AM5 deska k 7800x3D
- Hikorust
- Začátečník
Re: AM5 deska k 7800x3D
S tím, že Asus je na AM5 nejlepší volba bych úplně nesouhlasil. Stačí se podívat mimo toto fórum. Tady se o tomu vyjádřilo asi pět lidí. Navíc jsem tady nikde neviděl zmínku u kombinaci nových x3D procesorů, kde je asi největší problém se stabilitou atd. Asus desky používám už hodně let a vždy to byl absolutní nobrainer pick, ale u AM5 si tím nejsem úplně jistej. Třeba se to zlepší časem, ale obhajovat post, který podle ohlasů bývá i klidně k minutě je k smíchu. Staré systémy nemají problém najet od zapnutí do oken během 10 vteřin. Investovat do nové platformy přes 30k s tím, že je post tak dlouhej, tak to je provar. Aspoň můj názor.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
No já třeba mam Asus X670-P jistej protože žádná jiná deska mi nenabídne takovejhle layout a zapojení slotů. Tent trend nulové rozšiřitelnosti a katastrofickejch layoutů je u AM5 hroznej. Zároveň se s ní vyhnu shitózním Inteláckejm 2,5Gbit LAN.
Btw tu samou X670-P používám v práci do sestav máme jich cca 20 a zatim 100%, akorát novější biosy měly problémy při trainingu RAM. Poslední pro mě good je 0823. Používáme v kombinaci s 7950X a jeden stroj nebyl 100% a tam za to mohl CPU. Byl z výroby vadnej, unstable na některých boost frekvencích (leč stable ve full loadu takže se to blbě hledalo ale na vině byl CPU).
Btw tu samou X670-P používám v práci do sestav máme jich cca 20 a zatim 100%, akorát novější biosy měly problémy při trainingu RAM. Poslední pro mě good je 0823. Používáme v kombinaci s 7950X a jeden stroj nebyl 100% a tam za to mohl CPU. Byl z výroby vadnej, unstable na některých boost frekvencích (leč stable ve full loadu takže se to blbě hledalo ale na vině byl CPU).
- djstudio
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Když jsem vybíral desku pro AM5 tak mně u Asrock desek odradil vždy vzhled BIOSu a to že moc lidí jim nedává přednost. Jediné co stálo za uvahu že TOP modely byly parádně vybavené a mněli nišší cenu v tom stejným segmentu jak konkurence. Nektere jejich modely ale vypadají zajímavě
Taichi
https://www.alza.cz/asrock-b650e-taichi-d7554728.htm
Vyšší cena ale TOP kvalita. Ale tady na foru ji nikdo nemá.
Taichi
MB: ASUS ROG STRIX B650E-E GAMING Bios 3057 CPU: AMD RYZEN 9 7900X + CORSAIR iCUE LINK H170i 420mm GPU: ASRock AMD Radeon RX 7900 XTX Phantom Gaming 24GB OC RAM: 2x16GB - 32GB G.SKILL Trident Z5 NEO DDR5 6000MHz CL30 SSD SYSTEM: SAMSUNG 990 PRO Gen 4 NVMe 2TB SSD DATA A TESTY: KINGSTON RENEGADE, GIGABYTE AORUS Gen 4 NVMe SSD 1TB ZDROJ: FRACTAL DESIGN ION+ 860W PLATINUM Modular CASE: CORSAIR 7000D AIRFLOW Black Bigtower MONITOR: MSI 32" MAG 323UPF IPS FreeSync Premium Pro 160HZ 1ms - 4K NET: VODAFONE Kabel 500 Mb/s - 30Mb/s SYSTEM: Windows 11 PRO 64BIT Build 24H2 FOTO PC: https://cz.pcpartpicker.com/b/pdvfrH
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
To je právě věc názoru, ty sice řikáš top kvalita, ale já ti řeknu: Proboha koukni na to audio, jen stereo out? Aspoň že je tam ta optika. Jen HDMI-out z CPU? LAN je od killeru uuugh. Jen jeden front USB 3.0 header? Jen 4 sata porty? Jen jeden extra 16x slot se 4 ma linkama a ještě nebude fungovat pokud se osadí třetí M2ka, nula PCI-E 1x slotů. Prostě dost chudé na to jak to vypadá a co to stojí.
- Natural
- Středně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
Jojo, hlavně že to má pcie5 na grafiku Je strašný, co se za takový prachy prodává.
- TomasX
- Začátečník
-
Také předběžně vybírám desku pro (nejspíš) 7800X3D.
