Sestava PC pro občasné hraní her na střední až vyšší detaily

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

fujta
Začátečník
Začátečník

Re: Sestava PC pro občasné hraní her na střední až vyšší detaily

Příspěvek od fujta »

Tak jsem asi tenkrát špatně formuloval dotaz.

Jenže před 2 lety byly ještě komponenty kvůli covidmánii dost vysoké. Nyní už to není tolik, ale přesto musím nakupovat postupně.
Nejsem robot a proto potřebuji k životu i jíst, pít a spát, elektrika také není zadarmo a tak dále. 8)
Ale klídek, budu se snažit už na nic neptat a čerpat informace z jiných zdrojů.
CPU: AMD Ryzen 5 3600, MB: Asus TUF GAMING B450-PLUS II, CPU Cooler: ID-COOLING SE-214-XT, SSD1: SAMSUNG 870 EVO 500 GB; SSD2: LITEON 512 GB; SSD3: SAMSUNG 870 QVO 2TB; HDD: Seagate BarraCuda 2 TB, RAM: 1x Kingston Fury Beast Black 16GB DDR4 3200Mhz , GPU: ASUS STRIX GTX 960 DirectCU II OC 4 GB, PSU: CoolerMaster Real Power M520 520W; Case: Corsair C70 Vengeance; LCD: Asus VE247H, BENQ GW2255
mlrs
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mlrs »

Na nic se neptas a nezajima te, co je dobre a co bys mel koupit a jaky nazor na to maji ostatni.

Ty si tu proste pises takovy svuj maly blog a obhajujes si, ze to, co jsi koupil, je dobre.
Ryzen 7 5700X + Wraith Prism RGB, RTX 3070 EAGLE 8G, ASUS PRIME X470-PRO, Patriot Viper 4 32GB DDR4 3000Mhz, 3,25TB SSD, Seasonic Focus GX 650, Montech Air 903 Max, Dell U3023E
PC2: Intel NUC 11 Performance Lite, Core i5-1135G7, Iris Xe, 32GB RAM DDR4 3200MHz, 1TB Samsung 970 EVO PLUS + Xbox Series X + ThinkPad T14 Gen 5 AMD
fujta
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od fujta »

Ok.
Otázka
Tak jaký např. bych si měl koupit chladič na procesor, protože s tím stock je to na nic, musel jsem procesor v biosu jako podvoltovat a teploty klesly na max.70.

Na výběr mám mezi těmito dvěma, tak který je v čem lepší?
1. Endorfy Fera 5: https://chlazeni.heureka.cz/endorfy-fer ... /#prehled/

nebo
2. ID-COOLING SE-214-XT: https://chlazeni.heureka.cz/id-cooling- ... /#prehled/

Blog nepotřebuju, mám svoje původní webky od roku 2008 kde si svoje počítače a komponenty tak nějak zapisuju.
CPU: AMD Ryzen 5 3600, MB: Asus TUF GAMING B450-PLUS II, CPU Cooler: ID-COOLING SE-214-XT, SSD1: SAMSUNG 870 EVO 500 GB; SSD2: LITEON 512 GB; SSD3: SAMSUNG 870 QVO 2TB; HDD: Seagate BarraCuda 2 TB, RAM: 1x Kingston Fury Beast Black 16GB DDR4 3200Mhz , GPU: ASUS STRIX GTX 960 DirectCU II OC 4 GB, PSU: CoolerMaster Real Power M520 520W; Case: Corsair C70 Vengeance; LCD: Asus VE247H, BENQ GW2255
mlrs
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mlrs »

Z tech dvou urcite Fera 5.

Pro 65W procesor by bohate stacil i levnejsi Spartan 5 popr. velmi dobre recenze maji Deepcool.
Teoreticky by stacil i ten velky AMD stock chladic Wraith Max - ja ho tu koupil na foru novy za 300kc a ani v zatezi ho neslysim.

