1) o ray tracingu se zatím nic neví a amd o něm nemluvilo, ale s největší pravděpodobností půjde RT AMD hůř, záleží o kolik, taky jde o to, že titul/hra musí mít DX12 ultimate, aby mohl běžet RT na AMD, nvidia je v tomhle dál, ale vývojáři musí implementovat RTX od nvidie jako něco extra, ale jakmile se budou objevovat nové a nové tituly s DirectX ray tracingem tak nvidia nejspíš tohle snažení utne, já osobně bych RT moc neřešil, ten dopad na výkon je tak obrovský, že se musí používat DLSS/obdoba od amd pokud to chceš hrát na vyšší rozlišení než fullhd, jinak se dostáváš prakticky se vším pod 60 fps
2) měl jsem roky amd (teď mám 1070) když se říkávalo, že má špatné ovladače, ale já problém neměl, je pravda, že při vydání radeonů 5000 mělo hodně lidí problémy, každý trochu jiný a dost záleželo na buildu windows, za 2 měsíce se drtivá většina věcí opravila a dala do kupy, nejspíš s novou řadou 6000 takové problémy nenastanou, i nvidia má své chvilky s ovladačema, ale jinak je to dost podobný
3) záleží jaké tituly hraješ, ale obě firmy spolupracují se spoustou vývojářů, se kterýma ladí hry přesně pro jejich HW, takže tohle můžeš brát taky jako plichtu, rozhodně se nestane, že by hra jela dramaticky špatně, pokud je "optimalizovaná" na konkurenci
4) leakli už karty od asusu, saphiru a další
https://videocardz.com/newz/a-black-rad ... en-spotted takže nejspíš budou hned od začátku, s referenčkou bych moc nepočítal, amd je většinou dělalo s kvalitním PCB, ale špatným chlazením, aby si lidi tam mohli dát vodníka a neplatili zbytečně za drahý chladič
rozhodně bych počkal na radeony jak se vyvrbí, jsou to 2 týdny a pak se rozhodni, SAM je cca 5% navíc takže bych neřešil, ale je to fajn benefit pokud je možnost
jinak ta velikost paměti u 3080 pokud plánuješ přejít na 4K je dost limitující už teď. 10GB je málo a začínají se objevovat tituly na 4K, které se vejdou těsně do 10GB WD Legion, Godfall, Serious Sam 4 a to se pořádně ani nerozjelo jakmile budou vycházet next gen only tituly tak se nárok na paměť skokově zvýší, ale na QHD by ti stačila 3080 v pohodě na to cos říkal na další obměnu
jinak RT i DLSS, žere další vram navíc