Stabilita, ticho, kompaktnost, přiměřený výkon - update

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
martin999
Nováček
Nováček

Stabilita, ticho, kompaktnost, přiměřený výkon - update

Příspěvek od martin999 »

Ahojte všichni,
po delší době mě svrbí ruce, chci si postavit komplet nový PC. V poslední době HW novinky sleduju jen hodně povrchně, proto rád uvítám nápady členů fóra. Důraz kladu na hesla v předmětu :-) Na PC bude Win10 a k němu 24" full HD monitor a běžné periferie. PC bude určen na běžné domácí využití, z náročnějších úkolů to bude hraní her ve 1920*1080 a občasný střih videa. PC bych rád postavil z moderních komponent pro snadnější případný upgrade v budoucnu.

Skříň: velká otázka, chci něco kompaktního na stůl (tedy i tichého), buď mini ITX, ale pokud by to mohlo ohrozit např. ticho kvůli nedostatečnému chlazení, tak raději mini ATX. Měl by do ní vlézt klasický zdroj s 12cm větráčkem.

Zdroj: ca 400-500W? doteď jsem velice spokojený se Seasonic (běží přes 10 let a pořád téměř neslyšný a bezproblémový)

Deska+procesor: vůbec nevím co je dnes výhodné, mám lehčí preferenci pro Intel, ale nechám si poradit, představa celkem max 7000,-Kč, k tomu předpokládám do 1000,- za kvalitní chladič, celé se to musí bez problémů vlézt do vybrané skříně

RAM: asi 2*8GB?

Grafika: netuším, mám lehčí preferenci pro nVidiu, ale nechám si poradit, představa je max. 5000,- s důrazem na kvalitu chlazení (ticho, stabilita) před výkonem

Disky: SSD 500 GB (asi moderní M2 nvme?) + 2TB plotnový, pokud bude nutno kvůli skříni, tak může být i 2,5"

Co si o tom myslíte? Budu rád za tipy a nápady :-)
Předem díky

UPDATE:
po nějakém tom pátrání tu mám první verzi (AMD), zatím bez mATX skříně, co na to říkáte?
https://www.czc.cz/287208,289977,192299 ... 15406/kody
Jeltík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Stabilita, ticho, kompaktnost, přiměřený výkon - update

Příspěvek od Jeltík »

Jestli chceš ticho, tak zapomeň na Kentus verzi grafiky.
martin999
Nováček
Nováček

Příspěvek od martin999 »

Protože nakonec chci jít do mini ITX, tak jsem překopal seznam:
https://www.czc.cz/287208,192299,276108 ... 19941/kody

Nahodil jsem tam nahrubo grafiku od MSI kvůli aktuální GTX 1050 Ti kterou mám s podobným chlazením a je perfektně tichá. Jakou by jsi radil v podobné cenové skupině s dobrým tichým chlazením?
C1c1n
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od C1c1n »

martin999 píše:Protože nakonec chci jít do mini ITX, tak jsem překopal seznam:

Nahodil jsem tam nahrubo grafiku od MSI kvůli aktuální GTX 1050 Ti kterou mám s podobným chlazením a je perfektně tichá. Jakou by jsi radil v podobné cenové skupině s dobrým tichým chlazením?
Na 3300X čekám už 2měsíce na 3 e-shopech, nějak si nemyslím že je reálné že se k němu dostaneš
CPU - i7 8700k - GPU - 1080Ti - MB - Gigabyte GA Z370 HD3 - RAM - Kingston HyperX 2700Mhz CL15 - SSD - Kingston HyperX M.2 240G - DISK - WD Blue 1TB - Zdroj - EVGA Supernova 650 P2
martin999
Nováček
Nováček

Příspěvek od martin999 »

C1c1n píše:
martin999 píše:Protože nakonec chci jít do mini ITX, tak jsem překopal seznam:

Na 3300X čekám už 2měsíce na 3 e-shopech, nějak si nemyslím že je reálné že se k němu dostaneš
Aha, toho jsem si nevšiml, na koupi nespěchám, případně bych šel asi výš do Ryzen 5 3500X.
C1c1n
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od C1c1n »

Jo ten zní taky dobře, ten 3300X má boží architekturu, ale jeho dostupnost je skoro nulová:(
CPU - i7 8700k - GPU - 1080Ti - MB - Gigabyte GA Z370 HD3 - RAM - Kingston HyperX 2700Mhz CL15 - SSD - Kingston HyperX M.2 240G - DISK - WD Blue 1TB - Zdroj - EVGA Supernova 650 P2
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

A když chceš ticho, tak proč nevemeš KalmX?

Proč tam máš plotnu a ke všemu 3,5" ?
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
martin999
Nováček
Nováček

Příspěvek od martin999 »

python.p píše: A když chceš ticho, tak proč nevemeš KalmX?
Protože čistě pasivnímu řešení moc nefandím kvůli přehřívání komponent v zátěži. Lepší řešení je podle mě velký pasiv s tichými ventilátory. Asi půjdu do
https://www.czc.cz/asus-geforce-rog-str ... 72/produkt
a podtaktuju na standartní takty.
python.p píše: Proč tam máš plotnu a ke všemu 3,5" ?
Co bys tam dal ty jako levný úložný prostor? 2,5" plotně se nebráním, těch pár stovek mě nezabije, ale dávat o 3 litry víc na SSD, když tu rychlost nevyužiju mě přijde přitažené za vlasy.
Mám zkušnosti že i 3,5" plotnu není problém uložit tak aby byla tichá a bez vibrací a je to nejlevnější cesta k TB.
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

KalmX + AC P12 PWM, neprůstřelné řešení které bude tiché jako myš... I když s dobrým airflow není třeba to řešit.

Určitě 2,5" klidně i Barracuda s SMR, ale 3,5" disk by byl jednoznačně nejhlučnější komponenta.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
bjan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od bjan »

Ještě ke zvážení skříň s výbornými recenzemi:
Cooler Master MasterBox NR200P, černá
Core i5-9600K, 32GB, GTX 1070 Ti, 256GB NVME, Windows 10 Pro
martin999
Nováček
Nováček

Příspěvek od martin999 »

bjan píše:Ještě ke zvážení skříň s výbornými recenzemi:
Cooler Master MasterBox NR200P, černá
jj taky vypadá dobře, překvapuje mě že je dokonce dražší než Fractal design, co mám nahozený v mém opět překopaném seznamu :-)
https://www.czc.cz/192299,253607,236368 ... 43767/kody
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“