Tzn. tech 65W je natolik malo, ze jakakoliv vetsi masa heatsinku nez mas, zpusobi to, ze to bude uplne v pohode - zalezi jen, kolik chces utratit penez.
+ si dej bacha na minimalni otacky vetraku - nektere neumi jit nizko a hluci i na nejnizsi mozne otacky.
Jinak samozrejme pak v BIOSu donastavit krivku - tzn. treba do 70 stupnu aby skoro netocil a pak mit tu krivku strmejsi.
Ryzen 7 5700X + Wraith Prism RGB, RTX 3070 EAGLE 8G, ASUS PRIME X470-PRO, Patriot Viper 4 32GB DDR4 3000Mhz, 3,25TB SSD, Seasonic Focus GX 650, Montech Air 903 Max, Dell U3023E
PC2: Intel NUC 11 Performance Lite, Core i5-1135G7, Iris Xe, 32GB RAM DDR4 3200MHz, 1TB Samsung 970 EVO PLUS + Xbox Series X + ThinkPad T14 Gen 5 AMD
fujta
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od fujta »

65 Wattů má ten procesor jen papírově mě bere/bral hodně a teplota šla až na 80 a spotřeba skoro 82 wattů.
Obrázek
Větrák chladiče řval jak tryskový motor, proto jsem mu musel něco v biosu omezit, jenže tím jsem mu snížil výkon.

Mám SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2, tím jsem chladil ten Intel a nikdy nebyl problém, leč bohužel jsem ztratil ty plechy pro AMD sockety. Prohledal jsem snad všechno, takže jsem si to asi omylem vyhodil což je škoda je to dobrý chladič. Fera 5 se mi moc nelíbí. Ale vím co se mi stane, že až budu hledat něco jiného najdu ty plechy pro ten Fera 3 . :mrgreen: Už se mi to bohužel stalo několikrát, naposled v loni v listopadu nebo v prosinci.
fujta
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od fujta »

Tak chladič jsem nakonec vzal ten druhý, protože mě fakt tlačila ta cena. A není vůbec špatný. Bez PBO klesla teplota v Cinebench r23 o 16 stupňů. takže už jen nastavit to PBO nebo něco tak aby byl co nejvyšší výkon při nejnižší spotřebě.
Obrázek
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Gratuluju k ušetření 200 korun, to je jedna krabička cigaret (a kousek), nebo jeden oběd v restauraci. Co se týče chladiče, tam je to asi jedno, ale co se týče procesoru, nejsem si jistý, zda několikanásobný nákup nového procesoru ušetří finanční prostředky (neušetří). Zejména pokud se nemá na procesoru co pokazit. Tudíž procesor bych volil nějaký bazarový a pak "finální".
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Dithius »

Sorry ale tenhle thread je proste bida.
Tuna bidnych rozhodnuti.
Kazdopadne mel jsi skoncit na nejakem 8jadre (Ja mozna osobne bych i se rozhodl pro 2700X misto 3600 s tvrdym OC). Nicmene mel jsi byt urputny a sehnat alespon 3700X. Proc? rozhodne dneska v hernim stroji je 8 jader standard a 3700X ma PCI-Ex version 4. Ryzen 5800X/5700X? Skoro top a 5800X3D definitivne TOP.
Udelej nam tady laskavost a ted spor a shanej kacky na onen 5800X3D a mas to doreseno. kdyz ten tvuj 3600 das na protiucet tak potrebujes nejakych 5K bych rekl.
CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Trident Z5 Neo 32GB 6200MHz CL30-38-38-28-68-48-1T (GearDown Disabled); GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD: Kingstone KC3000 2048 GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Thermaltake Core P5; Rad: Alphacool NexXxoS Monsta 560mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + acetal top; No exp-reservoir; OS: Custom Fedora 41 (installed ground UP from cmd nonGUI).
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

S 3700X se roztrhl pytel na Aukru, kde jsou okolo 2500-3500. Možná by mu stačilo finální 5700X3D (5k) namísto 5800X3D (8k), ale když chce čekat, tak nové nesežene a bazar už nechce.
fujta
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od fujta »

Dithius píše: sob 10. úno 2024, 09:40 Sorry ale tenhle thread je proste bida.
Tuna bidnych rozhodnuti.
Kazdopadne mel jsi skoncit na nejakem 8jadre (Ja mozna osobne bych i se rozhodl pro 2700X misto 3600 s tvrdym OC). Nicmene mel jsi byt urputny a sehnat alespon 3700X. Proc? rozhodne dneska v hernim stroji je 8 jader standard a 3700X ma PCI-Ex version 4. Ryzen 5800X/5700X? Skoro top a 5800X3D definitivne TOP.
Udelej nam tady laskavost a ted spor a shanej kacky na onen 5800X3D a mas to doreseno. kdyz ten tvuj 3600 das na protiucet tak potrebujes nejakych 5K bych rekl.
A víš co je to LOW BUDGET ? Tak přesně tím směrem se ubírám. Nebudu kupovat procesor za 8 tisíc když mi úplně stačí R5 3600 později R5 5600.
Jasně 8 jader je standard a proto plno lidí stále masivně kupuje R5 3600 a 5600 . A na aukru se roztrhl pytel s novými počítači většinou s R5 3600. To je furt dokola, nehodlám pařit hry na ultra detaily na QHD nebo UHD rozlišení a tak dále. Také spotřeba je pro mě důležitá. Ona ta elektřina v dnešní době už není super levná. Kde jsou ty časy kdy 1Kwh stávala 4 kačky a to jsem stejně brblal a nyní stojí 7 korun. Navíc se nám spotřeba za rok lehce zvýšila.