Vypada to na ASUS TUF GAMING B650-PLUS
- TUF (Engineered with military-grade components, ... with rock-solid and stable performance) - pokud se tomu dá aspoň trochu věřit tak u mě je spolehlivost na prvním místě
- WiFi nepotřebuji/nechci
- PCIe4 bohatě stačí a ještě dlouho bude
- celkem rozumně rozložené sloty (vybíral jsem výhradně z ATX desek)
- LAN 2.5G Realtek je snad aktuálně spolehlivější než zabugovaný Intel
- 2x M2 mi stačí, to že třetí M2 sdílí linky s PCIe x4 slotem mi nevadí
A hlavně s novými BIOSy je na ASUSu podporované a ověřené fungování ECC RAM (zas ta spolehlivost) až do 128 GB.
ECC RAM jsou většinou pomalejší a X3D to nebude tak vadit.
CPU stejně dám nejspíš do nějakého ECO režimu aby se vešlo pod 100W max.
Vypada to na ASUS TUF GAMING B650-PLUS
- TUF (Engineered with military-grade components, ... with rock-solid and stable performance) - pokud se tomu dá aspoň trochu věřit tak u mě je spolehlivost na prvním místě
- WiFi nepotřebuji/nechci
- PCIe4 bohatě stačí a ještě dlouho bude
- celkem rozumně rozložené sloty (vybíral jsem výhradně z ATX desek)
- LAN 2.5G Realtek je snad aktuálně spolehlivější než zabugovaný Intel
- 2x M2 mi stačí, to že třetí M2 sdílí linky s PCIe x4 slotem mi nevadí
A hlavně s novými BIOSy je na ASUSu podporované a ověřené fungování ECC RAM (zas ta spolehlivost) až do 128 GB.
ECC RAM jsou většinou pomalejší a X3D to nebude tak vadit.
CPU stejně dám nejspíš do nějakého ECO režimu aby se vešlo pod 100W max.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Pokud tam chceš rvát čtyří dual-rank moduly tak se připrav na max frekvenci mezi 4000-4400Mhz.
- Zofrenko
- Žlutá karta
-
Som rád ,že si zmiereny a ty to berieš takto, aspoň maš o problem menej. Ja ale zmiereny niesom a chcem fast boot. Čo sa tyka tarkovu, zasa píšeš subjektivny zavádzajuci pohľad. koľko maš prosim ťa nahrane hodin v tarkove? lebo je rozdiel tam mať nahranych 200-400 hodin a ,že si nemal žiaden problem a je rozdiel mať nahranych 4000 hodin , tak ta náhodnosť neakeho problemu dost stupa Nehovoriac o tom ,zrovna v ktorom wipe si kedy hral lebo každy wipe je uplne iny čo sa tyka nakych crashov a padov, takže to su zasa iba tvoje subjektivne pocity.luke123 píše: ↑pon 3. dub 2023, 12:16 Já sem jen směju, jsem naprosto smířený s dlouhým postem. Hraju i Tarkov dokonce a v životě se mi nestalo, že bych musel restartovat systém kvuli nějakému bugu nebo pádu hry. (Což si tady někde taky zmiňoval) Tak si zkus založit svoje vlákno, kde ti třeba poradí někdo kdo má něco jiného než Asus, protože tady ocividne pšenka nepokvete Poslední věc, pokud si tady pročítas vlákna, tak Asus na AM5 je volba číslo jedna.
A nove vlakno si mam založiť k čomu aby som vytvoril presne ten isty nazov? poraďte mi dosku AM5 ku procesoru 7800x3d.
Sorry ale nič si mi neporadil akurat sme popísali zbytočne 10 sprav s ktorymi sa zaspamovala moja povodna otázka lebo si chcel byť chytry ,že ak si nekupim Asus b650e-e ako mi to radia 4ria ludia tak som vlastne vadny a nevažim si radu ľudi. Lenže ja niesom ovca a mam neake individualne preferencie a otazka znela jasne
Guys? ktoru dosku by ste zvolili spomedzi tychto a nemate niekto načítane alebo skusenosť s tou Asrock aku rychlost bootu ma do windowsu? či je na tom žalostne a na smiech ako su Asus dosky ? = 40+ sekund booting do windowsov, že stihnem aj kafe udelat ?
https://www.alza.sk/gigabyte-b650-aorus ... n62Xd6O7z8
alebo
https://www.alza.sk/asrock-b650e-pg-rip ... SbGkzPuQkk
- Hikorust
- Začátečník
Z těch videí od Buildzoida vycházela dobře tato deska:
https://www.czc.cz/gigabyte-b650-aorus- ... 93/produkt
Od Gigabyte jsem měl jen jednu desku pro i9 9900k, která se v té době hojně doporučovala i pro lehčí OC. Neměl jsem s ní nikdy problémy, byla kvalitně osazená a cenově kolem 5k. Co mi ale nevyhovuje je jejich bios.
