Sestava PC pro občasné hraní her na střední až vyšší detaily
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- Mr.Nigga
- Začátečník
Re: Sestava PC pro občasné hraní her na střední až vyšší detaily
Tak uvidíš v létě, jestli se bude přehřívat a shazovat takty nebo budeš muset uměle snižovat výkon v BIOSu, tak je to prostě blbý.
I'm living on reds, vitamin C and cocaine. Everything's a blur
- Sasakr
- Začátečník
A jak máš větranou skříň? Jestli se ti nekumuluje hic ve skříni, to pak lepší CPU chladič nepomůže.
Teď se mi to stalo. Hodil jsem nové CPU, vyresetovaly se mi křivky větráků, tak jsem nahrál profil a myslel jsem, že je vyřešeno. Jenže ono prd, case fany se neregulovaly podle teploty CPU, ale podle nějakého bodu na desce, který zůstával chladný. Takže hraju hru a koukám, že grafika i CPU mají 85°. Říkám si, že je to divný, otevřu skříň a fany se netočí. A že se CPU chladič točil naplno bylo v ten moment jedno, když se ze skříně staly rozžhavený kamna.
Teď se mi to stalo. Hodil jsem nové CPU, vyresetovaly se mi křivky větráků, tak jsem nahrál profil a myslel jsem, že je vyřešeno. Jenže ono prd, case fany se neregulovaly podle teploty CPU, ale podle nějakého bodu na desce, který zůstával chladný. Takže hraju hru a koukám, že grafika i CPU mají 85°. Říkám si, že je to divný, otevřu skříň a fany se netočí. A že se CPU chladič točil naplno bylo v ten moment jedno, když se ze skříně staly rozžhavený kamna.
- fujta
- Začátečník
V předu mám 2x120 mm větráky regulované přes Scythe KM01-BK-5.25 Kaze Master regulátor. V bočnici jsou dvě pozice pro 120/140 mm větráky z nichž jedna je bez osazení a druhá obsazená jedním 120 mm větrákem který vhání vzduch nad grafikou. Za procesorem je klasika výfuk 1x 120 mm kde lze nastavit otáčky až na cca 2500 RPM, při hraní to zapínám jen na cca 1800 a to už je hukot. Skříň mám položenou ve výšce cca 40cm nad podlahou.Sasakr píše: ↑pát 1. bře 2024, 15:04 A jak máš větranou skříň? Jestli se ti nekumuluje hic ve skříni, to pak lepší CPU chladič nepomůže.
Otáčky si pečlivě hlídám, mám program kde to mám v profilech tak jak potřebuju. Akorát křivky to moc nechtělo regulovat tak jsem musel vytvořit pevná nastavení. Zdroj má externí připojení větráku(protože původní už byl vyklepaný a pomaloběžný s termoregulací což mi nevyhovovalo) na desce otáčky mám fixně nastavené viz screen.
Bez zátěže:
Ten Argus monitor je dobrá utilita(musím si ho zakoupit už mi tam skáče hláška o skončení platnosti zkušební verze. Normálně funguje dál, ale ten widget se už vypíná) která detekuje všechny senzory což bohužel ten freeware fan control se mi bohužel nepodařilo rozběhnout.
- Sasakr
- Začátečník
Aha... no ptám se proto, že je mi divné, že jsi musel podvoltovt CPU, aby nelezlo přes 70°. Důvod, proč jsem já s 3500x koupil jinej chladič nebyl, že by to neuchladil, ale pro to, že byl hlučný. Ale je otázka, jak máš nastavenou křivku pro ten CPU chladič...
- fujta
- Začátečník
Pravý undervolting pomocí offsetu mi nefungoval, tak jsem dal hodnoty zpět na auto a nastavil jen to PBO protože teploty s tím stock chladičem byly vysoké a chladič neúměrně hlasitý.
Díky za připomenutí, teď už není nutné omezovat PBO fixně(čímž jsem si lehce omezoval výkon) a proto zapnuto opět na auto.
Zde dávám hodnoty a teploty v testech CINEBENCH R20 a R23.
Oproti stock chladiči klesla teplota o cca 13-15 stupňů kdy větrák jede na 100% otáček tedy 1534.
Spíše než výsledky které mohou být skreslené kvůli různě spuštěným programům jsou zajímavé výsledky teplot:
Díky za připomenutí, teď už není nutné omezovat PBO fixně(čímž jsem si lehce omezoval výkon) a proto zapnuto opět na auto.
Zde dávám hodnoty a teploty v testech CINEBENCH R20 a R23.
Oproti stock chladiči klesla teplota o cca 13-15 stupňů kdy větrák jede na 100% otáček tedy 1534.
Spíše než výsledky které mohou být skreslené kvůli různě spuštěným programům jsou zajímavé výsledky teplot:
- fujta
- Začátečník
Tak dávám na tu tvoji radu. Bohužel už 5800X3D nemají a proto si koupím 5700X3D než také brzy zmizí z obchodů či se prudce zvýší jeho cena.Dithius píše: ↑sob 10. úno 2024, 09:40 Sorry ale tenhle thread je proste bida.
Tuna bidnych rozhodnuti.
Kazdopadne mel jsi skoncit na nejakem 8jadre (Ja mozna osobne bych i se rozhodl pro 2700X misto 3600 s tvrdym OC). Nicmene mel jsi byt urputny a sehnat alespon 3700X. Proc? rozhodne dneska v hernim stroji je 8 jader standard a 3700X ma PCI-Ex version 4. Ryzen 5800X/5700X? Skoro top a 5800X3D definitivne TOP.
Udelej nam tady laskavost a ted spor a shanej kacky na onen 5800X3D a mas to doreseno. kdyz ten tvuj 3600 das na protiucet tak potrebujes nejakych 5K bych rekl.