Grafiku už mám objednanou a zase půjdu cestou úspory, takže ASRock AMD Radeon™ RX 6600 Challenger D 8GB. A zase jasně, je to špatná grafika a proto ji lidi kupují jako diví. Mě bude stačit, dle recenzi a srovnávacích testů na Youtube dává ve hrách solidní FPS i na vyšších nastaveních a to dokonce i na QHD.

S tou RAM také se dělal takový humbuk a přitom mi to na tom jednom modulu jede celkem v pohodě(dokonce jsem viděl pc setupy jen s jedním modulem) a druhý už je na cestě. Jsou to ty DUAL rank.
Jsem rád, že jsem se rozhodl k nákupu až nyní kdy ceny opadly díky skončení "covid mánie".

Defacto se vlákno může uzamknout jelikož jsem to po dvou letech konečně dořešil.
Naposledy upravil(a) fujta dne pát 1. bře 2024, 11:08, celkem upraveno 1 x.
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Low Budget je pro každého něco jiného... Takže příště to chce napsat normálně cenu.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Těžko radit někomu, kdo si nenechá poradit, není schopen napsat přesně co chce, atd. A pak místo dobře míněných rad šetří po stokoruně na komponentech, které kupuje na x roků.

Aukro a tamější trendy ani nestojí za zmínku. Když víš jaký chceš procesor, tak v tomhle případě ho máš koupit rovnou, ušetříš peníze za dvojí nákup. Navíc efektivita výkon/spotřeba.
fujta
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od fujta »

Nevím no, jak to mám vysvětlit. Nemám zase tolik peněz abych si mohl dovolit nadupanou mašinu(z nových komponent) třeba aktuálně za víc jak 12 tisíc. Když to vezmu kolem a kolem tak jsem mohl klidně zůstat na starém setupu.
Nebo např. aktuálně proč bych měl kupovat M.2 SSD když stejně rozdíl oproti SATA SSD nepostřehnu když nekopíruji kvanta dat.

@Jey Když jsem ty 2 stovky navíc zrovna neměl tak co jsem měl dělat. Kdybych si kokos neztratil plechy pro AMD patice u toho starého chladiče tak jsem ten nový ani kupovat nemusel. Sice ten chladič je nic moc, ale pořád lepší než stock.
Peníze se netočí jen kolem počítače.
Naposledy upravil(a) fujta dne pát 1. bře 2024, 11:08, celkem upraveno 1 x.
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Někdo prostě není tak bohatej aby si mohl kupovat levný věci ...
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
mlrs
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mlrs »

Tohle tema se proste melo jmenovat nejak:
"Chci PC, nemam vubec prachy, nebudu poslouchat zadny rady, protoze vsechno vim nejlip sam"

Priste tedy prosim nelez na pctuning forum - je to pro vsechny ztraceny cas a usili.
fujta
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od fujta »

mlrs píše: pát 1. bře 2024, 08:10 Tohle tema se proste melo jmenovat nejak:
"Chci PC, nemam vubec prachy, nebudu poslouchat zadny rady, protoze vsechno vim nejlip sam"

Priste tedy prosim nelez na pctuning forum - je to pro vsechny ztraceny cas a usili.