Pokud jde o ASrock, tak od nich jsem měl taky jen jednu desku pro i7 6700k. Taky velice dobře osazená a doporučovaná deska a nebyly s ní problémy.
Vždy koukám po deskách od Asusu, ale ten dlouhý post mi prostě vadí. Chci se ještě podívat na tu x670p, kterou tu doporučoval DOC. Na tyhle budget x670 desky jsem se ani nedíval. Zkus se podívat na ty rozbory desek od Buildzoida. Myslím si, že se s tím delším postem budeš muset smířit, jestli chceš jít cestou AM5 a x3D.
https://www.czc.cz/gigabyte-b650-aorus- ... 93/produkt
Od Gigabyte jsem měl jen jednu desku pro i9 9900k, která se v té době hojně doporučovala i pro lehčí OC. Neměl jsem s ní nikdy problémy, byla kvalitně osazená a cenově kolem 5k. Co mi ale nevyhovuje je jejich bios.
Pokud jde o ASrock, tak od nich jsem měl taky jen jednu desku pro i7 6700k. Taky velice dobře osazená a doporučovaná deska a nebyly s ní problémy.
Vždy koukám po deskách od Asusu, ale ten dlouhý post mi prostě vadí. Chci se ještě podívat na tu x670p, kterou tu doporučoval DOC. Na tyhle budget x670 desky jsem se ani nedíval. Zkus se podívat na ty rozbory desek od Buildzoida. Myslím si, že se s tím delším postem budeš muset smířit, jestli chceš jít cestou AM5 a x3D.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Ono, teoreticky, X3D jsou supported i na starších biosech a pokud tam člověk nedává hybridní kus ala použije se 7800X3D tak neni třeba tam flashovat ty nové problémové biosy co v sobě maj ty priority managery pro ty CPU co maj každou CCD jinou. A na 0809 + 0823 biosech mi to postovalo rychle, teda alespoň bez expa. První training trvá, ale další posty/restarty už jsou fast.
- Hikorust
- Začátečník
Tuhle informaci jsem nikde neviděl. To by bylo super. Já měl obavy z toho, že ten novej bios se prostě musí flashnout u těch x3D procáků. Pokud je to pravda, že se to týká jen 7950x3D a 7900x3D, tak by to bylo skvělý a jestli je ten 0809 a 0823 stabilní a budou fungovat s 7800x3D, tak osobně nemám problém zůstat u staršího a stabilnějšího biosu a počkat na novější/doladěnější verze.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Nuo já sám budu takovou desku + CPU kupovat tak to testnu a hned uvidíme.
- mouldy
- Pokročilý
Proč prostě nevzít ASUS TUF Gaming X670E-PLUS? Ta deska má naprosto vše, co je potřeba. Mezi Realtek 4080 a S1220A je minimální rozdíl a dostaneš plnotučnou X670E platformu, na TSbohemii za 7100 a 580Kč je cashback, to je koulervoucí nabídka.
Ryzen 9800X3D@PBO/-40CO|| iCUE H150i ELITE CAPELLIX || ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WIFI || Corsair 32GB KIT DDR5 6000MHz CL28 TUNED || Sapphire RX7900 XTX@2,95GHz 1,088V~385W || Kingston KC3000 2TB || Toshiba 6TB Surveillance S300 || ROG STRIX 1000W GOLD || Be quiet! Silent Base 802 Airflow mode + iCUE || Dell S3422DWG
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Pro většinu userů asi ano, mě to přijde spíš jako downagrade. Inegrovanou zvukovku neřešim, proč asi chci sloty duh, ano mam ESI Maya 44 XTE. Co se samotnejch slotů týče, Asus to u TUF podělal tím M2 mezi sloty kterej vytlačil ten horní 4x slot moc blízko ke grafice, tímto nejde osadit pokud člověk má více jak 3-slot grafiku (dneska bohužel většina) Pčko s těma 2 slotama hned dole je praktičtější + má 6 sat. V tu chvíli je jediná výhoda TUFky to že má GEN5 na GPU ale zdali to ever bude relevantní je těžko říci. Kdyby Asus dělal Pčo v GEN5 provedení šel bych logicky do něj, ale nedělá.
Naposledy upravil(a) DOC_ZENITH dne úte 4. dub 2023, 19:59, celkem upraveno 2 x.
- Tryton
- Začátečník
Zajímavé: https://wccftech.com/amd-ryzen-7-7800x3 ... ency-mode/
Uvidíme po review. Pokud by něco takového nabízelo jen MSI....
