobu kdy 640KB (tedy po inflaci započítaných 8GB) stačí všem? :lol:

Tehdy když se Virtual texturingem začínalo, také nějaký vývojáři tvrdili že bude díky tomu stačit pár MB... a kolik žral Wolfenstein New Order? Ano 3GB GTX780 na plný PPT (aby se eliminovalo doskakování textur) měla problémy - lunar base - propady na 5 fps. :roll:
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Adam Vágner píše:Aha, a s tímto nastavením se to na té GTX 1080 Ti nespustí, sesype, jede to na 5 fps, nebo?
Ne, s tim nastavenim bouchne pocitac. :mrgreen: Samo je to orientacni ukazatel, ta hra ve 4K jede i s 6GB VRAM. 8GB je pouze "doporuceno" jen pokud se tam napere ve 4K 8xMSAA, zadnych 13GB to nepotrebuje.
Petra M
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Petra M »

Jen mimochodem také vtipná mi přišla narážka na možné řešení s DLSS (a vram) - stačí přece renderovat hru v třeba ve VGA/QVGA a pak to AI dopočítá klidně na 8K kde bude v pohodě tisíc fps, je přece pak jedno jaký byl záměr autorů hry ve smyslu textur, ty budou stačit třeba 128x128 a AI vše zařídí. Přijde mi to na hlavu postavené a jak se nad tím jásá, aby to fakt nedopadlo tak, že bude stačit pár MB vram, protože všemocná AI si pak už poradí... Divné, nativ mi přišel vždy jako nejlepší řešení, ale dnes už opravdu panuje nadšení z toho jak se renderuje v menším rozlišení a pak se to vše "nějak" dopočítá a v recenzích/na fórech pak čtu nadšení jak to vlastně vypadá i lépe než v nativu, asi jsem toto také nějak nepochopila a to tu bude jistě brzy DLSS 3.x... :| Jsem asi ze staré školy a toto vše beru jen jako další formu jak něco obejít, chce se mi napsat oje*at, ale nebudu sprostá, jen to prostě zřejmě nechápu, snad mne to nadšení časem také pohltí... A sorry jestli je to hodně mimo toto téma.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Adam Vágner píše:
durod píše:5 let prodavali male jadro v highendu a zrazu je osvitilo a pusti megacip za $700?
Pět let ty megačipy museli vyrábět u TSMC, teď je dělají u Samsungu. Třeba je to odpověď.
Nvidia dělá megačipy dále v TSMC. GA100 je TSMC 7nm, jen herní čipy jsou 8nm Samsung.
Adam Vágner píše:No, a právě proto vzniklo RTX IO a DirectStorage. Takže teď by se třeba víc paměti v nějakých hrách výjimečně hodit mohlo, za půl roku už to tak být nemusí.

Hry mají v assetech 50-150 GB, a to do paměti grafiky stejně nikdy nenarvete, jde jen o to, jak to do nejrychleji dostat z disku do grafiky (a cesta zřejmě není protáhnout to přes procesor a systémovou RAM)

Blbý je, že si člověk bude muset hry instalovat na NVMe SSD pro PCIe 4.0, aby mu to nestutterovalo.

Zofrenko> Ne, to je jen orientační hodnota, s realitou to kolikrát nemá nic společného.
Stutterovat nic nebude, jediný co se při loadingu bude lišit je že u pomalejších storage může trvat déle než se načte max kvalita textur. V praxi bude stále mizivej rozdíl mezi M2 SSD na PCI-E 4x GEN4 a satou. Někdo si může myslet jinak, ale nejvíce limitujícím faktorem je stále přístupovka a ne sekvenčka. A od příchodu SSD stále sedíme na 4K QD1 readu hodně podobnym, jedinej větší pokrok v tomhle ohledu přinesl optane, ne NVME ne GEN4, ne real-time komprese.