Mě tu radíte abych si koupil třeba procesor za 8 tisíc a přitom třeba ty sám máš R5 5600 a tady to i potvrzuješ jak si spokojený
mlrs píše: pon 21. srp 2023, 17:16 Jo tak pak proste potrebujes desku + CPU + RAMky - tzn. jak jsem psal - zalezi, zda nove nebo bazarove - ja jsem treba s tim svym zakladem relativne spokojeny a v dnesnich cenach je to relativne levne - zalezi jaky presne mas rozpocet a co od toho cekas
Tak co mě napadáš? Jinému to poradíš/te a proč mě ne? Toto jsem přesně udělal to co si napsal(bez tvé rady), že je potřeba k rozjetí jiné platformy deska, cpu a ram, však to je jasné. Kdybych už dávno měl DDR4 ram tak jsem si mohl koupit klidně i dražší desku a dražší procesor, ale neměl jsem protože jsem byl na DDR3. Zatím co jsem narazil na všechny rady tak se mi snažili vnutit akorát drahé komponenty.Moc neberete ohled na to co tu píšu. Pořád si také hrajete svojí písničku. Musím vědět co chci a když chci počítač z levných nových komponent které ale nejsou úplný šrot(jako třeba neherní jen na kancelářskou práci) jako např. základní deska bez chladičů VRM se slabou napájecí kaskádou(takových pc sestav se na aukru vyrojilo velké množství kdy dají název herní pc a prodávají starou šunku s intel 4 generace za 10 tisíc a nebo pro změnu sice třeba s R5 3600 ale např. s absolutně nevhodnou deskou bez chlazení VRM a tak dále). Tak není co řešit.

Tak např. toto video je pro mě inspirující, že jsem udělal dobře.
https://www.youtube.com/watch?v=O6I-JAi3_hE

Klídek všechno bude, chladič si samozřejmě koupím lepší, nemám prostě rád vytápěcí komponenty. V zimě mi to nevadí, v létě je to na závadu. Stačí, že mi tady topí odvlhčovač.

Hm, měl jsem si v loni v září místo výbavy do hobby dílny koupit počítač za 17 tisíc(defacto klidně i za cca 25 tisíc) a mohli jsme si všichni tyto debaty odpustit. Jenže prostě PC nebyl pro mě priorita číslo 1. Potřeboval jsem brusky, vrtačky, flux svářečku a tak dále. Ještě plánuji plazmovou řezačku a kompresor a nebo plazmovou řezačku s integrovaným kompresorem případně ještě kompresor. Avšak zase jen v rámci hobby dílny takže si nemusím kupovat kompresor s 200L nádrží který bych ani neměl kam dát. 24L bude optimálních max. 50L.
Mr.Nigga
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr.Nigga »

fujta píše: pát 1. bře 2024, 10:07 chladič si samozřejmě koupím lepší, nemám prostě rád vytápěcí komponenty. V zimě mi to nevadí, v létě je to na závadu.
Tady pozor, že s lepším chladičem budeš mít sice lepší teploty, ale vyzářené teplo to nezmění. Pokud ti procesor žere v zátěži 90 W, tak to teplo prostě vyzáří a je jedno jestli máš chladič za 5 nebo 15 stovek, místnost ti to vytopí stejně :)
I'm living on reds, vitamin C and cocaine. Everything's a blur
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Dithius »

Hosi uz to nereste. Kazdej z nas proste jednou mel 16 let chtel hrat a nemel prachy, pritom si myslel ze umi zmenit celickej svet :)
CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Trident Z5 Neo 32GB 6200MHz CL30-38-38-28-68-48-1T (GearDown Disabled); GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD: Kingstone KC3000 2048 GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Thermaltake Core P5; Rad: Alphacool NexXxoS Monsta 560mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + acetal top; No exp-reservoir; OS: Custom Fedora 41 (installed ground UP from cmd nonGUI).
fujta
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od fujta »

Dithius píše: pát 1. bře 2024, 10:32 Hosi uz to nereste. Kazdej z nas proste jednou mel 16 let chtel hrat a nemel prachy, pritom si myslel ze umi zmenit celickej svet :)
Prý 16, ty si mi ale dobrý srandista :mrgreen: Ale budiž když si to chceš myslet tak si to mysli. Clap, clap.
11 hodin jdu vařit oběd protože se starám o částečně imobilní osobu, která si už sama něco objemnějšího uvařit neumí. Páčko.
fujta
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od fujta »

Mr.Nigga píše: pát 1. bře 2024, 10:20
fujta píše: pát 1. bře 2024, 10:07 chladič si samozřejmě koupím lepší, nemám prostě rád vytápěcí komponenty. V zimě mi to nevadí, v létě je to na závadu.
Tady pozor, že s lepším chladičem budeš mít sice lepší teploty, ale vyzářené teplo to nezmění. Pokud ti procesor žere v zátěži 90 W, tak to teplo prostě vyzáří a je jedno jestli máš chladič za 5 nebo 15 stovek, místnost ti to vytopí stejně :)
To je dobrá rada, díky ušetřil si mi minimálně 600 až 800 Kč které mohu investovat do něčeho jiného :thumbsup: . Tak to budu muset řešit nějak jinak a nebo neřešit a opět se v létě opékat až v 33 stupních.
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“