Uvidíme po review. Pokud by něco takového nabízelo jen MSI....
Monitor Samsung Odyssey G8 Oled 4K@240 Hz Case: LianLi o11 Dynamic Evo White + White Mesh Kit + 3x EKWB X360M White + 12x LianLi P28 White PSU: Seasonic Prime PX-1600w + CableMod PRO White Board: ROG x670e Crosshair Hero CPU: 7800X3D@5.3 GHz OC + EKWB Momentum2 Monoblock RAM: 32 GB TridenZ5 RGB 6000Mhz 28-35-35-75-1T + EKWB Monarch Module Nickel + EKWB Monarch X4 NVMe: Raid0 2x 2TB Samsung 990 Pro + 2x 1TB Samsung 970 Evo Plus GK: MSI RTX4090 SuprimX 3Ghz/23Ghz + EKWB Quantum Vector2 Fittings: EKWB Torque STC 16/10 Adapters: EKWB Classic Angled Feed: EKWB CryoFuel Clear Tubing: Primochill PrimoFlex Advanced LRT White Pump: EKWB Kinetic D5 Plexi Internal IPS : EKWB Quantum Lumen 7˝ Flow Meter: Freeze Mod Silver External:2xEK_D5dual+Mora360Pro+18xNF-P12redux+EK_D5_xRes+35cm tube+NexXxosNovaUT60_1080+9xNF-P12+EK_XE240+4xNF-A12x25_CH
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Pochybuji, nebude to nic jiného než PBO s curve optimizerem jednim tlačítkem pro blbouny.
- kychtax
- Nováček
-
- Kontaktovat uživatele:
Mně Asrock celkem často nefunguje. Měl jsem asi 4 desky, jely 2. Out of the box. Poslední co jsem měl a nejela byla tatodjstudio píše: ↑pon 3. dub 2023, 15:22 Když jsem vybíral desku pro AM5 tak mně u Asrock desek odradil vždy vzhled BIOSu a to že moc lidí jim nedává přednost. Jediné co stálo za uvahu že TOP modely byly parádně vybavené a mněli nišší cenu v tom stejným segmentu jak konkurence. Nektere jejich modely ale vypadají zajímavě
Taichi
https://www.alza.cz/asrock-b650-pg-ligh ... 460773.htm
Nakonec jsem nechal Gigabyte m-kovou, ale řešil jsem nepříjemnou věc. Při osazení zvukové karty do PCI-x 1x se graf.karta špatně chladila a počítač několikrát zatuhnul (při zátěží GK, jakoby nemohla GK rychle dochladit, tak se seknul). Vyřešil jsem to zakoupením Riseru a osazením zvukovky dále od GK - o čtyři sloty. Přestalo to úplně padat.
S Asusem jsem měl problém kdysi velmi dávno. S Giga u mně problém nebyl nikdy.
Ryzen 7800x3d, B650M, 32GB DDR5, GB RTX 4080S, monitor Samsung 32, zdroj 1kW Fortron.
Zvuk: Xonar Essence STX/RME ADI2 Pro.
a dále konzole: XBOX X na 65 Samsungu QLED.
Zvuk: Xonar Essence STX/RME ADI2 Pro.
a dále konzole: XBOX X na 65 Samsungu QLED.
- Zofrenko
- Žlutá karta
-
- killerek
- Začátečník
-
Wow, 23-53 vterin, to je teda opravdu hruza. I kdybych PC zapinal jednou denne jakoze ho jen uspavam, tak me to netrapi, to by musel byt rozdil nekolika minut.
- Zofrenko
- Žlutá karta
-
Keď prišli na trh SSd a nehovoriac o m2 diskoch všetci to brali aj tu na fóre aká to je bomba štarty Windowsov za 15 -20 sekúnd. Oproti plotnickovym diskom a ktorými to trvá 2x toľko teraz to je zábavné sledovať ako si to tu až takto krvilačne obhajujete, hlavne ze je na doske m2 generácie 5 vsak . Ktoré nikdy nevyužijes lebo ci mi niečo kopíruje ssd gen 4 pri 7000mb rýchlosti alebo gen 5 pri 11000 MB. To ti poviem je mi fakt srdečne jedno a práve pri tomto rozdiely si to človek nemá šancu všimnúť resp kludne napis kolko krat si behom mesiaca kopiroval 10gb a viac subory. No pc si zapinal minimalne 30x . a ak chce človek urobiť fast reštart alebo fast štart, a čaká ako za čias plotnickovych dinosaurov to je fakt na zamyslenie.