Z rychlejch NVME disků se zatim žádná nutnost nestane a hlavně si neidealizuj to jak se bude streamovat obsah. Ano, přijde mnohem více seamless / plynulé načítání scén, včetně více detailů do dálky a geometrické kvality assetů, výrazně se zlepší situace s pop-in problémy a pod, ale storage nikdy nenahradí VRAM. To co zrovna renderuješ musí bejt celé ve VRAM, nemůžeš renderovat textury z disku, a to ani z NVME, ani u toho v PS5, prostě ně. Loading scén bude třeba 100x rychlejší a může se pak mnohem agresivnější hospodařit s pamětí a vyhazovat věci dříve s tím že se kdyžtak zase fast načtou, ale to se bavíme o věcech co nevidíš, případně loadingu kde se konečně může počítat s tím že "každej stroj má SSD" a ne počítat s možností že "tohle nabíhá z 2,5" 5400RPM HDD", ne o tom že můžu zahodit půlku mé současné scény jen proto že na ní neni kamera a moje storage je tak rychlá že když se otočim vše se instatně hned donačte, ne takhle dobré to fakt neni.

Já si troufám tvrdit a dávám tomu tak 95% že za 2 roky 8GB Vram nebude stačit ani omylem, bude to těžce kompromisní hodnota pro 1440p v některejch hrách na high některejch na medium, ne na max, obdobná pozice ve které stojí 4GB dnes.

Tak jako tak ale co se textur týče, někdo bude must umravnit vývojáře, žádný nekomprimovaný textury do Vram u her nepatřej, a ty 200GB instalace na tom cca 860GB disku v PS5 taky moc dobře vypadat nebudou.
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Jo to bude sranda ty recenze - jak budou redaktoři podle notiček Review guide ukazovat 1,9x vyšší efektivitu, a jak 8GB VRAM bude stačit forever. Už si fakt chystam popcorn. :-D
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

@Ache: Prosím tě, nahoď sem konečně nějakou hru, ve které je 8GB ve 4K málo a je po diskusi :) Já osobně žádnou takovou neznám a NVIDIA zřejmě také ne.

@DOC_ZENITH: Pokud vím, tak nikdo netvrdí, že nám SSD nahradí u GPU VRAM. Proč vůbec vzniklo DirectStorage a proč je třeba NVMe poslední generace je pěkně popsané zde:
https://devblogs.microsoft.com/directx/ ... ing-to-pc/
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
Adam Vágner
Redaktor PCT
Redaktor PCT

Nvidia dělá megačipy dále v TSMC. GA100 je TSMC 7nm, jen herní čipy jsou 8nm Samsung.
Ano. A za kolik se prodávají karty s GA100, a za kolik se prodávají karty s GA102? :)

4GB karty šly do kopru kvůli přechodu z 1080p na 4K, pro které začali všichni dělat hires textury. Ale žádný další podobný přechod v dohledné době nebude. 10 nebo 11 GB stačí aktuálně i na těch 4K v hires kvalitě. Ve většině her stačí dokonce i 6 GB. Za dva roky bude pořád většina lidí na 1080p, část možná na 21:9 na 1440p a pár procent (možná už pár desítek procent) na 4K.

Až bude 8 giga nedostatečných, Ampere už budete prodávat do bazaru kvůli novým kartám.
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

webwalker píše:@Ache: Prosím tě, nahoď sem konečně nějakou hru, ve které je 8GB ve 4K málo a je po diskusi :) Já osobně žádnou takovou neznám a NVIDIA zřejmě také ne.
nějakou hru... Doom Ethernal.
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

Ne Doom Eternal rozhodně ne, tu mám otestovanou velmi dobře :)
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

No to asi nemáš :-D nejsem jediný kdo musel stahovat texture pool dolů, jinak zbytečné propady výkonu. :roll:
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

To fakt mám :)
GPUreport.cz
Odpovědět

Zpět na „NVIDIA grafické karty“